Baskenland – De zweefbrug van Portugalete

Inhoud van dit artikel

Ooit gehoord van een zweefbrug? Ik in elk geval niet. Totdat we als gezin in Noord-Spanje op vakantie waren en ik ergens een foto zag van de Vizcayabrug in Portugalete. Aangetrokken door het onalledaagse beeld van de foto planden we een stop bij dit UNESCO werelderfgoed. 

Vizcayabrug

Bij een zweefbrug hangt een soort pont met kabels aan een brug. Hangend boven het water pendelt de pont tussen beide rivieroevers. Alles bij elkaar is er een imposante constructie nodig voor een zweefbrug. De Vizcayabrug in Portugalete is helemaal van staal met torens van ruim 60 meter hoog.  Het vormt een indrukwekkende blikvanger over de rivier Nervion. Bijzonder aan de brug in Portugalete is verder dat het de oudste zweefbrug ter wereld is en dat die nog steeds in gebruik is als zodanig.

Oversteek naar Las Arenas

Uiteraard – en tot groot plezier van onze kinderen – maakten we dan ook de oversteek vanaf Portugalete naar Las Arenas (Getxo) aan de overkant van de rivier. Zodoende kon ‘een ritje maken in een zweefbrug’ net zo snel als het op de bucket list was gekomen er alweer vanaf.  Voor wie een zwevend ritje te saai is, is er ook de mogelijkheid om bovenlangs over de brug te lopen. Spectaculaire uitzichten zijn dan in de prijs inbegrepen.

Met de boot naar Portugalete

Direct grenzend aan de brug in Getxo ligt een plein met diverse café-restaurants, een speeltuin en een supermarkt. Nadat de kinderen hier de speeltoestellen goed hadden uitgetest, nestelden we ons op een bankje aan de rivier om te picknicken. Onder het eten genoten we van de aanblik van de brug en de mooie historische gebouwen aan de overkant. Terug naar Portugalete gingen we voor €0,40 p.p. met een pendelboot (vertrekpunt op 150 meter van de brug) waarna we nog door de historische kern van Portugalete wandelden.

Strand en zwembad

Wij bezochten Portugalete als onderdeel van onze zomervakantie. Je zou de Vizcayabrug echter ook prima kunnen bezoeken tijdens een weekendje weg in Bilbao. Er is een directe metroverbinding tussen de Baskische hoofdstad en Portugalete (reistijd 30 minuten). Je kunt ook Portugalete als standplaats kiezen. Dan heb je ook diverse stranden op zeer korte reisafstand, waaronder het strand in het schilderachtige Algorta (Getxo). Ook is er in Portugalete een mooi openluchtzwembad met een kleuterbad.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *