Zillertal met kinderen: blog met meer dan 50 tips

Inhoud van dit artikel

Zillertal (Tirol) zou zo maar eens de allerleukste regio van Oostenrijk kunnen zijn voor gezinnen met kinderen. Want, wat zijn er ontzettend veel superleuke familie-activiteiten te ondernemen! Twee a drie weken krijg je hier makkelijk om in de zomer. En dan is de omgeving ook nog eens heel indrukwekkend en ‘wunderschön’. Kortom, Zillertal is een 100% aanrader. 

In dit blog over Zillertal met kinderen laat ik zien wat er zo mooi en leuk is aan dit deel van Tirol. Ook ga ik in op veel praktische zaken over Zillertal en deel ik allerhande tips over de regio: van kindvriendelijke horeca tot buggyproof wandelingen, en nog veel meer.

Zillertal: een korte introductie

Zillertal is een gebied in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Zillertal bestaat uit vier regio’s: Fügen-Kaltenbach, Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach en Tux-Finkenberg. De meest noordelijke regio (Fügen-Kaltenbach) ligt op ruim 900 km. van Utrecht.

Zillertal kenmerkt zich geografisch door een dal van ca. 30 km. lang, wat het stroomgebied is van de rivier de Ziller. Het Zillertal splits zich in enkele kleinere dalen en wordt omringd door de Zillertaler Alpen, met tientallen bergtoppen van 2000+ en 3000+ meter.

De regio is sterk gericht op toerisme. In de winter zijn de vele skigebieden de grote trekpleister. Voor zomers vermaak biedt de regio ondermeer tien bergliften, 150 berghutten en vele attracties. Qua bezienswaardigheden in Zillertal springen vooral drie plekken eruit, doordat ze – voor Tiroler begrippen – wat unieks te bieden hebben en alledrie erg indrukwekkend zijn:

 • Krimml-watervallen: met 380 meter zijn dit de grootste watervallen van Europa en qua hoogte de nr. 5 wereldwijd. Bij de watervallen ligt ook een interactief belevingscentrum met water als thema.
 • Hintertuxer Gletsjer: sneeuw- en ijspret op 3250 meter hoogte: van ijscarrousel en (365 dagen per jaar) skiën tot aan tuben en ijsgrotten.
 • Zillertaler Höhenstraße: een 35 km. lange panoramische autoroute (tevens tolweg: €8,- per auto). Met hoogtes tot 2020 meter, vele haarspeldbochten, diepe afgronden en continu vergezichten is het spectaculair rijden op deze Höhenstraße.
Hintertuxer Gletsjer
Zillertaler Höhenstrasse

Zillertal: tips voor gezinnen met kinderen

Er is in Zillertal heel veel te doen voor gezinnen met kinderen. Zoveel dat we lang niet alles hebben kunnen ontdekken. 

Om je een indruk te geven deel ik allereerst de top-5 van activiteiten die onze kinderen het leukst vonden. Daarna stip ik nog andere attracties en activiteiten aan.

In volgende alinea’s ga ik nog in op overige kindvriendelijke activiteiten, zoals kidsproof wandelroutes en fijne horeca-speeltuinen. Alles bij elkaar gaat het om meer dan 50 tips voor Zillertal met kinderen!

Fichtenwelt: favoriet gezinsuitje

Kids top-5 Zillertal 

Ik vroeg mijn zoon en dochter ieder afzonderlijk een top-5 te maken van de dingen die we gedaan hadden in Zillertal. Gecombineerd kwam daar deze gezamenlijke top-5 uit:

1. Schlitterer See + zwembaden

Onze kinderen vonden de zwemplekken in Zillertal het leukste van alles. Hun favoriet was Naturbadesee Schlitters (entree tegen betaling). Dit is een overzichtelijk zwemmeertje, met ’s zomers een aangename watertemperatuur. Ze hebben er goede voorzieningen, zoals een peutergedeelte, meerdere springsteigers, een grote ligweide, toiletten, café met terras, speeltuin met zandbak, en een soort waterspeeltuin. Net buiten het terrein van de Naturbadesee ligt ook nog een grote speeltuin.

Ook in de verschillende zwembaden hadden onze kinderen een toptijd. Meestal bezochten we zo een zwembad (gratis met de Activcard) als afsluiter van een dagje wandelen en spelen in de bergen. Van de zes openluchtbaden in Zillertal leken – op basis van reviews – de zwembaden in Hippach, Finkenberg en Stumm me het leukste. Van die drie vonden onze kinderen het zwembad in Hippach het leukst, vooral om de twee glijbanen, de draaikolk en de (air)trampoline(s). Op plek twee kwam het zwembad in Stumm, waar o.a. ook een aparte zwemplas met duikplanken is. 

Naturbadesee Schlitters
Zwembad in Hippach

2. Spieljoch Erlebnisberg

De Spieljoch is een 1920 meter hoge berg in Fügen. Op de berg is van alles te doen voor gezinnen met kinderen. Meest in het oog springend is een speelvijver met o.a. parcours en bootje varen. En met eromheen allerlei speeltoestellen, trampolines en een blotevoetenpad. Even verderop ligt Kristallpark, waar kinderen – behalve spelen – ook (onder Nederlandstalige begeleiding) op zoek kunnen naar ‘bergkristallen’. Verder zijn er ziplines, een klimpark, via ferrata, mountain karts, tuben en een familiewandeling/schatzoektocht (Das verlassene Bergwerk). Laatstgenoemde activiteiten deden we allemaal niet, maar toch hadden onze kinderen dusdanig veel lol op de Spieljoch dat die op plekje twee staat in deze top-5. 

Spieljoch: uitzicht op de speelvijver
Spieljoch: speeltuin Kristallpark

3. Sommerbergalm + Hintertuxer Gletsjer

De Sommerbergalm (2100m.) vormt het middelpunt van spectaculaire natuur en leuke familie-activiteiten. Zo zijn er twee themawandelingen: Luis’ Kugelsafari (langs tal van lange knikkerbanen) en Gletsjerfloh safari (een ontdekkingstocht voor kinderen). Langs de wandeling en rond het bergstation zijn meerdere kleine speeltuinen. Vanaf de Sommerbergalm kun je met Gletsjerbus 2&3 tot de Hintertuxer Gletsjer (3250m.) komen, waar o.a. kan worden geskied en getubedVerder start bij het dalstation van de Sommerbergbahn een kids themawandeling langs allerlei waterbeleefplekken (zie ook verderop: kindvriendelijke wandelroutes). 

PS. De Zillertal Activcard levert voor de gletsjer relatief weinig voordeel op en kun je beter voor andere Bergbahnen gebruiken (zie ook verderop in dit blog)!

Knikkerbaan op Luis' Kugelsafari
Tuben op de gletsjer

4. Fichtenwelt – Rosenalm

De Rosenalm is een 1740 meter hoge berg in Zell am Ziller. Op en rond de berg is veel te doen voor kinderen. Grote blikvanger op de berg is het Fichtenschloss; een groot speelkasteel waar met water, zand en op speel- en klimtoestellen kan worden gespeeld. Even verderop ligt de Fichtensee, een bergmeer met springtoren, strandje, peutergedeelte en bootverhuur. Het slot en het meer liggen beiden op de zogenaamde Fichtenweg. Dit is een mooie familiewandeling (ca. 2 km.), waarbij kinderen onderweg letters kunnen stempelen. Zowel langs de Fichtenweg als bij het midden- en dalstation van de gondel (Rosenalmbahn) liggen ook nog andere speeltuinen. Allen met café-restaurant er pal naast.  Laag op de berg ligt ook nog de Arena Coaster; een 1500 meter lange zomer-rodelbaan

Persoonlijk vond ik Fichtenwelt – vooral vanwege de combi van speeltuin, wandelroute, speelmeer – het leukste uit deze top-5. Onze kinderen hadden er ook veel plezier, maar vonden het toch niet hoger dan een vierde plek waard. 

Speelkasteel Fichtenschloss
De Fichtensee

5. Zillertaler Höhenstraße

De Zillertaler Höhenstraße is een 35 km. lange panoramische autoroute (tevens tolweg: €10,- per auto). Met hoogtes tot 2020 meter, vele haarspeldbochten, diepe afgronden en continu vergezichten is het spectaculair rijden op deze Höhenstraße. Voor kinderen zijn er bovendien meerdere leuke stopplekken onderweg. Meest bekend is Murmelland: een combinatie van grote speeltuin, diertjes (bergmarmotten, alpaca’s, geiten, ezel, konijnen) en restaurant. Even verderop ligt Gasthof Zirmstadl, ook met een leuke speeltuin en een springkussen. Zowel Murmelland als Zirmstadl liggen langs het Wildtierpfad; een themawandeling langs tal van beleefplekken, watervalletjes en prachtige uitzichten.

Murmelland
Gasthof Zirmstadl

Andere activiteiten met kinderen in Zillertal

Behalve onze top-5, zijn ook onderstaande attracties in Zillertal populair bij gezinnen met kinderen. Aan de meeste kwamen we zelf nog niet toe; vooral Pepis Kinderland en een via ferrata staan hoog op ons lijstje. Overigens zijn de zes eerstgenoemde enkel bereikbaar per berggondel. 

Activiteiten voor gezinnen met kinderen in Zillertal:

 • Almspielerei Eggalm: op 2000 meter hoogte kunnen kinderen zich vermaken met o.a. een speelvijver, een uitdagende klimmuur en speeltoestellen. Ook zijn er verschillende kidsproof (thema)wandelroutes te lopen.
 • Pepis Kinderland: een houten speelbeer van drie verdiepingen vormt het middelpunt van vele uren speelplezier op de Penkenjoch (2095m.).
 • Almparadies Gerlosstein: op 1700 meter hoogte is er veel familieplezier: o.a. een themawandeling langs beleefplekken, een kinderboerderij en speeltuin, en meerdere zipline-routes. 
 • Latschenland: op de berg Isskogel zijn er op 1950 meter hoogte tal van beleefplekken, waaronder speeltuinen, klimparcours, dierenweides, themawandelingen en watertjes.
 • Adlerbühne Ahorn: op een hoogte van 2000 meter, op de berg Ahorn, ligt een roofvogelpark (met shows) met eromheen o.a. een indoorspeelwereld, (water)speeltuinen en een themawandeling langs diverse beleefstations.
 • Gipfelwelt Königsleiten: op 2200 meter hoogte vormt de Kröndlwurmsee het middelpunt van diverse activiteiten, zoals een jodel-wandeling, speelplekken, knikkerbanen en een zipline.
 • Freizeitpark Zell am Ziller: familiepark met een openluchtzwembad, minigolf, fun-court, sportactiviteiten en speeltuinen.
 • Auenland Sidan Spielplatz: grote gratis speeltuin met een mooie ligging langs de rivier de Ziller. Kleine kiosk en toiletten zijn aanwezig. P op 600 meter.
 • Krimml-watervallen: de grootste watervallen van Europa, met ook een belevingscentrum incl. waterspeeltuin.
 • Via Ferrata Talbach: via ferrata vlakbij een waterval. Met ook parcours voor beginners en kinderen.
 • Abenteuerland Gerlos: park met boomtopparcours, zipline, boogschutten, pumptrack en speeltuin.
 • Via Ferrata Ginzling: via ferrata met o.a. drie routes die geschikt zijn voor kinderen vanaf vijf jaar.
 • Flying Fox Riederklamm: zipline-parcours, geschikt vanaf zeven jaar.
 • Klettersteige Zimmereben: klimroutes, waaronder één die geschikt is voor kinderen vanaf zes jaar.
 • Zillertalbahn: toeristische treinreis van anderhalf uur, in een meer dan 120 jaar oude stoomtrein. 
 • Themawandelingen: tien kidsproof wandelroutes in Zillertal; zie ons blog voor een overzicht: Zillertal: 10 leuke routes om te wandelen met kinderen
Auenland Sidan Spielplatz
Zillertalbahn

Voordeel met de Zillertal Activcard

Als je meerdere keren de berg op wilt met een gondel, is het in Oostenrijk al gauw voordelig om een voordeelkaart aan te schaffen. Zo ook in Zillertal. Hier is de Zillertal Activcard de voor de hand liggende keuze. Deze is te koop vanaf eind mei, in vier varianten; in geldigheid variërend van 3 tot 12 aaneengesloten dagen. Voor hoe meer dagen je afsluit, hoe hoger je voordeel is. Met bijv. een zesdagenkaart bespaar je al gauw 50%, als je elk dag een gondel neemt en nog van enkele andere voordelen gebruik maakt. Andere voordelen zijn bijv. gratis toegang tot openluchtzwembaden, korting op attracties, en gratis reizen met het meeste openbaar vervoer.

Overigens hebben de verschillende regio’s in Zillertal vaak ook weer hun eigen ‘Gästekarte’. Deze worden verstrekt bij aangesloten hotels, pensions en campings. Met een ‘Gästekarte’ krijg je korting op gondels en attracties (alleen in betreffende regio, dus niet Zillertal-breed). Meestal is de korting op gondels €1,- en op attracties 10%. Dat weegt dus niet op tegen het voordeel van een Zillertal Activcard.

Tips bij gebruik van de Zillertal Activcard

De Zillertal Activcard is gratis voor kinderen t/m zes jaar. Bij aankoop van twee volwassenenkaarten is de kaart zelfs gratis voor kinderen t/m 14 jaar.

Koop je niet twee volwassenenkaarten en heb je kinderen in de leeftijd van 7 tot tien jaar dan is het goed om te weten dat er ook gondels zijn waar kinderen tot tien jaar gratis mee mogen reizen. Wil je juist (vooral) deze gondels gebruiken, met kinderen in de leeftijd van 7 tot tien jaar, dan is het dus niet voordelig een Zillertal Activcard voor hun aan te schaffen. De gondels waarin kinderen tot tien jaar gratis reizen zijn de Finkenberger Almbahnen (Pepis Kinderland), Eggalmbahnen (Almspielerei) en de Sommerbergbahn & Gletsjerbus (Hintertuxer Gletsjer).

Let op: komt je kind in aanmerking voor gratis tickets, dan dien je aan de kassa een identiteitsbewijs van je kind te tonen!

Tip: voor de Hintertuxer Gletsjer kun je de Zillertal Activcard beter niet gebruiken. De kaart is namelijk alleen geldig voor de Sommerbergbahn; het eerste deel van de route. De Sommerbergbahn is de goedkoopste gondel in Zillertal, en dus is de korting relatief klein. Bovendien heb je nog eens extra voordeel met een combiticket voor het hele traject naar de gletsjer (i.p.v. los met de Activcard in de Sommerbergbahn + losse kaartjes voor het vervolg naar de gletsjer).

Meer info over de Zillertal Activcard vind je hier

Hintertuxer Gletsjer: weinig voordeel met een Activcard
Met de Activcard krijg je gratis entree tot zwembaden

Naar Zillertal in de meivakantie of  herfstvakantie

Er is dusdanig veel te doen in Zillertal dat je je er ook in de meivakantie of de herfstvakantie prima kunt vermaken. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Allereerst zijn de meeste berg-gondels in die periode buiten dienst. Dit geldt vooral voor de meivakantie, dat tussen het winter- en zomerseizoen inzit. De herfstvakantie pakt – afhankelijk van de periode waarin het valt – vaak nog net het staartje van het zomerseizoen mee. Zo zijn er in 2024 nog vier gondels open tot in de laatste week van oktober. Daaronder is ook de ‘Bergbahn’ naar de Hintertuxer Gletsjer, die als enige gondel het hele jaar geopend is. Voor openingstijden per gondel, klik hier.

Ook andere bezienswaardigheden in Zillertal kunnen niet toegankelijk zijn in de meivakantie of de herfstvakantie. Zo zijn bijv. de Krimml waterval en de Zillertaler Höhenstrasse enkel van medio mei tot medio oktober geopend, waarbij de exacte openingsdata afhangen van de weersomstandigheden. 

Over dat weer gesproken. In de meivakantie was het de afgelopen jaren in Zillertal de meeste dagen zo rond de 15-18 graden, met ook dagen ertussen dat het max. 9 graden, maar ook max. 23 graden werd. Zon, bewolking en regen wisselden elkaar af. In de herfstvakantie zijn de gemiddelde temperaturen al gauw een graad of vijf lager. Ook is het doorgaans een nattere periode.

Hintertuxer Gletsjer: 365 dagen per jaar toegankelijk
Zillertaler Höhenstrasse: open van mei tot medio oktober

Zillertal met peuter

Zillertal is ook een goede bestemming voor gezinnen met hele jonge kinderen. Veel restaurants en bergstation hebben verschoningsruimtes en geregeld ook aparte kindertoiletten. Met een groot aanbod aan speeltuinen is er voor peuters verder veel te spelen in Zillertal. Ook zijn speelvijvers meestal heel ondiep en hebben openbare zwembaden aparte kinderbadjes en soms ook waterspeeltuinen. 

Wil je in Zillertal wandelen met een (stevige) kinderwagen, dan zijn er ook best wat mogelijkheden. Zo kun je bij de bergstations van Königsleiten (jodelwandeling), Penkenjoch (panoramawandeling), Sommerbergalm (Luis Kugelsafari) en Rosenalm (Fichtenweg) buggyproof wandelen. Ook langs de Zillertaler Höhenstrasse kun je op hoogte wandelen met een kinderwagen (Hubertus Wildtierpfad). In lager gelegen gebieden in Zillertal zijn er verder ook nog tal van wandelroutes die geschikt zijn met een kinderwagen. Enkele voorbeelden van zulke wandelroutes vind je in dit blog.

Peuterbadje in Zillertal: meer regel dan uitzondering
Buggyproof wandelroute: Putzi Wundernuss (zie link)

Tips voor terras met speeltuin in Zillertal

Er zijn heel wat café-restaurants met terras en speeltuin in Zillertal, o.a. bij zo ongeveer alle bergstations. Deze laat ik hier even buiten beschouwing en ik vermeld enkel de horeca, die juist ook anders, dan met een gondel, bereikbaar is. Tip: check de openingstijden; meerdere van onderstaande restaurants zijn enkel overdag en seizoensgebonden geopend.

Restaurants met terras en speeltuin in Zillertal (gerangschikt van noord naar zuid):

 • Gasthaus Goglhof – Fügenberg: op 760 meter hoogte biedt Goglhof een fijn restaurant, met terras en een ruime speeltuin. Tip: Goglhof ligt op de route van de kindvriendelijke wandelroute ‘Putzi erwartet eine Uberraschung’. 
 • Gasthof Kohleralmhof – Fügenberg: terras op 1200 meter, met een leuke speeltuin. Bereikbaar per auto, maar ook ideaal gelegen bij het middenstation van de Spieljoch.
 • Campingrestaurant Hell – Fügen: op de gelijknamige camping ligt dit typisch Oostenrijkse restaurant. Op 150 meter van het terras (net buiten het zicht) kunnen kinderen leuk spelen in de camping speeltuin.
 • Restaurant Edhof – Kapfing: traditioneel Oostenrijks restaurant, met een speeltuin.
 • Restaurant Kleementine – Ried im Zillertal: restaurant met achter het gebouw, uit het zicht van het terras, een grote tuin met speeltoestellen en een trampoline. 
 • Almluft – Gattererberg: een typische berghut in een – gevoelsmatig – afgelegen deel op de berg. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht, o.a. op een grote speeltuin (geschikt voor alle leeftijden). Ook houden ze er verschillende dieren en is er binnen een speelhoekje. Vanaf Almluft start ook het kindvriendelijke Naturlehrpfad (1,3 km.).
 • Murmelland – Kaltenbach: restaurant aan de Zillertaler Höhenstrasse waar uitgebreid kan worden gespeeld in een grote speeltuin. Ook houden ze er bergmarmotten en alpaca’s.
 • Gasthof Zirmstadl – Kaltenbach: gelegen langs de Zillertaler Höhenstrasse, kun je bij dit restaurant eten en drinken naast een speeltuin met ook een springkussen. 
 • Arena Bistro – Zell am Ziller: bij het dalstation van de Rosenbergbahn (naar Fichtenwelt) ligt een leuke speeltuin, waar je vanaf het overdekte terras van Arena Bistro mooi op uitkijkt.  
 • Jörgleralm – Gerlos: bergrestaurant op 1300 meter hoogte, in 15 minuten te voet te bereiken vanaf parkeerplaats Schönachtal. Naast het terras ligt een speeltuin en waterspeelplaats.
Speeltuin bij Arena Bistro
Gasthof Kohleralmhof

Tips voor kindvriendelijk overnachten in Zillertal

Voor suggesties voor leuke hotels, pensions en appartementen om met kinderen in Zillertal te verblijven, verwijs ik naar dit blog: Zillertal (Tirol) – Acht tips voor kindvriendelijk hotel en appartement.

In het blog staan ook twee campings die we als dag-gast bezochten: camping Aufenfeld en camping Hell. Beide zijn wat grotere campings, die zich kenmerken door een hoge mate van comfort, met een uitgebreid aanbod aan voorzieningen. Daartoe behoren ook veel kindvriendelijke voorzieningen, o.a. speeltuinen, zwembad en binnenspeelruimte. Kampeerplekken zijn op beide campings echter klein, met weinig privacy. En de prijs voor kamperen is in het hoogseizoen fors; reken (als gezin met caravan) op zo een €100,- per nacht. 

Zoek je meer een charmecamping in Zillertal, dan lijkt camping Schönachhof (met speeltuin) in Gerlos een goede optie.

Kindvriendelijk pension in Zillertal (zie link)
Camping Aufenfeld

Tot slot van dit artikel over Zillertal met kinderen nog enkele links naar blogs die relevant kunnen zijn. 

Bekijk bijv. eens dit blog voor als je een leuke tussenstop zoekt op doorreis tussen Nederland en Zillertal: Fürth (Duitsland): leuk stadje, dichtbij Playmobilpark

Reis je verder in Oostenrijk, dan heb je misschien iets aan dit blog: Salzkammergut met kinderen: Gmunden is een aanrader!

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *