Haarzuilens met kinderen: van kasteel en speelnatuur tot beleefboerderij en B&B

Inhoud van dit artikel

Waar een klein plaatsje groot in kan zijn! In Haarzuilens – onder de rook van Utrecht – staat het grootste kasteel van Nederland: kasteel De Haar. En dat is zeker niet de enige reden waarom Haarzuilens heel leuk is voor een dagje of weekendje weg met kinderen.

Geertjes Hoeve

Zo is er Geertjes Hoeve. Op deze beleefboerderij in Haarzuilens mogen kinderen geiten voeren en de lammeren de fles geven. 

Qua speelplekken zijn er een hooischuur en diverse speeltoestellen. Ook zijn er heel veel driewielers, loopfietsen en andere klein materieel waar de kinderen mee kunnen spelen. Door het jaar heen worden er diverse activiteiten georganiseerd. 

De boerderij is gratis toegankelijk. Extra activiteiten – zoals ponyrijden en boerenminigolf – zijn mogelijk tegen betaling.

Binnenin het restaurant of buiten op het ruime terras kun je van allerlei lekkers genieten, waaronder pannenkoeken gemaakt met geitenmelk. In de winkel worden ijsjes verkocht en ook heel veel boerderijproducten van eigen makelij of uit de streek. Tegenover Geertje’s Hoeve ligt ook Oerrr speelnatuur en er vlakbij is het startpunt van Waterbeleefpad ’t Natte Laand (zie verderop in dit blog).  

Kasteel De Haar

En dan Kasteel De Haar; het grootste kasteel van Nederland. Prettig is dat je er niet gebonden bent aan rondleidingen, maar er vrij kunt rondlopen. Zo kun je in eigen tempo je ogen de kost geven in de vele prachtige vertrekken. Jong en oud zal wel iets van zijn smaak vinden tussen de schilderijen, statige meubels, bijzondere beelden en het fraaie glas-in-lood-werk.

In de grote hal van het kasteel zullen weinigen niet onder de indruk zijn van deze prachtige ruimte; de mooiste in het kasteel. Rondom het kasteel is het aangenaam wandelen in de tuinen met bloemperken, waterpartijen en strakke gazons. Om het wat spannender te maken voor kinderen zijn er bij kasteel De Haar diverse speurtochten beschikbaar. In het koetshuis van het kasteel kan tussendoor worden genoten van een hapje en een drankje. In de Kerstvakantie is het kasteel decor van ’Sprookjes in de Haar’; “een eigentijdse avonturenbelevenis voor de hele familie.”

Kindvriendelijk restaurant in Haarzuilens

Nog tijd over? Loop dan even het oude dorp in. Hier staan oude, karakteristieke huizen rondom een zogenaamde ‘brink’; een met bomen beplant plein. Aan en nabij de Brink in Haarzuilens zijn ook meerdere restaurants gevestigd; de meeste met kindergerechten en pannenkoeken op de menukaart (bij restaurant Toetje is ook een terras met speeltuin).

Kindvriendelijke B&B en camping bij Haarzuilens

Op zoek naar accommodatie om te overnachten in de buurt van Haarzuilens? Dan is B&B (en minicamping) Hazenveld – op twee km. van kasteel De Haar – een absolute aanrader. Gevestigd op een melkveehouderij werden we er met heel veel gastvrijheid ontvangen. Op de vierpersoonskamer wachtte ons een rijk gevulde koelkast, een doos speelgoed en klompen-sloffen (ook kinderbedje, -stoel en -potje zijn beschikbaar).

Het enthousiasme van de kinderen werd nog groter door de speeltuin, het voetbalveldje en een hoop skelters en fietsjes op het terrein. Helaas waren de kids net te laat om mee te helpen met koeien melken. Gelukkig konden we wel de koeien op stal bekijken en liepen er ook ganzen, schapen, konijnen en kippen rond op het terrein. 

In de avond genoten we van een mooie zonsondergang en ’s morgens sloten we ons verblijf af met een heerlijk boerenontbijt (inclusief melk, vers van de koe!) op een vrolijk gedekte tafel vol met leuke verrassingen voor de kinderen.

Waterbeleefpad ’t Natte Laand

Vanuit B&B Hazenveld is het twee kilometer wandelen naar kasteel Haarzuilens. De zeer ‘landelijk Hollandse’ route  – met o.a. stapstenen onderweg – loopt voor het overgrote deel door het natuurgebied Landgoed Haarzuilens. In dit natuurgebied is een eind verderop ook een leuke beleefroute voor kinderen uitgestippeld en een plek ingericht als Oerrr speelnatuur. 

De beleefroute staat bekend als Waterbeleefpad ’t Natte Laand en ligt vlakbij Geertje’s Hoeve (zie bovenstaand). Het waterbeleefpad is een ca. drie km. lange wandeling, door een rustig waterrijk natuurgebied. Langs de route worden kinderen uitgedaagd om tal van slootjes over te steken. Hiervoor staan o.a. vlotten, polsstokken (zie titelfoto) en boomstamparcours ter beschikking. De (optionele) oversteekplekken zijn best uitdagend en sommige zijn dan ook vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes of zeven. Sowieso is het handig reservekleren en/of zwemkleren mee te nemen (onze kinderen hielden het beide niet droog).

Zwemkleren komen sowieso goed van pas voor diegenen die zich willen uitleven in de Oerrr speelnatuur. Deze ligt nabij het startpunt van Waterbeleefpad ’t Natte Laand. Kinderen kunnen in de speelnatuur naar hartenlust spelen met water en modder. Na afloop kunnen ze zich afspoelen bij een waterpomp. 

Startpunt van Waterbeleefpad ’t Natte Laand is bij Hoeve Wielrevelt. Bij dit kindvriendelijke lunchcafé is een terrastuin en – zowel binnen als buiten – is er een kleine speelplek. 

Onderweg van de B&B naar het kasteel
Waterbeleefpad 't Natte Laand
Oerrr Speelnatuur

TIP: op ca. twintig minuten rijden van Haarzuilens liggen meerdere leuke musea voor kinderen, allemaal in Utrecht. Lees er meer over in dit blog: Utrecht – Vijf leuke musea voor kinderen (+ nog 10 tips)

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *