Zuid-Limburg – kindvriendelijke wandeling in Gulpen (3,5 km.)

Inhoud van dit artikel

In Zuid-Limburg kun je heerlijk wandelen tussen groene heuvels en kabbelende beekjes en langs vakwerkhuizen en kastelen. Al sinds onze kinderen langere stukken kunnen lopen, nemen we ze dan ook graag mee op een wandeling in Zuid-Limburg. Daarbij proberen we het wandelen zo leuk mogelijk te maken voor de kinderen. En zo hebben we al heel wat kindvriendelijke wandelingen in de regio ontdekt en soms ook zelf samengesteld. Onze favoriete ‘kidsproof’ wandelingen in Zuid-Limburg – inmiddels meer dan twintig stuks – delen we met je op onze website. Deze keer: een wandeling van 3,5 km. in buurtschap Euverem in Gulpen. 

De wandeling

Een speeltuin! De sfeer zit er al goed in bij de kinderen als we de parkeerplaats oprijden. Nadat ze een ‘warming-up’ hebben gedaan op de diverse speeltoestellen steken we het riviertje de Gulp over. Vervolgens wandelen we over een rustige weg; her en der zien we vakwerkhuizen. Een informatiebord leert ons dat hier vroeger de stoomtram over een enorm spoorviaduct reed. Het is moeilijk voor te stellen in deze serene omgeving, maar als we goed kijken zien we nog de sporen van deze geschiedenis in het landschap.

Even verderop zien we duidelijkere sporen van een andere geschiedenis: kasteel Neubourg. We lopen naar de hoofdentree voor een goede blik op het kasteel. Vanaf omliggende heuvels hadden we het al prachtig zien liggen. En van dichtbij is het kasteel al net zo adembenemend.

Terug over het wandelpad lopen we verder langs mooie vergezichten tot in buurtschap Euverem. Voor een pauzemoment wijken we hier even van de route en lopen naar Camping Osebos. Daar strijken we neer op het terras van Brasserie Herenberg. De kinderen spelen er met veel plezier in de grote speeltuin op het campingterrein. 

Daarna lopen we de laatste kilometer van de wandeling vooral door de bebouwde kom, maar met onderweg leuk uitzicht. Vlak voor het eindpunt van de wandeling ligt nog vakantiepark Roompot. Ze hebben een restaurant met terras, met mooi uitzicht (op zowel de omgeving als op een speeltuin). 

Leuke wandeling voor kinderen

Het is een korte wandelroute, met maar weinig hoogtemeters. Ook kunnen de kinderen langs de route:
  • Spelen in de openbare speeltuin bij het startpunt van de route;
  • Wegdromen bij het imposante kasteel Neubourg;
  • Lekker eten, drinken en spelen bij Brasserie Herenberg;
  • De wandeling afsluiten met een drankje en een speelmomentje bij het terras van Roompot vakantiepark.

Horeca

Brasserie Herenberg (op camping Osebos) is een kindvriendelijke adresje (met grote speeltuin) halverwege de route. In de hoofdstraat van Euverem is ook horeca gevestigd. Aan het eind van de wandeling is Roompot vakantiepark een stop waard; er is een mooi terras met een speeltuin.

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Vertrekpunt is op de parkeerplaats ter hoogte van Kampsweg 28 in Gulpen-Euverem.

Routebeschrijving
De route hebben we zelf geïmproviseerd en is als volgt:

1. Loop vanaf de parkeerplaats links en neem de eerste straat (Pesaken) links.
2. Sla na ca. 800 meter linksaf en volg het Nieuwborgerweidevoetpad.
3. Steek eerst het riviertje de Gulp en daarna het veld over - langs het kasteel - door het klaphekje (loop ca. driehonderd meter naar rechts om het kasteel van dichtbij te kunnen bekijken!) en volg het pad (Riehagervoetpad) naar links.
4. Sla aan het einde van het voetpad links (ga rechts voor Brasserie Herenberg (op het terrein van camping Osebos)).
5. Volg de straat Euverem tot de Kampsweg (ter hoogte van vakantiepark Roompot); sla daar linksaf terug naar de P.

Kinderwagen
De wandeling is geschikt voor kinderwagens (het veld langs het kasteel kan wel drassig zijn).

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *