Costa Blanca met kinderen: tips voor de baai van Altea

Inhoud van dit artikel

Ingeklemd tussen de grote badplaatsen Benidorm en Calpe, is de baai van Altea een rustiger alternatief aan de Costa Blanca. Behalve Altea zelf liggen ook de plaatsen Mascarat en L’Albir in deze baai. Tezamen bieden ze voor ieder wat wils: van waterpark tot mooie hikes en van knusse strandjes tot een fraai, historisch centrum. In dit blog deel ik een aantal tips voor de Baai van Altea; geschikt voor iedereen, maar met speciale aandacht voor gezinnen met kinderen.

Altea met kinderen

Allereerst aandacht voor de grootste plaats – tevens naamgever – aan de baai: Altea.

Altea la Vella

Altea is vooral bekend om haar blauwe koepelkerk. De kerk is gebouwd bovenop een heuvel en torent fraai uit boven de witte huizen in het oude centrum (ook wel bekend als Altea la Vella). 

Een wandeling door Altea la Vella is zeker een aanrader en je zult je hier – volgens sommige – eerder in Griekenland wanen, dan in Spanje. 

Hoe dan ook, is het prettig rondwandelen door de knusse straatjes vol met leuke winkeltjes, ijssalons en – opvallende veel – pizza-restaurants. Tal van trappetjes en her en der een leuk pleintje, of een mooi uitzichtpunt maken het plaatje compleet. 

Aan de noordkant gaat de oude stad over in de nieuwe stad. Die is uiteraard minder bezienswaardig, maar wel geschikter om uitgebreid te winkelen.

De bekende kerk met blauwe koepel
Altea: veel witte straatjes met toeristenwinkels

Strand en boulevard

Qua stranden en boulevard kan Altea niet tippen aan Calpe en Benidorm. Zo wordt de boulevard toch wel enigszins ontsierd door autoverkeer (en de toegangsweg door verkeersdrukte). Verder zijn er vooral kiezelstranden (of mix kiezel/zand) in Altea, waar bovendien de zee al dichtbij het strand erg diep wordt. 

Anderzijds is het uitzicht in de baai mooi en liggen er best wat leuke restaurantjes aan de boulevard. Bovendien zijn de kiezels op het strand populair als ‘kinderspeelgoed’ en zijn er aan zee ook enkele kleine speeltuintjes. Leuk dus om even rond te kijken. Maar, voor een dagje strand of om uitgebreid te flaneren op de boulevard, ben je beter af in Calpe en Benidorm.  

Altea strand: vooral kiezels
Speeltuin aan de boulevard

Altea Hills

Uitzicht vanuit Altea Hills

Altea Hills is waarschijnlijk de bekendste ‘urbanizacion’ in Spanje (urbanizacion is een term voor een wijk met luxe (vakantie)woningen). En, hoewel wat verder gelegen van het centrum van Altea, is het een goede plek om accommodatie te boeken

Allereerst om de prijs. Doordat de meeste huizen in Altea Hills als tweede huis dienen, zijn ze maar een deel van het jaar bewoond. Daardoor is het verhuuraanbod groot en kun je er leuke ‘deals’ scoren. Ten tweede, om de ligging op de berg. De meeste huizen in Altea Hills hebben dan ook een prachtig uitzicht op de baai van Altea. Van bovenaan in Altea Hills kun je bovendien enkele mooie wandelroutes beginnen en mooie uitzichtpunten bezoeken. Het opvallendste gebouw van Altea Hills staat juist aan de voet van de berg, namelijk een Russisch-orthodoxe kerk.

Benieuwd naar het aanbod aan accommodatie in Altea Hills: klik hier.

Tips voor Mascarat en L’Albir

Mascarat en L’Albir zijn ook gelegen in de baai van Altea en leuk om te bezoeken met kinderen. Enkele tips op een rij…

Wandelroute Mascarat

Naast Altea Hills ligt het plaatsje Mascarat, prachtig gelegen tussen de zee en een spectaculair gebergte. Vooral bekend is de kloof van Mascarat. Deze kun je ongeveer één km. inlopen, tot het punt waar het heel smal wordt en keien de verdere doorgang blokkeren. Het is best een avontuurlijke wandeling, deels over grote keien en rotsen; erg leuk voor kinderen! De bruggen die hoog over de kloof zijn gebouwd, maken de plek extra indrukwekkend.

De Kloof van Mascarat
Leuke wandeling voor jong en oud

Aan zee in Mascarat, zijn diverse uitzichtpunten en enkele (kiezel)stranden de grote publiekstrekkers. Het grootste strand is Playa Mascarat, waar in het hoogseizoen ook enkele voorzieningen (o.a. een strandkiosk) zijn. In zee, vooral nabij de rotsen, kun je op deze plek ook leuk snorkelen. Dat geldt overigens ook voor enkele baaitjes een steenworp verderop.

Een aanrader is om de kloof, uitzichtpunten en stranden te combineren in een wandelroute van ca. vier km. De aanwijzingen voor deze mooie en afwisselende route vind je op ons profiel op Komoot

Playa del Mascarat
Kleine baai in Mascarat

L’Albir strand

Wie de boulevard van Altea ver genoeg volgt komt vanzelf uit in L’Albir. Net als Altea is deze badplaats kleinschaliger, zonder hele hoge bouw. Toch is er een leuk aanbod van winkeltjes en restaurants. Deze zijn vooral te vinden achter Playa Cap Blanc. Dit grootste strand van L’Albir is met zijn combi van zand en kiezels een goede optie voor een dagje zonnebaden. Leuke extra zijn de paar speeltuintjes op het strand.

Camino del Faro

De bekendste wandeling van L’Albir is de Camino del Faro; een klifwandeling naar een vuurtoren. Langs de route zijn er spectaculaire uitzichten over de baai van Altea. Ook passeer je een tunnel en een picknickplek en is het leuk rondkijken bij de vuurtoren. De wandelroute volgt heen en terug hetzelfde wandelpad (totaal 5 km.) en staat te boek als kindvriendelijk. Omdat het wandelpad een voormalige autoweg is, is deze wandelroute aan de Costa Blanca zelfs geschikt om te lopen met een kinderwagen. De Camino del Faro start bij de parkeerplaats aan de Carrer Neptú 26. De routebeschrijving vind je hier.

Playa Cap Blanc in L'Albir
Uitzicht op de vuurtoren van L'Albir

Magic Robin Hood

Veel glijbanen in Magic Robin Hood
Magic Robin Hood: resort in Middeleeuwse stijl

Voor wie een dagje waterpark wil doen of graag all-inclusive wil verblijven in de buurt van Altea, is Magic Robin Hood de aangewezen plek. Dit waterpark-resort, in Middeleeuwse stijl, ontvangt zowel dag-gasten als logés (in diverse typen bungalows). Grootste trekpleister van het resort is het waterpark, dat bestaat uit meerdere zwembaden, waterspeeltuinen en een stuk of tien toffe glijbanen.

Verder zijn er o.a. tal van sportfaciliteiten, een skatepark, minigolf, speeltuinen, game rooms, een klimpark en lasergame. Ook is er een kids club en een uitgebreid animatieprogramma. Eten & drinken kunnen gasten o.a. bij een poolbar, food trucks, een buffetrestaurant en bij verschillende a la carte-restaurants.

Overnachtingen bij Magic Robin Hood boek je hier. Voor info over dagkaarten: klik hier.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *