Gozo met kinderen – Onthaasten op het zustereiland van Malta

Inhoud van dit artikel

Gozo is het lieflijke zustereiland van Malta. Waar de grote broer op veel plekken dichtbevolkt is met opeengepakte bebouwing en druk verkeer, is Gozo charmant, rustig en meer verfijnd. Op Gozo slaap je niet in betonnen hoogbouw, maar in een authentiek farm house. Je hoeft er geen Britse pubs te ontwijken, maar vindt er de betere restaurants. Bezienswaardigheden en het strand deel je er niet met de grote massa. Op Gozo kun je heerlijk onthaasten, zelfs als je met kinderen reist.

Hoofdstad Victoria

De hoofdstad van Gozo is Victoria, waarvan de aanblik wordt gedomineerd door de Cittadella. Binnen zijn verdedigingsmuren herbergt dit vestingwerk diverse historische gebouwen, waarvan de kathedraal het meest in het oog springt. 

In de Cittadella is het aangenaam dwalen door smalle straatjes en steegjes. Vanaf de omloop heb je uitzicht over de weide omgeving. Verder heeft het kleine centrum van Victoria enkele leuke straatjes en pleinen met diverse souvenirwinkels, restaurants en ijssalons. Ook is er een speeltuin in de botanische tuin en een speeltuin naast het busstation.

Charmante Dorpen

Buiten Victoria telt Gozo nog ongeveer een dozijn dorpen. Vrijwel allemaal met een charmante historische kern (en een speeltuin) waar één of meerdere kerken de blikvangers zijn. De kerkdichtheid is met 46 stuks (op 32.000 inwoners) dan ook enorm op Gozo. Vanaf grote delen van het eiland kun je als je rondkijkt minstens twee handen vol kerken in de omgeving waarnemen. Velen daarvan zouden niet misstaan in grote steden, waarvan het meest sprekende voorbeeld de immense koepelkerk van Ix-Xewkija is (voor de duidelijkheid; de kerk op de foto is een andere en staat in het plaatste Borg Gharib.

Stranden

Zoveel kerken als Gozo heeft, zo weinig stranden heeft het. Een deel van de stranden op Gozo is ook nog eens geen zandstrand en/of (zeker met jonge kinderen) moeilijk toegankelijk. Maar dit alles is gauw vergeten zodra je je handdoekje op Ramla Beach hebt gespreid. Met opvallend goudbruin zand, omgeven door duingebied en uit zee rijzende bergen, is dit ongetwijfeld een van de mooiere stranden aan de Middellandse Zee. Loop hier even de berg op voor mooi uitzicht over het strand om daarna een drankje of hapje te doen bij een van de twee strandtentjes. De bushalte is op vijf minuten lopen. Wie bereid is hindernissen (zoals zeer steile toegangswegen) te overwinnen kan buurstrand San Blas bezoeken of anders het kiezelstrand Mġarr Ix-Xini, dat zowel in omgeving, snorkelen als historie uitblinkt. Ook de twee meest toeristische plaatsjes op Gozo – Xlendi en Marsalforn – hebben elk een klein en goed toegankelijk strand. 

Comino en de Blue Lagoon

Naast de bezienswaardige hoofdstad en dorpjes en een aantal mooie stranden is er met kinderen meer te doen op Gozo. Voor spectaculaire kustlijn is een bezoek aan de zoutpannen aan de noordkust alsook aan Dwejra Bay (waar voor dat die instortte de Azure window stond) de moeite waard. Je kunt ook nog 5600 jaar oude Ġgantija Tempels bezoeken op Gozo, hoewel kinderen hier weinig lol aan zullen beleven. Die zullen een stuk vrolijker worden van een oversteek naar eiland Comino met zijn bekende Blue Lagoon. Dit is echter een mega-toeristische plek, waar je zeker in de zomer over de hoofden kunt lopen. De Blue Lagoon zelf bestaat bovendien alleen uit rotsen. Voor een bezoek aan de stranden op Comino kun je beter informeren naar compleet verzorgde dagtrips.

Accommodatietip: Fort Chambray

Onze accommodatie op Gozo was al een bezienswaardigheid op zich. Deze was namelijk gelegen binnen de muren van het 18e eeuwse fort Chambray. Uittorenend boven de omgeving hadden we er een fantastisch uitzicht over de straat van Gozo richting de eilanden Comino en Malta. Van de in authentieke stijl gebouwde appartementen was de onze ca. 90 m2 met twee slaap- en twee badkamers, een grote woonkamer en keuken en voorzien van alle gemakken (inclusief wasmachine, droger en babybedje). Rondom ons appartement hadden we een groot ommuurd terras waar de kinderen hun energie kwijt konden. Op het terrein zijn meerdere zwembaden, waaronder twee peuterbadjes. De bushalte, een grote supermarkt, diverse restaurants (tip: Giuseppe) alsook de ferry terminal liggen op vijf tot vijftien minuten lopen van deze accommodatie in het plaatsje Għajnsielem.

Accommodatietip: Il Girna

Voor een verblijf in ‘farm house stijl’ is Il Girna in het plaatsje Sannat een aanrader. Wij verbleven er tijdens een eerder bezoek aan Gozo (toen zonder kinderen). De vriendelijke gastvrouw verzorgde er een prima ontbijt. Er is een zwembad en bij het gelijknamige restaurant kun je prima eten. Boek de bovenste kamer met dakterras waarvan je prachtig 360º uitzicht hebt over een groot deel van het eiland

Praktische info over Gozo

Vanaf hoofdeiland Malta vaart de ferry iedere drie kwartier in ca. 20 minuten naar Gozo. Kaartjes koop je op de terugweg. Er is een goed busnetwerk op Gozo dat qua tijden is afgestemd op de aankomst- en vertrektijden van de ferry. Vanaf iedere bushalte op het eiland is het maximaal  25 minuten rijden naar hoofdstad Victoria. Taxi’s zijn goed betaalbaar, mits ze op de meter rijden (maak hier duidelijke afspraken over!). Autohuur kost ca. €40,- per dag (kinderstoeltjes kosten zo een €11,- per dag). Bedenk wel dat men links rijdt in Malta. Ook rijden er hop-on-hop-off-bussen op Gozo en zijn er meerdere aanbieders van (halve) dagtochten.

In diverse (middel)grote supermarkten kun je melkpoeder, potjesvoeding, luiers e.d. kopen. De prijzen liggen iets hoger dan in Nederland. Uit eten is daarentegen een stuk goedkoper; wij aten met het gezin een aantal keer prima voor €30,- tot €35,- 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *