Ardennen – 5 x avontuurlijk wandelen langs een rivier

Inhoud van dit artikel

In dit blog staan vijf van de hoogst gewaardeerde wandelroutes in de Belgische Ardennen. Wat ze o.a. met elkaar gemeen hebben is dat ze: 1. best avontuurlijk zijn, 2. door indrukwekkende (rivier)landschappen leiden, 3. leuk zijn voor zowel volwassenen als kinderen, 4. in het Noorden van de Ardennen liggen. M.b.t. dat laatste: al deze wandelroutes liggen op maximaal een uur rijden van Maastricht en zijn dus prima te doen als dagtocht vanuit zuidelijk Nederland of Oost-Vlaanderen. Dus wil je mooi en avontuurlijk wandelen langs een rivier in de Ardennen, lees dan gauw verder.    

Wandelen in de Ardennen: praktische tips

Als je in de Ardennen langs een rivier gaat wandelen is het verstandig goed voorbereid op pad te gaan. Daarom allereerst enkele praktische tips:
  • De wandelroutes gaan deels over smalle paden (soms vol uitstekende boomwortels), langs diepe afgronden en over steile hellingen. Afhankelijk van de weerperiode kan de route bovendien nat, modderig en glibberig zijn. Kortom, waakzaamheid is geboden. En het dragen van goed, waterdicht, schoeisel is aan te raden.
  • De wandelingen in dit blog zijn ongeschikt voor al te jonge kinderen en pas aan te bevelen vanaf een jaar of vijf/zes. Houd er ook rekening mee dat kinderen in meer of mindere mate begeleiding nodig zullen hebben op de wandelroutes.
  • Onderstaande wandelroutes gaan deels door schaduw- en waterrijke omgeving. Houd er rekening mee dat het een paar graden frisser zal zijn dan in zonnige omgeving.
  • In weekenden en vakanties kan het erg druk zijn op de wandelroutes. Om dichtbij te kunnen parkeren is het raadzaam op die dagen vroeg aan te vangen met een wandeling.
  • Neem ruim de tijd voor onderstaande wandelingen. Doordat er veel te beleven is langs de routes en door het uitdagende terrein zal het wandeltempo waarschijnlijk laag liggen. Neem daarom ook extra drinkwater en voldoende snacks mee.
  • Voor extra speelpret voor kinderen: breng bijv. een handdoek, zwemkleding, waterschoenen en/of waterspeeltjes mee. 
  • Met kinderwagen wandelen in de Ardennen? Van de wandelroutes in dit blog is alleen een deel van de Promenade des Cretes daarvoor geschikt. 

Promenade de la Hoëgne

De Promenade de la Hoëgne (vlakbij zowel Spa als Malmedy) is een heerlijke wandeling in de Ardennen, waarbij ook heel veel te beleven is voor kinderen. De wandelroute volgt grotendeels de rivier Hoëgne (zie ook titelfoto), die zich prachtig door de gelijknamige vallei slingert. De talrijke watervalletjes, stroomversnellingen en steile boshellingen zijn een lust voor het oog en bieden ook veel speelplezier: van dammetjes bouwen tot de rivier oversteken en pootje baden.

De gemarkeerde wandelroute in dit gebied zal voor kinderen aan de lange kant zijn (zeker omdat het wandeltempo laag ligt i.v.m. de speelplekken langs de rivier). Maar, je kunt simpelweg de rivier zo ver volgens als je wilt, en dan weer dezelfde weg terug volgen (in dit gebied is het zeker geen straf om dezelfde route heen en terug te lopen ;-).

Leuke extra: bij het start-/eindpunt van de wandeling is een café-restaurant met terras en speeltuin.

Optioneel: de rivier via een boomstam oversteken
Speeltuin langs de Hoëgne

Wandelroute: Promenade de la Hoëgne
Lengte: 8,2 km. rondwandeling, gemarkeerd met blauwe kruisjes. Of heen-en-terug langs de rivier, zo lang als je de route zelf wilt maken.
Start & parkeren: Roquez 49, Jalhay. Parkeren is gratis.
Eten & drinken: Bij het start-/eindpunt is een café-restaurant (Le Chalet du Pont de Belleheid) met een speeltuin. Langs de route zijn ook de nodige picknicktafels en bankjes.
Kinderwagen: de Promenade de la Hoëgne is niet rolvriendelijk.

Promenade des Cretes

Uitzicht langs de Promenade des Cretes

De Promenade des Cretes (crete = bergkam) is een wandelroute niet ver van Durbuy en is leuk voor zowel volwassenen als kinderen. 

Vanaf de start leidt een pittige klim de wandelaar naar een plateau met steile afgronden. Door glooiend bos – en met her en der uitzicht op de door het dal stromende rivier Ourthe – gaat het verder naar het Domein van Palogne. Op het domein is een grote speeltuin en er worden diverse activiteiten aangeboden (o.a. minigolf, kajakken en roofvogelshows). Ook kan er een kinderspeurtocht worden gedaan in een indrukwekkende kasteelruïne (wel pas na een steile wandeling bergop). 

Terug naar Sy volgt de route de Ourthe, die wordt geflankeerd door reusachtige rotswanden. Diverse kleine kiezelstrandjes zijn ideaal om te spelen, langs of in de (ondiepe) rivier.

Kiezelstrand en kliffen langs de Ourthe
Optioneel: een omweg naar kasteelruïne Palogne

Wandelroute: Promenade des Cretes
Lengte: 4,4 km. rondwandeling, gemarkeerd met een rode ruit.
Start & parkeren: de Promenade des Cretes start bij de trap tegenover het huis aan Rue Principale 33 in Sy. Gratis parkeren kan 150 meter verderop, aan de rivier, naast Hotel-restaurant al la Ferme. De markering van de route is zeker in het eerste deel van de route onduidelijk, maar als je bovenlangs grofweg de loop van de rivier volgt, kom je vanzelf bij het domein van Palogne. Vanaf daar loop je langs (de andere kant van) de rivier en via de spoorbrug in Sy terug naar het startpunt.
Eten & drinken: Op het domein van Palogne ligt een brasserie, met naast het terras een grote speeltuin. In Sy, langs de rivier, is ook e.e.a. aan horeca gevestigd.
Kinderwagen: de gemarkeerde rondwandeling is ongeschikt voor kinderwagens. Wel kun je met een kinderwagen in Sy de spoorbrug oversteken (soms even tillen…) en langs de rivier – over een verhard pad - naar het domein van Palogne wandelen.

Vallei van de Trôs-Marets

Deze avontuurlijke wandelroute bevindt zich aan de rand van Malmedy. Hoogtepunt van de route is de ca. twee kilometer dat de rivier Trôs-Marets wordt gevolgd. Om daar te komen moet eerst een naaldbos worden doorgestoken, waarna een mooie afdaling volgt, de vallei in. Het vervolg langs de rivier is niet alleen wonderschoon, maar ook uitdagend en voor kinderen ideaal speelterrein. Door het bos en langs velden met her en der een leuk uitzicht, gaat het laatste deel van de route, weer bergop naar het startpunt. Daar ligt ook horeca en een kleine speeltuin

Brug over de Trôs-Marets
Rotsig pad langs de rivier

Wandelroute: Canyon de Trôs-Marets
Lengte: 4,8 km. rondwandeling, gemarkeerd met een blauwe rechthoek.
Start & parkeren: Route de la Ferme Libert 33, Malmedy. Parkeren is gratis
Eten & drinken: Bij het start-/eindpunt ligt Brasserie Ferme Libert, met aan de achterkant een mooi terras. Naast het terras is een dierenweide, met een voerautomaat (die werkt op muntjes van 20 cent). Op het terrein is ook een kleine speeltuin.
Kinderwagen: de wandeling is ongeschikt voor kinderwagens

Vallei van de Warche

In een indrukwekkende omgeving (noordwest van Malmedy), waar veel te ontdekken en spelen is voor kinderen, leidt deze wandeling langs enkele toffe bezienswaardigheden. Al snel op de route is er de aanblik van kasteel Rheinhardstein, dat prachtig is gelegen tussen de heuvels. Na een pittige afdaling – met mooie uitzichten – gaat de wandeling verder langs de rivier Warche, leuk voor een speelmoment of om pootje te baden. Daarna wacht de klim naar het kasteel, waar – optioneel – een pittige omweg langs een waterval (de hoogste van België) of een kasteelbezoek (middels een rondleiding) kan worden ondernomen. Daarna gaat het door Forêt de la Warche weer bergop tot aan het meer van Robertville. De aanblik van de enorme stuwdam is er een mooie afsluiter van deze wandeling.

Uitzicht op Kasteel Rheinhardstein
Het Meer van Robertville

Wandelroute: Panorama de la Warche
Lengte: 5,9 km. rondwandeling, gemarkeerd met een blauwe rechthoek.
Start & parkeren: De wandeling start in Waimes, vanaf de (gratis) parkeerplaats bij de stuwdam. In Google Maps is deze bekend als 'parking du barrage'.
Eten & drinken: Bij de parking is een kiosk en bij het kasteel is een taverne. Beide voeren een kleine eetkaart.
Kinderwagen: de wandeling is ongeschikt voor kinderwagens

Langs de Ninglingspo

De bekendste rivier om langs te wandelen in de Ardennen is de Ninglingspo (in Aywaille). Het is de enige ‘bergrivier’ in België en heeft een verval van 250 meter, over een afstand van 3 km. Een wandeling in het gebied is dan ook geen ‘walk in the park’, maar een route vol avontuurlijke ‘hindernissen’: van stapstenen en trappetjes tot wandeltouwen en bruggetjes. In de rivier zijn tal van watervalletjes en poeltjes ontstaan: ideale plekken om op een warme dag even af te koelen. Kortom er is genoeg te beleven in dit prachtige wandelgebied.

Qua gemarkeerde wandelroutes is er de keuze tussen een route van zes of een route van 2,5 km. Die van zes km. heeft een niet zo heel interessant tweede gedeelte (alleen een enkel uitzichtpunt is de moeite waard): heen- en teruglopen langs de rivier is wellicht een interessantere optie. 

Route Ninglingspo: veel trappetjes, bruggen en poeltjes
Uitzicht langs de route van 6 km.

Wandelroute: Balade du Ninglingspo
Lengte: zes km. (gemarkeerd met blauwe rechthoek) of 2,5 km. (gele rechthoek)
Start & parkeren: Sedoz 5, Aywaille. Parkeren is gratis
Eten & drinken: Bij de parking zijn twee café-restaurants.
Kinderwagen: de wandeling is ongeschikt voor kinderwagens

Bijna net zo leuk als wandelen langs een rivier in de Ardennen, is het om er te wandelen in de sneeuw. Lees in dit blog, waar in de Ardennen de kans op sneeuw(pret) het grootste is: Sneeuw in de Ardennen? Op deze 8 plekken is het dikke sneeuwpret! 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *