Medemblik met kinderen – Over stoomtrein, boot, strand en kasteel

Inhoud van dit artikel

In het Noord-Hollandse Opperdoes spendeerden we een lang weekend in een kleinschalige, kindvriendelijke accommodatie. Vanuit daar verkenden we met onze kinderen Medemblik en omgeving. Onderstaand enkele tips op een rij. 

The Bee

Allereerst over de accommodatie waar we verbleven, namelijk The BEE; een B&B met café en imkerij. Wij sliepen er in  een van de drie trekkershutjes. De basic hutjes van ca. 20 m2 zijn voorzien van vijf bedden (twee hoogslapers), een zitgedeelte en een klein ingericht keukentje (met koelkast, waterkoker, koffieapparaat en 2-pits kookplaat) in een en dezelfde ruimte. Voor de deur staat een picknicktafel onder een overkapping. Sanitair is in een apart gebouwtje op tien meter van de trekkershut. 

Alles bij elkaar, prima voor een paar dagen! Ook omdat er voor kinderen heel wat te doen is op het terrein. Zo zijn er o.a. een grote trampoline, een voetbalveldje en diverse speeltoestellen en skelters. Verder is de ligging van The Bee bijzonder; pal aan het traject van de stoomtrein Hoorn – Medemblik (zie verderop). 

Kasteel Radboud en historisch Medemblik

Ons eerste dagtripje vanuit Opperdoes maakten we naar Medemblik; een leuk plaatsje om met kinderen te bezoeken. Vooral Kasteel Radboud is wat dat betreft een aanrader. Het kasteel is van binnen niet heel bezienswaardig, maar voor kinderen is er een speurtocht (te koop voor €1,-) uitgezet. En op de speelzolder kunnen kinderen zich verkleden, tekeningen maken en zich uitleven met het vele speelgoed. Op tien minuten lopen van het kasteel ligt het centrum van Medemblik. Met een goed uur wandelen langs winkels, terrassen en vele 17e eeuwse bouwwerken heb je al een aardig beeld van dit oude Zuiderzeestadje. Niet te missen is het station, pal aan het IJsselmeer, dat ook door de stoomtrein wordt aangedaan.

Met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik

Die stoomtrein (officieel betreft het een stoomtram; een nogal verwarrende benaming) rijdt dagelijks één keer heen en terug tussen Hoorn en Medemblik. Als toeristische dagtocht is er ook de mogelijkheid vanaf Medemblik per boot verder te reizen naar Enkhuizen. Op dag twee van ons weekendje weg kozen wij voor deze laatste optie. 

Na een blik in het historische seinhuis stapten wij in Hoorn in de stoomtrein. Onderweg stopte de trein op drie historische stations, waarvan er bij één de trein mocht worden verlaten om er even rond te kijken. Na ca. anderhalf uur kwam de stoomtrein aan in Medemblik waar we anderhalf uur vrij te besteden hadden. Wij zelf gingen lunchen op een terras, maar – getuige de rij mensen tot op straat – gebruikten ook veel mensen de tijd om het Bakkerijmuseum te bezoeken, waar kinderen o.a. zelf koekjes e.d. kunnen bakken.

 

Boottocht Medemblik – Enkhuizen

Daarna gingen we tot enthousiasme van de kinderen met de boot verder, van Medemblik – via het Zuiderzeemuseum – naar het station van Enkhuizen. De boottocht was voor de kinderen extra leuk door het speelruim (met bergen speelgoed) aan boord

Van Enkhuizen naar Hoorn reisden we terug met de moderne intercity; en – eerlijk is eerlijk – misschien voor onze nog jonge kinderen (met toen nog slechts beperkte treinervaring) wel net zo spannend als een ritje in de stoomtrein…

Strandpret aan het IJsselmeer

Het was niet alles trein dat de klok sloeg, daar was het soms gewoonweg te warm voor. Gelukkig is Medemblik door de ligging aan het IJsselmeer rijk aan stranden. Het grootste recreatiegebied in Medemblik is de Vooroever, waar het water tot een heel eind uit de kant erg ondiep is; dus ideaal met jonge kinderen. Ook is het leuk fietsen langs het meer. O.a. bij Fietsverhuur Medemblik verhuren ze ook fietskarren en kinderfietsen. Medemblik en omgeving heeft wat dat betreft – treinliefhebber of niet – genoeg te bieden voor een lang weekend of weekje verblijf met kinderen. 

Tip: bespaar met de Museumkaart

Een Museumkaart levert je vooral veel voordeel op bij de stoomtrein, maar ook bij kasteel Radboud en eventueel het Bakkerijmuseum. De totale besparing voor de drie attracties is (medio 2023) ca. €43,- voor een volwassene en ca. €32,- voor een kind van 5 t/m 12 jaar. Met die besparing is de aanschaf van een Museumkaart al grotendeels terugverdiend.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *