Belgisch Limburg is een walhalla voor gezinnen met kinderen die graag de natuur ingaan en van wandelen houden. De landschappen zijn er heel gevarieerd en er zijn heel veel leuke wandelroutes voor kinderen gecreëerd. In dit blog vertel ik je welke wandelgebieden en kindvriendelijke wandelroutes er zoal zijn in Belgisch Limburg. Tien wandelgebieden met 20 kindvriendelijke wandelroutes worden uitgebreider beschreven. Daarnaast benoem ik (in de blauwe kaders) nog eens 15 leuke wandelroutes voor kinderen in Belgisch Limburg. Bij elkaar opgeteld gaat het dus om 35 wandelroutes die op deze pagina genoemd worden. Goed voor vele dagen wandelplezier!
Handig: onderaan de pagina staan de genoemde wandelroutes en/of -gebieden handig weergegeven op kaart.
Wil je wandelen met een kinderwagen in Belgisch Limburg? Onderaan dit artikel staan alle buggyproof wandelroutes genoemd!
Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren
Domein Kelchterhoef is een natuur- en recreatiegebied in Houthalen-Helchteren. Het gebied omvat een deel van vijvergebied De Wijers (met ‘1001 vijvers’). Eén van die vijvers (‘De Plas’) is ook opengesteld als zwemgebied met een recreatiestrand.
Voor wie liever gaat wandelen is er in Kelchterhoef het kindgerichte Multimovepad. Dit is een 2,5 km. lange wandelroute door het bos en langs verschillende vijvers. Onderweg zorgen tal van hindernissen, speeltoestellen en spelletjes (o.a. dierentwister) voor veel speel- en wandelplezier. De wandelroute start nabij Hoeve Jan, waar een grote parkeerplaats is en ook een speeltuin en een klein dierenverblijf. Het multimovepad overlapt deels met het Beestige Bomenpad: een wandelroute van 2,1 km met langs de route diverse spelletjes rond het thema bomen.
Tip: breng een handdoek mee. Beide themawandelingen hebben speelplekken waarbij je door het water kunt lopen.


Multimovepad Park Itterdal in Bree
Park Itterdal is een water- en bosrijk park in Bree. Door het park is een 1,7 km. lange kindvriendelijke wandelroute uitgestippeld: een Multimovepad. Onderweg op het Multimovepad wacht kinderen allerhande uitdagingen. Zo zijn er spannende bruggetjes over het water, klimtoestellen in vele soorten en maten en een balanceerparcours. Verder zijn er een vijftal spellen waarbij het vooral gaat om precisie en richtingsgevoel. Ongeveer halverwege de route staat een speeltuin met bankjes. Ook bij het begin- en eindpunt van het Multimovepad staat een ruime speeltuin. Deze ligt naast het terras van Care Café Itterdal.


Meer Multimovepaden
Een Multimovepad is een beetje een kruising tussen een sportparcours en een uitgestrekte speeltuin. In elk geval hebben ze een grote funfactor en kinderen kunnen er prima hun energie kwijt. De paden zijn geschikt voor kinderen vanaf drie jaar (hoewel die onderweg wel veel begeleiding nodig zullen hebben). Er zijn in totaal tien Multimovepaden in Vlaanderen. Behalve de twee bovenstaande zijn er in Limburg nog twee: het Multimovepad in Ham (2,8 km.) en het Multimovepad in Leopoldsburg (1,2 km.). Klik hier voor meer informatie.
Lommelse Sahara in Lommel
De Lommelse Sahara geldt als een van Vlaanderens mooiste natuurgebieden. Rijk aan zandvlaktes, duinen, water en bossen is het een ideaal gebied voor een wandeling, met onderweg ook veel mogelijkheden tot spelen en ravotten.
De kortste gemarkeerde wandeling door het gebied – de blauwe route – wordt ook wel aangeduid als kinderwandeling. De route is drie km. lang (+ vanaf de P in totaal een extra kilometer, heen en terug naar het startpunt van de wandeling).
De kinderwandeling komt door prachtige natuur. De heuvelige bossen met kreupelhout en zandvlaktes zijn van nature al heerlijke speelplekken voor kinderen (tip: breng strandspeeltjes mee). Verder liggen langs de route een kleine zandspeeltuin, een kabelbaan, een toffe speelslang en een speelbos. Een ander (letterlijk) hoogtepunt op deze wandeling is de dertig meter hoge uitkijktoren. De toren is een fraai stukje architectuur en het uitzicht van bovenaf is al net zo mooi.

De aanbevolen begin- en eindplaats voor de kinderwandeling – die overigens niet geschikt is voor kinderwagens – is bij sportcomplex De Soeverein in Lommel. Bij de sporthal ligt ook speeltuin Dol-fijn; een reusachtige speeltuin. Grenzend aan de speeltuin is er tevens een restaurant met terras (brasserie De Kantine).


Behalve de Kinderwandeling zijn er ook enkele themawandelingen in de Lommelse Sahara (o.a. de Schat van Koning Leeuw: 3,5 km.). Ook elders in Lommel zijn leuke wandelingen te maken, bijv. de Vlinderwandeling (2,5 km.) en de Tutterweg (een kleuterwandeling van 0,6 km.). Lees er meer over in ons uitgebreide blog over Lommel: Lommel met kinderen: over de Lommelse Sahara + nog 15 tips
Bosbewonersroute in Hechtel-Eksel
Pijnven is een groot, bosrijk natuurgebied, deels gelegen in Hechtel-Eksel. Vanuit die plaats (vanaf de Kiefhoekstraat 20) start ook de Bosbewonersroute. Langs deze 2,4 km. lange wandelroute kunnen kinderen spelen en speuren naar dieren die in het bos leven. De route telt ca. tien houten diersculpturen, elk met een zuil met weetjes en een opdracht. Ook liggen er drie kleine speeltuinen op de route, o.a. één bij het startpunt (waar overigens ook openbare toiletten zijn). De route is geschikt voor stevige kinderwagens en vooral gericht op kinderen vanaf een jaar of drie t/m circa zeven jaar.


Pal langs de Bosbewonersroute ligt ook een van de bekendste fietspaden van Limburg, namelijk ‘fietsen door de bomen’. Dit fietspad is gebouwd op een hoogte tot wel tien meter, waardoor je je er dichtbij de boomtoppen begeeft. Er mag ook gewandeld worden op het fietspad; iets wat zeker een aanrader is om te combineren met de Bosbewonersroute.
Ook leuk te combineren met de Bosbewonersroute is een bezoekje aan Eetcafé Lage Kempen. Dit eetcafé ligt op 500 meter van de parkeerplaats Pijnven en beschikt over een grote speeltuin. Op tien minuten rijden van parking Pijnven is het overigens ook leuk (op de bonnefooi) wandelen met kinderen, in duingebied ‘In den Brand’.

Vallei van de Zwarte Beek in Beringen
De Vallei van de Zwarte Beek is een natuurgebied in Beringen. Het gebied, dat lokaal wel bekend staat als ‘Koersels Kapelleke’ – bestaat uit bos, heide, zandvlaktes en diverse watertjes. Beste startpunt voor wandelingen is het bezoekerscentrum De Watersnip. Daarvandaan starten ook enkele wandelroutes die op kinderen zijn gericht. De kortste daarvan is het Boeboekspad (1,8 km.). Bij deze themawandeling kunnen kinderen (adviesleeftijd: 5 – 10 jaar) m.b.v. de Boeboekstas (gratis af te halen bij het bezoekerscentrum) onderweg allerlei opdrachten uitvoeren.
Een andere kindvriendelijke wandelroute in de Vallei van de Zwarte Beek is het Prikkelpad (2,2 km). Langs het Prikkelpad liggen een tiental beleefstations en speelplekken en ook een grote speeltuin (’t Fonteintje). Bij de speeltuin is een restaurant, een uitkijktoren en er kan minigolf worden gespeeld.


Beide genoemde wandelingen zijn geschikt voor kinderwagens (net als de andere vijf gemarkeerde wandelingen in het gebied). Naast het bezoekerscentrum ligt overigens ook een kleine plas met recreatiestrand (zwemmen is er toegestaan mits de waterconditie goed is). Zowel het bezoekerscentrum als de speeltuin hebben (buiten de schoolvakantie) beperkte openingstijden. Meer info over de Zwarte Vallei lees je hier: www.dewatersnip.be
Meer natuur-recreatiegebieden
De Vallei van de Zwarte Beek en Pijnven zijn heuse natuur-recreatiegebieden, waar veel te wandelen en te doen is voor gezinnen met kinderen. Er zijn - behalve die in dit blog al genoemd worden - meer van zulke gebieden in de provincie Limburg. Voorbeelden zijn: Domein Dommelhof in Neerpelt (wandeling Klankenbos), Gerhagen in Tessenderlo (Fluisterwandeling: 1,5 km.), Domein Bovy in Heusden-Zolder (wandeling Martin de IJsvogel: 1.7km. En wandeling het Hazenpad: 0.9km.), Resterheide in Peer/Hechtel-Eksel (Reigerpad: 5,0 km. En Lieveheersbeestjespad: 2,5 km.) en Domein Kiewit in Hasselt (wandeling Het Mysterie van Kiewit: 2,5 km.).
Kabouterpad in Lanaken
Toegangspoort Pietersheim is de meest zuidelijke entree van Nationaal Park Hoge Kempen. De parkentree ligt in Lanaken, op slechts drie km. rijden van Maastricht. De naam Pietersheim is ontleent aan het kasteel in dit gebied. Naast het kasteel ligt een oude waterburcht en ca. een kilometer verderop liggen een kinderboerderij en een enorme speeltuin (gratis toegankelijk) met een restaurant met groot terras.
In het gebied is het mooi wandelen en zijn diverse paaltjesroutes te volgen. Ook is hier een van de leukste wandelingen voor peuters en kleuters in Belgisch Limburg: het Kabouterpad.


Het Kabouterpad is 40.000 kaboutervoetjes lang (oftewel 2,7 km.) en de route verbindt de speeltuin met het kasteel en de waterburcht. Onderweg is het voor kinderen goed speuren naar verstopte kabouters en kabouterdeurtjes en worden ze uitgedaagd met acht verschillende opdrachten.
Parkeren kan bij het kasteel of ruim een kilometer verderop bij de kinderboerderij, waar ook de meeste wandelingen starten (waaronder enkele rolvriendelijke) en een informatiewinkel is (met o.a. kaboutermutsjes te koop en fietsverhuur).
Mechelse Heide in Maasmechelen
De Mechelse Heide in Maasmechelen is onderdeel van Nationaal Park Hoge Kempen. Het gebied kenmerkt zich door, bos, heide en zandvlaktes met enkele watertjes.
Het Zandloperpad is de eenvoudigste gemarkeerde wandeling in het gebied. De wandelroute van 1,5 km. is rolvriendelijk. Ondanks de korte afstand, leidt het Zandloperpad langs enkele mooie plekken. Een van die plekken is het speelduin. Deze zandvlakte is van zichzelf al leuk speelterrein voor kinderen. Een klein watertje en een waterspeeltoestel zorgen voor nog extra speelvermaak.
Een paar honderd meter verderop – en dus goed te combineren met het Zandloperpad – is de ingang van het Beestige Boelbos. Dit bos is ingericht met houten beelden van dieren en met diverse spelelementen. Bij elk spel staan de vaardigheden van een dier centraal. Kinderen worden op die manier uitgedaagd te springen, balanceren, kruipen en meer… Ook staan er diverse elementen waar kinderen zelf een ‘nest’ kunnen bouwen van takken. De route door het Beestige Boelbos is ca 1,5 km. en bij droge omstandigheden ook te lopen met een kinderwagen.
Bij de entree van toegangspoort Mechelse Heide ligt camping Salamander. De camping heeft horeca met terras en een speeltuin.


Heksenwandeling in As
Station As (in Nationaal Park Hoge Kempen) is een wandelgebied rondom een voormalig treinstation. De oude treinstellen (veelal voorzien van mooie graffiti’s) die er nog staan kun je als bezoeker op je gemak bekijken. Treinen rijden hier tenslotte niet meer. Behalve, dan dat ene mini-treintje, dat seizoensgebonden (op zondagen) bezoekers meeneemt voor een ritje over het smalspoor door het bos. Bij het station staat ook een 31 meter hoge uitkijktoren voor een leuke panoramablik over de verre omgeving.
Van de verschillende wandelingen die zijn uitgezet in het gebied, is de Heksenwandeling het meest kindgericht. Deze 3,8 km. lange wandeltocht (ongeschikt met een kinderwagen) start vanaf de parkeerplaats aan de Schuttenbergstraat 2 in As. Vanaf daar gaat de wandeling grotendeels door het bos met onderweg 15 beleefplekken met verhaaltjes (ook te beluisteren via de telefoon) en laagdrempelige opdrachten. Leukste van de heksenwandeling is de eindbestemming: het speelbos. Dit is een ruime open plek met tal van grote klimtoestellen, een glijbaan, schommels, een kabelbaan, een doolhof en een speeltuin voor de allerkleinsten. In het speelbos staan ook picknicktafels en is ruimte voor (zelf meegebrachte) sport en spel.


Kattevennen in Genk
Kattevennen is een van de grotere toegangspoorten van Nationaal Park Hoge Kempen. Er is een bezoekerscentrum gevestigd met een restaurant en een grote speeltuin. De speeltuin bestaat uit een ouder gedeelte met vooral klimtoestellen en een moderne gedeelte; de ‘speelplaneet’. Verder kan er mini-golf worden gespeeld, is er een uitkijktoren en een cosmodrome. Het cosmodrome is een 360°-bioscoop waar vooral educatieve familiefilms worden vertoond, over bijv. dinosauriërs en de ruimte.
De bosrijke omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling. Er zijn o.a. deze drie kindvriendelijke wandelingen uitgezet in Kattevennen:
- Het Planetenpad: een korte wandeling voorzien van een reeks informatieborden over de verschillende planeten in ons sterrenstelsel.
- De Stokkenmannenroute: een wandeling van 4,2 km. langs een tiental reusachtige Stokkenmannen. Een app of een verhaalboekje vertellen het verhaal achter elke Stokkenman. En met een spelboekje (samen met het verhaalboekje te koop voor €5,-) kunnen kinderen opdrachten uitvoeren en stempels verzamelen.
- De Beestige Boelwandeling: een wandeling waarbij kinderen worden uitgedaagd om dierengedrag te kopiëren (bijv. te sluipen als een vos en te kruipen als een salamander). De Beestige Boel wandelkaart is te koop bij het informatiecentrum.


Nationaal Park Hoge Kempen
Behalve de vier bovenstaand beschreven toegangspoorten, zijn er nog vijf toegangspoorten in Nationaal Park Hoge Kempen. Enkele daarvan zijn de moeite waard voor wie een kindvriendelijke wandeling wil maken. In Thorpark (Genk) is er bijv. de Steenmannetjesroute (5 km. Zie ook de hoofdfoto bij dit blog) en in Lieteberg (Zutendaal) de Alvermannekesroute (4 km.). In toeganspoort Oudsberg kunnen zowel wandeling Oudsberg-spel (2 km.) als een wandeling door het Joekelbos (2 km.) worden gelopen. Meer info in ons blog over NP Hoge Kempen.
Wandelregio Voerstreek
Tot slot mag de Voerstreek niet ontbreken in dit overzicht. Niet omdat er zulke leuke wandelingen voor kinderen te maken zijn (daarvoor is elders in Belgisch Limburg een beter aanbod). Maar, wel omdat het binnen de provincie een van de mooiste gebieden is, compleet met holle wegen, hellingbossen, kabbelende riviertjes, glooiend-groene hellingen en prachtige vergezichten.
Omdat de gemarkeerde wandelingen in de Voerstreek aan de lange kant zijn (ook het aantal hoogtemeters meewegende) hebben we zelf twee wandelingen uitgestippeld. Ze zijn beide te volgen via ons profiel op Komoot. Eén kindvriendelijke wandelroute maakt als het ware een rondje om het meer dan 100 jaar oude spoorviaduct in Sint-Martensvoeren. Start- en eindpunt zijn bij een speeltuin. De andere wandelroute komt langs een belevingsboomgaard (met o.a. een kleine speeltuin) en gaat door een stuk bos waar kinderen prima kunnen ravotten. Startpunt is in Sint-Gravensvoeren


Liever een stadswandeling?
Voor wie liever een stadswandeling met kinderen maakt is er ook wat te kiezen in Belgisch Limburg. Zo kan in het stadscentrum van Tongeren de Mijlpaalroute 'Joris Ambiorix' (2,3 km.) worden gelopen. Meer daarover in ons blog over Tongeren. Een andere wandeling in stedelijk gebied is de Speurtocht met Pierewiet de kanariepiet (3 km.). Deze speurtochtwandeling (kosten €2,-) is in Beringen en heeft de (steenkool)mijntijd als thema. Klik hier voor meer informatie.
Welke wandelroutes in Belgisch Limburg zijn geschikt om te lopen met kinderwagen?
Veel van de genoemde wandelroutes gaan door bos of over zandvlaktes en zijn daardoor niet of minder geschikt voor kinderwagens. De volgende wandelingen in Belgisch Limburg (allemaal elders al in dit artikel genoemd) zijn wel ‘buggyproof’; oftewel geschikt om met kinderwagen te wandelen:
- Zandloperpad (Maasmechelen)
- Joekelbos (korte route) (Oudsbergen)
- Speurtocht Pierewiet de kanariepiet (Beringen)
- Boeboekspad (Beringen)
- Prikkelpad (Beringen)
- Mijlpaalwandeling Joris Ambiorix (Tongeren)
- Wandeling Martin de IJsvogel (Heusden-Zolder)
- Het Hazenpad (Heusden-Zolder)
- Tutterweg (Lommel)
- Lieveheersbeestjespad (Hecktel-Eksel)
- Het Mysterie van Kiewit (Hasselt)
Ik ga wandelen met kinderen en neem mee...
Kans op een buitje tijdens een wandeling? Neem een regenjas mee! Een regenjas met een goede prijs-kwaliteitverhouding is deze regenjas voor kinderen. Een paraplu meenemen kan natuurlijk ook. Veel kinderen vinden het schitterend om zelf met een vrolijk parapluutje rond te wandelen. Ook het vooruitzicht van lopen met laarsjes aan werkt voor kinderen al motiverend voor een wandeling. Andere fun items voor tijdens een wandeling zijn bijv. een kinderverrekijker en walkie-talkies. Wandelen wordt ook veel leuker met een cijfer-hangslot i.c.m. een schatkaart Hoe dan? Je leest het in (een van de blauwe kaders) in dit artikel: https://alleskidsopreis.nl/wandelen-met-kleuter
Kindvriendelijke wandelroutes en wandelgebieden in Belgisch Limburg op kaart
Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.