5 x de leukste activiteiten met kinderen in Bergen, Noord-Holland

Inhoud van dit artikel

Bergen in Noord-Holland is een van de mooiste en veelzijdigste dorpen aan de Nederlandse kust. Met strand, duinen, bossen, een aquarium en een superleuk museum is Bergen ook echt de moeite waard om met kinderen te bezoeken. Dit zijn de leukste dingen om te doen met kinderen in Bergen, Noord-Holland.

Bergerbos

Bergen ligt temidden van bossen en duinen waar je prachtig kunt wandelen en kinderen heerlijk kunnen ravotten. Een wel hele leuke wandel- en ravotplek vind je in het Bergerbos. Dit bos is makkelijk toegankelijk vanaf de parkeerplaats bij restaurant Duinvermaak. Naast de parkeerplaats leidt een duintrap tot bovenop de steile boshelling. Linksaf het pad volgend is er na een paar honderd meter een mooi uitzichtpunt. Onze kinderen spotten vanaf daar al snel een grote zandvlakte (zie foto bovenaan). ‘’Leuk!’’ roepen ze en rennen er vervolgens bergaf in sneltreinvaart heen. Omgeven door duintoppen is de zandvlakte – zeker op een zonnige dag – echt genieten. Breng een kleed of handdoek, picknick en strandspeeltjes mee en je krijgt je tijd hier wel om. Eenmaal terug van een wandeling is het erg verleidelijk om een bezoekje te brengen aan (pannenkoeken- en pizza)restaurant Duinvermaak (met leuke speeltuin).

Bergen aan Zee

In de buurt zijn er mooier gelegen en meer kindvriendelijke stranden (bijv. Camperduin) dan die van Bergen aan Zee. Maar op de mooie route naar het kustplaatsje (bij voorkeur per fiets) is niets af te dingen. En met het strand en aanbod aan strandtenten is ook niets mis. Kortom, Bergen aan Zee is een prima plek voor een dagje strand. Daarnaast heeft het kustdorpje nog een troef in handen: het zeeaquarium. In deze onderwaterwereld kun je meer dan driehonderd soorten vissen en zeedieren bewonderen, waaronder haaien, zeepaardjes, roggen en piranha’s.

Bergen Binnen

Behalve Bergen aan Zee is er – ca. zes kilometer van zee – een tweede, veel grotere, kern: Bergen Binnen. Dit gedeelte staat bekend als kunstenaars- en villadorp. Dat imago komt misschien wel het best tot uiting in Park Meerwijk. Dit wijkje bestaat voor een deel uit villa’s die zijn gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School; zeker voor de architectuurliefhebber een bezoek waard! Via een mooi wandelbos en langs tal van prachtige villa’s bereik je vanuit Park Meerwijk het gezellige centrum van Bergen. Het centrum heeft een leuk aanbod aan winkels en terrasjes en enkele bezienswaardigheden, waaronder de ruïnekerk. Aan de rand van het centrum ligt Hertenkamp; een omheind verblijf voor herten, geiten, schapen en andere dieren. Hertenkamp is bijzonder gelegen en – zeker met kinderen – is een wandeling eromheen een aanrader. 

Museum Kranenburgh

Nog leuker voor kinderen is een bezoek aan Museum Kranenburgh. Wij bezochten het museum tijdens de wisseltentoonstelling van Thé Tjong-Khing (nog te zien t/m 3 oktober 2021) die illustraties tekende voor o.a. tal van kinderboeken. Dat was al een leuke binnenkomer voor de kinderen, temeer omdat ze de expositie met een speurtocht konden ontdekken. In zaal twee wachtte een nieuwe verrassing: een verkleedhoekje, een tekentafel en een leeshoekje met tal van voorleesboeken. Zodoende kwam van de speurtocht niet meer zoveel terecht. Buiten wachtte ons een herkansing met een andere speurtocht in de beeldentuin. Die leidde ons langs diverse dierenhuisjes, een klein boomtoppad, een kunstige schommel en een blotevoetenpaadje. Dikke pret dus voor de kinderen! En als afronding van dit hele leuke museumbezoek kregen ze bij de receptie ook nog een mooie beloning voor al hun speurwerk.

Overigens kunnen kinderen ook een speurtocht doen in het Sterkenhuis, een zustermuseum van Kranenburgh, 400 meter verderop. In dit kleinschalige historische museum kun je een indruk krijgen van hoe de mensen in de 19e eeuw leefden.

Het Woud

Het Woud is de naam van een voormalige buurtschap in het uiterste zuiden van Bergen. Tegenwoordig ligt er een gasterij met dezelfde naam. Gasterij ’t Woud heeft een fijn terras en een speeltuin met een kabelbaan, glijbanen, een wip en diverse klimtoestellen.  Tegenover Gasterij ’t Woud is een ingang van het Noordhollands Duinreservaat (een dagpas a €2,- is verplicht voor volwassenen en ter plaatste te koop). Dankzij de naastgelegen parkeerplaats is het een populair startpunt voor fietstochten en wandelingen. Wij wandelden er een stuk door het duinlandschap, vooral over paden van mul zand. Leuk voor de kinderen, want zo konden ze lekker op blote voeten wandelen, maar wel lastige ondergrond om lange stukken op te lopen. Wie toch doorzet kan er in krap twee km. naar het strand wandelen of een gemarkeerde rondwandeling van vijf km. door duin en polder maken.

Als je Bergen bezoekt met kinderen, dan is het ook een aanrader om naar het nabijgelegen Schoorl en Camperduin te gaan. 

Benieuwd naar kindvriendelijke accommodatie in Bergen en omgeving? Je leest het in dit artikel: Noord-Hollandse kust – 9 x kindvriendelijke accommodatie 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.