Den Helder met kinderen – 10 x de leukste activiteiten voor het hele gezin

Inhoud van dit artikel

Den Helder is een van de leukste steden in Nederland om met kinderen te bezoeken! Omgeven door duinen, strand en zee en met uitzicht op Texel is het niet moeilijk er in vakantiestemming te komen. Bovendien zijn er er heel veel leuke en afwisselende dingen te zien en te doen in Den Helder. Van musea, leuke terrasjes en klimpark tot aan boottochtjes, speeltuinen en oude vestingwerken. Dit zijn onze tips voor Den Helder met kinderen.

Willemsoord

Willemsoord is het historische hart van Den Helder en heeft – als marinebasis en later als scheepswerf – de stad op de kaart gezet. Tegenwoordig heeft het gebied veel weg van een gratis openluchtmuseum. Zo liggen er in en rond Willemsoord allerlei type (historische) schepen en op de kade – tussen oude scheepskranen en droogdokken in – staan tal van scheepsmemorabilia; o.a. zeemijnen, kanonnen en ankers. E.e.a. behoort voor een deel toe aan de twee musea in Willemsoord: het Marinemuseum en het Reddingsmuseum (zie elders in dit artikel). Verder huisvesten de oude pakhuizen en loodsen op Willemsoord de nodige winkeltjes, ijssalons, restaurants, een bioscoop, een theater en een binnenspeeltuin. Het gebied is zo al een belevenis om doorheen te wandelen, waarbij er voor kinderen genoeg te ontdekken is. Om het nog leuker te maken is er ook een kindertour door Willemsoord. Deze start bij de ingang van het Reddingsmuseum en kan op de telefoon of met een audio-apparaat (verkrijgbaar bij het museum) worden gelopen (kosten €2,-, voor meer info klik hier).

Lichtschip Texel bij Willemsoord
Uitkijken over een droogdok in Willemsoord

Marinemuseum

Het Marinemuseum belicht zo ongeveer het hele spectrum van het (Nederlandse) marinewezen. Van geschiedenis en scheepsbouw tot aan wapens, navigatie, communicatie etc. Kinderen kunnen delen van het museum verkennen met een speurtocht. De collectie is een leuke mix van informatie, materiaal en interactieve elementen. Tot die laatste categorie behoren o.a. een heleboel spelletjes en opdrachten waar vooral kinderen erg blij van zullen worden. Zo kunnen ze een katrol bedienen, een scheepslogo ontwerpen, inlichtingen inwinnen, vijandelijke doelen bestoken, zelf een schip besturen en nog heel veel meer. 

Leuke mix van informatie en interactie
Spannende opdrachten voor jong en oud
Meerdere schepen zijn opengesteld voor publiek

Daarnaast zijn er ook enkele schepen opengesteld voor publiek, waaronder een duikboot en een mijnenveger. Verder kunnen er een brugdeel en radarbol worden bezocht en is er buiten op het terrein de nodige scheepsuitrusting te bewonderen.

O.a. de mijnenveger Abraham Crijnssen is voor publiek toegankelijk

Zeehondentocht 

Vanuit Den Helder kan eenvoudig een boottocht op de Waddenzee worden gemaakt, om daar o.a. zeehonden op de zandplaat de Razende Bol te bekijken. Er zijn verschillende aanbieders van zulke tochten. De Wadden Explorer vertrekt vanuit Willemsoord. Het is een snelle boot (wat ook gedemonstreerd zal worden!) en daarom is deze tocht alleen geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Een tocht met de Blue Marlin IV vertrekt vanuit Breezand (net onder Den Helder), is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en is – mits het weer het toelaat – inclusief een wandeling op zandplaat de Razende Bol.

Uitzicht op zandplaat de Razende Bol; een thuis voor veel zeehonden

Lands End

Om van een stukje Texel te genieten hoef je de boot niet te nemen. Vanaf restaurant Veerhuis Lands End – gelegen nabij het uiterste puntje van vasteland Noord-Holland – heb je een heerlijk uitzicht op o.a. (een stukje) Texel.

Met lekker weer zit je hier wel heel ontspannen op het terras. Kinderen kunnen ondertussen spelen in het kleine speelhoekje binnen in het restaurant of – voor het terras – klauteren op kanonnen en spelen bij het water. Ook kun je vanaf het terras het schouwspel volgen van de aan- en afmerende boten die tussen Den Helder en Texel pendelen.

De boot tussen Den Helder en Texel
Spelen nabij het terras van Lands End

Reddingsmuseum

Het Nationaal Reddingsmuseum ligt op Willemsoord en is gewijd aan de geschiedenis van de Nederlandse reddingsdiensten op zee. Tot de collectie behoren o.a. zeven historische reddingsschepen, reddingsmaterieel, scheepsmodellen en -instrumenten. E.e.a. wordt verder tot leven gebracht met tal van interactieve elementen: van films en spelletjes tot aan quizzen en vaar- en windsimulators. Allemaal erg leuk voor jong en oud. Door het museum is ook een audiotour voor kinderen uitgezet, waarmee een reddersmedaille kan worden verdiend.

Het Reddingsmuseum biedt (van april t/m oktober) ook twintig minuten durende rondvaarten in een oude reddingsboot aan (€3,50 p.p.).

Een van de zeven reddingsboten bij het museum
Veel interactie in het museum
Deel van de museumcollectie

De Helderse Vallei

De Helderse Vallei is een natuurgebied met polders, gras- en draslanden, bos en diverse watertjes met tal van vogels. Een goed startpunt om het gebied te verkennen is het bezoekerscentrum Helderse Vallei, waar ze je op weg kunnen helpen voor een fiets-, wandel- of kanotocht in de omgeving. Maar je bent er ook aan het juiste adres voor een bezoek aan het blotevoetenpad, de uitkijktoren of de kinderboerderij. Naast het bezoekerscentrum liggen De Klimvallei (met klimparcours voor kinderen vanaf 120 cm.) en restaurant de Pannenkoekenvallei (met speeltuin), waar je je bezoek aan De Helderse Vallei helemaal compleet kunt maken. 

Natuur- en recreatiegebied de Helderse Vallei
Uitzicht vanaf de uitkijktoren, op o.a. het Blotevoetenpad

Duinen en strand

Den Helder heeft meerdere strandopgangen, waarvan Duinoord de meest toegankelijke is (met een grote parkeerplaats, horeca op en nabij het strand en bewaakt zwemmen). Net achter het strand liggen de Donkere Duinen; een mooi natuurgebied met fiets- en wandelpaden. Blikvangers in het gebied zijn o.a. diverse bunkers en een kudde Schotse Hooglanders die zich graag ophoudt in de ondiepe watertjes in het gebied. 

Fietspad door de duinen
Strand bij Den Helder

Lange Jaap en Huisduinen

Weliswaar vergroeid met Den Helder, heeft het dorpje Huisduinen een geheel eigen karakter met opvallend veel zogenaamde ‘Oostenrijkse huizen’ in het dorpscentrum. Grote bezienswaardigheid is de Lange Jaap, met bijna 65 meter de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa (helaas verkeert de toren in slechte staat en is het voortbestaan ervan onzeker). De vuurtoren (met ernaast een ruime speeltuin) is gesloten voor publiek, maar beslist de moeite waard om van dichtbij te bekijken. 

Voor een hapje en drankje in Huisduinen, is Storm aan Zee een aanrader. Met de zon erbij is dit café-restaurant echt een heerlijk plekje met prachtig uitzicht, en kinderen kunnen zich er goed vermaken op de dijk of bij het water. Met het Atlantikwall-centrum (met fotopuzzeltocht voor kinderen) en Fort Kijkduin (zie onderstaand) heeft Huisduinen verder nog twee familie-musea die meer licht werpen op de strategische ligging die deze plek al eeuwenlang heeft.

Uitzicht bij Storm aan Zee
Lange Jaap in Huisduinen

Fort Kijkduin met aquarium

Fort Kijkduin is een fort uit de Naopleontische tijd en maakt onderdeel uit van de verdedigingslinie ‘Helderse Stelling’. Je kunt grote delen van het fort vrij bezoeken; van de kruitkamers tot de wapenkamers en van lange fortgangen tot aan het uitkijkpunt bovenop het fort. In het fort is een vaste tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er verspreid over meerdere ruimtes diverse kleine en grote aquaria. Daarin bewegen zich merendeels zeedieren uit de Noordzee; leuk voor kinderen en een mooie manier om meer inzicht te krijgen wat er dichtbij huis eigenlijk zoal in zee leeft. Het (zelfbedienings)restaurant in het fort heeft een groot terras met prachtig uitzicht en er is een ruime (binnen)speelhoek voor kinderen.

Fort Kijkduin, onderdeel van de Helderse Stelling
Uitzicht vanaf Fort Kijkduin

Veelzijdige fietstocht

Met duinen, polders, weilanden en omringd door de zee is het niet verwonderlijk dat een rondje Den Helder per fiets garant staat voor veelzijdigheid. Met de fietsknooppunten is een leuke route uit te stippelen. Daarbij kun je het ene moment bijv. pal langs de Noordzee fietsen (met uitzicht op Texel) en een eind verderop kijk je ineens uit over de Waddenzee. Een goed adres voor fietsverhuur voor een fietstocht met kinderen is Bikestore, net buiten Den Helder. Ze verhuren er o.a. bakfietsen, kinder-aanhangwagens, ouder-kind tandems, kinderfietsen en kinderzitjes.

Fietspad langs de Noordzee

Benieuwd waar het in de buurt van Den Helder leuk overnachten is met kinderen? Lees dan dit blog:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *