Naar de Eifel met kinderen? De Rursee is een aanrader!

Inhoud van dit artikel

De regio Rursee is het stukje Duitse Eifel dat het dichtst bij Nederland ligt. Centraal in het gebied ligt de Rursee, het op één na grootste stuwmeer van Duitsland. Rond het meer ontvouwt zich een glooiend, bosrijk landschap, dat prachtig is om in te wandelen en te watersporten. Ook liggen er de nodige knusse dorpjes, interessante attracties en is er een heel redelijk aanbod van vakantieparken en campings. Al met al is het gebied een regelrechte aanrader voor een weekendje weg of voor een week vakantie dichtbij huis. We zetten e.e.a. aan tips voor je op een rij in dit blog over Rursee met kinderen. 

Beach club Eifel

Van de drie stranden aan de Rursee is die bij Beach Club Eifel onze favoriet. Het is niet alleen het mooist gelegen strand, maar het is er doorgaans ook aanmerkelijk rustiger dan bij bijv. het strand in Rurberg (zie verderop). Dit laatste maakt het ook overzichtelijker en daarom prettiger om met jonge kinderen te bezoeken. Die moeten het er weliswaar doen zonder speeltuin, maar neem je strandspeeltjes mee dan zal menig kind hier uren speelplezier kunnen beleven. Voor verkoeling is er een afgebakend zwemgedeelte in het meer, dat maar langzaam dieper afloopt.

Bij Beach Club Eifel zijn toiletten, een restaurant en cafetaria. En er worden kayaks en waterfietsen verhuurd. Ook is er een opstapplaats van de rondvaartboot op de Rursee (zie verderop). Parkeren kan op ca. 300 meter (bergop) van het strand en kost €3,- per dag. De entreeprijs voor het dagstrand is €4,- voor volwassenen en €2,- voor kinderen tot 14 jaar. 

Strand bij Beach Club Eifel
Beach Club Eifel verhuurt ook kayaks

Einruhr

Van de dorpjes rond de Rursee heeft vooral Einruhr het nodige te bieden voor gezinnen met kinderen. Zo ligt er bij de algemene (betaalde) parkeerplaats, bij de ingang van het dorp, een parkje met een leuke speeltuin en enkele horeca-terrassen. Vanaf het park leidt een wandelpromenade, langs de Roer, het dorp in. Dankzij de nodige vakwerkhuizen en een oude kerk is het centrum van Einruhr best bezienswaardig. Vooral leuk om te bezoeken zijn de Heilsteinbrunnen, naast het bezoekerscentrum. Bij deze historische bron (cq. fontein) is een ‘Wassergarten’ aangelegd, waar je vanaf bankjes kunt pootje baden en waar kinderen lekker kunnen spetteren. Voor meer afkoeling is er een paar honderd meter verderop ook een (betaald) dagstrand (Naturerlebnisbad Einruhr), met o.a. speeltoestellen en een cafetaria. Ook verhuren ze er waterfietsen en roeiboten.

Tip: vanuit Einruhr kun je ook leuke wandelingen maken (zie onderstaande alinea ‘wandelen’).

De Wassergarten in Einruhr
Naturerlebnisbad Einruhr

Elfenpad & Wilder Weg

Met bossen, water, knusse dorpjes en heel veel vergezichten is de Rursee een populaire wandelregio (wel één met heel wat hoogtemeters). Zelf hebben we er twee keer op de bonnefooi een korte wandeling gemaakt naar een fraai uitzichtpunt. Beide uitzichtpunten waar we heen wandelden worden op Google Maps aangeduid als ‘Schöne Aussicht’. De een ligt echter ten noorden van de Rursee, op de Hubertushöhe. De ander ligt in het zuidwesten, vlakbij Einruhr. 

'Schöne Aussicht' Hubertushöhe
'Schöne Aussicht' bij Einruhr

Voor een volgende keer wandelen bij de Rursee, met onze kinderen, heb ik verder deze routes op het verlanglijstje staan:

  • Dschungelpfad: een korte, overwegend vlakke route, langs het water en over het ‘betoverende’ Elfenpad. Het Dschungelpfad is tevens onderdeel van de vijf km. lange route Rund ums Staubecken.
  • Wilder Weg: een (rolvriendelijke) gezinsroute van 1,5 km. in natuurgebied Wilder Kermeter. Op de ‘Wilder Weg’ liggen tien beleefstations. De route is uit te breiden tot een wandeling van 5,4 km.
  • Rurberg – Einruhr: een zes km. lange wandeling tussen twee dorpjes, elk met een dagstrand en ander kindervermaak. De terugweg is per boot. Meer info lees je hier.

Heimbach

Heimbach is een van de grotere plaatsen aan de Rursee. We kennen het zelf enkel van doorrijden. Maar met o.a. een burcht, een grote speeltuin, het elfenpad (zie bovenstaand), een jugendstil waterkrachtcentrale en een toeristentreintje lijkt het plaatsje beslist een bezoek waard. In Heimbach ligt ook een modern, kindvriendelijk vakantieparkDormio Resort Eifeler Tor

Rurberg

Rurberg is een klein plaatsje met een opvallende dam, die er de Rursee scheidt van de piepkleine Eiserbachsee. Aan het laatstgenoemde meer ligt de belangrijkste trekpleister van Rurberg: het dagstrand Freibad am Rursee.

Het ‘Freibad’ heeft een afgebakend ondiep gedeelte voor kinderen. Ook is er een diep zwemgedeelte met een springvlot. Strandwachten houden er toezicht. Op een klein zandstrandje – met speelschip – na zijn er enkel ligweides met gras rond het ‘Freibad’. De capaciteit van de ligweiden is vrij groot, maar het kan er op zomerse dagen toch erg druk worden. Zeker ook in het water en bij de horeca-voorzieningen (enkele food trucks). Het strand is gratis toegankelijk, maar voor parkeren betaal je €1,50 per uur. Ook is er een camperstandplaats bij het strand.

Verder voorzieningen, zoals een ijssalon, een rondvaartboot en fiets – en kanoverhuur, zijn even verderop te vinden in het centrumpje van Rurberg. Hier ligt ook een bezoekerscentrum met een kleine expositie.

Het dagstrand in Rurberg
Speelschip bij het dagstrand

Wildpark Schmidt

Een kilometer ten noorden van de Rursee ligt Wildpark SchmidtHet is een middelgroot park dat qua dierenpopulatie veel weg heeft van een kinderboerderij. Zo houden ze er o.a. geiten, rendieren, pony’s, knaagdieren, lama’s, ganzen en pauwen. Veel van de dieren mogen – met speciaal voer – gevoerd worden door publiek. In het park is een café-bistro en er zijn drie speeltuinen

Boottocht

De waarschijnlijk meest ontspannen manier om een snelle indruk van de Rursee te krijgen is d.m.v. een boottocht. Zo een tocht kan in de vorm van een rondvaart, met qua duur varianten van één tot max. vier uur. Ook kun je er voor kiezen om tussen één of meerdere – van de in totaal zes – haltes mee te varen. Op die manier kun je bijv. een stukje varen combineren met een dagje strand. Ook kun je heen ergens naartoe wandelen en de terugweg met de boot afleggen (zie ook onze wandeltips). Meer info lees je hier.

TIP: er rijdt ook een toeristentreintje rond een deel van de Rursee. Deze sluit aan op één van de aanlegplekken van de rondvaartboot.

Pendelboot op de Rursee

Vogelsang IP

Vogelsang IP is om meerdere redenen interessant om te bezoeken. Enerzijds is er de expositie Wildnis(t)räume. Op deze interactieve tentoonstelling is voor jong en oud van alles te ontdekken middels o.a. infozuilen, filmpjes en tal van spelletjes. E.e.a. is meertalig beschikbaar, ook in het Nederlands.

Vogelsang IP geniet echter vooral bekendheid als opleidingsinstituut in toenmalig nazi-Duitsland. Op het terrein – met veel van de gebouwen (bioscoop, zwembad, kantine, etc.) uit 1934 nog in tact – wordt deze geschiedenis uit de doeken gedaan. Het is qua historie en erfgoed een unieke plek, en ook nog eens op een prachtige locatie. Voor gezinnen met iets oudere kinderen, met interesse in WOII, is het dan ook een interessant uitje. Het terrein is op eigen houtje te verkennen, maar ook middels een rondleiding (in de zomer ook Nederlandstalig).

Apart van vorengenoemde, kan in Vogelsang ook een 48 meter hoge toren worden beklommen, voor een spectaculair 360º uitzicht over de verre omgeving.

Kortom, de Rursee is een leuke bestemming om met kinderen heen te gaan. Je kunt het ook eenvoudig combineren met een bezoek aan Monschau, een van de mooiste dorpen van Duitsland. Tips staan in dit blog: Monschau met kinderen

Ook Aken ligt niet ver weg van de Rursee. Laat je hier inspireren voor die stad en omgeving: Aken met kinderen: 18 tips voor stad en omgeving

Tips om andere delen van de Eifel met kinderen te bezoeken, lees je o.a. hier: Is dit de allertofste dagtrip voor kinderen in de Duitse Eifel?

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *