Luxemburg – Leuke wandeling met kinderen: de Klangwee!

Inhoud van dit artikel

Wil je in Luxemburg een leuke wandeling met kinderen maken? Loop dan de ‘Klangwee’! Deze wandeling van zes km. combineert mooie, typisch Luxemburgse landschappen met ca. 20 geluidstations (cq. beleefplekken) voor kinderen. Bij de geluidstations ervaar je geluid op verschillende manieren, bijv. door muziek te maken. Ik liep de wandeling met mijn dochter van (toen) bijna vijf. Ondanks een pittige slotklim was de route voor haar goed te doen en vond ze het een leuke wandelroute. Net als ik trouwens… In dit blog deel ik praktische informatie (onderaan het blog) en een fotoverslag van een van de leukste wandelingen in Luxemburg voor kinderen!

Klangwee: fotoverslag

Op de parkeerplaats bij het startpunt staat een eerste beleefplek, waar dochterlief enthousiast muziek begint te maken. Ook staan er infoborden op de parkeerplaats. Toch was het even zoeken naar de eerste richtingbordjes en in welke richting we de wandeling moesten lopen (conclusie nu is dat de route in beide richtingen gelopen kan worden). Nadat we – op de eerste paar honderd meter – al enkele geluidstations hebben uitgeprobeerd, laten we de bebouwde kom achter ons en wandelen bergaf de natuur in.  

Enkele beleefplekken langs de route: een enorme xylofoon, een geluidsgordijn en – favoriet van mijn dochter – een knikkerbaan ‘waar muziek in zit’.

Het riviertje langs de route maakt deze wandeling in Luxemburg tot een extra leuke voor kinderen. Dammetjes bouwen, pootje baden, over stapstenen lopen… Behalve langs de rivier wandelen we op de Klangwee ook veel langs steile (mossige) rotsen.

De klim naar boven is best pittig; zeker voor kleine kinderen. Gelukkig staan er op het steile gedeelte voldoende bankjes en beleefstations, waardoor mijn dochter zonder veel klagen de wandeling uitliep (tussendoor een broodje, drankje of koekje hielp ook om haar gemotiveerd te houden ;-).

Het venijn zit hem in de staart… In minder dan een km. maken we  ca. 200 hoogtemeters. Eenmaal boven genieten we van mooi uitzicht en zijn we niet ver meer van het eindpunt van de wandeling. 

Als mooie afsluiter van de wandeling bezoeken we de speeltuin, die achter het gemeenschapsgebouw bij het startpunt van de Klangwee ligt.

Klangwee: praktische informatie

Wat is de Klangwee?
Vrij vertaald betekent Klangwee ‘pad van het geluid’. Het is een kindvriendelijke wandeling in de Luxemburgse Ardennen. Langs de route staan 20 geluidstations waar muziek kan worden gemaakt of geluid op een andere manier het thema is. 
Hoe lang is de wandelroute? 
De wandeling is zes kilometer lang en telt ca. 350 hoogtemeters. Die hoogtemeters bevinden zich grotendeels in een pittige klim in het derde – en laatste – deel van de route. De route is gemarkeerd met bordjes met een oranje logo en kan in twee richtingen worden gelopen.
Waar is het vertrekpunt?
Startpunt van de wandeling is bij de parkeerplaats naast de kerk in het plaatsje Parc Hosingen (Luxemburgs: ‘Parc Housen’), op 100 minuten rijden van Maastricht. Het adres is: Lisseneck 6 in Parc Hosingen.
Welke faciliteiten en horeca zijn er langs de route?
Tegenover de parkeerplaats in Parc Hosingen is een – netjes verzorgd – openbaar toilet. Achter het gemeenschapsgebouw bij de kerk ligt een speeltuin. Langs de route is er geen horeca, wel zijn er de nodige bankjes en picknicktafels. In het dorp Parc Hosingen zijn wel enkele café-restaurants.
Voor welke leeftijd is de Klangwee geschikt?
De wandeling is erg leuk voor kinderen, maar – zo schat ik in – wel pas geschikt vanaf een jaar of vier/vijf en niet geschikt voor kinderwagens.

Heb je deze wandeling gelopen, dan ben ik benieuwd naar je ervaring. Laat je een berichtje achter onderaan de pagina? Je kunt daar ook tips delen voor een andere leuke wandeling met kinderen in Luxemburg.

Meer tips voor Luxemburg met kinderen lees je in een van onze andere blogs: Luxemburgse Ardennen met kids: hét recept voor een fijn weekend weg!

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *