Luxemburgse Ardennen met kids: hét recept voor een fijn weekend weg!

Inhoud van dit artikel

Deze keer staat op het menu een heerlijk recept voor een (lang) weekend even helemaal weg met de kinderen. Gebruik een kleinschalige, kindvriendelijke camping als basis. Kies voor de Luxemburgse Ardennen als belangrijkste smaakmaker. Breng balans in het recept met een combinatie van verschillende topingrediënten uit de regio. En genieten maar!

De basis: kindvriendelijke Camping Du Nord

We beginnen met de basis…. Wij kozen voor camping Du Nord in Goebelsmühle. Deze door Nederlanders gerunde camping strekt zich over zo een 400 meter uit langs de rivier Sûre en wordt omringd door steile beboste hellingen. Het geheel is overzichtelijk en ademt een gemoedelijke sfeer. Halverwege het terrein zijn er een terrasje en een ruime speeltuin. De rivier Sûre is zo een 25 centimeter diep en – voor kinderen – ideaal speelterrein bij warmer weer (waterschoentjes aanbevolen. Een klein opblaasbootje doet het hier ook goed). Behalve vrije plekken verhuurt de camping diverse accommodatie: van 2p-trekkershutjes (zie foto) tot aan ruime chalets. Ze bieden pizza- en ontbijtservice en op gezette tijden staat er een Thaise foodtruck

Binnen een half uur rijden van de camping liggen de vier hoogtepunten van de Luxemburgse Ardennen (de ingrediënten van ons recept ;-). Maar, nu eerst even aandacht voor de smaakmaker, die oh zo bepalend is voor dit weekendje weg.

De smaakmaker: Luxemburgse Ardennen

De Luxemburgse Ardennen zijn gelegen in het noorden van Luxemburg, op ca. 3,5 uur rijden van Utrecht. De regio staat in Luxemburg bekend als Éisleck en omvat grofweg een derde van het land. De Luxemburgse Ardennen is een sterk glooiende regio waar het buiten de grote wegen heerlijk rijden is, met weinig ander verkeer. Je kunt hier met recht spreken van ‘scenic driving’ waarbij je steile heuvels op- en afrijdt, slingert langs snel stromende rivieren en door dichte bossen. Onderweg zijn er tal van prachtige vergezichten, o.a. bij Luxemburgs hoogste punt (560 meter, bij Wilwerdange). De regio is dun bevolkt; zelfs de grootste plaats (Wiltz) heeft maar 5500 inwoners.

Zo klein als de dorpjes hier zijn, zo groot is hun uitstraling. Ze brengen ons recept verder op smaak…

Ingrediënt 1: Kasteel van Bourscheid

Dichtste bij de camping, op tien minuten rijden, ligt het kasteel van Bourscheid. Wij reden, voordat we het kasteel bezochten eerst even om, door het dorpje Bourscheid (mooi gelegen, maar verder niet echt iets te doen) naar een picknickplek met prachtig uitzicht op het kasteel (dit is aan weg ‘348’ en staat ook aangegeven op Google Maps). In het kasteel zelf volgden we een audiotour (€2,-) voor kinderen, die misschien wel interessanter is voor volwassenen. Zo leerden zowel de kinderen als wij er meer over het kasteelleven van weleer. 

Met de overblijfselen van het kasteel nog in goede staat is het sowieso niet moeilijk een voorstelling te maken van hoe het er in de hoogtijdagen uit moet hebben gezien. Het uitzicht zal sindsdien best wat zijn veranderd, maar is hoe dan ook spectaculair; vooral vanaf de hoogste van de vele torens van het kasteel.   

Ingrediënt 2: Lac de la Haute-Sure

Op een half uur rijden van de camping bezochten we Lac de la Haute-Sure. Aan dit langgerekte stuwmeer liggen een half dozijn (gras)strandjes. Wij kozen voor het verst gelegen strand, dat van Burfelt. Vanaf de parkeerplaats was het ongeveer tien minuten – bergaf – door het bos wandelen naar het meer. Onderweg kwamen we langs een platform vanwaar we prachtig uitzicht over het meer hadden. Nabij het strand is ook een bezoekerscentrum met de nodige zintuigprikkelingen voor kinderen. Het meer zelf is al snel behoorlijk diep, maar het water is (in ons geval in juni) goed op temperatuur en de omgeving is prachtig om te zwemmen. En ook prachtig voor andere watersporten: elders aan het meer kun je terecht voor suppen, surfen en kanoën. Op de terugweg reden we door Esch-sur-Sûre, aan het andere uiterste van het stuwmeer. Het fraai aan de rivier gelegen plaatsje heeft een hoogtekasteel en is zeker een kort bezoekje waard.

Parkeren en bezoek van het strand van Burfelt zijn gratis. Echter, wordt momenteel (om drukte te voorkomen) gewerkt met een reserveringssysteem; klik hier voor meer informatie. 

Ingrediënt 3: Vianden

In een half uur reden we vanaf de camping naar Vianden; een van dé trekpleisters van Luxemburg. Dat de plaats zo geliefd is bij toeristen dankt het vooral aan het prachtige kasteel dat indrukwekkend uittorent boven de omgeving. Al net voor we het stadje binnenrijden hebben we mooi uitzicht op het kasteel. Net buiten de binnenstad parkeren we gratis, om via een trap, een donkere tunnel en een keienpad omlaag te wandelen naar het centrum. Onderweg komen we bij een speeltuin. Zo scoort Vianden al snel bonuspunten bij de kinderen, terwijl het uitzicht vanaf de speeltuin er ook mag zijn.

Via het stadscentrum – vol oude gebouwen, winkeltjes en horeca, bereiken we de rivier de Our. Langs het water maken we een nieuwe stop bij een tweede speeltuin. Daarna lopen we naar het dalstation van de tweepersoons stoeltjeslift. Zeker voor kinderen is de lift een leuke manier om bij het kasteel te geraken. Van nabij het bergstation heb je prachtig zicht op het kasteel. Vanaf daar is het nog 600 meter (de moeilijke route, die wordt afgeraden voor kinderen) of 1800 meter (bergaf) lopen naar het kasteel. Wij hadden ondertussen slecht weer (voordeel: het was lekker rustig in het normaal zeer toeristische Vianden) en mijn dochter was zo vol van de stoeltjeslift dat we op haar aandringen al snel weer per lift terug naar beneden gingen. Een bezoek aan het (vooral gereconstrueerde) interieur van het kasteel bewaren we daarom voor een volgende keer. Voor kinderen lijkt een kasteelbezoek trouwens vooral leuk tijdens het jaarlijkse Middeleeuwse festival, wanneer ze allerlei leuke activiteiten organiseren. In Vianden zijn verder ook een klimpark en een mooi gelegen buitenzwembad (momenteel gesloten i.v.m. verbouwing).

Ingrediënt 4: Clervaux

Clervaux was – op een half uur rijden van de camping – een leuke tussenstop op de terugweg naar Nederland. Het plaatsje is klein maar fijn; ideaal als kleine uitstap met kinderen. Wij waren er met een dikke twee uur wel uitgekeken (hoewel de omgeving zich zeker leent voor lange wandelingen). In die tijd liepen we een rondje langs de twee grootste blikvangers van het plaatsje: de Benedictijnerabdij en het kasteel.

In het kasteel zijn diverse musea gevestigd, waaronder één over de strijd in de omgeving van Clervaux tijdens de Tweede Wereldoorlog en een museum met maquettes van Luxemburgse forten en kastelen. Die laatste leek ons meer geschikt voor onze jonge kinderen. En die hadden inderdaad plezier van de realistische bouwwerken op schaal. In het piepkleine centrumpje pakten we nog een terrasje, terwijl de kinderen zich vermaakten met enkele speeltoestellen en bij de fontein. In het naastgelegen park wilden we ook een grotere speeltuin bezoeken, maar die bleek toen net te worden verbouwd (inmiddels staat er een spiksplinternieuwe speeltuin). 

Extra ingrediënt: Park Sënnesräich

Wat ook nog op ons lijstje stond, maar waar we niet meer aan toe kwamen was Park Sënnesräich. In dit park draait het om de zintuigen. Er is een interactief museum met wetenschappelijke opstellingen, muziekinstrumenten en meer. In het labyrinth, in de speeltuin en in het restaurant kunnen de zintuigen verder worden geprikkeld. Het park heeft goede recensies en is leuk voor jong en oud. Een volgende keer gaan we er graag heen!

We tippen op deze website ook nog een kindvriendelijke wandeling in de Luxemburgse Ardennen: Luxemburg – Leuke wandeling met kinderen: de Klangwee!

Wist je trouwens dat je vanuit Nederland ook prima kunt fietsen naar Noord-Luxemburg? Vanaf de grens bij Vaals gaat de route over een voormalig spoortracé, waardoor je vooral vlak fietst en grotendeels midden in de natuur, ver weg van autoverkeer. Dit is ook zeker een aanrader om met kinderen te doen. Lees hier over onze ervaringen: Fietsvakantie met kinderen – Via Vaals en de Vennbahn naar Luxemburg

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *