Monschau met kinderen: tips voor de ‘Parel van de Eifel’

Inhoud van dit artikel

Monschau is prachtig gelegen in een dal, omringd door heuvels. De rivier de Roer kabbelt er dwars door het stadje, dat dankzij de vele oude vakwerkhuizen iets sprookjesachtigs heeft. Kasseienstraten, een burcht en enkele andere historische bezienswaardigheden maken het plaatje compleet. In dit blog delen we enkele tips voor als je Monschau met kinderen bezoekt. 

Altstadt

Monschau heeft een kleine Altstadt. Ondanks de vele bezienswaardigheden kun je het centrum dan ook met een uurtje grotendeels gezien hebben. 

De meest gefotografeerde plek in Monschau is de Markt, en dan vooral de vakwerkhuizen die er pal aan de rivier staan. Verder is het in Monschau leuk op de bonnefooi rondlopen, zoals wij er eigenlijk elke keer met onze kinderen hebben gedaan. Geliefde stopplekken voor de kinderen zijn dan o.a. de speeltuin in het Stadtpark en ijssalon Danks Is Hus (waar ze de reusachtige ijshoorntjes vers maken).

Enkele van de vele vakwerkhuizen in Monschau
IJs van Danks Is Hus

TIP: Monschau is ook erg leuk om te bezoeken in de kersperiode. De plaats wordt dan met versiering en tientallen marktkraampjes tot een heus kerststadje omgetoverd. 

Monschau, mooi gelegen aan de Roer

Uitzichtpunt Haller Ruïne

Vanuit het centrum zijn we ook weleens omhoog de heuvels rond het centrum ingelopen. Dit deden we door een stukje de Panoramaweg te volgen; een met bordjes aangegeven wandelroute. 

De wandeling leidt door knusse straatjes en langs mooie tuintjes, naar de Haller Ruïne. Daar vlakbij is ook een uitzichtpunt, vanwaar je mooi over Monschau uitkijkt.

Uitzicht van nabij de ruïne

Burg Monschau

Een andere korte ‘bergwandeling’ die vanuit het centrum kan worden gemaakt, is die naar Burg Monschau. De burcht – waarvan delen tot wel 800 jaar oud zijn – is gratis toegankelijk.

Heel bezienswaardig schijnt het gebouw van binnen niet te zijn, maar van rond en op de burcht heb je een leuk uitzicht. Ook ligt er een speeltuin. In een deel van de burcht huisvest een jeugdherberg (met familiekamers).

De burcht torent boven het stadje uit

TIP: de burcht ligt ook op de route van een toeristentreintje waarmee een rondrit van 30 minuten kan worden gemaakt.

Wespenalarm!
Het lijkt misschien gek om over wespen te beginnen in een reisblog. Maar, zoveel als ik er tijdens ons laatste bezoek in Monschau zag, heb ik er denk ik nooit ergens gezien. Ik moest zelfs letterlijk met mijn Apfelstrudel van een terras vluchten voor een horde wespen. En zoonlief werd op ons terrasje gestoken door een wesp. Misschien was het uitzonderlijk toen wij er waren (in augustus), maar het kan ook jaarlijks raak zijn met een wespenplaag in Monschau. In elk geval ben je bij deze dan gewaarschuwd.

Erlebnismuseum Lernort Natur

Net buiten het centrum van Monschau, vlakbij Parkhaus Burgau (aan te bevelen als parkeerplek als je vanuit de richting Aken aan komt rijden) ligt Erlebnismuseum Lernort Natur. Dit is een klein, maar hoog gewaardeerd, museum met een grote collectie van opgezette dieren. Aanraken mag, en er zijn ook de nodige interactieve elementen voor kinderen.

Monschau: accommodatietip

Voor een beetje extra ‘Monschau-magie’ raad ik je een overnachting aan bij Haus Stehlings. Deze accommodatie in een oud vakwerkhuis, is prachtig in het centrum gelegen, pal aan de Roer. Vanuit de meeste appartementen heb je een heel mooi uitzicht op Monschau en als leuke extra kun je gebruik maken van een privéterras aan de rivier

Ik vertel dit uit ervaring, want wij sliepen er zelf eens in hartje zomer. Het was er heerlijk wakker worden met het geluid van de kabbelende rivier en van luidende kerkklokken. Sowieso was het met een overnachting ’s avonds laat en ’s morgens vroeg – zonder de vele dagjesmensen – echt genieten van de rust en stilte in Monschau.

Een andere leuke optie voor een kindvriendelijk hotel op enkele kilometers van Monschau is Der Hirsch. Ze hebben er ruime familiekamers, een speeltuin en een restaurant met een grote speelhoek. 

Uitzicht vanuit appartement Haus Stehlings

Vennbahn

Ons meest bijzondere bezoek aan Monschau was toen we er met de kinderen op de (bak)fiets aankwamen. Dit deden we als onderdeel van een meerdaagse fietstocht over de Vennbahn naar Noord-Luxemburg. 

De Vennbahn is een 125 km. lang voormalig spoortracé, waarover je relatief vlak kunt fietsen in een verder sterk glooiende omgeving. Vanuit Monschau kun je dan ook prima een fietstocht met kinderen maken. Aantekening daarbij is dat je daarvoor wel eerst vanuit het dal, waarin Monschau ligt, flink omhoog moet fietsen om bij de Vennbahn te komen. Vanaf daar kun je richting Lammersdorf en Aken fietsen of richting Robertville in België. 

Alternatief fietsplezier kun je vlakbij Monschau beleven, door op een Railbike over een oude spoorlijn te fietsen.

De Vennbah, ter hoogte van Monschau

Meer info over onze fietstocht over de Vennbahn staat in dit blog: Fietsvakantie met kinderen – Via Vaals en de Vennbahn naar Luxemburg

Rursee

Vanuit Monschau bereik je in ongeveer 25 autominuten de Rursee. Dit is het op één na grootste stuwmeer van Duitsland en ligt – net als Monschau – in een prachtig bosrijke omgeving.

Het gebied is bij uitstek geschikt om te gaan wandelen, maar – met drie dagstranden – ook een ideale bestemming met warm weer. Verder liggen er knusse dorpjes aan het meer en zijn er attracties, waaronder een dierenpark en enkele musea. Ook kunnen er boottochten worden gemaakt op de Rursee en zijn er verschillende mogelijkheden voor watersport. 

Meer info lees je in dit blog: Naar de Eifel met kinderen? De Rursee is een aanrader! 

De Rursee

Ben je met kinderen op vakantie in de omgeving van Monschau, dan is het ook een aanrader om Aken te bezoeken. Tips voor die stad + omgeving lees je hier: Aken met kinderen: 18 tips voor stad en omgeving

Meer tips voor de Eifel hebben we ook, o.a. in dit blog: Is dit de allertofste dagtrip voor kinderen in de Duitse Eifel?

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *