Tip voor Tongeren: één stadswandeling langs alle kindvriendelijke plekken

Inhoud van dit artikel

Tongeren in Belgisch Limburg is de oudste stad van België en een superleuke bestemming voor een dagje uit met kinderen. Voor gezinnen is de kindvriendelijke stadswandeling de ideale manier om het centrum van Tongeren te ontdekken. De wandeling komt niet alleen langs de belangrijkste bezienswaardigheden maar ook langs vier leuke activiteiten cq. attracties voor kinderen. Zo kun je al wandelend, met afwisselende tussenstops, in een (volle) dag de hoogtepunten van Tongeren ontdekken. Overigens bezocht ik zelf het stadje meermaals een halve dag, afwisselend met mijn zoon van zes en dochter van vier. 

Stadswandeling Joris Ambiorix (2,3 km.)

Om het stadscentrum van Tongeren te ontdekken zijn er verschillende gemarkeerde stadswandelingen, ook wel bekend als ‘mijlpaalroutes’ (en gemarkeerd met een gekleurde M). De leukste route voor kinderen is de Mijlpaalroute met Joris Ambiorix (verkrijgbaar bij het toerismekantoor). Bij deze wandelroute (van 2,3 km) neemt Joris Ambiorix (zogenaamd een verre, verre, verre nazaat van de in Tongeren bekende Eburonenleider Ambiorix, die het opnam tegen de Romeinse legioenen) de wandelaar mee langs een tiental informatiepanelen, met voor kinderen kleine puzzels en quizvragen. Voor gezinnen is deze wandeling de ideale basis voor een dagje Tongeren, met ‘en route’ niet alleen de interessantste plekken in het centrum, maar ook de mogelijkheid om diverse kindvriendelijke attracties te bezoeken. 

Ik liep deze route met mijn dochter van vier jaar, die er veel plezier in had de route-markeringen te vinden en de infopanelen te ontdekken. Onderweg kwamen we langs de voornaamste bezienswaardigheden, zoals het standbeeld van de stoere Ambiorix, de basiliek, het begijnhof en overblijfselen van de Middeleeuwse stadsmuur. Langs deze route liggen ook alle kindvriendelijke activiteiten in het centrum van Tongeren: Het Teseum, de Basiliektoren, het Gallo-Romeins museum, de Moerenpoort en stadspark de Motten. Al deze attracties zijn ideaal als onderdeel van de wandeling te bezoeken; op die manier kan je echt een volle (en afwisselende) dag in Tongeren beleven. Ik zal de genoemde attracties elk afzonderlijk nader toelichten…

PS. Er is ook de educatieve zoektocht Tijdreizen in Tongeren, vooral geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

Teseum: schatkamer

Het Teseum is een museum in een zijvleugel van de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliekHet bestaat uit twee afzonderlijke delen (los of gecombineerd te bezoeken): de archeologie-site en de Schatkamer. Tot laatstgenoemde behoren o.a. eeuwenoude monstransen, reliekhouders, beelden en gewaden. Klinkt misschien niet al te interessant, maar dankzij een ‘I-pod’ speurtocht is de Schatkamer in Tongeren echt een aanrader om met kinderen heen te gaan. Door vragen goed te beantwoorden, raadsels op te lossen en foto’s te maken kunnen kinderen bij deze speurtocht zelf een (digitale) schatkist vol spelen (en een prijs verdienen). Ik ging samen met mijn zoon van zes (tevens de aanbevolen minimumleeftijd; hoewel ik vermoed dat mijn dochter van vier dit ook leuk had gevonden) op schattenjacht. Niet alleen hij vond het leuk; voor mij was het ook een leuke manier om op luchtige wijze meer te weten te komen over de schatten in het Teseum. De speurtocht leidt bovendien door de bijzondere kloostertuin en de Romaanse kloostergang; ook echt een bezoek waard!

Teseum: archeologie-site

De archeologie-site, het andere deel van het Teseum, ligt onder de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek. Hier kan de bezoeker ondergronds een wandeling maken langs overblijfselen en opgravingen uit o.a. de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Tot de bezienswaardigheden behoren ondermeer resten van Romeinse stadsmuren en Middeleeuwse kerkfunderingen. Met moderne technieken en de nodige multimedia wordt e.e.a. aantrekkelijk en levendig gepresenteerd. Ook is er een audiotour in drie varianten, waarvan twee audiotours speciaal voor kinderen. Weliswaar is dit alles minder ‘spannend’ dan de speurtocht in de Schatkamer (zie bovenstaand), maar omdat een bezoek maximaal ca. 45 minuten duurt blijft het toch ook onderhoudend voor kinderen. 

Basiliektoren

Dankzij een grote verbouwing is de toren van de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek tegenwoordig toegankelijk voor publiek. 290 treden leiden naar de top op 55 meter. Vanaf daar is er een mooi uitzicht over Tongeren en omgeving. Het leukste van een bezoek aan de toren, tenminste met kinderen, is echter de klim naar boven. Een zogenaamd ‘kids parcours‘ (lees: opdrachtenboekje) leidt namelijk langs verschillende boeiende plekken; o.a. het carillon en enkele zolders boven het middenschip. Op elk van deze (in totaal zeven) plekken, kunnen kinderen een opdracht doen, waarmee ze na afloop van het torenbezoek een presentje kunnen verdienen. Goed om te weten: toegang tot de toren vindt plaats in tijdsloten (vijf per dag). Tickets zijn zowel online als bij het Teseum te koop en kosten €5,-/€2,-/€0,- (volw./12+/kind). De minimumleeftijd voor het beklimmen van de toren is zes jaar. 

Gallo-Romeins Museum

Om de hoek van het Teseum ligt het Gallo-Romeins Museum. Het museum vertelt het verhaal van de mens in de regio Tongeren: van de prehistorie t/m de Romeinse tijd. Vooral die laatste periode heeft veel sporen nagelaten in Tongeren, dat een belangrijk administratief centrum was in het noordelijke deel van het Romeinse rijk. De museumtentoonstelling bestaat o.a. uit tal van oude artefacten, multimedia, diorama’s en maquettes. Een audiotour is inbegrepen bij de entreeprijs. Voor kinderen is er een speciale audiotour, waarbij Bob de Graver ze rondleidt en op de proef stelt met quizvragen. 

Ook krijgen de jongste bezoekers een speurboekje mee en zijn er verspreid door het museum een tiental schermen waar leuke filmpjes en opdrachten voor kinderen worden afgespeeld. 

Dit alles is – zo schat ik in – vooral leuk voor kinderen vanaf zes jaar, maar niet per se ongeschikt voor jongere kinderen. Mijn zoontje van zes was vooral enthousiast over de filmpjes en opdrachten, terwijl hij in speuren en luisteren (naar de audiotour) op dat moment minder zin had. En wanneer ik hem na het museumbezoek vraag wat hij nou leuker vond; “het museum of het Teseum” – kiest hij duidelijk voor het laatste…

Moerenpoort

De Moerenpoort is de enige bewaard gebleven stadspoort in Tongeren. Om de poort te bezoeken dien je je aan te melden bij het toerismekantoor. Je krijgt dan een code mee, waarmee je (tijdens een tijdslot) de poort kunt betreden. Dit alles leg ik met wat extra fantasie, aan mijn dochter uit, zodat ze vol spanning toekijkt als ik bij de Moerenpoort de code intik en enthousiast reageert als de deur daadwerkelijk open gaat. Eenmaal binnen wacht ons een interessante collectie materialen – met o.a. de nodige historische wapens – die het verhaal van de Moerenpoort en van de militaire geschiedenis van Tongeren vertellen. Voor mijn dochter heb ik een leuk doe-boekje meegekregen met op elke van de drie verdiepingen leuke opdrachten. Als leuke extra is er boven op de toren een dakterras vanwaar je mooi uitzicht hebt op Tongeren (tijdens ons bezoek was het dakterras helaas gesloten, maar vanaf de derde verdieping was het uitzicht ook de moeite waard).  

Stadspark de Motten

Tegen de rand van het centrum, nabij het Begijnhof, ligt Stadspark de Motten. In het park – aan de (vis)vijver – ligt bistro Het Botenhuis. Dit is dé plek in Tongeren waar je als ouder kunt genieten van een drankje (en hapje) op het terras terwijl je kinderen zich vermaken in de speeltuin (er pal naast). De grote speeltuin bestaat uit een klein natuurgedeelte en tal van speeltoestellen, zowel voor grotere kinderen als ook voor de allerjongsten (in een apart gedeelte van de speeltuin). 

Naast de speeltuin ligt een verkeerspark waar kinderen (voor €2,- per vijftien minuten) kunnen skelteren tussen stoplichten, zebrapaden en verkeersborden. Ook kan er in het park minigolf worden gespeeld en worden er bootjes verhuurd om mee op de vijver te varen. Behalve de speeltuin zijn alle genoemde activiteiten seizoensgebonden (geopend van medio Pasen t/m augustus op woensdagmiddagen en in het weekend en dagelijks in de schoolvakanties). Wij waren er buiten het seizoen, maar gezien het aanbod, komen we er graag nog eens terug als de kinderen wel de diverse activiteiten kunnen doen!

Zondagse Antiekmarkt
De antiekmarkt in Tongeren (elke zondag van 7u tot 13u) - met honderden standhouders - is een begrip in de regio en trekt bezoekers uit de wijde omgeving. Hou je ervan langs kraampjes te slenteren en mogelijk een leuk stuk antiek op de kop te tikken, dan heb je extra reden om juist op zondagochtend Tongeren te bezoeken. Wil je liever de stad ervaren zonder wegafzettingen en extra drukte, dan kun je Tongeren juist beter niet op zondag voor 13u bezoeken.

Warredal

Tongeren met kinderen: tips voor de omgeving

Ben je benieuwd naar meer leuke plekken voor kinderen in de omgeving van Tongeren, lees dan bijvoorbeeld:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *