Sneeuw in de Ardennen? Op deze 8 plekken is het dikke sneeuwpret!

Inhoud van dit artikel

Waar Nederland het iedere winter meestal met maximaal een handvol sneeuwdagen moet doen, worden (delen van) de Ardennen een groot deel van de tijd bedekt met een flink pak sneeuw. Het landschap van dennenbossen, hoogveenvlakte en glooiende heuvels is dan één groot winterwonderland. In omstandigheden met sneeuw is het zeker de moeite waard een dagje (of twee) in de Ardennen door te brengen. Waar in de Ardennen je dan het beste heen kunt gaan voor sneeuwpret, lees je in dit artikel.

Baraque Michel

 • Adres: Baraque Michel 36, Jalhay
 • Afstand vanaf Maastricht: 58 km (47 minuten)
 

Baraque Michel is een hoogveenvlakte, die gemiddeld op zo een 678 meter hoogte ligt. Door de ligging op een plateau is het gebied voor een groot deel vrij vlak. Daarmee is het ideaal voor een winterwandeling, op de bonnefooi of gemarkeerd (van 4,5 tot 8,3 km.) en voor rustig sleetje rijden. Voor wat snellere slee-afdalingen leent zich het meer glooiende deel aan de andere kant van de herberg/restaurant.

Het gebied van Baraque Michel is ook geschikt voor langlaufen. Van nabij de parkeerplaats start de groene route, van vijf km. Deze staat in verbinding met andere langlaufparcours, waardoor je in totaal een route van maximaal 19 km. kunt langlaufen vanaf Baraque Michel. Materiaal om te langlaufen is ter plaatse te huur.

Doordat dit gebied – na sneeuwval – veel bezoekers trekt, kan het, zeker in de weekenden erg druk zijn. Gevolg is een schaarste aan parkeerplaatsen en soms zelfs het geheel afsluiten van de toegangswegen. Het advies is dan ook om vroeg te gaan. Meer info? Klik hier

Sleeën bij Baraque Michel

Mont Rigi

 • Adres: Route de Botrange 135, Waimes
 • Afstand vanaf Maastricht: 59 km  (49 minuten)
 

Anderhalve km. van Baraque Michel vandaan ligt Mont Rigi. Met een kleinere parkeerplaats en verder geen voorzieningen is het er meestal heel wat rustiger dan bij Baraque Michel. Vanaf Mont Rigi is er een verbinding met de groene langlaufloipen. Verder kun je er enkele gemarkeerde wandelingen starten.

Sneeuwpret halverwege Mont Rigi en Baraque Michel

Signal de Botrange

 • Adres: Route de Botrange 133, Waimes
 • Afstand vanaf Maastricht: 61 km (50 minuten)
 

Weer een dikke km. verderop ligt Signal de Botrange; het hoogste punt van België. Ook hier is het ideaal wandel-, slee- en langlaufgebied. Via de blauwe route (6 km.) is er toegang tot in totaal meer dan 20 km. loipen. Verhuur van langlaufsets is ter plaatse beschikbaar (met schoenen van maat 27 t/m 50). Ook worden er sledes verhuurd en is er een restaurant. Voor meer informatie, klik hier

Samengevat vormen de bovenste drie plekken door hun hoge ligging het meest sneeuwzekere gebied van de Belgische Ardennen. Ze hebben goede faciliteiten, maar worden ook druk bezocht. Doordat ze heel dicht bij elkaar liggen kun je – mits de toegangswegen niet zijn afgesloten i.v.m. drukte – echter makkelijk van plek wisselen als het je ergens te druk is. 

Ovifat

 • Adres: Rue de la Piste 1, Ovifat
 • Afstand vanaf Maastricht: 65 km (57 minuten)
 

Op vier km. van Signal de Botrange ligt Ovifat; het enige skigebied in België met sneeuwkanonnen. Op een hoogte van 530 tot 600 meter liggen een groene, een blauwe en een rode piste. De pistes zijn voorzien van sleepliften en skimateriaal kan ter plekke worden gehuurd. Snowboarden is er niet toegestaan. Een dagpas voor skiën kost €25,- (i.v.m. de kleine liftcapaciteit is het aantal beschikbare skipassen per dag beperkt!). Verder worden er ook sledes verhuurd, waarmee o.a. van een 150 meter lange slee-piste kan worden afgedaald. Bij het skigebied en in het omliggende dorp zijn meerdere café-restaurants. Overigens wordt ook voor parkeren en ook voor de niet-skiër entree geheven voor toegang tot het gebied. Tip: breng contant geld mee (bankkaarten worden niet overal geaccepteerd). Meer lezen over het skigebied Ovifat kan hier.

Baraque de Fraiture

 • Adres: Fraiture 6, Vielsalm
 • Afstand vanaf Maastricht: 81 km (58 minuten)

Baraque de Fraiture is het hoogst gelegen skigebied van België (tot 652m.). Er zijn drie blauwe skipistes met sleepliften. Bij goede condities zijn de pistes ’s avonds verlicht en geopend tot 19u. Naast de skipistes ligt ook een slee-piste van 200 meter. Langlaufen kan ook in dit gebied; op routes van 3 tot 21 km. Voor alle genoemde winteractiviteiten is uitrusting ter plekke te huren. Een dagpas voor skiën kost €12,- en parkeren €5,-. In de buurt van de skipistes liggen meerdere café-restaurants. Bij goede ski-condities kan het hier in de weekenden en vakanties erg druk zijn. Klik hier voor meer informatie. 

Sleeën nabij Baraque de Fraiture

Haus Ternell

 • Adres: Monschauer Straße – Ternell 2-3, Eupen
 • Afstand vanaf Maastricht: 56 km (45 minuten)
 

Haus Ternell ligt in Duitstalig België, aan een mooi langlaufgebied waar routes van drie, vijf en elf km. kunnen worden gemaakt. Materiaal (t/m schoenmaat 51) is ter plekke te huur bij het bezoekerscentrum. Ook is hier een restaurant gevestigd. Meer informatie? Klik hier

Val de Wanne

 • Adres: Aisomont 70, 4980 Trois-Ponts, Belgium
 • Afstand vanaf Maastricht: 76 km (57 minuten)
 

In skigebied Val de Wanne (tot 480m hoogte) liggen twee sleepliften en een rode en een blauwe piste. Laatstgenoemde is met een lengte van ruim één km. de langste skipiste van België. Ook zijn er twee langlaufparcours van drie en acht km. en een slee-piste. Een skipas kost €14,- per dag en materiaal – voor zowel ski, langlauf als sleeën – is ter plekke te huur.  Ook is er een restaurant. Meer informatie is hier te lezen. 

De loipen bij Haus Ternell

Manderfeld

 • Adres: Losheimergraben 13 Büllingen en Manderfeld 304, Büllingen
 • Afstand vanaf Maastricht: 103 km (1 uur en 17 minuten)
 

Manderfeld is een dorp, in het deel van de Ardennen, dat ook wel bekendstaat als de Belgische Eifel. Doordat het gebied hoogtes kent tot 675 meter is het een van de meer sneeuwzekere gebieden in België. De hoogst gelegen langlaufroutes in Manderfeld liggen (met afstanden van 5 tot 12 km.) in wintersportgebied Losheimersgraben. Vertrekpunt voor tochten in dit gebied is bij hotel Schröder (met restaurant), waar tevens materiaal kan worden gehuurd (vanaf schoenmaat 27 t/m 49). Bij het hotel is ook een kleine loipe waar beginners en kinderen kunnen oefenen met langlaufenLees hier meer. 

Een ander langlaufgebied in Manderfeld ligt tien minuten verderop. Met hotel Eifelerhof als startpunt kan er worden gelanglauft op routes van twee tot zes km. Ook is dit het vertrekpunt voor sneeuwschoenwandelingen die zowel op eigen houtje als onder leiding van een gids kunnen worden gelopen. Zowel sneeuwschoenen als materiaal voor langlaufen worden verhuurd bij het hotel (met restaurant). Lees er hier meer over. 

Winterwonderland Ardennen

Sneeuw in de Ardennen: de meest gestelde vragen beantwoord

Enkele algemene onderwerpen over sneeuwpret in de Ardennen staan hieronder gebundeld in de antwoorden op zeven vragen.
 
Waar in de Ardennen is er de meeste kans op sneeuw?

Baraque Michel – en het drie km. verderop gelegen – Signal de Botrange zijn de hoogstgelegen plekken in België. Daarmee is dit tevens het meest sneeuwzekere gebied in de Ardennen en in de hele Benelux. De meeste jaren valt de eerste sneeuw in de Ardennen dan ook bij Baraque Michel en Signal de Botrange. Gemiddeld telt het gebied 43 sneeuwdagen per jaar. Ook Manderfeld in de Belgische Eifel is een gebied met een hogere sneeuwzekerheid. 

Waar vind ik informatie over actuele sneeuwcondities en openstelling van wintersportgebieden in de Ardennen?

Actuele informatie over weersvoorspelling, sneeuwcondities en de openstelling van skipistes en langlaufloipen vind je hier:

 

Welke plekken in de Ardennen bieden de meeste sneeuwpret voor kinderen?

Baraque Michel is geschikt voor een vlakke wandeling, waarbij kinderen makkelijk kunnen worden voortgetrokken op een slee. Willen de kinderen meer actie, dan zijn de slee-pistes in Baraque de Fraiture, Ovifat of Val de Wanne een goede optie. Kindvriendelijke langlaufroutes – van maximaal vijf km. – zijn er o.a. bij Baraque de Fraiture, Baraque Michel, Haus Ternell en in Manderfeld. Bij hotel Schröder in Manderfeld is bovendien een oefenloipe voor beginnende langlaufers, kinderen incluis. Om op te warmen en wat te eten en drinken is het natuurlijk fijn als er een café-restaurant in de buurt is; deze zijn er bij alle bovengenoemde plekken, uitgezonderd Mont Rigi. 

Welke sneeuwgebieden in de Ardennen liggen het dichtste bij de Nederlandse grens?

Vanuit de meeste delen van Nederland gaat de route naar alle genoemde plekken over Maastricht. De kortste reisafstand (met de auto) van Maastricht is naar Haus Ternell, Baraque Michel en Signal de Botrange; elk op 45 tot 50 minuten rijden.

Waar kan ik goed sleeën in de Ardennen?

Bij Baraque de Fraiture, Ovifat en Val de Wanne zijn slee-pistes. Bij Baraque Michel en Signal de Botrange kan zowel vlak als bergaf worden gesleed. Bij alle locaties, uitgezonderd Baraque Michel, kan ter plaatse een slee worden gehuurd.

Waar in de Ardennen kan ik langlaufen en is materiaal te huur?

Onder andere bij Signal de Botrange, Baraque Michel, Baraque de Fraiture, Val de Wanne, Haus Ternell en Manderfeld kan worden gelanglauft en wordt materiaal verhuurd. Verhuur van schoenen is meestal vanaf maat 27 t/m – afhankelijk van de locatie – maat 49, 50 of 51.

Waar in de Ardennen kan ik skiën en is skiverhuur?

Er zijn skigebieden met skiverhuur in Ovifat, Val de Wanne en Baraque de Fraiture. Val de Wanne heeft de langste piste. Baraque de Fraiture ligt het hoogst en heeft meer sneeuwzekerheid. Snowboarden mag alleen in Val de Wanne en Baraque de Fraiture.

Meer van onze tips voor België vind je hier.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *