Los Angeles Downtown: verrassend leuk voor jong en oud

Inhoud van dit artikel

Van vijf dagen sightseeing in Los Angeles vond ik het bezoek aan Downtown het meest interessant. En toch wordt dit deel van LA vaak gemeden door bezoekers. Zonde, want er is te voet een heel gevarieerd en dynamisch rondje te maken langs een reeks bezienswaardigheden. Ook hartstikke leuk voor kinderen! 

Los Angeles Biltmore

Good morning Los Angeles! Begin je dag in het meest iconische hotel van downtown LA; het Millennium Biltmore. In dit hotel werden uitreikingen van Academy Awards gehouden, verbleven presidenten (Mandela, Bush), werden Hollywoodfilms opgenomen (o.a. Ghostbusters) en videoclips geschoten (Jennifer Lopez, Taylor Swift, Ed Sheeran). Wanneer je het hotel (het grote bakstenen gebouw op onderstaande foto) binnenstapt snap je waarom al die beroemdheden kozen voor zo een decor. Het is er prachtig! Lange gangen vol met plafonddecoraties, klassieke liften en statige zalen geven dit hotel een geweldige grandeur. Klinkt duur? Valt mee; door gratis ‘member’ te worden van het hotel en te profiteren van Black Friday korting boekte ik dit hotel voor een heel redelijke prijs. Het was het in elk geval meer dan waard; het hotelverblijf was een enorme belevenis op zich. 

Ook de kinderen hadden het heerlijk; veel speelruimte in de ruime kamer, gefascineerd raken door het bijzondere liftenpaneel, zwemmen in het klassieke zwembad en de juiste weg zoeken in al die lange gangen. En dan ook nog een speeltuin voor de deur (zie volgende alinea). Ook als je niet hier slaapt kun je het hotel bezichtigen; gewoon even binnenlopen en eventueel een drankje drinken in de (vriendelijk geprijsde) koffieshop in de mooiste ruimte van het hotel (de Rendezvous Court).

Pershing Square

Biltmore is gelegen aan Pershing Square; een plein dat zorgt voor een aangenaam stuk ruimtelijkheid in een verder behoorlijk volgebouwd gebied. Er zijn twee speeltuinen op Pershing Square, wat ons deed besluiten om tot twee keer toe de kinderen hun speeluurtje te combineren met een eetmoment op het plein. Zo haalden we een keer ontbijt – bij het aan Pershing Square gelegen – Pitchoun! (volgens Tripadvisor de allerbeste van bijna 200 bakkerijen in LA). En we hadden geluk om op woensdag de wekelijkse Farmers Market op het plein mee te maken; dit bleek een goede optie voor lunch van een van de kraampjes met wereldkeuken. 

Historic District

Een blok verwijderd van Pershing Square ligt South Broadway. In deze straat liggen oude theaters, eerste-generatie wolkenkrabbers en fraaie gebouwen in Art Deco stijl (kijk vooral uit naar de Eastern Colombia building!). Een wandeling tot minstens aan West Olympic Boulevard is zeker de moeite waard (ondanks de niet altijd even fraai ogende winkeltjes en aanwezigheid van de nodige daklozen). Terug kun je dan over de parallel gelegen Spring Street, waar het met wat meer horeca een stuk levendiger oogt. Kijk onderweg zeker even binnen bij de Spring Arcade Building (in deze historische winkelgalerij zijn een hoop restaurantjes gevestigd). Keer ter hoogte van 3rd street terug naar South Broadway om nog twee iconische gebouwen te zien: de Bradbury Building en het ertegenover gelegen Million Dollar Theatre.

Farmers Market en Angels Flight

Direct naast het Million Dollar Theatre ligt Grand Central Market. De meer dan 100 jaar oude overdekte markt heeft tegenwoordig het meeste weg van een food court met een paar dozijn eetkraampjes. Het is een leuke plek om een hapje en drankje te doen. Tegenover Grand Central Market ligt Angels Flight. Deze historische kabelbaan brengt je voor een dollar naar Bunker Hill. Niet dat de klim op de ernaast gelegen trappen zo uitdagend is, maar met kinderen is het een leuk en handig vervoersalternatief. 

The Broad en Grand Park

Eenmaal boven op Bunker Hill is het fijn wandelen in voornamelijk autoluw gebied. Al gauw doemt de opvallende architectuur van de Walt Disney Concert Hall op; onmiskenbaar van dezelfde architect als van het Guggenheim-museum in Bilbao. 

Een blok verder ligt Grand Park dat met speeltoestellen en een heerlijke waterspeeltuin vooral op hete dagen een topbestemming met kinderen is. Naast de Walt Disney Concert Hall ligt een ander opvallend gebouw; dat van The Broad. Toegang voor dit museum voor moderne kunst is gratis (tip: vermijd de rij en download je toegangskaarten vooraf online). Binnen brengt een roltrap bezoekers rechtstreeks naar de derde verdieping waar ze worden onthaald door werken van o.a. Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Jeff Koons. De kunst in The Broad is vooral laagdrempelig en kon ook onze kinderen erg boeien. Niet in het minst omdat ze een leuke speurtocht meekregen waarbij ze kunstwerken door het museum moesten zoeken. Het museum is compact en met anderhalf uur stonden we weer buiten. Net een mooie tijd voor de kinderen om geïnteresseerd te blijven en voor elke bezoeker om een flinke dosis moderne kunst van wereldniveau mee te krijgen.

OUE Skyspace

Op moment van schrijven is de Skyspace gesloten; heropening ervan is nog onzeker.

Van The Broad terug naar hotel Biltmore restte voor ons nog een laatste stop: OUE Skyspace. Dit is een observatieplatform op de 70e verdieping van de U.S. Bank Tower; met 310 meter het één na hoogste gebouw van LA. De reguliere entreeprijs is niet mals (je bent als gezin al gauw $75, tot $100,- kwijt. TIP: Google voor korting of scoor een kortingsvoucher via je hotel of de toeristeninformatie), dus we besloten er het maximale uit te halen. Uurtje voor zonsondergang naar boven (je wordt als bezoeker eerst langs een tentoonstelling met ‘LA highlights’ op de 54e verdieping geleid), genieten van de uitzichten bij het laatste daglicht, drankje op het terras tijdens de zonsondergang en daarna ons vergapen aan de zee van lampjes in het uitgestrekte LA. Altijd leuk zo een uitstapje op hoogte. Hoewel onze kids – meer dan voor het uitzicht – vooral oog hadden voor de doorzichtige glijbaan die je naar een verdieping lager laat glijden (het bleef voor de kinderen bij kijken; de glijbaan kost $8,- voor anderhalve seconde glijden…). 

Downtown LA was een van de highlights van ons bezoek aan Los Angeles. Meer tips voor een bezoek aan LA, lees je in het artikel Los Angeles – Dertien toffe plekken om met kinderen te bezoeken

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *