Favoriet bij kleine kinderen: logeren in de Nijntje-kamer in Utrecht

Inhoud van dit artikel

Het Nijntje-museum is ongetwijfeld een van de leukste musea in Nederland voor peuters en kleuters. Combineer je een bezoek aan het museum met een overnachting in de Nijntje-kamer in het Stayokay Hostel, dan is het feest helemaal compleet voor de jongste kinderen. Dus op naar Utrecht voor een all-in Nijntje-ervaring.

Nijntje-arrangement

‘Logeren met Nijntje.’ Zo wordt het arrangement van Stayokay aangeprezen. Het bestaat uit een overnachting in de Nijntje-kamer met ontbijt, inclusief toegangskaarten voor het Nijntje-museum (‘s maandags gesloten). De toegangskaarten zijn met vrije inloop, dus niet gebonden aan een tijdslot zoals gebruikelijk is in het drukbezochte museum (bezoek je enkel het museum dan is het sterk aanbevolen om al vooraf je kaarten online te kopen). De Nijntje-kamer is ingericht voor gebruik door twee volwassenen en maximaal drie kinderen (er wordt dan een babybedje bijgezet voor het derde kind). In onze reserveringsbevestiging stond dat we zelf handdoeken moesten meebrengen, die lagen echter gewoon voor ons klaar op de kamer.

Nijntje-verrassing

Ook krijgen de kinderen een Nijntje-verrassing. Dat was dus een goede binnenkomer voor onze zoon en dochter toen ze iets leuks uit een grote mand met Nijntje-souvenirs mochten kiezen. We kwamen eigenlijk alleen alvast de museumkaarten ophalen in het hostel, maar hadden het geluk dat begin van de middag de kamer al klaar was.  Dan eerst maar op zoek naar onze kamer, zo spoorden we de kinderen aan; welke zou het zijn….?

Nijntje-kamer

Die! Die! Die! Roepen de kinderen als we in een rustige hoek van het hostel zijn aangekomen. Nijntje kijkt ons vanaf een vrolijke kamerdeur aan. We openen de deur. ”Wauw, mooooi zeg” en andere superlatieven klinken uit de kindermondjes als ze de kamer zien. En ook wij als ouders zijn onder de indruk van de gezellige kamer.

De wanden zijn kleurrijk aangekleed, er staan wel tien tot vijftien Nijntje-boekjes en er is een grote kist vol met Nijntje-speelgoed. Het slaapgedeelte voor de kinderen heeft door het puntdak wat weg van een tentje en de bedden zijn opgemaakt met Nijntje-dekbedden en een Nijntje knuffel. Er is een Nijntje-zitzak, Nijntje-kapstok en Nijntje-zeep. En er staan meerdere Nijntje-lampen waarmee je – m.b.v. een afstandsbediening – de kamer sfeervol kunt verlichten. Sowieso is het een prettige familiekamer. Het is ruim met een fijne indeling qua slaapgedeeltes. De kamer heeft een eigen toilet en badkamer. Ook is er een verschoningskussen en een krukje waarmee kinderen goed bij de kraan kunnen. En rek je jezelf een beetje uit, dan heb je vanuit het dakraam nog uitzicht op de Domtoren ook.

Nijntje-museum

Nadat de kinderen een tijdje gespeeld hebben in onze hostelkamer lopen we door het centrum van Utrecht, naar het Nijntjemuseum. Vanaf het hostel is het twintig tot dertig minuten lopen, afhankelijk van het looptempo van je kinderen. Het woord ‘museum’ is ietwat misleidend, want het Nijntje-museum is vooral een speelparadijs. Maar, dan wel in de stijl van Nijntje. En dat betekent spelen in de ‘echte wereld’. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld in de tuin werken, met de trein rijden, op straat fietsen, een museum ontdekken, de was ophangen en naar de dokter toe. In de winterperiode ondergaat het museum een aantal aanpassingen en zal je o.a. kerstboompjes, sledes en ski’s aantreffen in de speelruimtes. Her en der zijn attributen en achtergrondinformatie te vinden die de bezoeker meer leren over Nijntje en haar geestelijk vader Dick Bruna. In die zin heeft het toch nog iets weg van een museum, hoewel dit gedeelte best wat uitgebreider zou mogen.

Nog meer Nijntje

Overigens kun je wel het nagebouwde atelier van Dick Bruna aanschouwen. Daarvoor moet je dan aan de overkant zijn, in het Centraal Museum. Daar is ook de Nijntje museumwinkel te vinden. En in de horeca bij het Centraal museum kun je o.a. Nijntje-gebakjes en Nijntje-pannenkoeken eten. Rond de twee musea staan ook enkele enorme Nijntje-beelden; leuk om mee op de foto te gaan. Wil je nog meer Nijntje? Ga dan in hartje Utrecht op zoek naar het Nijntje-stoplicht aan de Lange Viestraat en neem 400 meter verderop een kijkje op het Nijntje pleintje. Ook staat er een heuse Nijntje-trein op het vernieuwde Centraal Station. Last, but not least: in 2024 is er in Utrecht een Nijntje-speeltuin geopend in het Julianapark. 

Dromen van Nijntje

Na twee uur spelen bij Nijntje was het voor de kinderen wel genoeg. Vermoeid en hongerig eten we eerst iets voordat we terug gaan naar de hostelkamer. Eenmaal weer daar werd er nog even driftig gespeeld met het aanwezige speelgoed. Daarna zette mijn zoontje alle Nijntje-lampen aan en kozen hij en zijn zusje elk een Nijntje-boekje waar ze uit kregen voorgelezen. Welterusten kindjes, droom maar lekker van Nijntje…

Nijntje-ontbijt

De volgende ochtend herhaalt e.e.a. zich nog eens: spelen, boekje lezen, spelen. Tussendoor maken we gebruik van het ontbijtbuffet in het hostel. Dit gebeurt helemaal in stijl met Nijntje-servies en -bestek. Daarna is er even de teleurstelling als de kinderen horen dat er vannacht andere kindjes in ‘hun’ Nijntje-bedjes zullen slapen. Om de hoek bij Bakkerij Wammes is dit gauw vergeten. Daar kiezen de kinderen wat lekkers uit het flinke aantal Nijntje-zoetigheden, voor het familie-bezoek dat we zo nog zullen afleggen. Hoeveel Nijntje je wel niet kunt beleven tijdens een bezoek aan Utrecht!

Stayokay Utrecht: meer dan Nijntje

Mocht je het Nijntje-arrangement willen boeken, doe dit dan tijdig. Sommige data, zeker zaterdagen en vakantiedagen, zijn tot wel een half jaar van te voren al volgeboekt. Overigens is voor gezinnen, ook zonder in de Nijntje-kamer te slapen, het Stayokay een hele goede optie in Utrecht. Het hostel heeft meerdere familiekamers, waarvan twee in thema (behalve de Nijntje- is er ook een Spoorwegmuseumkamer). Grootste pluspunten zijn verder de prijs en de locatie in hartje centrum (kom met de trein of parkeer op een P+R, want parkeren in de buurt is erg duur). In restaurant 5th in het hostel komen vooral studenten en reizigers samen, maar er is ook een speeltafel voor kinderen. De meeste gerechten van de menukaart zijn in kinderportie verkrijgbaar tegen de helft van de prijs.

Meer tips voor Utrecht met kinderen delen we in dit blog: Utrecht – Zes leuke musea voor kinderen (+ nog 10 tips)

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *