Haarzuilens met kinderen: van kasteel en speelnatuur tot beleefboerderij en B&B

Inhoud van dit artikel

Waar een klein plaatsje groot in kan zijn! In Haarzuilens – onder de rook van Utrecht – staat het grootste kasteel van Nederland: kasteel De Haar. En dat is zeker niet de enige reden waarom Haarzuilens heel leuk is voor een dagje of weekendje weg met kinderen.

Geertjes Hoeve

Zo is er Geertjes Hoeve. Op deze beleefboerderij in Haarzuilens mogen kinderen geiten voeren en de lammeren de fles geven. 

Ook kunnen kinderen er pony rijden en spelen in het hooi. Verder is er een speeltuin en zijn er heel veel driewielers, loopfietsen en andere klein materieel waar de kinderen mee kunnen spelen. Door het jaar heen worden er diverse activiteiten georganiseerd. De boerderij is gratis toegankelijk. Voor bijvoorbeeld ponyrijden en voer voor de geitjes wordt een kleine vergoeding gevraagd

Binnenin het restaurant of buiten op het ruime terras kun je van allerlei lekkers genieten, waaronder pannenkoeken gemaakt met geitenmelk. In de winkel worden ijsjes verkocht en ook heel veel boerderijproducten van eigen makelij of uit de streek.  

Kasteel De Haar

En dan Kasteel De Haar; het grootste kasteel van Nederland. Prettig is dat je er niet gebonden bent aan rondleidingen, maar er vrij kunt rondlopen. Zo kun je in eigen tempo je ogen de kost geven in de vele prachtige vertrekken. Jong en oud zal wel iets van zijn smaak vinden tussen de schilderijen, statige meubels, bijzondere beelden en het fraaie glas-in-lood-werk.

In de grote hal van het kasteel zullen weinigen niet onder de indruk zijn van deze prachtige ruimte; de mooiste in het kasteel. Rondom het kasteel is het aangenaam wandelen in de tuinen met bloemperken, waterpartijen en strakke gazons. Om het wat spannender te maken voor kinderen zijn er bij kasteel De Haar diverse speurtochten beschikbaar. In het koetshuis van het kasteel kan tussendoor worden genoten van een hapje en een drankje. In de Kerstvakantie is het kasteel decor van ’Sprookjes in de Haar’; “een eigentijdse avonturenbelevenis voor de hele familie.”

Kindvriendelijk restaurant in Haarzuilens

Nog tijd over? Loop dan even het oude dorp in. Hier staan oude, karakteristieke huizen rondom een zogenaamde ‘brink’; een met bomen beplant plein. Aan en nabij de Brink in Haarzuilens zijn ook meerdere restaurants gevestigd; de meeste met kindergerechten en pannenkoeken op de menukaart (bij restaurant Toetje is ook een terras met speeltuin).

Kindvriendelijke B&B en camping bij Haarzuilens

Op zoek naar accommodatie om te overnachten in de buurt van Haarzuilens? Dan is B&B (en minicamping) Hazenveld – op twee km. van kasteel De Haar – een absolute aanrader. Gevestigd op een melkveehouderij werden we er met heel veel gastvrijheid ontvangen. Op de vierpersoonskamer wachtte ons een rijk gevulde koelkast, een doos speelgoed en klompen-sloffen (ook kinderbedje, -stoel en -potje zijn beschikbaar).

Het enthousiasme van de kinderen werd nog groter door de speeltuin, het voetbalveldje en een hoop skelters en fietsjes op het terrein. Helaas waren de kids net te laat om mee te helpen met koeien melken. Maar dankzij de vele dieren op en rond de boerderij was er toch nog genoeg interactie met o.a. koeien, ganzen, schapen, konijnen en kippen. 

In de avond genoten we van een mooie zonsondergang en ’s morgens sloten we ons verblijf af met een heerlijk boerenontbijt (inclusief melk, vers van de koe!) op een vrolijk gedekte tafel vol met leuke verrassingen voor de kinderen.

Waterbeleefpad ’t Natte Laand

Vanuit B&B Hazenveld is het twee kilometer wandelen naar kasteel Haarzuilens. De zeer ‘landelijk Hollandse’ route loopt voor het overgrote deel door het natuurgebied Landgoed Haarzuilens. In dit natuurgebied ligt ook waterbeleefpad ’t Natte Laand. Bij deze wandeltocht in Haarzuilens worden kinderen uitgedaagd om ondanks allerlei hindernissen en overtochten niet nat te worden. 

TIP: op ca. twintig minuten rijden van Haarzuilens liggen twee hele leuke musea voor kinderen: het Nijntje-museum en het Spoorwegmuseum, allebei in Utrecht. 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *