Belgisch Limburg met kinderen: 7 uitjes die je gedaan moet hebben

Inhoud van dit artikel

Vanuit Nederland hebben we de afgelopen twee jaar tig uitstapjes gemaakt naar Belgisch Limburg. Dit heeft geresulteerd in tien blogs, die we online hebben staan. Nu is het tijd voor een soort van overzichtsblog met enkele van dé aanraders in Belgisch Limburg met kinderen. Verwacht in dit overzicht geen tips voor indoor speeltuinen, klimparken e.d., maar juist tips voor ervaringen die uniek zijn voor Belgisch Limburg.

Zoek het hogerop op een mijnsite

I.t.t. in Nederland is er in Vlaanderen (en dan specifiek in Limburg) veel industrieel erfgoed over uit de mijntijd. Deze plekken horen mijns inziens tot de boeiendste plekken om te bezoek in Limburg. Ze bevatten veelal namelijk een mooie combinatie van industrieel erfgoed en recreatie. Vooral de volgende vijf ‘mijnsites’ in Belgisch Limburg zijn voor gezinnen met kinderen een bezoek waard (de eerste beschrijf ik wat uitgebreider, omdat die nog niet in een van onze andere blogs staat vermeld):

BeMine: op dit voormalige mijnterrein in Beringen is vooral de Avonturenberg een aanrader.  Deze 135 meter hoge steenberg (ook wel terril genoemd) is omgetoverd tot een uitdagend speelparcours. Via een palenwoud, klimstenen, touwen, kruipgangen, klimmatten en andere obstakels kan de berg worden bedwongen (tip: oude kleren dragen is hierbij aanbevolen). Eenmaal boven wacht een mooi uitzicht, o.a. op de schachtbokken van de voormalige mijnsite.

Behalve de schachtbokken staan er op BeMine nog heel veel prachtige mijngebouwen. Ook de aangrenzende mijncité (woonwijk voor de mijnwerkers) is een monumentaal juweel met o.a. het fraaie Kioskplein. BeMine en de cité zijn op een leuke manier te ontdekken met de 3 km. lange kinderspeurtocht ‘Pierewiet de Kanariepiet’.

Op het terrein van BeMine liggen ook enkele restaurants, een mijnmuseum, een zwembad en een duik- en snorkelcentrum. Bij laatstgenoemde kun je vanaf het dak leuk naar binnen kijken naar de duikers en de vissen.

BeMine

C-Mine: bij C-Mine in Genk kun je ondergronds gaan op een familie-speurtocht, die eindigt bovenop een van de schachtbokken. Verder zijn er een labyrint, een waterspel, een restaurant en is er een kinderspeurtocht door de aangrenzende mijnkolonie. Meer over C-Mine lees je in ons blog over Genk.

Thorpark: de oude mijn van Waterschei, in Genk, is omgedoopt tot Thorpark. In het gebied is een mijnmuseum en kan een oude schachtbok worden beklommen. Via een langere themawandeling (de Steenmannetjesroute) kunnen ook enkele van de steenbergen worden beklommen. Meer over Thorpark kun je lezen in ons blog over Genk en in ons blog over NP Hoge Kempen (zie de links elders op deze pagina).

Terhills: van de mijngeschiedenis bij Terhills (Maasmechelen) zijn twee oude schachtbokken en een steenberg (terril) de meest in het oog springende getuigen. Beide kunnen beklommen worden voor een mooi uitzicht. Naast de schachtbokken is een zelfbedieningsterras met een grote speeltuin (‘de Speelput’). In en rond het gebied van Terhills liggen verder nog o.a. een groot outletcentrum en een Cable-/waterpark. Meer info in ons blog over Maasmechelen.

Mijnsite Heusden-Zolder: het erfgoed op de mijnsite in Heusden-Zolder omvat oude schachtbokken (openstelling van één ervan staat gepland) en diverse mijngebouwen die plaats bieden aan o.a. een (best kindvriendelijk) restaurant, een VR-speelhal en de ZLDR luchtfabriek. Dit museum (gratis entree) focust op het belang van luchtzuivering voor de mijnbouw. Een korte rondgang leidt er langs allerlei oud materieel en ook is er een interessante film te zien.  

Thorpark
C-Mine

Wandel en speel in NP Hoge Kempen

Nationaal Park (NP) Hoge Kempen (het enige nationaal park in Vlaanderen) vormt een verzameling van negen natuurgebieden/toegangspoorten, in oostelijk Limburg. Voor gezinnen met kinderen zijn er volop leuke dingen te beleven in het nationaal park; van wandelingen tot speeltuinen en andere gezinsactiviteiten. Een kort overzicht per toegangspoort (geordend van zuid naar noord):

  • Pietersheim, Lanaken: dankzij het kabouterpad, de kinderboerderij en het terras naast een grote speeltuin, is deze toegangspoort een van de populairste recreatiegebieden in Belgisch Limburg voor gezinnen met nog jonge kinderen.
  • Lieteberg, Zutendaal : met het lange blotevoetenpad, een boeiend insectenmuseum en leuke themawandelingen is toegangspoort Lieteberg een van de favorieten bij kinderen.
  • Kattevennen, Genk: met diverse kindvriendelijke wandelingen, een grote speeltuin, een Cosmodrome, uitkijktoren en restaurant krijg je makkelijk een dag om bij deze toegangspoort.
  • Mechelse Heide, Maasmechelen: bij Mechelse Heide staat een korte wandeling al garant voor diverse natuur en veel speelmogelijkheden.
  • Terhills, Maasmechelen: door de combinatie van natuur, mijnhistorie, een grote speeltuin en de ligging nabij horeca en winkels heeft Terhills voor ieder wat wils te bieden.
  • Thorpark, Genk: in Thorpark wijzen steenmannetjes de weg langs een rijke industriegeschiedenis en door een soms surrealistisch landschap met prachtige vergezichten.
  • Station As, As: per mini-trein of middels de heksenwandeling kun je de bossen in As ontdekken, inclusief oude treinen, een uitkijktoren en een reusachtig speelbos.
  • Duinengordel, Opglabbeek: zowel de duinen op en rond de Oudsberg als het Joekelbos vormen ideaal speelterrein voor kinderen.
  • Bergerven, Maaseik: bij toegangspoort Bergerven kun je wilde paarden en runderen spotten in een waterrijk gebied.
 

Uitgebreide informatie over elke toegangspoort lees je in ons blog over NP Hoge Kempen: NP Hoge Kempen – De leukste wandelingen en activiteiten met kinderen

Pietersheim
Station As
Kattevennen

Beleef het nr. 1 familiemusem van België

Het Openluchtmuseum Bokrijk (in Genk) is volgens velen het nr. 1 familiemuseum in België. In het museum (geopend van april tot november) kun je zien en ervaren hoe men vroeger leefde in verschillende delen van Vlaanderen. In liefst 100 – naar het museumpark overgeplaatste – historische gebouwen wordt een tijdsbeeld geschetst aan de hand van tal van thema’s: van maatschappij tot wonen en van eten & drinken tot ambachten. Door heel het museumpark staan borden met uitleg, waaronder ook leuke infoborden voor kinderen.

Beslist een bezoek waard is de Speelschuur, waar tal van oude spellen kunnen worden gespeeld. Een aparte vermelding verdient ook de interessante tentoonstelling over de jaren ’60. Verder staan er in het ruim opgezette park veel dieren en is het er fijn wandelen, door tuinen en bos (met klauterparcours) en langs fruitboomgaarden, weides en de nodige café-restaurants. Ook worden er in het museum themadagen georganiseerd en demonstraties en workshops verzorgd, o.a. van broodbakken, weven en houtbewerken. Het museum is echt een aanrader als familie-uitje. Het is er leuk voor alle leeftijden en eigenlijk heb je aan een dag niet genoeg, zoveel is er te zien en te doen!

Tip: Met kinderen parkeer je het beste op P1 (Craenevenne 121, Genk) zodat je een museumbezoek makkelijk kunt combineren met de grote speeltuin Bokrijk. Zie ook ons blog: Genk met kinderen: wat is hier veel te doen!

Enekele van de 100 oude gebouwen in het museumpark
De Speelschuur

Ontdek de oudste stad van Vlaanderen

Hoewel kleiner dan provinciegenoten Hasselt en Sint-Truiden, is Tongeren wel de leukste stad voor kinderen in Limburg (en tevens de oudste stad in Vlaanderen). Een goede manier om het stadje te verkennen is middels de gezinswandeling ‘Joris Ambiorix’. De stadswandeling van 2,3 km. voert langs de mooiste plekken van het centrum Tongeren, met onderweg informatiezuilen met ook raadsels en quizvragen voor kinderen. 

Langs de route liggen tevens enkele kindvriendelijke attracties. Zo kunnen kinderen in het Teseum op schattentocht of in het Gallo-Romeins museum een audiotocht langs filmpjes en opdrachten volgen. Verder kan de Moerenpoort verkent worden met een Doe-Boekje en is Stadspark de Motten – met o.a. een speeltuin en een verkeerstuin – dé plek om kinderen even uit te laten razen (ouders kunnen er een terrasje pakken). 

Lees meer over Tongeren in ons blog: Tip voor Tongeren: één stadswandeling langs alle kindvriendelijke plekken

Schattentocht in het Teseum
Gallo-Romeins Museum

Wandel op een domein of een Multimovepad

In Belgisch Limburg kun je prachtig wandelen, in hele diverse landschappen. Mijn kinderen vinden vooral de multimovepaden heel leuk om te wandelen. Een Multimovepad is een beetje een kruising tussen een sportparcours en een uitgestrekte speeltuin. In elk geval hebben deze paden een grote funfactor en kinderen kunnen er prima hun energie kwijt. De multimovepaden zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. drie jaar (hoewel kinderen tot een jaar of zes onderweg wel de nodige begeleiding nodig zullen hebben). Er zijn in totaal tien Multimovepaden in Vlaanderen. Daarvan liggen er liefst vier in Limburg: het Multimovepad in Ham (2,8 km.), het Multimovepad in Leopoldsburg (1,2 km.) en die in Bree (1,7 km.) en in Houthalen-Helchteren (2,5 km.).

Verder zijn ook de (natuur)domeinen in Belgisch Limburg leuke wandelgebieden voor gezinnen met kinderen. Zo zijn er op veel van die domeinen themawandelingen voor kinderen en is er vaak ook een speeltuin (meestal bij een café of restaurant). Voorbeelden van zulke domeinen in Limburg zijn domein Bovy in Heusden-Zolder, domein Dommelhof in Neerpelt, bosdomein Pijnven in Hechtel-Eksel en domein Kiewit in Hasselt.

Meer over de domeinen en multimovepaden en over andere toffe wandelgebieden in Belgisch Limburg lees je hier: Belgisch Limburg: 35 x kinderwandeling (incl. 11 x buggyproof)

Multimovepad in Kelchterhoef
Domein Bovy

Onthaast in de Voerstreek

Qua uitstraling is de Voerstreek een beetje ‘een vreemde eend in de Limburgse bijt’. De landschappen zijn er glooiender, de bebouwing is er best wel anders en er is die tweetaligheid. En dan de rust… Limburgers zelf zullen hier haast een buitenlandgevoel ervaren… Voor leuke, mooi gelegen accommodatie zit je dan ook goed in deze streek. Verder is het gebied vooral geschikt om te onthaasten en om mooie wandelingen te maken. 

Tips voor o.a. kindvriendelijke wandelingen en terrassen met speeltuin lees je in ons blog over de Voerstreek: Voerstreek (België) met kind: tips voor activiteiten en accommodatie

Beleefboomgaard in de Voerstreek

Maak een (fr)uitstapje naar Borgloon

Borgloon ligt in de Limburgse Haspengouw en vormt het hart van een streek die bekend staat om de fruitteelt. Vooral in de bloesemperiode (medio april) – wanneer de fruitbomen in bloei staan – is dit gebied echt prachtig voor een wandeling. Een leuke wandelroute met kinderen start bij de bezienswaardige Open Wijngaard en leidt langs het beroemde doorkijkkerkje, een speelboomgaard, monument ‘Romeinse Villa’ en een pop-up terras. De routebeschrijving staat op ons profiel op Komoot.

Behalve voor een wandeling is Borgloon ook een bezoek waard om De Stroopfabriek. Dit is een leuk en informatief museum over fruitteelt en stroopproductie. Voor kinderen heeft het museum een leuke speurtocht. Verder zijn er veel interactieve elementen: van quizzen en filmpjes tot een veilingspel en zelf een stroop-etiket ontwerpen.

Doorkijk-kerkje in Borgloon
Museum De Stroopfabriek

Niet al onze blogs met tips voor Belgisch Limburg met kinderen, staan in bovenstaande tekst verwerkt. Het blog over Lommel bijvoorbeeld niet, terwijl dit ook echt een hele leuke regio is om te bezoeken. Lees er hier meer over: Lommel met kinderen: over de Lommelse Sahara + nog 15 tips.

Ook hebben we heel wat tips voor gastronomie en verblijf in Belgisch Limburg met kinderen. Ontdek het in deze blogs:

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *