Bernkastel-Kues met kinderen: tips voor het nr. 1 Moezelstadje

Inhoud van dit artikel

Bernkastel-Kues is een gezellig plaatsje met een mooie ligging en heel wat bezienswaardigheden. Volgens ons is het zelfs het leukste stadje langs de Duitse Moezel. In dit blog deel ik e.e.a. aan tips voor als je Bernkastel-Kues en omgeving met kinderen bezoekt.

Altstadt

De Altstadt van Bernkastel heeft een haast sprookjesachtige uitstraling, vooral dankzij de vele vakwerkhuizen. Een rondwandeling hier behoort dan ook tot de grootste attracties van Bernkastel. Met leuke winkeltjes en een ruim aanbod aan ijs-salons en café-restaurants is er ook genoeg ander vermaak.

Markt, Altstadt

Stadsdeel Kues

Vanuit de Altstadt kun je via de Moezelbrug oversteken naar stadsdeel Kues. Vanaf de brug en vanaf de overkant kun je mooie foto’s maken van de Altstadt. Ook liggen er in het centrum van Kues enkele bezienswaardigheden, vooral langs de rivier. Langs de waterkant ligt ook een speeltuin, met uitzicht op de hoger gelegen burcht.

Uitzicht op Bernkastel vanuit Kues
Speeltuin langs de Moezel

Toeristentreintje

Van medio mei tot medio oktober rijdt er ook een toeristentrein door Bernkastel. De rondrit vertrekt aan de rivierkade in Bernkastel en duurt 45 minuten. De tour doet beide kanten van de rivier aan en rijdt langs een groot deel van de highlights van Bernkastel-Kues. 

Rondvaart

Behalve een rondrit per treintje, kan – van mei tot oktober – ook een tocht over het water worden gemaakt. De mogelijkheden variëren van rondvaarten van een uur tot (halve) dagtochten, met ook bezoek aan andere plaatsen langs de Moezel. 

Voetpad naar Burg Landshut

Vanuit de Altstadt (vanaf de Markt) kun je te voet doorsteken naar Burg Landshut, dat hoog boven het stadje uittorent. Dit is een pittige wandeling van ca. 25 minuten, waarbij veel hoogtemeters moeten worden gemaakt; zeker voor kinderen een flinke uitdaging. De paden zijn steil, maar goed begaanbaar (echter, niet geschikt met kinderwagen). Ongeveer halverwege de route naar de burcht, ligt café-restaurant Schützenhaus. Hun terras vormt een mooi rust- en uitzichtpunt, met ook een kleine speeltuin. 

Speeltuin bij café-restaurant Schützenhaus
Onderweg naar Burg Landshut

Burg Landshut

Burg Landshut ligt op 235 meter hoogte en is zowel te voet (zie boven- en onderstaand) als per auto, en zelfs met een oldtimerbus, te bereiken. Van de burcht(ruïne) is de toren (entree: €2,-) het meest interessant om te bezoeken, en dan vooral voor een nog weer mooier uitzicht. Vanaf de burcht heb je echter sowieso al een prachtig panorama over Bernkastel en omgeving. Het burchtrestaurant, dat in een moderne aanbouw is gevestigd, komt dan ook met een indrukwekkende ‘view’. Het restaurant is bovendien opvallend laagdrempelig, zowel qua sfeer als qua menukaart. Zeker een aanrader voor lunch of diner.

Burg Landshut
Uitzicht op burcht, restaurant en omgeving

Familie-wandeling

Wil je de Altstadt combineren met Burg Landshut en met een stukje mooie natuur, dan is de Familien-Rundweg een goede optie. Een mooie extra van deze route (van 4,2 km.) is de Tinkel-kapel, die op een rots boven een waterval staat. Een ander pluspunt van deze ‘Rundweg’, is dat de klim naar de burcht, via een minder steile – meer kindvriendelijke – route verloopt. En op het ommetje naar de Tinkel-kapel na, zou de route zelfs geschikt zijn voor stevige kinderwagens

Uitzicht langs de Familien-Rundweg

Zylinderhaus

Voor wie met kinderen in Bernkastel een museum wilt bezoeken lijkt het Zylinderhaus de meest logische keuze. In het museum reis je terug in de tijd, waarbij meer dan 150 oude voertuigen de hoofdmoot van de collectie vormen. In hetzelfde gebouw als het museum zit ook een restaurant en Biergarten.

Een ander – ook voor kinderen – interessant museum is het kleine Puppen und Uhrenmuseum in Bernkastel. Zoals de naam al zegt bestaat de collectie er uit een groot aantal poppen en klokwerken.

Wehlen

Wehlen is een van de vier stadsdelen van Bernkastel-Kues, maar wel met een dorpse uitstraling. 

Vooral de rivierkade is een bezoek waard. Hier ligt een leuke speeltuin, in ridderthema. De speeltuin ligt op een paar honderd meter van de brug van Wehlen, wat een van de meest bezienswaardige bruggen over de Moezel is.

Speeltuin in Wehlen
Bernkastel-Kues met kinderen: tips voor de omgeving

Nog enkele tips voor de directe omgeving van Bernkastel-Kues met kinderen…

Klooster Machern

Dit voormalige klooster in Zeltingen-Rachtig is een grote trekpleister langs de Moezel. Het bijzondere gebouw huisvest behalve historische ruimtes dan ook een groot aantal recreatieve bedrijfjes. Zo zitten er een restaurant en een wijnproeflokaal, een ijscafé en een bierbrouwerij (met Biergarten en winkel). Vooral leuk voor kinderen zijn het speelgoedmuseum en de kloostertuinen, met ook een speeltuin.

Klooster Machern

Speeltuinen Zeltingen

Schuin tegenover Kloster Machern, aan de overkant van de Moezel, ligt het dorp Zeltingen. Hier kunnen kinderen zich leuk vermaken aan de rivierkade, in een grote speeltuin en een waterspeeltuin. Ook is op deze plek minigolf en een camperstandplaats.

Spelen langs de rivier in Zeltingen

Kletterweg Erdener Treppchen

Op nog geen vijf km. van Kloster Machern (zie bovenstaand) ligt Kletterweg Erdener Treppchen. Deze steile wandelroute is voorzien van laddertjes en staalkabels en belooft een haast “Alpine ervaring” waarbij heel wat hoogtemeters moeten worden bedwongen. De Kletterweg Erdener Treppchen is er in drie afstanden (2,9 en 3,8 en 4,3 km.) en lijkt een mooie uitdaging voor het gezin met iets oudere kinderen (minimaal 6+).

Wil je er ook op uit met kinderen in de verdere omgeving van Bernkastel, dan kunnen we je op weg helpen met onze andere blogs over de Duitse Moezel

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *