Zillertal: 10 leuke routes om te wandelen met kinderen

Inhoud van dit artikel

In het Oostenrijkse Zillertal kun je prachtig wandelen, ook met kinderen. Want, ondanks de hoogtemeters, zijn er best wat kindvriendelijke wandelingen uitgestippeld in het Zillertal. Wij zetten er tien voor je op een rij in dit blog. Deze kinderwandelingen zijn maximaal enkele kilometers lang. En dankzij een speeltuin en/of tal van andere beleefplekken langs de route, bieden ze genoeg afwisseling voor kinderen. Ook fijn: de routes in dit blog zijn stuk voor stuk met de auto te bereiken, wat dus de aanschaf van een (prijzige) liftkaart bespaard.

Naturlehrpfad Gattererberg

Hat Naturlehrpfad op de Gattererberg is een 1,3 km. lange themawandeling. De rondwandeling gaat eerst bergop door t bos, met mooie uitzichten. Bergaf gaat het vervolgens langs o.a. een forellenbassin en een waterval met een ondiep poeltje; een prima plek om te pootje baden en dammetjes te bouwen. Jong en oud kan langs de route kennis opdoen over de lokale flora en fauna. Zo staan er her en der opgezette inheemse dieren en ook tal van (Duitstalige) infoborden over bijv. boomsoorten en paddenstoelen. Ook is er een schommelplek langs de route.

Start- en eindpunt van de wandeling is bij Gasthof Almluft, een fraai gelegen restaurant met terras. Bij de Gasthof kan naar hartenlust worden gespeeld in een grote speeltuin die zowel geschikt is voor kleine als grote kinderen. Ook kan er een kijkje worden genomen bij de verschillende dieren (ezels, varkens, eenden, hazen) en kunnen kinderen – op aanvraag – een ponyritje maken. Binnen in de Gasthof (open voor lunch en diner) is ook een speelhoek.

Opgezette dieren langs het Naturlehrpfad
Gasthof Almluft; startpunt van de wandelroute

Wandelroute: Naturlehrpfad Gattererberg
Lengte: 1,3 km. De route is gemarkeerd met bordjes.
Start & parkeren: Gasthof Almluft (Gattererberg 32). Parkeren is gratis voor restaurantgasten (en anders €5,-).
Kinderwagen: het Naturlehrpfad is niet geschikt voor kinderwagens. Wel zijn er bij Gasthof Almluft alternatieve, korte (en steile) wandelingetjes te maken met een kinderwagen, o.a. naar de waterval.

Putzi & Wunder der Natur (Fügen)

In Fügen, in het noorden van Zillertal, zijn er drie themaroutes uitgestippeld om te wandelen met kinderen. Het gaat om deze drie wandelroutes:

  1. Putzi sucht die Wundernuss (0,5 km.): een korte, rolvriendelijke route door het bos, waarbij je eekhoorn Putzi helpt met de zoektocht naar een wondernoot. Onderweg zijn er zes beleefplekken, variërend van bijv. memorie tot een balanceerspel.  
  2. Putzi erwartet eine Uberraschung (0,8 km., 140 hoogtemeters): een speurwandeling (in zowel Duits als Engels), waarbij de letters van een codewoord moeten worden gevonden. De letters zijn te vinden door langs de wandelroute o.a. zoekplaatjes en raadsels op te lossen. Codewoord gevonden? Dan wacht kinderen een klein cadeautje bij restaurant Der Goglhof, op het eindpunt van de wandeling. Bij der Goglhof (gesloten op dinsdag) kunnen kinderen diertjes kijken en uitgebreid spelen in het zicht van het terras. Een ideale plek dus om bij te komen van deze steile wandeling, die over vrijwel de gehele lengte (800 meter) bergop gaat. Hoewel over verharde weg, zou ik – i.v.m. de steilste stukken – de route niet aanraden voor kinderwagens.  
  3. Wunder der Natur (2,1 km.): een wandeling met als thema bionica (oftewel technologische innovaties die gebaseerd zijn op principes uit de natuur). De route telt negen beleefplekken, met infoborden en speeltoestellen die horen bij onderwerpen zoals propellers, parachutes en waterkracht. Van de drie bovenstaande kinderwandeling in Fügen is deze de mooiste, met o.a. fraaie watervalletjes en mooie uitzichten. De route is niet geschikt voor kinderwagens.
Langs de route van 'Putzi sucht die Wundernuss'
Waterval langs de route 'Wunder der Natur'

De drie wandelroutes zijn zowel afzonderlijk te lopen, maar ook te combineren tot een lange wandeling van ruim vier kilometer. Een grote speeltuin in het bos, vormt als het ware het knooppunt van de drie wandelroutes. In de speeltuin staan picknicktafels en relaxbanken en er vlakbij zijn openbare toiletten. In de speeltuin kunnen kinderen heerlijk spelen op tal van klim- en speeltoestellen, glijbanen, een kabelbaan en in een leuke zand- en waterspeeltuin (met een klein waterpoeltje).

Speeltuin op het knooppunt van de drie wandelingen
Speeltuin bij Gasthaus Goglhof

Wandelroutes: Putzi & Wunder der Natur
Lengte: 0,5 tot 2,1 km. Gecombineerd ruim vier km. De route is gemarkeerd met bordjes.
Start & parkeren: de route start in Fügen, op de Graf-Fieger Weg, vlakbij de kapel. Langs de weg zijn gratis parkeerplaatsen. Het startpunt van de wandeling is naast het gebouwtje met openbare toiletten.
Kinderwagen: alleen de kortste route (Putzi sucht die Wundernuss, 0,5 km.) is geschikt voor kinderwagens.

Wasserwelt & Tierwelt (Hintertux)

Bij Hintertux, in het zuidwesten van Zillertal, zijn in het dal twee leuke wandelingen voor kinderen uitgestippeld: ‘Wasserwelt’ en ‘Tierwelt’. 

Langs de route Wasserwelt (2,8 km.) kunnen kinderen de vele facetten van water ontdekken. De route is uitgestippeld rond het dalstation van de Hintertuxer gletsjer en leidt o.a. langs de Hintertux waterval, de rivier Tuxbach en het dorp Hintertux. 

De kinderwandeling  ‘Tierwelt’ (3 km.) leert kinderen over de dieren die in het Zillertal leven. De route volgt grotendeels een wandelpad langs de rivier Tuxbach en – goed om te weten – heeft een ander eindpunt dan startpunt! 

Zowel bij de wandeling Wasserwelt als Tierwelt zijn er langs de route tal van beleefplekken rondom het betreffende thema. Deze bestaan uit raadsels, spelletjes, (water)speelplekken en heel wat speeltoestellen. 

Waterval en speeltoestel langs de 'Wasserwelt'
Wandelroute Tierwelt: beleefplekken langs de rivier

Wandelroute: Wasserwelt
Lengte: 2,8 km. De route is gemarkeerd met bordjes.
Start & parkeren: parkeren kan gratis in Hintertux, bij het dalstation van de gondel naar de Sommerbergalm/Hintertuxer gletsjer. De wandelroute start 150 meter verderop, ter hoogte van Hotel Vier Jahreszeiten.
Kinderwagen: de route kent wat hoogtemeters en onverharde paden, maar is geschikt voor kinderwagens.

Wandelroute: Tierwelt
Lengte: 3 km. (enkele weg). De route is gemarkeerd met bordjes.
Start & parkeren: de route start in het dorp Tux (gratis P), aan de overkant van de Tuxbach, ter hoogte van Haus Mittergries. Nabij het startpunt is een halte van bus 4104, die ook stopt bij het eindpunt van de wandelroute.
Kinderwagen: de route volgt grotendeels een pad langs de rivier en is geschikt voor kinderwagens.

Erlebnisreichweg (Gerlos)

De Erlebnisreichweg is een 3,7 km. lange kindvriendelijke wandeling van Gerlos naar Gmünd. De route heeft speeltuin ‘Barlihöhle’ als vertrekpunt en volgt de rivier Gerlos Bache. Langs de route staan zo een 40 beleefplekken, bestaande uit houtsculpturen, speeltoestellen, infoborden, geluidsstations, en een zevental fraai ontworpen boomhutten. De rivier zelf is op sommige plekken geschikt om doorheen te waden, pootje te baden of steenmannetjes te bouwen. Net over de helft van de route ligt een grote speeltuin (Waldspielplatz Gerlos), met ook openbare toiletten. De speeltuin bestaat uit o.a. klimtoestellen, glijbanen, schommels, trampolines, een zandbak en een kabelbaan. Goed om te weten: de route heeft een ander eindpunt dan startpunt. Voor de terugweg kan gebruik worden gemaakt van een lijnbus. 

Wandelroute:Erlebnisreichweg Gerlos
Lengte: 3,7 km. De route is gemarkeerd met bordjes.
Start & parkeren: het startpunt van deze kinderwandeling is in Gerlos, ter hoogte van Restaurant Jägerstüberl (aan de overkant van de rivier, bij de speeltuin ‘Barlihöhle’). Parkeren kan gratis, even verderop, bij het Musikpavillon, aan de Gerlos Strasse. De wandeling starten kan overigens ook aan het andere uiteinde van de route, in Gmünd, ter hoogte van Kinderhotel Kröller (betaald parkeren).
Kinderwagen: de wandeling is vooral vlak, over verharde ondergrond en is dan ook geschikt voor kinderwagens.

Hubertus Wildtierpfad (Kaltenbach)

Het Hubertus Wildtierpfad is een kinderwandeling op 1800 meter hoogte in Kaltenbach. De wandelroute is te bereiken via de Zillertaler Höhenstrasse (een panoramische tolweg (€8,-)). De wandeling leidt langs watervalletjes en prachtige uitzichten op het Zillertal, en telt 12 beleefplekken voor kinderen. De beleefplekken variëren van een balansparcours en een waterspeelplek tot diverse spelletjes, allemaal met (inheemse) wilde dieren als thema. Langs de wandelroute liggen meerdere restaurants met terras en speeltuin. Meest noemenswaardig zijn Almgasthof Zirmstadl (met o.a. een springkussen en skelters) en Murmelland. Behalve uitgebreid spelen kun je in Murmelland een kijkje nemen bij tal van dieren, waaronder ook bergmarmotten.  

Beleefplek langs de wandelroute
Murmelland, met o.a. een grote speeltuin

Wandelroute:Hubertus Wildtierpfad
Lengte: 3,7 km. Vanaf Almgasthof Zirmstadl kan ook alleen de westelijke lus van ca. 1 km. worden gelopen. De route is gemarkeerd met bordjes.
Start & parkeren: Er zijn diverse plekken van waar de wandelroute gestart kan worden, o.a. de Kaltenbacher Skihutte. Parkeren is overal gratis, wel kost het €8,- om gebruik te maken van de Zillertaler Höhenstrasse.
Kinderwagen: ondanks wat hoogtemeters en onverharde paden is de route geschikt voor kinderwagens.

Zillerwandeling (Mayrhofen)

Voor een kindvriendelijke wandelroute in Mayrhofen is het wandelpad langs de rivier de Ziller ideaal. Vooral het stuk tussen de Burgschrofen Kapelle in Mayrhofen en het plaatsje Schwendau is een aanrader om te wandelen met kinderen in Zillertal. Vlak voor Schwendau ligt namelijk de Auenland Sidan Spielplatz. In deze grote speeltuin kunnen kinderen heerlijk spelen op tal van speeltoestellen en in een speelvijver. In de speeltuin is een kiosk, voldoende zitgelegenheid en er zijn openbare toiletten. De toegang is gratis. De wandelroute is niet gemarkeerd. Terugwandelen kan weer via het rivierpad, of wandel binnendoor en maak er een rondje van.

De Ziller bij Mayrhofen
Auenland Sidan: grote speeltuin met o.a. trekvlotten

Wandelroute: Burgschrofen Kapelle (Mayrhofen) –> Auenland Sidan Spielplatz
Lengte: 1,3 km. (enkele weg). De route is niet gemarkeerd.
Start & parkeren: Parkplatz Burgschrofen Kapelle in Mayrhofen. Parkeren is er gratis.
Kinderwagen: Deze route is geschikt voor kinderwagens.

Naturerlebnisweg Hart

Als tiende en laatste wandelroute in dit blog, een kinderwandeling in Hart im Zillertal. Daar is een ‘Naturerlebnisweg’ met 15 beleefplekken uitgestippeld. De route is onderverdeeld in een noordelijke en zuidelijke lus van 2 resp. 2,5 km, die zowel apart als gecombineerd kunnen worden gelopen. Zelf liepen we de zuidelijke lus: een mooi rondje door bos, bergop tot bij een fraaie waterval. Daarna bergaf, met leuke uitzichten op het dal.

De beleefplekken langs de route waren grotendeels infoborden over flora en fauna, zoals we die op andere kinderwandelingen in Zillertal ook al zagen. Echter, legt men hier meer de nadruk op de vogels in de streek (de route wordt ook wel ‘Vogellehrpfad’ genoemd). Daarnaast zijn er enkele plekken waar meer actief iets te beleven is, in de vorm van spelletjes of zoals bij de wiebelbrug boven de Schleierwasserfall. Langs de noordelijke lus van de Naturerlebnisweg ligt ook een ‘Waldspielplatz’.

Wiebelbrug boven de Schleierwasserfall
Een van de 15 beleefplekken

Wandelroute: Naturerlebnisweg Hart
Lengte: 4,5 km. (de noordelijke en zuidelijke lus apart zijn 2 resp. 2,5 km.). De route is gemarkeerd met bordjes.
Start & parkeren: de zuidelijke lus start vanaf Gasthof Almdiele (P gratis voor gasten, anders €3,-). De noordelijke lus kan worden begonnen bij de 'Waldspielplatz', in Hart im Zillertal (op de splitsing van de Bergstrasse met de Hambergstrasse). Daar kan gratis worden geparkeerd.
Kinderwagen: de route is niet geschikt voor kinderwagens.

Heb je nuttige tips opgepikt in dit blog over wandelen met kinderen in Zillertal? Bekijk dan ook deze twee Zillertal-blogs:

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *