Sächsische Schweiz met kinderen: 8 redenen om te gaan

Inhoud van dit artikel

De Sächsische Schweiz is een regio in Oost-Duitsland die vooral bekend is om de grillige rotspartijen en het grote aantal tafelbergen. Het gebied stond al een tijd op ons lijstje. En afgelopen zomer was het dan zo ver. We genoten er van vijf dagen vakantie en waren erg onder de indruk van de spectaculaire natuur, maar ook van andere leuke dingen. We vinden de Sächsische Schweiz dan ook een dikke aanrader, ook voor gezinnen met kinderen. En wel om de volgende redenen…

Bastei

Bastei en Basteibrug

De nr. 1 reden waarom we iedereen aanraden (met kinderen) naar de Sächsische Schweiz te gaan is de Bastei. In dit gedeelte van de Sächsische Schweiz is de natuur op haar meest spectaculair. Tal van uitgesleten zandsteenrotsen rijzen hier hoog de lucht in en bieden fantastische panorama’s. De meest bijzondere aanblikken zijn die op de Basteibrug, die over de Elbe en die vanuit de historische ‘rotsenburcht’. Verken je de bastei via deze wandeling (ca. 5 km.) dan pak je nog meer spectaculaire plekken mee, zoals de kloof ‘Schwedenlöcher’, de Amselsee en een oversteek van de Elbe per ferry. Echt een bucket-list wandeling en ook goed te doen (en leuk!) voor kinderen!

Wandelroutes

Het gebied rond de Bastei is de bekendste dagwandeling in de Sächsische Schweiz en is dan ook onderdeel van de ‘Malerweg’. De Malerweg is een van de mooiste lange-afstandswandelingen van Duitsland. De route is 116 km. lang (verdeeld over acht etappes) en leidt langs alle hoogtepunten van de Sächsische Schweiz. Ons lijkt het erg gaaf om de Malerweg een keer in zijn geheel te lopen. Voor nu liepen we echter vooral korte, kindvriendelijke routes. Door het terrein – met rotsen, reuzenkeien, spelonken en grotten – waren deze wel mooi avontuurlijk. Dat we onderweg gebruik maakten van ‘himmelsleiters’, klimkabels, ladders, traptreden en tal van bruggetjes zegt wat dat betreft wel genoeg. 

Bekijk de wandelroutes die wij met onze kinderen liepen in dit blog: Sächsische Schweiz: 4 x kort, maar spectaculair wandelen

Wandelroutes: klimmen, klauteren en....
...mooi uitzicht

Elbe

De Elbe slingert zich majestueus door de Sächsische Schweiz. Een prachtig plaatje, maar ook een mooie bron van vermaak. Zo zijn er tal van boottochten te maken op de rivier: van ferry-overtochten, tot pendelboten en pleziertochtjes. Ook kun je zelf over de Elbe peddelen in een kano of roeiboot. Op verschillende plekken kun je de Elbe ook betreden om even af te koelen. Zelf hadden we onze accommodatie op 100 meter van de Elbe. ’s Avonds liepen we meestal nog naar de rivier om even te pootje baden. 

De Elbe: mooie plaatjes en...
..verkoelend vermaak

Zwembaden

Fijner afkoelen dan in de Elbe, is het in een openluchtbad. Met tien openluchtbaden is de Sächsische Schweiz wat dat betreft goed bedeeld. 

Wij bezochten zelf de best beoordeelde: Freibad “Billy” in  Bad Gottleuba-Berggießhübel. Dankzij meerdere duikplanken, een glijbaan, een bad met stroming, (water)speeltuinen, een peuterbad en een Biergarten kregen we hier makkelijk een middag om. 

Voor een overzicht van alle zwembaden in de Sächsische Schweiz: klik hier.

Freibad “Billy”

Treincultuur

De Sächsische Schweiz heeft een rijke treingeschiedenis en daaruitvoortvloeiend heeft het ook de nodige modelbanen en museumtreinen. Zo zijn er modelbanen in Sebnitz en Rathen. Laatsgenoemde (Eisenbahnwelten Rathen) is met een lengte van vijf km. zelfs de langste outdoor-modelbaan ter wereld. Zelf meerijden in oude treinen kan ook op diverse plekken. Zo worden in Miniaturpark Sächsische Schweiz, bezoekers op een mini-stoomtrein door het park gereden. En in Bad Schandau rijdt de historische Kirnitzschtalbahn als toeristentram naar een mooie wandelbestemming in de bergen. Verder zijn er de museumtreinen Schwarzbachbahn in Goßdorf-Kohlmühle en Herrenleite in Lohmen.

Over treinen gesproken: de Sächsische Schweiz is ook goed te bereizen over het spoor. O.a. Kurort Rathen, Bad Schandau, Stadt Wehlen en Pirna zijn via Dresden rechtstreeks te bereiken met de trein.

Eisenbahnwelten Rathen
De Kirnitzschtalbahn in Bad Schandau

Stad en dorpjes

In de Sächsische Schweiz ligt een leuke mix van stad en dorpjes. De grootste plaats in de regio is Pirna; een middelgrote stad met een aardige Altstadt en verder o.a. een DDR-museum en een grote speeltuin langs de rivier. Meer oostwaarts langs de Elbe liggen de andere meest bezienswaardige plaatsen van de Sächsische Schweiz. Vooral Bad Schandau heeft veel te bieden, o.a. een kindvriendelijk natuurmuseum, een historische lift naar een uitzichtpunt en een Kurpark waar het nodige te spelen is. Andere veel bezochte plaatsen in de regio zijn Kurort Rathen, Stadt Wehlen en Königsstein. Laatstgenoemde is vooral bekend om Festung Königstein; een reusachtige vesting, boven op een 240 meter hoge tafelberg.

Pirna Altstadt
Festung Königstein

Familievermaak

Ook qua familieparken heeft de Sächsische Schweiz het e.e.a. te bieden. Zo liggen er in Königstein een klimpark (Kletterwald Königstein) en een speelpark (Elbe Freizeitland). Een eind verderop, in Sebnitz, ligt een Urzeitpark. Je kunt er tussen 400 dino’s en andere oertijdwezens rondlopen en er zijn speeltuinen. Speeltuinen zijn er uiteraard ook op andere plekken in de regio. De leukste vonden wij die bij restaurant Wachbergbaude Saupsdorf. Dit kwam mede door de ligging; aan het terras, met een waanzinnig uitzicht.

Wachbergbaude Saupsdorf

Drielandenregio

De Sächsische Schweiz is gunstig gelegen op autoroutes naar andere interessante plaatsen. Zo ligt het gebied net voorbij Dresden en is een bezoek aan die stad dan ook prima te combineren. 

Verder ligt de Sächsische Schweiz tegen de grens van Tsjechië; bijv. hoofdstad Praag ligt op ca. twee uur rijden. Ook naar Polen is het niet ver rijden (ca. een uur). Wij combineerden zelf al deze drie landen in één vakantie. Van de volgende plaatsen die we bezochten hebben we ook blogs online staan:

Praag: op twee uur rijden

Kortom, Sächsische Schweiz met kinderen is een aanrader. Voor andere tips voor Duitsland, zie dit overzicht van blogs: Duitsland – de leukste vakantietips met kinderen – Alles Kids Op Reis

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *