Medemblik met kinderen – Over (mini)-treinen, boot, strand en kasteel

Inhoud van dit artikel

“Kom papa we gaan weer bij de treinen kijken. Eerst bij de kleine treinen en zo komt dan de grote trein langs.” En zo geschiedde het; eerst keken we naar de modeltreinen die in een groots opgezette miniatuurstad rondreden en toen we de fluit in de verte hoorden liepen we naar het hek om de stoomtrein langs te zien sjokken. Plaats van handelen: Pension De Bijenstal in het Noord-Hollandse Opperdoes; een zeer kleinschalige accommodatie, waar kinderen zich naar hartenlust zullen vermaken. Vooral diegene die enthousiast worden van alles wat met treinen te maken heeft…

Pension De Bijenstal

Pension De Bijenstal is een pannenkoekenrestaurant, een imkerij en trotse bezitter van een van de langste modelspoorbanen van de provincie Noord-Holland. Daarbij staan er op het terrein drie trekkershutjes die elk plaats bieden aan vijf personen. De basic hutjes van ca. 20 m2 zijn voorzien van vijf bedden (twee hoogslapers), een zitgedeelte en een klein ingericht keukentje (met koelkast, waterkoker, koffieapparaat en 2-pits kookplaat) in een en dezelfde ruimte. Voor de deur staat een picknicktafel onder een overkapping.

Pannenkoekenstation

Behalve in de kleinschaligheid zit de kracht van deze accommodatie in het vele vermaak voor de kinderen. Er is een springkussen, een grote trampoline, een ruime speeltuin, een voetbalveldje en diverse skelters en ander speeltuig. In het pannenkoekenstation kunnen de kinderen met treintjes spelen, waaronder levensgrote exemplaren uit ‘Thomas’ en kun je de maaltijd gebruiken vanuit een heuse treinstoel. Bij de modelspoorlijn zijn allerlei knoppen voor geluidseffecten die het schouwspel van rondrijdende treinen nog leuker maken voor kinderen. En dan rijdt in de weekenden en dagelijks in het hoogseizoen ook nog eens twee keer per dag de stoomtrein (zie verderop) pal langs het terrein. Tevens is bij het pannenkoekenrestaurant de Tjoek Pannenkoek speurtocht verkrijgbaar.

Kasteel Radboud en historisch Medemblik

En of het thema ‘trein’ daarmee nog niet genoeg naar voren komt, rijdt er (vanaf Pasen t/m eind oktober) in weekenden en vakanties tussen 12u en 16u een gratis stadstreintje van Pension de Bijenstal naar diverse plekken in Medemblik. Zo stopt het stadstreintje bij het mooi gelegen kasteel Radboud. Het kasteel is van binnen niet heel bezienswaardig, maar voor kinderen is er een speurtocht (te koop voor €1,-) uitgezet. En op de speelzolder kunnen kinderen zich verkleden, tekeningen maken en zich uitleven met het vele speelgoed. Op tien minuten lopen van het kasteel ligt het centrum van Medemblik. Met een goed uur wandelen langs winkels, terrassen en vele 17e eeuwse bouwwerken heb je al een aardig beeld van dit oude Zuiderzeestadje. Niet te missen is het station, pal aan het IJsselmeer, dat ook door de stoomtrein wordt aangedaan.

Met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik

Die stoomtrein (officieel betreft het een stoomtram; een nogal verwarrende benaming) rijdt dagelijks één keer heen en terug tussen Hoorn en Medemblik. Na een blik in het historische seinhuis stapten wij in Hoorn in de stoomtrein. Onderweg stopte de trein op drie historische stations, waarvan er bij één de trein mocht worden verlaten om er even rond te kijken. Na ca. anderhalf uur kwam de stoomtrein aan in Medemblik waar we anderhalf uur vrij te besteden hadden. Wij zelf gingen lunchen op een terras, maar – getuige de rij mensen tot op straat – gebruikten ook veel mensen de tijd om het bakkerijmuseum te bezoeken, waar kinderen o.a. zelf koekjes e.d. kunnen bakken.

Boottocht Medemblik – Enkhuizen

Daarna ging het verder met de boot van Medemblik via het Zuiderzeemuseum naar het station van Enkhuizen. De boottocht was voor de kinderen extra leuk door het speelruim (met bergen speelgoed) aan boord. Van Enkhuizen naar Hoorn reisden we terug met de moderne intercity; en – eerlijk is eerlijk – misschien voor onze nog jonge kinderen (met slechts beperkte treinervaring) wel net zo spannend als een ritje in de stoomtrein…

Strandpret aan het IJsselmeer

Het was niet alles trein dat de klok sloeg, daar was het soms gewoonweg te warm voor. Gelukkig is Medemblik door de ligging aan het IJsselmeer rijk aan stranden. Het grootste recreatiegebied is de Vooroever, waar het water tot een heel eind uit de kant erg ondiep is; dus ideaal met jonge kinderen. Ook is het leuk fietsen langs het meer. O.a. bij Fietsverhuur Medemblik verhuren ze ook fietskarren en kinderfietsen. Medemblik en omgeving heeft wat dat betreft – treinliefhebber of niet – genoeg te bieden voor een lang weekend of weekje verblijf met kinderen. 

Tip: bespaar met de Museumkaart

Een Museumkaart levert je vooral veel voordeel op bij de stoomtrein, maar ook bij kasteel Radboud en eventueel het bakkerijmuseum. De totale besparing voor de drie attracties is (medio 2021) ca. €35,- voor een volwassene en ca. €25,- voor een kind van 5 t/m 12 jaar. Met die besparing is de aanschaf van een Museumkaart al grotendeels terugverdiend.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *