Genk met kinderen: wat is hier veel te doen!

Inhoud van dit artikel

Het grootste museum van België. Veel toffe themawandelingen en speurtochten voor het hele gezin. Een museumpark met dieren. Een van de grootste gratis speeltuinen in Limburg. Gaaf uitzicht vanaf oude schachtbokken en terrils. Genk is echt een leuke stad om met kinderen te bezoeken! Onze tips op een rij…

C-Mine

C-Mine is een cultureel en commercieel centrum dat gehuisvest is in en rond de voormalige steenkoolmijn Winterslag. Op het terrein staat nog veel oud industrieel erfgoed, waaronder twee hoge schachtbokken en het energiegebouw. In laatstgenoemde kun je (tegen betaling) ondergronds gaan voor een familie-expeditie. Doel daarbij is om met goed speurwerk ‘Cyriel de krekel’ te vinden. Daartoe worden kinderen uitgerust met een leuk opdrachten- en spellenboek en met een expeditie-riem met daaraan een vergrootglas, kompas en knijpkat.

De expeditie neemt ca anderhalf uur in beslag en leidt door de oude gangen tot aan bovenop een van de schachtbokken. Als beloning mogen kinderen na afloop van de expeditie zelf een medaille maken. Inclusief bij de expeditie is ook een ‘tijdreis naar 1955’ middels een VR-belevenis.

Kattevennen

Kattevennen is een van de grotere toegangspoorten van Nationaal Park Hoge Kempen. Er is een bezoekerscentrum gevestigd met een restaurant en een grote speeltuin. De speeltuin bestaat uit een ouder gedeelte met vooral klimtoestellen en een moderne gedeelte; de Speelplaneet. Verder kan er mini-golf worden gespeeld, is er een uitkijktoren en een Cosmodrome. Het Cosmodrome is een 360°-bioscoop waar vooral educatieve familiefilms worden vertoond, over bijv. dinosauriërs en de ruimte.

De bosrijke omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling. Er zijn o.a. deze drie kindvriendelijke wandelingen uitgezet in Kattevennen:

  • Het Planetenpad: een korte wandeling voorzien van een reeks informatieborden over de verschillende planeten in ons sterrenstelsel.
  • De Stokkenmannenroute: een wandeling van 4,2 km. langs een tiental reusachtige Stokkenmannen. Een app of een verhaalboekje vertellen het verhaal achter elke Stokkenman. En met een spelboekje (samen met het verhaalboekje te koop voor €5,-) kunnen kinderen opdrachten uitvoeren en stempels verzamelen.
  • De Beestige Boelwandeling: een wandeling waarbij kinderen worden uitgedaagd om dierengedrag te kopiëren (bijv. te sluipen als een vos en te kruipen als een salamander). De Beestige Boel wandelkaart is te koop bij het informatiecentrum.

LABIOMISTA

LABIOMISTA is een 24 hectare groot park met een openlucht kunst-expositie, diverse architectonische gebouwen en meerdere grote dierenverblijven. Grondlegger van dit ”evoluerende kunstwerk” is kunstenaar Koen Vanmechelen. Een deel van zijn werk is in LABIOMISTA tentoongesteld in twee bijzondere gebouwen: de historische Villa Opundi en het moderne studio-atelier ‘The Battery’. Daarnaast zijn er in het museumpark nog diverse (levende) kunstwerken en installaties te bezichtigen. Deze bevinden zich o.a. in en rond een aantal dierenverblijven (met een vijftiental diersoorten, waaronder lama’s, dromedarissen, tropische vogels, ooievaars en struisvogels).

Langs de gebouwen en door het museumpark is een wandelroute van 2,5 km. uitgezet. Uitleg krijgen bezoekers m.b.v. een audiogids. Voor kinderen is er een aparte audiotour beschikbaar (vooral geschikt vanaf een jaar of tien). Tevens is er een ‘krasspel’ te koop (a €2,-). Daarmee kunnen kinderen op verschillende plekken in het museumpark een fantasiedier bij elkaar tekenen en krassen.

Naast het museum ligt Nomad Land, waar temidden van kleurrijke pipowagens kan worden genoten van een hapje en een drankje.

Openluchtmuseum Bokrijk

In het Openluchtmuseum Bokrijk kun je zien en ervaren hoe men vroeger leefde in verschillende delen van Vlaanderen. Om dat beeld te schetsen zijn er in het ruim opgezette museumpark liefst 100 bouwwerken geplaatst. Het zijn stuk voor stuk historische gebouwen, die overgeplaatst zijn van hun oorspronkelijke locatie, elders in Vlaanderen. In de gebouwen wordt een tijdsbeeld geschetst aan de hand van tal van thema’s: van maatschappij tot wonen en van eten & drinken tot ambachten. Door heel het museumpark staan borden met uitleg, waaronder ook telkens een leuk infobord voor kinderen.

Interactiever wordt het voor kinderen (en volwassenen) in de Speelschuur, waar tal van oude spellen kunnen worden gespeeld. Ook worden er in het museum themadagen georganiseerd en demonstraties en workshops verzorgd, o.a. van broodbakken, weven en houtbewerken. Een aparte vermelding verdient ook de interessante tentoonstelling over de jaren ’60.

Verder staan er in het ruim opgezette park veel dieren en is het er fijn wandelen, door tuinen en bos (met klauterparcours) en langs fruitboomgaarden, weides en de nodige café-restaurants. Het museum is echt een aanrader als familie-uitje. Het is er leuk voor alle leeftijden en eigenlijk heb je aan een dag niet genoeg, zoveel is er te zien en te doen!

Tip: Met kinderen parkeer je het beste op P1 (Craenevenne 121, Genk) zodat je een museumbezoek makkelijk kunt combineren met de speeltuin (zie volgende alinea).

Nb. Het Openluchtmuseum is geopend van april tot november.

Provinciaal Domein Bokrijk

Niet alleen voor het Openluchtmuseum is Bokrijk een bezoek waard. Samen met het museum vormt het omliggende gebied namelijk een provinciaal domein. Kinderen zullen er het meest enthousiast worden van de reusachtige speeltuin, direct naast het Openluchtmuseum (ter hoogte van P1). De gratis toegankelijke speeltuin biedt dan ook uren speelplezier voor jong en oud en heeft goede voorzieningen (toiletten, EHBO, cafetaria’s en een seizoensgebonden pop-up bar). Ook zijn er mini-karts en mini-golf (beide tegen betaling). Naast de speeltuin ligt een kleur- en geurentuin (zie foto); mooi aangelegd met bloemen, planten, beelden en vijvers. Verder kan het domein te voet of per fiets worden verkend. Zo ligt in het gebied een van de bekendste fietspaden van België: ‘fietsen door het water’. Zoals de naam al zegt betreft het een fietspad door het water. Bij P1 worden fietsen verhuurd (vooraf reserveren), waaronder ook kinderfietsen. Ook wandelaars kunnen het bijzondere fietspad (en de waterrijke omgeving) verkennen: vanaf de parking leidt de gele wandelroute (4 km.) ernaartoe. 

Nb. Van april tot november geldt betaald parkeren in Domein Bokrijk (€5,- per dag).

Thorpark

Thorpark is een natuur- en recreatiegebied op de plek van de oude mijn van Waterschei. Het gebied is onderdeel van Nationaal Park Hoge Kempen.

In het voormalige hoofdgebouw van de mijn van Waterschei is het Museum Mijndepot gevestigd. Het museum is op eigen gelegenheid te bezoeken, maar er worden ook rondleidingen verzorgd door oud-mijnwerkers. Ook kan bij het museum de oude schachtbok worden beklommen voor een mooi uitzicht. Het geheel vormt een fraai monument, tevens stille getuige van een ooit grote industrie op deze plek.

Andere stille getuigen in Thorpark zijn de steenbergen (terrils) die her en der in het (wandel)gebied staan. De leukste manier om met kinderen een of meer steenbergen te beklimmen is middels de Steenmannetjesroute. Langs deze route wijzen steenmannetjes de weg naar de top van de steenberg. Met een app kan op verschillende plekken een verhaaltje worden beluisterd en worden kinderen aangemoedigd om bijv. te speuren naar een of ander. Ook kunnen kinderen onderweg zelf steenmannetjes maken en diverse spelletjes doen met de vele stenen in dit gebied. Eenmaal boven wacht een fenomenaal 360-graden uitzicht. 

Heen en terug is de Steenmannetjesroute in totaal ca. vijf km. In het gebied is een grote zone met picknicktafels. Bij de entree van Thorpark is tevens een restaurant.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *