Deze fietstocht rond Maastricht is supermooi én kindvriendelijk

Inhoud van dit artikel

Behalve in het centrum en daar omheen heeft ook het Maastrichtse ommeland heel veel moois te bieden. De beste manier om de omgeving te verkennen is per fiets. Onderstaande (grensoverschrijdende) route is één van de mooiste en veelzijdigste korte fietstochten die je in de regio kunt maken. Met een vrijwel volledig vlak parcours en de mogelijkheid tot allerlei leuke stops onderweg is er ook nauwelijks een fietstocht voor te stellen die kindvriendelijker is dan deze. Lees verder voor o.a. tips om de route extra leuk te maken voor kinderen, de routebeschrijving en waar in het centrum van Maastricht je bakfietsen, kinderzitjes en (kinder)fietsen kunt huren.

Door Nederland, Wallonië en Vlaanderen

Deze route is tweeëntwintig kilometer lang en begint in het centrum van Maastricht. Voorbij het centrum gaat de route langs de Maas met mooi uitzicht op de Sint Pietersberg aan de overzijde van de rivier. 

Eenmaal Maastricht uit is het niet lang fietsen tot in het historische centrum van Eijsden. 

Met de fietspont kun je in Eijsden de Maas oversteken naar Lanaye in Franstalig BelgiëDaar gaat de route verder naar het enorme sluizencomplex in Petit-Lanaye (Klein-Ternaaien).

Daarna gaat het langs het Albertkanaal, tussen steile krijtrotswanden, naar het Vlaamse Kanne. Voorbij dit dorp gaat de route weer de grens over en voert langs chateaus en wijngaarden terug naar Maastricht.

Route en aanvullende tips

De route volgt de volgende fietsknooppunten: 01 – 02 – 04 – 75 – 76 – 413 – 412 – 411 – 401 – 12 – 03 – 01.  Knooppunt 01 is op de Kesselsekade op de kruising met de Sint Servatiusbrug. Tussen sommige knooppunten zijn leuke plekken gelegen voor te pauzeren of waar het de moeite waard is een kleine omweg te maken. Ik zet ze (knoop)puntsgewijs op een rijtje:

1. Tussen knooppunt 04 en 75:

  • Op een kwartier fietsen van Maastricht ligt Fun Valley met o.a. een enorme binnen- en buitenspeeltuin en een dagstrand. Vooral op een warme dag is dit een leuke aanvulling op de fietstocht.
  • Op honderd meter van knooppunt 75 (aan de grote weg) ligt Buitengoed De Moosjtum. De landelijke tuin met speeltoestellen is een heerlijke plek voor een vlaai- of lunchstop.
2. Tussen knooppunt 75 en 76:
  • Eijsden is een mooi historisch plaatsje en de moeite van een klein ommetje waard. Om kasteel Eijsden (van buiten) te bezichtigen wijk je tijdelijk af van de route en volg je een paar honderd meter knooppunt 77.
3. Tussen knooppunt 76 en 413:
  • Eenmaal per fietspont aangekomen in Wallonië kun je niet om Brasserie Le Grand Petit (op moment van schrijven (tijdelijk?) gesloten) heen. Met een speeltuin en een terras met fraai uitzicht op de Maas, is dit een plek die uitnodigt voor een kleine pauze.
4. Tussen knooppunt 411 en 401:
  • Knooppunt 411 is bij de enorme sluizen van Ternaaien. Ongeveer een kilometer verderop – bij de mooi gelegen Brug van Kanne – staan picknicktafels en is er een speeltuin.
  • Bij knooppunt 401 is het de moeite waard een kilometer om te fietsen. Fietst eerst 130 meter door richting knooppunt 557, maar houd bij de splitsing links aan (richting Vroenhoven). Fiets langs de ijssalon (of haal er een ijsje en maak dit ommetje verder te voet) en sla na de bezienswaardige Heilig Grafkapel rechtsaf de Kapelstraat in tot aan de Cannerweg. Vanaf daar kun je een mooie blik werpen op Chateau Neercanne om vervolgens rechtsaf weer terug te keren naar de route.
5. Tussen knooppunt 401 en 12:
  • Op de Mergelweg, na huisnummer 235, leidt een klein weggetje naar De Mergelhoof, qua ligging een van de meest bijzondere natuurspeeltuinen van Nederland.
  • Volg je vanaf knooppunt 12 de bordjes naar knooppunt 411, dan fiets je naar de Sint-Pietersberg. Behalve een terrasje pakken (met uitzicht), kun je er mini-golfen en de grotten en het fort bezoeken. Per fiets (via een steile klim) kun je ook nog koers zetten naar de bijzondere ENCI-groeve (foto).

Fietsverhuur en navigatie

Vlakbij station Maastricht ligt fietsspecialist Aon De Stasie waar ze (elektrische) bakfietsen en kinderzitjes verhuren. Kinderfietsen verhuren ze er niet. Die verhuren ze wel bij Courtens Bike sports (waar ze dan weer geen kinderzitjes en bakfietsen verhuren).

De fietsroute is gemakkelijk te volgen aan de hand van de knooppuntenbordjes. Als extra hulpmiddel kun je de app van Fietsknoop downloaden.

TIP: lees ons superblog met tips voor Maastricht met kinderen. Daarin wordt verder doorverwezen naar onze zes andere blogs vol met tips voor Maastricht.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *