Westelijk Sicilië: met peuter en baby langs 3000 jaar geschiedenis

Inhoud van dit artikel

In Sicilië zijn de landschappen net zo divers als de culturen die er de afgelopen drieduizend jaar hun sporen nalieten. Het Mediterrane klimaat zorgt er voor aangenaam weer en de lokale koks voor heerlijk eten. Hoewel dit natuurlijk een ideale mix is voor een prima vakantiebestemming, heeft Sicilië (toeristisch gezien) ook nog dat ongepolijste. Denk aan ietwat rommelige stranden, ongelijke (of ontbrekende) stoepen en soms onverlichte straten. Persoonlijk vind ik dat ‘ruwe randje’ ook bijdragen aan de charme van het eiland. Het heeft ons in elk geval niet gehinderd toen we op Sicilië elf dagen vakantie hielden met onze zoon Teun (toen twee) en dochter Lotte (toen nog een baby van vier maanden; haar eerste buitenlandreisje)…

Kindvriendelijk appartement

We verbleven in Residence Valentina in Balestrate, op nog geen uur rijden van het vliegveld van Trapani. Deze kleinschalige accommodatie heeft ruime appartementen met mooi uitzicht op zee en/of op de bergen. Elk appartement heeft hekjes rondom en het terrein is ook afgesloten; wel zo een fijn idee met kleine kinderen. Bij aankomst stonden het babybedje en de kinderstoel netjes klaar. Net als een fles wijn om ons welkom te heten. Er is een zwembad met een klein gedeelte voor de allerjongsten. De aanwezigheid van een wasmachine, goed werkende WIFI, gratis gebruik van (verouderde) fietsen en vriendelijke (goed Engels sprekende) medewerkers waren andere pluspunten.Sici

Balestrate

Het complex ligt mooi qua directe omgeving en het ontbijt op ons terras was mede dankzij het uitzicht steeds weer een genot. Op zeven minuten lopen van de accommodatie ligt Balestrate. Dit is geen heel charmant plaatsje, maar wel met alles wat je nodig hebt: bank, bakkers, supermarkten, ijssalons en heel wat restaurants. Vanaf de accommodatie liepen we in vijf minuten (bergaf) naar het strand (met de kinderwagen was het wel een beetje opletten omdat soms stoepen kapot waren of zelfs compleet ontbraken). Bij de accommodatie zijn parasols, stoeltjes en wat speeltjes beschikbaar om mee te nemen naar het strand. Verder kun je met tien tot 50 minuten rijden tal van interessante plekken bezoeken (waaronder alle onderstaande…).

Trapani en Erice

Zo bezochten we Trapani en Erice. Trapani heeft een klein, historisch centrum. Leuk om even rond te wandelen en een ijsje te eten. Even buiten het centrum kun je bovendien de kabelbaan nemen naar het 700 meter hoger gelegen Erice

Eenmaal boven wachten je charmante keienstraatjes en mooie oude gebouwen. Er zijn hier hoogteverschillen, maar met de kinderwagen zijn ze goed te overwinnen. Helemaal bovenaan in het dorp is een speeltuin en heb je ook nog eens prachtig uitzicht, o.a. op de twee kastelen die Erice rijk is.

Segesta

Segesta vond ik persoonlijk de mooiste plek die we bezochten. Zo een Griekse tempel heeft toch iets mythisch en kende ik alleen van de plaatjes. Maar, in Segesta stonden we oog-in-oog (oog-in-pilaar klinkt zo gek) met een Akropolis ‘look-a-like’. 

En of dat op zichzelf al niet magische genoeg was ligt een steenworp verderop ook nog een Grieks amfitheater. Aangezien deze theaters het van het natuurlijke decor moesten hebben werden ze op de mooiste plekken gebouwd. Bijna 2500 jaar later is er dan ook geen theatershow nodig om vol bewondering op een van de stenen bankjes plaats te nemen. Om een verkeerschaos van auto’s te voorkomen, is de tempel alleen te bezoeken per bus, die vertrekt vanaf de parkeerplaats. Vanaf de tempel kun je vervolgens te voet of wederom per bus naar het hogerop gelegen theater. Anders dan dit misschien doet vermoeden, hadden wij niet te maken met drommen toeristen of met tijdsloten. We konden het theater en de tempel juist in alle rust bezoeken en er waren veel mogelijkheden om te picknicken in het gras of op een bankje.

Riserva Dello Zingaro

Voor prachtige baaien met idyllische stranden en helder turquoise water gingen we naar Riserva Naturale dello Zingaro. Aangezien onze zoon – naar voorbeeld van zijn zusje (in de draagdoek) – vooral gedragen wilde worden, was het er voor mij niet erg aangenaam wandelen. Maar, de 2 x 3 kilometer (heen en terug) die we langs de kust liepen waren het zeker waard. En de uitzichtpunten en stranden onderweg waren natuurlijk ideale rustplekken. Na afloop trakteerden we onszelf in het schilderachtige Scopello op een ijsje en op de terugweg stopten we nog voor een panoramisch uitzicht over badplaats Castellammare del Golfo.

Alcamo

Vanuit Balestrate bezochten we ook nog kort Alcamo (met o.a. enkele bezienswaardige kerken; zie foto), waar ze – naar verluid – de beste arancini (gefituurde risottoballen) van Sicilië maken. Verder hadden we ook nog graag o.a. Mondello, Palermo en Monreale bezocht. Maar ja, tijd tekort, mede omdat onze zoon de waterpokken kreeg tijdens de vakantie. Bovendien verkasten we voor de laatste paar dagen op Sicilië naar een wijnresort in Marsala.

Noordwest-Sicilië met kinderen

Wij hebben Sicilië als een prima bestemming ervaren om met kinderen – in ons geval een baby en peuter – heen te reizen. Onze baby-dochter Lotte was vooral tevreden in haar kinderwagen (waar we goed mee uit de voeten konden op bovengenoemde plekken; zo niet dan gebruikten we de draagdoek). Onze zoon Teun had naast de zwembadpret bij het appartement vooral plezier met de volgende activiteiten:

  • Met de kabelbaan naar Erice vanuit Marsala 
  • Speeltuin met uitzicht in Erice 
  • Siciliaanse keuken: pizza, pasta, cannoli, arancini 
  • Naar het strand in Balestrate of Castellammare del Golfo 
  • Picknicken naast de Griekse tempel in Segesta 
  • Op de bühne of op de tribune in het amfitheater in Segesta 
  • Spelen op de idyllische stranden van Riserva dello Zingaro 
  • IJs eten in schilderachtig Scopello 

Meer tips voor Sicilië? Je leest het hier: Westelijk Sicilië – Heerlijk verblijf op een wijndomein in Marsala 

Ook benieuwd waar je op Sicilië fijn met baby, peuter of oudere kinderen kunt verblijven? Lees dan onze accommodatie-tipsSicilië: 9 x kleinschalige, kindvriendelijke accommodatie

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *