Als gezin met jonge kinderen op eigen houtje rondreizen langs bountystranden, maya-rüïnes en koloniale steden in Yucatan? Per huurauto is de ideale manier om dit te doen. Maar is het ook de droombestemming zoals menig reisblog je doet geloven? Lees over onze ervaringen en reisschema inclusief tips en af- en aanraders.
Catalonia Playa Maroma
Wij combineerden Cuba met Mexico en vlogen vanaf Havana naar Cancun. Met de taxi gingen we naar ons resort; ultra all-inclusive. Deze formule leek ons wel wat na tien dagen Cuba waar de keuze qua eten toch wat beperkt is en we geen één keer een zwembad hadden bij onze accommodatie.
We verbleven in Catalonia Playa Maroma. Deze mooie accommodatie is gelegen aan de dichtbegroeide kust, waarbij de natuur zoveel mogelijk intact is gelaten. Het prachtige grote zwembad is uitermate kindvriendelijk met een grotendeels schuin aflopende bodem en ondiep water. Het resort ligt direct aan het schitterende Playa Maroma, waar je met een drankje van de cocktail- of sappenbar makkelijk in bountysferen komt. Een aantal foodtrucks, een buffetrestaurant (met kindertafeltjes) en liefst zes à la carte restaurants zorgen ervoor dat je als gast niks tekortkomt. Entertainment, kidsclub (wel pas vanaf vier jaar..), discotheek en live muziek maken het plaatje compleet. Een waar paradijsje, heerlijk voor drie nachten!
Tip: Catalonia Playa Maroma is o.a. te boeken bij Tui.


Tulum
Maar na drie nachten begon het dan ook te kriebelen; tijd voor sightseeing! Onze vooraf geboekte huurauto kregen we (na een telefoontje aan de verhuurder) aan het resort afgeleverd. Eerste bestemming: Tulum. In Tulum verbleven we in een fijn appartement (Carmela Tulum), wat wel een prettige afwisseling was van verder alleen maar verblijf in hotels in Mexico. Natuurlijk stond een bezoek aan de lokale Maya-ruïnes op de planning. Na wat kleinere ruïnes als opwarmertje zat het wow-moment vooral in de aanblik op de tempel die direct aan zee is gelegen; prachtig! Het strandje ernaast bezochten we voor een pauzemomentje voor de kinderen zodat ze konden uitrusten van de in totaal ruim twee kilometer lopen in de hitte.


Voor de lunch gingen we naar het prachtige Playa Paraiso met zelfs een klein duinlandschap in bountywit zand. Vanaf daar maakten we ook een uur durend boottochtje met de mogelijkheid tot snorkelen. Dat snorkelen viel echter erg tegen: vooral dood koraal en behalve een enkele schildpad en een stingray was er niet veel zeeleven te zien. Maar het was wel interessant te ontdekken dat we onze vier- en tweejarige (met gebruik van zwembandjes, zwemvest en reddingsboei) prima mee kunnen nemen op een snorkeltochtje (onze vierjarige vond het fantastisch, de jongste snapte het allemaal niet zo, maar hield dapper vol).


De volgende dag gingen we opnieuw snorkelen, deze keer in een cenote. Een cenote zou je kunnen omschrijven als een onderwatergrot of als een (met water gevulde) ‘sink hole’. Er zijn duizenden cenotes in Yucatan, in vele soorten en maten. Wij gingen naar ‘Gran Cenote’, gelegen aan de rand van Tulum. In Gran Cenote zwemmen visjes en kleine schildpadden in met kristalhelder water gevulde grotten. Snorkelen hier bleek een hele andere ervaring zo tussen hangende stalactieten, donkere spelonken en langs scherende vleermuizen.
Verder verkenden we de twee toeristencentra van Tulum (een bij het strand in de buurt, een meer downtown); beide – aan drukke wegen met veel verkeer en weinig uitstraling – wat ons betreft geen aanraders. Leuker eten en drinken is het aan zee, in een van de – veelal – hippe strandtenten.

Extra tips voor Tulum:
- Bezoek de ruïnes van Tulum direct na openingstijd (8:00) om de drukte (van vooral toergroepen) voor te zijn. Breng eventueel zwemkleren mee, bij het strand in het ruïnepark mag je gewoon zwemmen (met uitzicht op een maya-tempel!).
- Van een kinderwagen zal je bij de ruïnes ongeveer net zoveel hinder (trappetjes, opstapjes, obstakels) als profijt (het wandelpad is onverhard, maar goed begaanbaar met een kinderwagen) hebben. In totaal is het ongeveer drie km. lopen naar en op het tempelterrein. Je kunt twee kilometer lopen besparen door van en terug naar de parkeerplaats het toeristentreintje te nemen. Vanaf de tempels is het anderhalve kilometer lopen naar Playa Paraiso (waar een parkeerplek vinden lastig kan zijn).
Cenote Suytun
Na drie nachten Tulum verruilden we de kust voor het binnenland. Vlak voor Valladolid en ongeveer halverwege onze reis naar Chichén Itzá stopten we bij cenote Suytun. Suytun staat bekend als de meest fotogenieke onder de cenotes. Dit dankt het vooral aan het platform in het water en het zonlicht dat gebundeld door een gat in het rotsendak op het water schijnt. En zo ontvouwde het plaatje zich ook voor ons toen we vanuit de hitte de lange trap afdaalden naar de koele donkere grot.
Tijdens ons bezoek werd op het platform een Maya-ritueel uitgevoerd met rook en instrumenten. Het droeg nog eens extra bij aan de mystieke sfeer op deze toch al zo magisch mooie plek. Een magie die schijnbaar geen bezoeker wilde verstoren door het water in te gaan om te snorkelen (wat er wel mag). Als bonus is op het terrein van Suytun nog een tweede (droge) cenote te bezoeken.

Extra tip voor Cenote Suytun
- Probeer de toergroepen te ontwijken. Wij waren er rond 13u toen de toergroepen aanstalten maakten om te vertrekken. In afwachting van hun vertrek lunchten we eerst in het buffetrestaurant. Toen we daarna de cenote bezochten hadden we die bijna voor onszelf.
Chichén Itzá
Nog nagenietend van het bijzondere bezoek aan Suytun reden we verder naar Chichén Itzá; een van de zeven nieuwe wereldwonderen en een van de grootste toeristische trekpleisters in heel Mexico. We ontlopen er grotendeels de drukte; met een aankomst rond 14:30 losten we de meeste toergroepen af. Zodoende kunnen we rustig rondkijken (de vele verkopers rond de tempels even niet meegerekend) bij El Castillo met zijn 365 traptreden, het balspeelveld, de duizend pilaren, de vele andere tempels en de twee cenotes op het terrein.
Voor de kinderen waren de vele (echt veel te veel) souvenirkraampjes vooral interessant, maar met wat Maya-achtige verhalen uit de losse pols bleken de ruïnes toch wel te boeien (vooral die met reusachtige slangenkoppen). Het terrein is ook zeer ruim, dus genoeg bewegingsruimte voor de kinderen om rond te rennen. Met een kinderwagen kun je er ook redelijk uit de voeten op de gras- en gravelondergrond.


Extra tips voor Chichén Itzá
- Breng broodjes en drinken mee. Naast El Castillo ligt een enorm grasveld; een wel heel bijzondere plek voor een kleine picknick!
- Lees je van tevoren wat in over de Maya-geschiedenis zodat je de diverse bouwwerken en rituelen enigszins kunt duiden en je je kinderen kunt boeien met verhalen over de Maya’s. Overigens kun je ook met een gids het terrein verkennen.


Valladolid
Einde van de middag komen we aan in Valladolid, waar we inchecken in ons hotel en dankbaar gebruik maken van het aanwezige zwembadje.
De volgende dag verkennen we de stad. We worden blij verrast. Niet alleen door de vrolijk gekleurde huisjes en de mooie kathedraal, maar vooral doordat Valladolid wél die authenticiteit uitstraalt die je aan de Riviera Maya tevergeefs zult zoeken. Toeristen zijn er zeker, maar het is meer in balans met de autochtone bevolking. En als ‘s avonds de enkele toerbussen die het stadje bezoeken zijn verdwenen dan is het er helemaal ontspannen bij de vele (goedkope) restaurants en terrasjes.
Met meerdere speeltuinen (en een cenote downtown) scoort het stadje ook punten qua kindvriendelijkheid.

- Boek een hotel met een zwembad (Hotel Peregrina kunnen we uit eigen ervaring aanraden); het kan namelijk erg heet zijn in Valladolid.
- Bezoek Parque de la Candelaria, aan de rand van het centrum. Op dit rustige, maar bezienswaardige plein zijn een speeltuin en een klein koffiebarretje waar je heerlijk ontspannen kunt ontbijten en lunchen.


Cenote Choj Ha
Op 2/3e van de autorit van Valladolid naar Chiquila wijst een klein bordje ons naar cenote Choj Ha (niet te verwarren met cenote Choo-Ha die 70 km. verderop ligt). We volgen een onverharde weg waar we na één km. manoeuvreren tussen hobbels en gaten aankomen bij de ingang naar de cenote. Het oogt er verlaten, maar bij een hutje komt plots een man overeind uit een hangmat. We betalen hem de entree en dalen met gespannen tred de trap af de grot in. Onderaan komen we aan bij een kraakhelder watertje, met hoog erboven een plafond van stalactieten; vele tienduizenden.
Het is er stil, muisstil. Nadat de schoonheid van deze plek tot ons is doorgedrongen komt het besef dat we de enige bezoekers zijn. Gauw de zwemkleren aan… Het water is minder koud dan je zou denken op een plek als deze. Volgende stap: snorkelspullen op. Reusachtige stalagmieten boven water blijken onderwater uit een schier oneindige diepte omhoog te steken. Verder de grot in, in de duistere hoeken, is het alsof je snorkelt in een soort ‘spooky pinnacle wonderland’. Dit is snorkelen van een andere categorie!
Terug op het droge laten we nog even de natuurpracht en de stilte op ons inwerken, voordat andere bezoekers die verstoren en wij vervolgens onze autoreis voortzetten.


Extra tips voor cenote Choj Ha
- Net als bij veel andere cenotes heeft Choj Ha steile rotsige trappen. Dus, oog op de kinderen en de kinderwagen kun je beter in de auto laten.
- Neem zelf een snorkelset mee; bij de meeste cenotes hebben ze die niet voor je (meestal hebben ze er wel zwemvesten en is gebruik daarvan verplicht).
Isla Holbox
De volgende bestemming is Chiquilá, waar we de boot nemen naar Isla Holbox. Het eiland staat bekend als een ‘tranquila’ bestemming met enkel onverharde wegen, waar 99% van het verkeer uit golfkarretjes, fietsers, wandelaars en paard en wagen bestaat. Massahotels zijn er (nog) niet, knusse restaurantjes en vrolijke muurschilderingen des te meer. Op het plein in het centrum zijn bovendien meerdere speeltuinen.
Met weinig zon en maximumtemperaturen van 20 graden is het weer niet wat we gehoopt hadden. Maar, het mag de pret niet drukken. We vermaken ons op de diverse stranden, waarvan vooral Punta Coco indruk maakt. Vanaf dit witte strand kijk je – zover het oog reikt – uit over prachtig ondiep turquoise water.

Achter het strand ligt een lagune met mangrovebossen, flamingo’s en andere bijzondere vogels (en naar verluid ook krokodillen…). Holbox is overigens ook bekend als een goede plek om te snorkelen met walvishaaien.


Extra tips voor Isla Holbox
- ROOTS pizza is een aanrader om te bezoeken met kinderen (er is een trampoline). Ze serveren hier ook de ‘lobster pizza’ (leuk om eens geprobeerd te hebben, maar de bijna €30,- dat die kost maakt die niet waar).
- Villas Palmar Holbox is een fijne accommodatie voor gezinnen. Dankzij een koffieapparaat en koelkast (op de kamer) en een bakker (om de hoek) genoten we elke dag van een ontbijtje in de tuin. De kinderen vermaakten zich met de hangmatten, schommelbankjes, speelhuisje en het zwembad.

Playa del Carmen
Als afsluiter verbleven we in Playa del Carmen, waar we vooral veel tijd doorbrachten aan de rooftop pool van ons hotel. Playa zelf bleek niet bepaald een kinderparadijs. In het toeristisch centrum is geen speeltuin te bekennen. Ook een schaduwrijk parkje en een wandelboulevard zijn er niet. Wandelen doe je hier over het schreeuwerige Calle Quinta Avenida waar het vol staat met verkopers.
Behalve het strand en de horeca en winkels (en het niet onaardige, maar wel erg prijzige, Frida Kahlo museum) is er verder eigenlijk niet zoveel te beleven. Hoewel de ligging wel mogelijkheden biedt voor interessante dagtochtjes (bijv. naar Isla Cozumel op een half uur varen).

Is Mexicaans Yucatan een aanrader?
Van bountystranden tot ‘s werelds meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen. Van attractieparken tot koloniale steden. Van cenotes tot aan de Mexicaanse keuken. Yucatan heeft voor zowel kinderen als volwassenen en voor elk type reiziger heel veel te bieden. En eigen vervoer is de beste manier om van het diverse aanbod in deze regio te genieten en verder te reiken dan de gebaande toeristenpaden aan de kust. In die zin is het zeker een aanrader om een autorondreis in Yucatan te maken. Temeer daar de wegen goed zijn en het qua veiligheid wel snor zit. Onze ervaring is dat Yucatan een prima reisbestemming is om met kinderen heen te gaan.
Het is wel een aanrader met enige kanttekening. We zien het bijvoorbeeld niet als een top-5, misschien ook wel niet als een top-10 mooiste overzeese bestemmingen waar we zijn geweest. Dit zit hem vooral in het kleine aantal echte wow-momenten tijdens de reis. Want, allereerst is het landschap onderweg nergens spectaculair (geen ‘scenic driving’). En wat dan wel supergave bezienswaardigheden zijn, daar wordt het positieve gevoel toch wat aangetast door idioot veel verkopers (Chichén Itzá) of als je je bezoek niet goed plant door busladingen vol toergroepen. Ook de (vooral op de Amerikaanse toerist afgestemde) prijzen voor bijv. attractieparken (€90,- p.p. entree) of horeca (een simpel afhaalijsje voor €5,-) schrokken nog wel eens af.
Maar, vooral aangetrokken door de authentiekere, minder toeristische plekken (waar je niet zo te maken zult hebben met bovengenoemde minpunten) en ook omdat je er laagdrempelig op eigen gelegenheid met kinderen kunt rondreizen, zouden we best nog eens terug willen om meer van Yucatan te ontdekken.
We zouden dan bijvoorbeeld graag naar grotere koloniale steden gaan zoals Merida en/of Campeche, meer Maya-ruïnes bezoeken (Coba, Calakmul), de kust ten zuiden van Tulum verkennen (Laguna Bacalar, misschien even afbuigen naar Belize), wie weet snorkelen met walvishaaien (bij Isla Contoy of Isla Mujeres) en toch ook wel nieuwsgierig zijn naar Isla Cozumel en zelfs Cancun. Oftewel, genoeg redenen om (nog eens) te gaan…
Yucatan met kinderen: praktische vragen
In een apart artikel gaan we nog in op vragen m.b.t. veiligheid, zelf rijden, kosten en andere zaken aangaande een vakantie met kinderen in Yucatan. Link: Road trip met kids in Yucatan, Mexico; 12 vragen en antwoorden vol tips
Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.