Maasmechelen met kinderen: van speelduin tot lego en kruinenpad

Inhoud van dit artikel

Maasmechelen is een veelzijdige plaats in Belgisch Limburg, waar ook veel te doen is voor gezinnen met kinderen. Van themawandelingen in prachtige natuur en een legomuseum tot aan speel- en waterpret.

Terhills

Terhills is een van  de negen toegangspoorten tot Nationaal Park de Hoge Kempen (en één van de twee in Maasmechelen; de andere is Mechelse Heide; zie elders in dit blog).

Tot de opvallendste bezienswaardigheden in Terhills behoren twee oude schachtbokken en een steenberg (terril). Beide kunnen beklommen worden voor een mooi uitzicht. In het geval van de steenberg kan dit als onderdeel van een gemarkeerde rondwandeling van vier km. Wij liepen deze wandeling met onze dochter van (toen) vier jaar. Ondanks de stevige klim onderweg was het voor haar goed te doen. Ook zagen we mensen met kinderwagens op de steenberg, hoewel niet iedere weg naar boven daarvoor even geschikt lijkt.

Uitzicht vanaf de steenberg in Terhills

Bij het bezoekerscentrum is tevens een zelfbedieningsterras met  – uitsluitend – drankenkaart. Direct naast het terras ligt ‘de Speelput’, een grote speeltuin. Op steenworp van het bezoekerscentrum staan nog enkele  opvallende gebouwen; zowel historische mijnarchitectuur als ook een futuristisch onderzoekscentrum (Ecotron).

Pal naast Terhills liggen verder het outletcentrum (zie onderstaand), een viersterrenhotel, restaurants en een bioscoop. Ook liggen er in het gebied een luxueus vakantiepark (Terhills resort) en een Cable-/waterpark. Bij laatstgenoemde is er waterpret in de vorm van een aqua-hindernisbaan (vanaf acht jaar) en kunnen bezoekers op laagdrempelige wijze kennismaken met wakeboarden en waterskiën.  

Uitzicht vanuit een schachtbok op 'de Speelput'
Terhills Cablepark

Mechelse Heide

De tweede Maasmechelse toegangspoort tot de Hoge Kempen is de Mechelse Heide. Dit gebied bestaat uit bos, heide, zandvlaktes en enkele kleine watertjes.

Het (rolvriendelijke) Zandloperpad is de eenvoudigst gemarkeerde wandeling in het gebied. Ondanks de korte afstand (1,5 km.), leidt het zandloperpad langs enkele mooie plekken, waaronder een speelduin. Het speelduin is als grote zandvlakte – incl. klein watertje en een waterspeeltoestel – een leuk speelterrein voor kinderen. Langs het Zandloperpad is ook een ‘Kidsafari’ te volgen aan de hand van QR-codes.

Het Zandloperpad is makkelijk te combineren met het Beestige boelbos, dat ook vlakbij de ingang van Mechelse Heide ligt. Het Beestige boelbos is ingericht met houten beelden van dieren en met diverse spelelementen. Bij elk spel staat een ander dier zijn vaardigheden centraal. Kinderen worden op die manier uitgedaagd te springen, balanceren, kruipen en meer… De route door het Beestige Boelbos is ca 1,5 km. en bij droge omstandigheden ook te lopen met een kinderwagen.

Speelduin langs het zandloperpad
Het Beestige boelbos

Bij de entree van toegangspoort Mechelse Heide ligt tevens camping Salamander. De camping heeft horeca met terras en een speeltuin. Verderop in natuurgebied Mechelse Heide ligt ook een fraaie zwemplek: de Kikmolenvijver. Deze zwemplas met twee glijbanen (en een grote speeltuin) hoort bij Camping de Kikmolen en is ’s zomers ook toegankelijk voor dag-gasten. Vlakbij de Kikmolen ligt overigens ook het bekendste stukje fietspad van Maasmechelen: ‘Fietsen door de Heide’.

Railway Brick Museum – Lego

Het Railway Brick Museum is een lego-speelgoedmuseum, gelegen in de Maasmechelse buurtschap Leut. In wisselende exposities toont het kleinschalige museum de ontwikkelingen en de diversiteit van lego door de jaren heen. Dit wordt gedaan aan de hand van tal van ‘lego-werelden’ en met de nodige geluids-, bewegings- en lichteffecten.

De leukste manier om in het museum rond te kijken is m.b.v. een speurtocht, waarmee kinderen bovendien een mooi legopresentje kunnen verdienen. Onderweg kan er op meerdere plekken in het museum ook zelf worden gebouwd met lego. Verder beschikt het museum over een winkel en een café. De openingstijden van Railway Brick Museum zijn beperkt: zie ook de museumwebsite.

Op speurtocht in het museum
Een van de vele lego-werelden in het museum

Kasteelpark Vilain XIIII

Kasteelpark Vilain XIIII (ook wel bekend als Kasteeldomein van Leut) is het decor van twee – elkaar grotendeels overlappende -themawandelingen voor kinderen.

De ene themawandeling heet ‘Het kasteelpark van Pipa’. Hierbij stelt Pipa je middels mooi getekende borden voor aan haar zusjes, die elk een favoriete plek op het park hebben. Elk zusje heeft laagdrempelige doe-opdrachtjes in petto, waarmee kinderen meer over bomen en de natuur kunnen leren. De wandeling is 2,3 km. lang.

De andere themawandeling is ‘Op stap met Sarah’, bekend van Ketnet junior. Langs deze wandelroute staan borden met wisselende opdrachten: o.a. yoga-oefeningen, een voorleesverhaal en liedjes zingen. De wandeling is 3 km. lang.

Beide wandelroutes zijn aangeduid als ‘buggyproof’ en zijn vooral geschikt voor kinderen vanaf twee jaar t/m een jaar of vijf. Het kasteelpark heeft trouwens niet de uitstraling die je zou verwachten. Het kasteel oogt wat vervallen en in het park wandel je vooral langs weilanden, wel met veel bijzondere bomen op de route. Al-met-al is een thema wandeling hier zeker geen must, maar wel leuk bijv. in combinatie met het vlakbij gelegen Railway Brick Museum (zie bovenstaand). 

Borden van Sarah (voorgrond) en Pipa (achtergrond)
Kasteelpark Vilain XIIII

Kruinenpad

Het Kruinenpad in Eisden (gemeente Maasmechelen) is een van de weinige boomkroonpaden in Vlaanderen. Dit 181 meter lange vlonderpad is gebouwd op een stalen constructie die tot ca. tien meter boven de grond reikt. Met die grond is hier (in natuurgebied ’t Greven) ook iets bijzonders aan de hand. Die is – door de vroegere steenkoolwinning – namelijk continu in staat van verzakking en ondergelopen met grondwater. 

De toegang tot het Kruinenpad ligt langs de Zuid-Willemsvaart en is te voet bereikbaar vanaf de Kerkhofstraat (parkeren kan net voor de slagboom). Een andere optie is om dit kindvriendelijk wandelrondje (drie km.) te lopen. Start is bij de parkeerplaats op het Vrijthof in Eisden. Deze kindvriendelijke route leidt langs het kanaal, over het Kruinenpad, langs een lunchcafé met grote speeltuin (Huize Jammeties) en weer terug naar het Vrijthof (met uit de grond spuitende waterstralen).  

Het Kruinenpad
Huize Jammeties, vlakbij het Kruinenpad

Maasmechelen Village

Als grootste bezoekersmagneet van Maasmechelen mag Maasmechelen Village niet ontbreken in dit blog. Ook omdat dit fraai gebouwde outlet winkelcentrum best leuk voor kinderen is. Allereerst natuurlijk vooral voor kinderen die van (kleding) winkelen houden. Met ruim 100 winkels is er wat dat betreft genoeg aanbod. En verder is het sowieso best leuk rondlopen in Maasmechelen Village, waarbij er voor kinderen het nodige te ontdekken is. Van kleurrijke kunstwerken tot een speeltuin en van vrolijke kinderboetiekjes tot een ijskar. Wat verder pleit voor een bezoek(je) aan Maasmechelen Village, is de directe ligging naast Terhills (zie bovenaan dit blog) en het gratis parkeren.

Maasmechelen Village
Speeltuin in Maasmechelen Village

Hoewel je met kinderen makkelijk een lang weekend om krijgt alleen al in Maasmechelen, is het ook zeker aan te raden de verdere omgeving te verkennen. Wat daar zoal te doen is, lees je o.a. in deze blogs:

 

En zoek je in de omgeving van Maasmechelen een leuke overnachtingsplek om met kinderen te verblijven, bekijk dan zeker dit lijstje: Belgisch Limburg: 8 x kindvriendelijke glamping en vakantiepark 

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *