Utrecht – Zes leuke musea voor kinderen (+ nog 10 tips)

Inhoud van dit artikel

Qua activiteiten voor kinderen heeft Utrecht vooral een ruim aanbod aan kindvriendelijke musea (zes stuks!). Daaronder is ook het – volgens velen – nr. 1 kindermuseum van Nederland: het Spoorwegmuseum. Verder vind je in Utrecht drie superleuke ho(s)telkamers voor kinderen en zijn er ook heel wat kindvriendelijke restaurants en cafés. Over al die musea en horeca, en ook over andere leuke activiteiten, lees je in dit blog met tips voor Utrecht met kinderen.  

Nijntjemuseum

Wat betreft musea in Utrecht zijn de allerjongste kinderen het beste op hun plek in het Nijntjemuseum. Het woord ‘museum’ is ietwat misleidend, want het is vooral een speelparadijs. Maar, dan wel in de stijl van Nijntje! En dat betekent: spelen in de ‘echte wereld’. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld in de tuin werken, winkeltje spelen, op een verkeersplein fietsen, de was ophangen en naar de dokter toe. Ook draait er een levendige 360-graden-film over Boris Beer en is er een knutselruimte.  

Het Nijntjemuseum richt zich primair op kinderen t/m vier jaar. Goed te weten is dat het museum werkt met tijdsblokken en dat het – gezien de populariteit van het museum – sterk aanbevolen is tijdig online kaarten te kopen. Houd ook rekening met grote drukte in het museum, zeker in weekenden en vakanties. 

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is zowel voor kinderen als volwassenen een van de leukste musea van Nederland. Gevestigd in een (prachtig gerestaureerd) voormalig station maak je in het museum een reis door tweehonderd jaar treingeschiedenis. De collectie is enorm uitgebreid: van tal van treintuigen en locomotieven tot aan modeltreinen en een enorme hoeveelheid aan treinmemorabilia. Ook zijn er diverse spectaculaire attracties die verschillende hoofdstukken uit de treinhistorie belichten. Zo reizen museumbezoekers in het Droomreizentheater mee met de Orient Express en gaan ze met de attractie ‘Grote Ontdekking’ terug in de tijd

Verder biedt de ‘Vuurproef’ een spectaculaire reis door verschillende werelddelen en tijdperken. En in de attractie ‘Stalen Monsters’ kun je een spannend ritje in het donker maken. Daarnaast zijn er nog het techlab en enkele kleinere interactieve opstellingen en ook een speurtocht door het museum. Verder worden diverse demonstraties gegeven met uitleg door medewerkers van het museum. Buiten bij het terras kunnen kinderen ook in de minitrein, bootje varen en spelen in de speeltuin. Kortom; er is zoveel te zien en te doen dat je rustig een hele dag kunt besteden bij het Spoorwegmuseum.

Museum Speelklok

In Museum Speelklok draait het (vaak letterlijk) om de zelf-spelende muziekinstrumenten. De collectie omvat tal van speeldozen, klokken, orgels en andere bijzondere (vaak kunstige) artefacten.

Kinderen kunnen het museum op speelse manier ontdekken. Zo zijn er twee speurtochten voor verschillende leeftijdsgroepen; o.a. een rond het orgelaapje Toon. Kinderen kunnen ook zelf muziekstroken maken waarna ze hun eigen ‘geknipte’ liedje kunnen afspelen op een draaituigje. Tijdens rondleidingen worden ook enkele grote muziektuigen gedemonstreerd, waaronder enkele van de prachtige straatorgels.

Museum Sonnenborgh

Een ander leuk museum voor kinderen in Utrecht is Sonnenborgh; een museum over sterrenkunde, tevens sterrenwacht. Het museum is gevestigd in een 19e eeuwse-villa en via een doorgang verbonden met een 16-eeuws bastion (met kanon). 

Het museum geeft een kijkje in de wereld van de astronomie met aandacht voor (letterlijk) elementaire zaken als sterrenstof, ons zonnestelsel en de tijd. De collectie omvat e.e.a. aan multimedia, tal van instrumenten (grote telescopen!), stukken meteoriet en meer. 

Kinderen kunnen dit alles op ludieke wijze ontdekken middels twee speurtochten. Zo kunnen kinderen van drie t/m zes jaar de voetstapjes van ruimtewezen Sonnie volgen en onderweg voorwerpen zoeken en stickers plakken. Voor kinderen vanaf zes jaar is er een ontdektocht. Daarbij krijgen ze via een tablet tal van opdrachten: van foto’s maken tot spelletjes doen. Ook is er in het museum een ‘werkplaats’ waar proefjes en spelletjes gedaan kunnen worden. Al met al is het museum leuk voor jong en oud en is er genoeg te zien en doen voor een vermakelijk bezoek van één tot anderhalf uur. Overigens worden er ook sterrenkijkavonden georganiseerd in de herfst en winter. 

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum Utrecht is – naar eigen zeggen – een museum voor nieuwsgierige mensen (vooral geschikt voor kinderen vanaf zes jaar). Op het gebied van verschillende wetenschappelijke thema’s is er dan ook van alles te onderzoeken en experimenteren. Dit gaat gepaard met de nodige interactie: van simulaties en testjes tot bottenonderzoek en filmpjes. Verder is er – als rode draad van het museumbezoek – een ‘mystery box’. Deze box kan op vijf plekken verder worden onderzocht, waarna je aan het eind van het museumbezoek mag raden wat er in zit.

Bij het museum ligt ook de Oude Hortus (gratis met museumkaart): een botanische tuin met vijvers, kassen en tal van bijzondere boom- en plantsoorten. Ook zijn er een museumwinkel en een museumcafé.

Waterliniemuseum

Ook het Waterliniemuseum bij Utrecht is een leuk museum om met kinderen te bezoeken. Het museum (incl. museumcafé) is gevestigd in Fort bij Vechten, aan de rand van Utrecht (in Bunnik). Centraal thema zijn de Hollandse waterlinies, die met zijn vele fortificaties tot het Unesco werelderfgoed behoren. Behalve een mooie tentoonstelling, kun je de waterlinies ook ‘echt’ beleven. Zo zijn er bijv. een toffe VR-experience, een interactief waterlinie-spel en kun je zelf aan de sluizen draaien bij een schaalmodel waterlinie. 

Tegen extra betaling zijn er ook verschillende familie- en kinderspeurtochten te doen, zowel bij de vaste als bij de tijdelijke exposities (momenteel over de Romeinen). Verder is het gebied rond het fort een wandeling waard. Je kunt er o.a. de plek – incl. nagebouwde wachttoren – bezichtigen waar ooit een Romeins fort heeft gestaan. 

TIP: hongerig van het museumbezoek? Vlakbij het Waterliniemuseum ligt het sfeervolle Theehuis Rhijnauwen. Ze serveren er een groot assortiment pannenkoeken en er is een speeltuin en een speelhoek. 

Andere leuke activiteiten in Utrecht voor kinderen

Behalve leuke musea bezoeken, zijn er in de binnenstad van Utrecht nog meer toffe activiteiten om te doen met kinderen:

Domtoren

Een leuke uitdaging voor kinderen is het beklimmen van de Domtoren. 465 treden leiden naar het bezoekersplatform op 100 meter hoogte. Als alternatief is er ook een lift. Bezoek aan het platform is enkel mogelijk o.l.v. een gids.

Waterfietsen 

Een klassiek uitje in Utrecht is een waterfietstocht door de grachten, langs de unieke werfkelders. Er zijn verschillende routes. Kinderen tot 12 jaar mogen dit enkel doen o.b.v. een volwassene.

Bibliotheek Neude 

In het voormalige postkantoor op de Neude is tegenwoordig de stadsbibliotheek gevestigd. Een bezoekje aan de bibliotheek is allereerst al de moeite waard voor het prachtige ontwerp in de stijl van de Amsterdamse school. Voor kinderen is er genoeg te beleven in het gebouw. Zo kunnen ze er o.a. postkantoortje spelen, compleet met uniformen, stempels, postloket, brievenbussen en postzakken. Ook zijn er geregeld speciale kinder-rondleidingen door het gebouw. 

Utrecht wordt nog leuker voor kinderen met deze horeca-tips…

Overnachten in thema

Waarschijnlijk de meest kindvriendelijke plek om te overnachten in Utrecht is het StayOkay Hostel op de Neude. Behalve gewone familiekamers heeft het hostel twee thema-kamers (te boeken als onderdeel van een museumarrangement). Dit zijn de Nijntje-kamer en de Spoorwegkamer. Wij sliepen in beide al eens en vooral de Nijntje-kamer bevelen we warm aan voor een nachtje Utrecht met kleine kinderen (lees er over in dit blog). 

Trein-minnende kinderen (en volwassenen) zal je echter een groter plezier doen met de Spoorwegkamer. In de kamer staan een treinbank en andere trein- en stationsinventaris. De bedden zijn opgemaakt met dekens in het thema en er staan tal van boeken met treinen als onderwerp. Ook is er een speeltafel met een kleine spoorbaan en treintjes en krijgen kinderen als welkomstpresentje een conducteursmuts en een spiegel-ei cq. stopbord.

Kindvriendelijke horeca in Utrecht

Tot slot van dit artikel noem ik nog een paar kindvriendelijke cafés en restaurants in het centrum van Utrecht:

  • Anna Pancakes: leuk adresje voor ontbijt en lunch. American pancakes vormen de hoofdmoot van de menukaart en zijn de basis van allerlei hippe creaties. Ze zijn een lust voor het oog en de smaakpapillen. De vestiging op ‘Voor Clarenburg’ heeft een speelhoek en kinderstoelen.
  • The 5th: The 5th (onderdeel van het StayOkay hostel aan de Neude) is populair onder studenten en reizigers. Tussen de vele opengeklapte laptops valt het niet eens op als je kinderen zitten weggekropen achter een tabletschermpje. Maar er is ook een heuse speeltafel voor kinderen en er zijn kinderstoelen. De meeste gerechten van de menukaart zijn in kinderportie verkrijgbaar tegen de helft van de prijs.
  • Jozef: bij Jozef eten & drinken kun je in een gezellige setting genieten van ontbijt, lunch, diner, koffie en borrel. Voor kinderen zijn er speciale gerechten en aangepaste porties. Tevens is er voor het kroost een speelhoek met o.a. boekjes, kleurmaterialen en speelgoed.
  • Museumcafé Centraal: zeker in weekenden en vakanties is dit – door het Centraal Museum en Nijntjemuseum samen gedeelde – café druk bezocht door ouders met kleine kinderen. Met een kleurplaat en Nijntje-pannenkoeken en -gebakjes krijgen ze het jonge grut snel enthousiast. En zomers is het erg prettig toeven op het terras op de binnenplaats. Kinderen kunnen heerlijk rondrennen (met ‘Nijntje-kruiwagens’) op het wel heel fijne grasveld rond het terras. Het café heeft kinderstoelen en een verschoningsruimte.

Ben je op zoek naar meer tips voor Utrecht en omgeving, dan raden we Haarzuilens aan (met o.a. het grootste kasteel van Nederland): Haarzuilens met kinderen: van kasteel en speelnatuur tot beleefboerderij en B&B

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *