Sächsische Schweiz: 4 x kort, maar spectaculair wandelen

Inhoud van dit artikel

De Sächsische Schweiz in Duitsland is bij uitstek een regio om lekker te gaan wandelen. Omdat het gebied wordt gekenmerkt door rotsen, grote keien, hellingbos, kloven en spelonken is een wandeling er al gauw een mooi avontuur voor jong en oud. In dit blog delen we vier suggesties voor wandelroutes in de regio. Deze vier routes in de Sächsische Schweiz, zijn qua afstand vrij kort en daarom ook juist erg geschikt om met kinderen te wandelen.

Bastei & Schwedenlöcher

De omgeving van de Bastei is de bekendste plek om te wandelen in de Sächsische Schweiz. En wij vonden de wandeling (van 6,1 km.) die we er maakten ook de mooiste van allemaal. Om aan de wandeling te beginnen, staken we in Kurort Rathen, per ferry de Elbe over. Vanaf daar liepen we bergop, door mooie bossen, over traptreden, tussen rotsen door en langs prachtige uitzichtpunten. 

Onderweg met de veerpont over de Elbe
Uitzicht langs de route

Op zo ongeveer het hoogste punt maakten we een korte (betaalde) omweg door de ‘Felsenburg’; een voormalig burcht, gebouwd in, op en tussen de rotsen. Historisch een interessante plek, maar vooral voor de spectaculaire uitzichten de moeite waard.

Blik op de 'Felsenburg'
Uitzichtpunt in de 'Felsenburg'

Weer terug op de wandelroute steken we de beroemde Bastei-brug over. In de directe omgeving van de brug hebben we meerdere mooie vergezichten, o.a. vanaf ons tafeltje op het terras van een restaurant. 

De beroemde Basteibrug

Na deze pauze beginnen we aan de afdaling door de zogenaamde ‘Schwedenlöcher’. Op dit gedeelte is het spectaculair wandelen tussen hoog oprijzende rotsen en reuzenkeien, met als hulpmiddelen tal van traptreden en bruggetjes

Op het laatste deel van de rondwandeling lopen we langs de Anselsee (met ook verhuur van waterfietsen en roeiboten) naar het dorp. Hier eten we nog een ijsje voordat we weer met de ferry naar de andere kant van Kurort Rathen varen.

In Kurort Rathen bezochten we tot slot nog een speeltuin en de ‘Eisenbahnwelten’ (een modeltreinenwereld).  

In de Schwedenlöcher
De Anselsee

Wandelroute: Bastei & Schwedenlöcher: 6,1 km.
Routebeschrijving: De hoogtepunten langs de route zijn aangegeven met richtingbordjes. Ook is de route hier online te volgen.
Start & parkeren: Betaald parkeren kan op de Fährweg 1 in Kurort Rathen. Vanaf daar vertrekt de veerpont (€3,- retour, kinderen reizen met korting) naar het startpunt van de wandelroute.

Kirnitzschtal & Kuhstall

Een andere hoog aangeschreven route om te wandelen in de Sächsische Schweiz, is die vanaf de Lichtenhainer watervallen naar de ‘Kuhstall’. Wij kozen ervoor om met de Kirnitschtalbahn naar het beginpunt van de wandelroute te reizen. De Kirnitschtalbahn is een 125 jaar oude tramlijn die vanuit Bad Schandau een mooie route bergop volgt. Het eindpunt is vlakbij de bovengenoemde watervallen. Ernaast ligt een Biergarten met een kleine speeltuin

Fotomomentje langs de route
Rotsformaties in het Kirnitzschtal

Vanaf de eindhalte van de tram begonnen we aan deze bijna vier km. lange wandeling. Eerst liepen we – best pittig -bergop, langs een watertje, door hellingbos en langs tal van steenmannetjes. Het toenemende aantal rotsen onderweg, was een voorbode van wat ons nog te wachten stond. Na ca. 35 minuten wandelen kwamen we bij de Kuhstall. De Kuhstall zelf is een enorme natuurlijke ‘rotspoort’, met uitzichtpunt. Op zichzelf al bezienswaardig, maar eromheen lagen nog veel meer spectaculaire en mooie plekken

De 'Kuhstall'
Uitzicht van nabij de Kuhstall

Zo daalden we er af in een kloof, totdat we ons letterlijk vastliepen in smalle, hoge spelonken. En – terug boven – beklommen we via een zogenaamde ‘Himmelsleiter’ enkele grote rotsen, voor een nog mooier uitzicht.

Kleine grotten, reusachtige keien en andere geologische wonderen zorgden voor meer avontuur, vooral voor onze kinderen. Na nog even in de Biergarten bij de Kuhstall te hebben rondgekeken, liepen we grotendeels via dezelfde route weer terug naar beneden, naar de tramhalte van de Kirnitschtalbahn.

Op avontuur in kleine grotten...
...in smalle kloven...
...en op een 'Himmelsleiter

Wandelroute: Kirnitzschtal & Kuhstall: ca. 3,8 km.
Routebeschrijving: Vanaf de Lichtenhainer watervallen is de Kuhstall aangegeven met bordjes. Rond de Kuhstall kun je op de bonnefooi de omgeving verkennen, voordat je weer terugloopt. Een andere optie is bijv. om deze rondwandeling te volgen.
Start & parkeren: Het vertrekpunt van de wandelroute is op het adres Kirnitzschtalstraße 11 in Sebnitz. Hier is ook een parkeerplaats. Als alternatief kan ook met de Kirnitzschtalbanh vanuit Bad Schandau naar het beginpunt worden gereisd.

Felsenlabyrinth Langenhennersdorf

Een populaire plek om te wandelen in de Sächsische Schweiz, zeker met kinderen, is Felsenlabyrinth Langenhennersdorf. 

Doorkijkje in het labyrinth
De entree van het labyrinth
Felsenlabyrinth: veel klimmen en klateren

Het Felsenlabyrinth is een grillige partij rotsen en reuzenkeien in een soort van labyrinth-formatie, midden in het bos.

Vanaf de parkeerplaats (te vinden via Google Maps) liepen we in ca. tien minuten naar het labyrinth. Daar pikten we een plattegrond op, om vervolgens te ontdekken dat het haast onbegonnen werk was om die te volgen. Het bleek dan ook veel leuker om op de bonnefooi het labyrinth te doorkruisen. 

Eenvoudig was dit zeker niet, en het vergde enige teamwork om de spelonken, afgronden en laddertjes te bedwingen. 

Onderweg naar het uitzichtpunt

Na heel wat klimmen en klauteren, en uitdagende hindernissen te hebben overwonnen, lieten we het labyrinth achter ons en volgden we de bordjes naar uitzichtpunt Bernhardstein. Na 15 minuten bergop wandelen bereikten we de top en genoten – tot slot van de wandeling – nog van een prachtig uitzicht, o.a. op meerdere tafelbergen.

Uitzichtpunt Bernhardstein

Wandelroute: Felsenlabyrinth Langenhennersdorf: minimaal 3 km. (incl. uitzichtpunt). En verder afhankelijk van hoe ver je door het labyrinth dwaalt.
Routebeschrijving: Vanaf de parkeerplaats (zie onderstaand) is de route aangegeven met richtingsbordjes.
Start & parkeren: Het vertrekpunt van de wandelroute is bij de parkeerplaats aan de Harald-Schurz-Weg in Bad Gottleuba-Berggießhübel.

Waldhusche Hinterhermsdorf

De Waldhusche Hinterhermsdorf is een natuurgebied, in het uiterste oosten van de Sächsische Schweiz. Vanaf de parkeerplaats kun je verschillende wandelingen starten. Een ervan is de wandelroute naar de ‘Obere Schleuse’, waar je tussen hoge rotsen een boottocht kunt maken, letterlijk op de grens met Tsjechië. Eigenlijk had ik liever die wandelroute gelopen, maar om onze kinderen een (extra) plezier te doen kozen we voor de Waldabenteuerweg (3 km.), die vanaf dezelfde plek start.

De Waldabentuerweg is voorzien van de nodige beleefplekken, met als thema de lokale flora en fauna. Behalve een infobord zijn de meeste plekken voorzien van speelelementen, zoals klimtouwen of een glijbaan. Leukste plek was een hoge rots, die via ijzeren traptreden kon worden beklommen. Bovenaf wachtte een mooi uitzicht.

Waldabenteuerweg: met beleefplekken
Beleefplek 'spinnenweb'

De route gaat door het bos, deels glooiend, met her en der een leuk uitzicht (o.a. op Hinterhermsdorf). Vergeleken met bovenstaande wandelingen was de route echter lang niet zo mooi. Onze kinderen maalden er niet om en hadden veel plezier langs de route

Tip: combineer Waldhusche Hinterhermsdorf met een bezoek aan restaurant Wachbergbaude Saupsdorf (op ca. tien minuten rijden). Het uitzicht is er grandioos en er is een originele speeltuin.

Uitizchtpunt langs de route
Uitzicht op Hinterhermsdorf

Wandelroute: Waldabenteuerweg Hinterhermsdorf (3 km.)
Routebeschrijving: Vanaf de parkeerplaats Buchenparkhalle is de Waldabenteuerweg aangegeven met richtingbordjes.
Start & parkeren: Het vertrekpunt is bij parkeerplaats Buchenparkhalle (Buchenstrasse 11, Sebnitz). Hier geldt betaald parkeren.

Enthousiast over dit blog met tips voor te wandelen in de Sächsische Schweiz? Bekijk dan ook eens onze andere blogs met wandelen als thema: Wandelen – Alles Kids Op Reis 

Wil je juist meer tips voor de Sächsische Schweiz, bekijk dan dit blog: Sächsische Schweiz met kinderen: 8 redenen om te gaan 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *