Road trip met kids in Yucatan, Mexico; 12 vragen en antwoorden vol tips

Inhoud van dit artikel

Yucatan in Mexico is een van de voornaamste toeristengebieden in Latijns-Amerika. Met de luchthaven van Cancun als startpunt is een road trip een ideale manier voor reizigers om het veelzijdige schiereiland te verkennen. Overweeg je een road trip met kinderen te gaan maken in Yucatan, dan zul je veel hebben aan de antwoorden op de volgende twaalf vragen.

Waarom raad je een road trip met kids in Yucatan aan?

Redenen genoeg! De bounty-stranden, cenotes, maya-ruïnes, eco-pretparken, koloniale steden, het klimaat… Er is veel moois te beleven in Yucatan, voor zowel volwassenen als kinderen. Natuurlijk kun je het gebied ook ontdekken vanuit één vaste standplaats, maar je zult nooit zoveel zien en doen als wanneer je per auto rondreist. Bovendien, als je niet over eigen vervoer beschikt, zul je flink de beurs moeten trekken voor dagtochten e.d. En met eigen vervoer kun je juist al die mooie plekken bezoeken voor of na de massa’s bezoekers die wel met georganiseerd vervoer reizen. Een eigen auto in Yucatan biedt je als gezin meer flexibiliteit; wel zo prettig met kinderen.

Is het veilig op straat in Yucatan?

Safety first. En bij Mexico is veiligheid voor velen toch een vraagteken. Maar, Yucatan is een van de veiligste regio’s van Mexico; qua criminaliteit niet minder veilig dan een populair toeristenland als Thailand. Je ziet op straat wel veel politie en bijv. geldlopers zijn standaard bewapend met grote geweren. En bij grote resorts moet je eerst langs meerdere checkpoints . Net als in veel andere Latijns-Amerikaanse landen is dat alles een gewoon straatbeeld in Yucatan. Even wennen is het wel, maar zolang je de ordehandhavers niet in actie hoeft te zien komen is het prima. En dat was bij ons zo. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld; ook ‘s avonds niet en nooit het idee gehad dat mensen op onze spullen uit waren o.i.d.

Moet je oppassen voor ‘tourist scams’?

‘’Als de politie ziet dat je een toerist bent, dan houden ze je aan en kun je ter plaatse een (verzonnen) boete voldoen’’. We werden er door toeristen in Mexico nog maar eens voor gewaarschuwd. Maar we hebben wel 200 x politie gezien, maar geen last van ze gehad. Ook lazen we vooraf over oplichting bij benzinestations (pomp niet resetten tot nul of wisseltrucs bij contante betaling), maar hebben dat gelukkig niet in de praktijk ervaren. Als we gingen tanken zochten we op basis van reviews op Google een betrouwbaar tankstation uit. Vervolgens ter plaatse e.e.a. goed in de gaten houden en afrekenen met credit card. Over de autohuur hadden we ook geen klagen. Veel verhuurbedrijven in Mexico staan er niet zo goed op, maar wij waren zeer te spreken over de service en contractafhandeling door onze verhuurder (Alamo). Algemeen zou ik zeggen dat je op je hoede moet zijn, dubbelchecken waar nodig, maar je ook niet moet laten afschrikken door mogelijke oplichterij.

Hoe zit het met veiligheid op de weg in Yucatan?

Er wordt rechts ingehaald, bijna structureel harder gereden dan toegestaan (maar zelden extreem) en de belijning op de weg is soms dusdanig vaag waardoor onduidelijk is hoeveel rijbanen er zijn. Het zijn wat aandachtspuntjes waar je gauw genoeg aan went als je in Yucatan rijdt. Neemt niet weg dat je prima zelf kunt rijden in Yucatan. Het asfalt is op de grote wegen van goede kwaliteit, de bewegwijzering naar de toeristenplaatsen is goed en buiten de toeristencentra is het heerlijk rustig onderweg. Echt gevaarlijk gedrag hebben we niet gezien op de weg en we voelden ons er geen moment onveilig. Alleen de drempels waren nog wel eens hinderlijk, vooral omdat ze niet altijd even goed zichtbaar zijn

Is het er makkelijk navigeren?

Ja. Zeker op de snelwegen moet je echt je best doen om verkeerd te rijden. Er is in het dichtbegroeide gebied doorgaans namelijk maar één weg tussen A en B en de bewegwijzering is prima, zeker naar toeristische bestemmingen. In de grotere plaatsen wordt gewerkt met een Amerikaans stratensysteem van genummerde ‘calles’ en haaks lopende ‘avenidas’. Dat maakt het ook daar redelijk eenvoudig navigeren, hoewel een hulpmiddel als Google Maps (met offline kaarten) wel aan te bevelen is.

Hoe zit het met parkeren?

In toeristencentra zoals Playa del Carmen moet je betaald parkeren via de meter (minder dan 1 euro per uur). Bij grote toeristentrekpleisters (zoals Chichén Itzá) betaal je een paar Euro parkeergeld. In drukkere gebieden (winkelstraten, uitgaansgebieden) is het soms vergeefs zoeken naar een parkeerplek. Bij alle accommodatie waar wij geboekt hadden bestond de mogelijkheid om (kosteloos) op afgesloten terrein te parkeren.

Is er scenic driving?

Scenic rijden was er niet bij tijdens de bijna 800 kilometer die we in Mexico reden. De weg vanaf Cancun langs de Riviera Maya leidt langs een aaneenschakeling van enorme resortentrees, bedrijventerreinen en een overkill aan grote billboards. Eenmaal weg van de kust loopt de weg zonder uitzondering dwars door de ‘bush’, waardoor je zelden verder dan tien meter van de weg kunt kijken. In het vlakke land zijn de dorpjes die je passeert weinig bezienswaardig en de enkele haciënda of rancho onderweg is meestal in vervallen en verlaten staat. Nee, voor het landschap doe je de road trip hier niet en behoudens de vele cenotes (zie foto) zul je onderweg niet op verrassende plaatsen om te stoppen stuiten.

Welke plekken moet ik zeker opnemen in de route?

Je bent hier in Maya-land en het zou zonde zijn als je niet ten minste een oud Maya tempelcomplex bezoekt. Chichén Itzá, Tulum en Cobo liggen allen binnen twee uur rijden van het vliegveld van Cancun. Onderweg zal je een hoop cenotes passeren; mooie plekken om te stoppen voor een verkoelende duik, lunch en wat fotomomentjes. Natuurlijk wil je bounty-stranden bezoeken rond Cancun of aan de Riviera Maya, maar ik zou zeker aanraden je niet te beperken tot dit door toeristen overspoelde gebied. Valladolid bijvoorbeeld straalt veel meer authenticiteit (en historie) uit en is een bestemming die veel vriendelijker is voor de beurs. Ook Merida is de omweg waard, al is het maar voor het piekgave koloniale centrum. Tevens is een bezoek aan een van de eilanden in Yucatan aan te raden, zeker ook met kinderen. Ga bijv. naar Cozumel voor het snorkelen of naar Holbox voor een meer ‘tranquila’ ervaring. Wil je weten welke route wij reden, klik dan hier. Meer ideeën voor routes in Yucatan vind je in deze Mexico reisgids

Wat is de beste tijd om te gaan?

Van december tot april is de droge tijd met temperaturen van rond de 30 graden. Dit is tevens het toeristenhoogseizoen. Vanaf juni tot november valt er veel regen en kan het drukkend warm zijn. In die periode is er ook kans op orkanen. Wij waren er zelf in februari en hadden vooral warm en zonnig weer, maar ook enkele dagen met temperaturen van maar 20 graden, waarna het ‘s avonds afkoelde tot 16 graden. Neem dus voor de zekerheid een lange broek en vest/trui/jas mee in de koffer.

Is Yucatan een kindvriendelijke bestemming?

Ja, voldoende kindvriendelijk, maar op sommige punten viel dit wat tegen. Zo was er – buiten de resorts gerekend – qua accommodatie nauwelijks iets uitgesproken kindvriendelijks te boeken. Een kinderbed en vooral een apart kinderbadje en speeltuin bij de accommodatie bleken vrij uitzonderlijk. Ook in sommige toeristische plaatsen ontbrak het aan alledaags kindervermaak zoals speeltuinen. Gelukkig is er met spannende Maya-tempels, stranden, attractieparken, bijzondere wilde dieren en wonderlijke cenotes zo al genoeg te beleven voor kinderen in Yucatan. En de Mexicaanse keuken doet het over het algemeen ook goed bij de jongste eters. Veel restaurants hebben dan ook kinderstoelen. Verschoningsfaciliteiten zijn minder vanzelfsprekend in de horeca, maar meestal wel aanwezig bij de voornaamste toeristische attracties.

Wat kost een road trip in Yucatan met kinderen?

Wij maakten een road trip van tien dagen in het hoogseizoen. Dit waren ongeveer onze uitgaven:

  • Autohuur: voor tien dagen huur van een middenklasser inclusief alle benodigde verzekeringen (bij een voldoende beoordeelde verhuurder) betaalden we €435,-. Autostoelen voor de kinderen brachten we zelf mee. 
  • Accommodatie: we betaalden tijdens de road trip nooit meer dan €100,- per nacht (met als bodemprijs de €35,- per nacht in Valladolid). Voor die prijs hadden we altijd een goed beoordeelde accommodatie met zwembad.
  • Eten & drinken: met gemiddeld per dag twee maaltijden buitenshuis waren we aan de Riviera Maya en op Isla Holbox per dag zo een €100 kwijt aan horecabezoek (bij strandtenten nog eens 25% meer). In Valladolid daarentegen bedroeg de rekening voor het avondeten nog geen €25,- en voor het ontbijt ca. €15,-
  • Attracties: toegang voor cenotes was €5,- tot €10,- p.p. (kinderen gratis). Voor toegang tot Chichén Itzá en de ruïnes in Tulum betaalden we ca. €50,- respectievelijk €10,- voor ons vieren. Ga je de grote attractieparken bezoeken (wat wij niet deden) dan betaal je als gezin al gauw €275,- voor een dagpas.
  • Supermarkten en brandstof: het prijsniveau in supermarkten is vergelijkbaar met dat in Nederland. De brandstofprijs lag rond de Euro per liter benzine.
  • Overig: aan tolwegen waren we in totaal ca. €20,- kwijt. Waar parkeertarieven gelden waren die doorgaans lager dan gemiddeld in Nederland. Het fooiensysteem is vergelijkbaar met dat in de VS.

Kan ik ter plaatse reisbenodigdheden kopen?

Voor je grote boodschappen kun je het beste naar een van vele hipermercado’s, waaronder Walmart. Daar kun je terecht voor alle dagelijkse boodschappen, maar ook voor baby-benodigheden, autostoeltjes, kinderwagens, potjes, etc. Ook verkopen ze er alle denkbare drogisterij-artikelen. Apotheken zijn soms met wel vier op een rij tegelijk te vinden, net als dat er kleine gemakswinkels op bijna elke hoek van de straat zijn.

Over onze ervaringen tijdens een road trip in Mexico lees je hier: Autorondreis met kinderen in Mexicaans Yucatan.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *