Valetta met kinderen – Op ontdekking in de hoofdstad van Malta

Inhoud van dit artikel

Valletta is met zijn 0,8 km2 de kleinste hoofdstad in de EU en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Gebouwd (door de Johannieter ridderorde) als vesting is het als het ware één grote fortificatie volgepakt met monumenten. Met de kinderwagen is het er niet altijd even gemakkelijk wandelen, maar oudere kinderen zullen veel lol beleven aan de vele trappetjes en smalle doorgangetjes in Valetta. Ook fijn aan Valletta is dat het de meeste zonnige stad van Europa is.

Uitzicht vanaf de vestingwallen

Wij bezochten Valletta per ferry vanuit het naastgelegen Sliema. We wandelden eerst helemaal buitenom over de stadswallen, waarna we de binnenstad verkenden. Op deze manier beperk je de hoogteverschillen en mis je niks van de bezienswaardigheden. Vanaf de vestingwallen zijn de uitzichten gedurende de hele wandeling prachtig, vooral richting de ‘drie steden’ aan de andere kant van het water van de Grand Harbour. Tijdens de wandeling passeren we bijzondere monumenten zoals Fort St Elmo, de Victoria Stadspoort, de Lower Barrakka Gardens en de (veel drukkere) Upper Barrakka Gardens. Twee  speeltuinen en meerdere terrasjes met uitzicht zijn welkome plekken om even te stoppen onderweg. 

Historische binnenstad

Vanaf de Upper Barraka gardens liepen we langs het statige Auberge de Castille de oude binnenstad in. Hier is het lekker slenteren door eeuwenoude straten die worden gekenmerkt door bont gekleurden erkers en voordeuren. Het meest fotogenieke straatje is waarschijnlijk het steil aflopende St. Lucia Street. Veel van de grote trekpleisters in het centrum dateren uit de tijd dat de Johannieter ridderorde het voor het zeggen had in Valletta. Bekendste overblijfselen uit die periode zijn de St. Johns Co-Kathedraal met zijn bonte interieur en het fraaie Grand Master’s Palace. Uit de latere Britse periode komen de opvallende telefooncellen en brievenbussen die het straatbeeld her en der rood kleuren. 

Three Cities

Om Valletta te verkennen heb je in rustig tempo aan een dag voldoende. Kun je geen genoeg krijgen van uitzichten over de haven en van de eeuwenoude gebouwen dan kun je je hart ophalen in de onmiddelijke omgeving van Valletta. Zo zijn er Vittoriosa, Senglea en Cospicua (samen de ’three cities’), waarvan vooral de twee eerstgenoemde prachtige aanblikken op Valletta bieden. Met name Vittoriosa heeft daarnaast veel te bieden qua historie en ook is het er leuk rondlopen in de haven langs peperdure luxe jachten. Een bijzondere manier om de three cities te bezoeken is per traditionele Dgħajsa boot. Ook Floriana ligt direct tegen Valetta aan en is een bezoek waard, alleen al vanwege de mooi opgeknapte pakhuizen aan de ‘Valletta waterfront’.

Extra leuk voor kinderen in Valetta

  • Net niet (of net wel) nat worden tussen de fonteinen op het Pjazza San Ġorġ.
  • Speeltuinen met uitzicht (één nabij de Sliema-ferry en één nabij de Bell Tower).
  • Een ritje met alternatief vervoer (paard en wagen, elektrische open taxi, ferry van/naar Sliema).
  • Rondrennen op de vele trappen in de oude stad.
  • Italiaans ijs, Fish & Chips of Siciliaanse Pizza.
  • Dobberen op het water in een traditionele Dgħajsa boot.
  • Vuurwerk boven de haven tijdens het International Fireworks Festival (jaarlijks eind April).
 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *