Voerstreek (België) met kind: tips voor activiteiten en accommodatie

Inhoud van dit artikel

Hoewel de Voerstreek qua landschappen veel weg heeft van het (aangrenzende) Zuid-Limburgse heuvelland, heb ik er toch altijd (nog meer) een ‘buitenland-gevoel’. Misschien komt het doordat de natuur er net iets ongerepter is en de dorpen net iets meer ongepolijst. En dat stukje tweetaligheid speelt vast ook een rol. Hoe dan ook, is de Voerstreek voor ons een geliefde plek om van tijd tot tijd een (wandel)uitje met de kinderen te maken. Dit zijn onze tips (gerangschikt naar de dorpen in de Voerstreek)…

Teuven

Teuven is een knus plaatsje met gezellige horeca. M.b.t. tot dat laatste, zijn vooral Café Modern en Herberg Moeder de Gans aanraders. Bij laatstgenoemde is ook een wandelroute (het Voetenpad) van 1,5 km. verkrijgbaar. 

Zelf wandelden we in Teuven vooral op de bonnefooi, o.a. door het steile hellingbos op de Teuvenerberg. Bovenaan de berg, heel dichtbij de Nederlandse grens, ligt Gelato Farm. Bij deze ijsboerderij kun je tussen de koeien en de kippen genieten van lekker ijs. Kinderen kunnen er bovendien spelen in een speeltuin bij het terras

Elders in Teuven (bij Green Valley) kan ook boerengolf en boerenbowling worden gespeeld.

Terras en speeltuin bij Gelato Farm

Remersdaal

Remersdaal telt nog geen 300 inwoners en heeft dan ook een sterk landelijk karakter. En tevens een sterk heuvelend karakter; met o.a. het hoogste punt van Vlaanderen. Niet verrassend dus dat in Remersdaal tevens de hoogst gelegen brasserie van Vlaanderen ligt: Brasserie het Rode Bos, met mooi panoramaterras. Even verderop ligt Taverne Haciënda, die zich op haar beurt dan weer kan onderscheiden als ‘ASCI beste campingrestaurant van heel België’. De taverne Haciënda heeft een terras met leuk uitzicht en ligt op het terrein van Camping Natuurlijk Limburg (met speeltuin).

Sint-Pietersvoeren

Een van de grootste historische bezienswaardigheden in de Voerstreek is de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren. Dit prachtige kasteel (de vroegere commanderij van de Duitse Orde. Gesloten voor publiek) staat temidden van een half dozijn vijvers, die worden gebruikt voor de kweek van drie soorten forel. Bij het kasteel is een brasserie gevestigd, waar ze de forel in allerlei varianten vers serveren. 

Behalve wandelen tussen kasteel en kweekvijvers nodigt ook de landelijke omgeving uit om de benen te strekken. Een wandeling kan er prima gecombineerd worden met een bezoek aan bijv. stroopstokerij Wiertz en met een speelkwartier in de kleine openbare speeltuin (beide liggen binnen een straal van 300 meter van de commanderij).  

Speeltuin met op de achtergrond de Commanderij

Sint-Martensvoeren

Een opvallend bouwwerk in het Voerense landschap is het ruim 100 jaar oude spoorviaduct in Sint Martensvoeren. Uitzicht op het 23 meter hoge viaduct levert een mooi panorama op, wat een wandeling in de buurt mede de moeite waard maakt. De gemarkeerde wandelingen in het gebied zijn voor kinderen echter aan de lange en/of de saaie kant. Handig dus, dat wij een kort, afwisselend wandelrondje (3,2 km.) uitstippelden, dat gevolgd kan worden via ons profiel op Komoot (klik hier). De wandeling (niet geschikt voor kinderwagens) gaat door de dorpskern, over holle wegen en langs de Voer. Onderweg zijn er leuke vergezichten en passeer je dieren in de wei en mooie vakwerkhuizen. Startpunt voor de wandelroute is bij de P bij het gemeenschapshuis (aan de Sint Martenstraat), waar ook een speeltuin en een café-terras liggen.

Spoorviaduct bij Sint-Martensvoeren
Speeltuin langs de wandelroute in Sint-Martensvoeren

Sint-Gravensvoeren

Sint-Gravensvoeren is de grootste plaats in de Voerstreek en heeft een mooie oude kern. Tevens is het de startplaats van de Bronnenwandeling (9,5 km.): ooit uitgeroepen tot mooiste wandeling van Vlaanderen. Omdat de wandeling voor jonge kinderen aan de lange kant is stippelden we er zelf ook een route uit, langs vakwerkhuizen, holle wegen, hellingbos, vergezichten en de kabbelende Voer. Voeg daar nog een beleefboomgaard, een speelbos en een wandelcafé aan toe en – voilà – je hebt een van de leukste wandelingen in de Voerstreek met kinderen (te volgen via ons profiel op Komoot)! 

Liever fietsen in de Voerstreek? Rijwielverhuur Pinckers in Sint-Gravensvoeren verhuurt o.a. e-bikes, kinderfietsen, kinderzitjes en fietsaanhangers. 

In Sint-Gravensvoeren wordt trouwens ook appelwijn gemaakt. Je kunt er meer over te weten komen (en appelwijn proeven) tijdens een rondleiding bij Kelders I Genne Pley.

De Beleefboomgaard in Sint Gravensvoeren
Oude kern van Sint Gravensvoeren

Schatkaart van de Voerstreek
In Sint Martensvoeren is het kantoor van de toeristische dienst gevestigd. Ze verkopen er o.a. ‘de Schatkaart van de Voerstreek’. Dit is een overzichtskaart van leuke natuurplekken voor kinderen (ze tippen vooral speelplekken in het bos en doorwaadbare watertjes). Qua 'kidsproof' tips voegt het niet veel toe met wat je al in dit blog leest, maar het is wel een mooi vormgegeven kaart. En er staan ook tips op voor te volgen wandelknooppunten. Ook staan er ideeën op voor spelletjes die kinderen tijdens het wandelen kunnen spelen en bevat de kaart informatie over de dieren in de Voerstreek. De kaart kost €1,50-.

Moelingen

Ben je met warm weer in de Voerstreek en heb je behoefte aan afkoeling, dan is Moelingen de plek om heen te gaan. Door die plaats stroomt namelijk de Berwijn; een rivier die een stukje langer en breder is dan de Voer. De – doorgaans – ondiepe Berwijn is vooral geschikt voor pootje baden en is goed toegankelijk vanaf enkele kiezelstrandjes aan de rand van het centrum (tussen de wandelknooppunten 2 en 11, o.a. vlakbij een frituur).

Kindvriendelijke accommodatie in de Voerstreek

Doordat we zelf dichtbij de Voerstreek wonen hebben we er nooit overnacht. Van zien en zoeken heb ik wel de volgende tips voor een kindvriendelijke camping, B&B en andere accommodatie. Allen hebben een speeltuin, sommige een zwembad en stuk voor stuk lijken ze het waard om verder te onderzoeken voor eventueel een weekendje of weekje weg in de Voerstreek: 

Accommodatie De Molenhoeve

Tot slot nog enkele nuttige links. Zo is Wandelknooppunt.be handig om zelf een wandeling uit te stippelen in de Voerstreek. 

Vanuit de Voerstreek bezoek je eenvoudig het aangrenzende Zuid-Limburg. Tips voor die regio lees je o.a. in deze blogs:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *