Castricum met kinderen – genieten aan zee en meer

Inhoud van dit artikel

Akersloot, Bakkum, Castricum… Het ABC van de gemeente Castricum strekt zich uit van de Noordzee tot voorbij het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Niet verwonderlijk dus dat er in de gemeente heel afwisselende dingen te zien en te doen zijn. Met strand, duinen en de nodige kindvriendelijke horeca is er in Castricum ook voor kinderen genoeg te beleven. Wij ontdekten het op ons gemakje tijdens een lang weekend op de beste kleinschalige – tevens heel kindvriendelijke – camping  van Nederland.

Kindvriendelijke camping De Nesse

ANWB Kleinschalige camping van het jaar 2021. Aangetrokken door die onderscheiding boeken we een van de twee hooiberghutten op Camping De Nesse in Limmen. Het hutje is klein maar fijn en prettig gelegen in een zonnige hoek op het kampeerterrein. De camping met 25 plekken ligt ongeveer halverwege het Uitgeestermeer en Castricum aan zee. Het terrein is autovrij en zeer overzichtelijk, zodat we onze kinderen hier rustig hun gang kunnen laten gaan. Ze maken al gauw vriendjes in de speeltuin (met trampoline, schommels, glijbaan, voetbalkooi en zandbak). Af en toe melden ze zich – op een van de vele skelters – bij ons huisje, bijv. met de vraag om bij de diertjes (schapen, geiten, paarden) te mogen kijken. Verder zijn ze veel te vinden in de binnenspeelruimte (met tafelvoetbal, speelgoed, lego-tafel en tal van kinderboeken) De leukste camping? Volgens onze kinderen zeker! 

Overigens hebben we meer leuke accommodatie voor kinderen voor je op een rij gezet in het artikel: Noord-Hollandse kust – 9 x kindvriendelijke accommodatie

Castricum aan Zee

Zodoende kostte het soms wat moeite om de kinderen van de camping weg te krijgen. Maar, met de emmertjes en schepjes in de aanslag en het vooruitzicht van een ijsje lukte het wel. Op naar het strand! En wel naar Castricum aan Zee, ook wel bekend onder de oude naam Bakkum aan Zee. Mensen wonen er niet in dit deel van de gemeente, waar alles draait om beachlife. En dat straalt het ook uit met o.a. vrolijke kunst en een piratenkist vol strandspeeltjes. Behalve een half dozijn strandtenten staat er ook een strandhotel en kun je zelfs overnachten op het strand in een strandhuisje.

Noordhollands Duinreservaat

Direct achter het strand ligt het uitgestrekte Noordhollands Duinreservaat. Dit gebied verkenden we per fiets en een dag later ook te voet. Laatstgenoemde deden we vanaf bezoekerscentrum de Hoep; startpunt voor tal van wandelingen (o.a. een kaboutertocht) in het natuurgebied. Wij liepen er de kindvriendelijke route ‘kleintje Johanna’s Hof’ (2,25 km.), waarvan de naam verwijst naar het naastgelegen familierestaurant (met speeltuin en dierenverblijf). Overigens ligt slechts een kilometer verderop ook nog een leuk restaurant met speeltuin en diertjes: De Oude Keuken. Het ligt op landgoed Duin en Bosch, te midden van tal van historische gebouwen en moderne nieuwbouw. Dit bijzondere stukje Castricum is het omfietsen zeker waard.

Papenberg

Een andere plek om de duinen in te gaan is net achter station Castricum. Wij parkeren er op de P+R, van waar we in drie minuten naar een lange trap lopen. Via 150 treden komen we op de top van de Papenberg met bovenop een bijzonder uitkijkplatform. We hebben helder weer en dus fenomenaal uitzicht, tot Haarlem en Amsterdam aan toe. Daarna volgen we het pad verder door de duinen en slaan rechtsaf langs de kunstbunker. Even verderop ligt Hof van Kijk Uit; een kindvriendelijk theehuis met speeltoestellen en skelters. Wij slaan nog eens rechtsaf en lopen met een rondje terug naar ons beginpunt. Daar buigen we af voor een nieuw bezoek aan de Papenberg, maar nu via het klimduin (ongeveer driehonderd meter links van de lange trap). Bij het zien van de zandberg hebben onze kinderen weer energie voor tien en ploeteren door het zand omhoog en rennen en rollen vervolgens weer naar beneden. Een mooie afsluiter van ons bezoek aan de Papenberg en omgeving; volgens mijzelf en de kinderen het leukste stukje Castricum.

Hilde’s Museum

Enkele van de bovengenoemde plekken vormen ook de hoogtepunten van ‘Hilde’s Rondje’. Deze wandeling cq. speurtocht door Castricum is er speciaal voor kinderen. De route is ca. drie kilometer en is hier te downloaden. Startpunt van Hilde’s Rondje is het Huis van Hilde, een interactief archeologiemuseum. Het is gevestigd in een modern gebouw naast station Castricum en er is ook van alles te zien, te beleven en te spelen voor kinderen.

Alkmaarder- en Uitgeestermeer

De gemeente Castricum ligt niet alleen aan zee, maar ook aan een groot meer: het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Zwemmen kun je er o.a. aan de strandjes Dorregeest en Zwaansmeer (beide in Uitgeest). Een andere populaire activiteit is om een bootje te huren. Wat te denken van een boottochtje naar Pannekoekeneiland? Deze naam neemt voor onze kinderen bijna mythische proporties aan en ze hebben het er weken later nog over… Helaas voor de kids verwijst de naam slechts naar de platte vorm van het eiland.

 

Eiland De Woude

Toch worden de kinderen enthousiast van het bootje varen. Dat doen we niet met een gehuurd bootje, maar met pontjes, waarmee we tijdens een fietstocht rond het meer in totaal vier keer een oversteek maken. Zo varen we heen en weer naar het eilandje De Woude. De pittoreske dorpskern geeft er ons het gevoel dat we terug in de tijd zijn gegaan. Die sfeer van nostalgie vinden we ook bij het authentiek ingerichte restaurant ’t Kombof (met terras aan het water met een kleine speeltuin). En ook het (schapen)ijs van de enige ijssalon op het eiland smaakt ouderwets lekker.

Pontjesroute per fiets

De leukste oversteek vinden de kinderen die met het zelfbedieningspontje Molletjesveer (in Westknollendam). Hier moet je aan een wiel draaien om het pontje op te halen en zelf ermee naar de overkant te komen. De kinderen willen graag voor schipper spelen en na kort onderhandelen over de te betalen tol (en met de nodige hulp van papa en mama) zetten ze ons over. Zo kunnen we onze fietsroute om het Alkmaarder- en Uitgeestermeer vervolgen (we volgden de knooppunten 55-56-57-88-87-84-24-02-01; totaal 17 km.). En zo gaat het verder langs molens (we komen er onderweg zo een tien tegen), sluisjes, oer-Hollandse dorpjes en af en toe een kleurrijk bollenveld (we zijn er in april) en soms ook wel wat saaiere stukken. En als mooie afsluiter is er het terras (met speeltuin) aan het water bij restaurant Havenrijk in Uitgeest.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *