Dé wandeling van Zuid-Limburg is ook superleuk voor kids (Valkenburg, 3 km.)

Inhoud van dit artikel

De omgeving van kasteel Oost en kasteel Schaloen in Valkenburg is waarschijnlijk hét wandelgebied van Zuid-Limburg, niet in het minst voor kinderen. Er is hier zoveel te beleven dat je over een gezinswandeling van drie tot vijf km. makkelijk de hele dag kunt doen. Zo een wandeldag zag er voor ons zo uit…

De wandeling

We starten vanaf de (betaalde) parkeerplaats bij het Geulpark waar we langs de Oud Valkenburgerweg naar rechts gaan, op zoek naar het eerste gele wandelpaaltje. Na de weg overgestoken te hebben volgen we een smal pad waarna een beklimming volgt, het Biebosch in. Terwijl we genieten van de mooie uitzichten, verzamelen de kinderen onderweg de nodige bosattributen. Na dik een km. door het hellingbos te hebben gelopen leiden de gele paaltjes ons via een afdaling naar kasteel Schaloen.

Koffietijd, met vlaai! Bij Kasteel Schaloen is een cafe-restaurant waar je gezellig binnen of lekker buiten op het terras kunt zitten. Na de vlaai kijken we verder rond bij het prachtige kasteel. Seizoensgebonden kun je op zondagen ook de kasteeltuin bezoeken. Voor kinderen zijn er speurtochten te doen in de kasteeltuin en in de naastgelegen watermolen.

Even voorbij kasteel Schaloen hebben we mooi uitzicht op een ander kasteel; Kasteel Genhoes in Oud-Valkenburg. Via een bomenallee lopen we naar de Kleine Geul, die we ter hoogte van enkele opvallende religieuze beelden oversteken. Even verderop kunnen we tot aan het riviertje komen en al gauw testen de kinderen met steentjes en takken het water. Met zomers weer kun je hier prima pootje baden en spelen in het water (waterschoentjes aanbevolen).

Even verderop komen we bij de grote speeltuin (entree €1,-), naast restaurant ’t Koetshoes. We lassen hier een lange stop in, zodat de kinderen naar lieve lust kunnen spelen en we kunnen genieten van een late lunch op het terras.

Het laatste deel van de wandeling wijken we af van de gele paaltjesroute. Eerst lopen we naar Kasteel Oost; op zichzelf al een omweg waard, maar voor de kinderen vooral leuk dankzij het kleine dierenpark met o.a. schapen, pony’s, geiten, kippen en knaagdieren. Daarna steken we de Geul weer over naar een natuur-/waterspeeltuin, waar de kinderen naar hartenlust spelen met water, zand en grote takken. Verderop, in het Geulpark, lopen we langs de zogenaamde beweegroute. De rek- en beweegtoestellen zijn niet echt geschikt voor kinderen, maar die van ons weten zich op sommige wel te vermaken.

Na al die inspanning is het gelukkig nog maar een paar honderd meter lopen tot we weer bij de auto zijn. Wat hebben we veel gezien op deze route en de kinderen veel kunnen doen tijdens deze wandeling!

Leuke wandeling voor kinderen

Dit is een leuke wandeling in Valkenburg voor kinderen, want ze kunnen:

  • Op ontdekking in het bos en rond kastelen;
  • Op speurtocht in een kasteeltuin of bij een watermolen;
  • Spelen bij het riviertje en in de grote speeltuin;
  • Diertjes kijken bij weer een ander kasteel;
  • Spelen in de natuurspeeltuin en op de beweegroute.

Horeca

Op de route liggen brasserie Kasteel Schaloen en restaurant ’t Koetshoes. Beide hebben een fijn terras, maar ook binnen is het sfeervol zitten. Bij ’t Koetshoes is een grote speeltuin

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Parkeren kan op de betaalde parkeerplaats Geulpark aan de Oud Valkenburgerweg of bij Kasteel Oost (parkeren met blauwe schijf, max. drie uur; parkeerplaats raakt in vakanties en weekenden snel vol). Welke optie het handigst is hangt af van welke route je wilt lopen...

Routebeschrijving
Dit wandelgebied is vrij eenvoudig op de bonnefooi te verkennen. Ook zijn er twee paaltjeswandelingen die geschikt zijn om met jonge kinderen te wandelen. De boven beschreven route is de gele paaltjesroute (4,6 km.). Deze start vanaf de parkeerplaats Geulpark. De route gaat deels door het bos met onderweg mooie uitzichten. Een korter alternatief is de rode paaltjesroute (3,1 km.), die officieel vanaf de P bij Kasteel Oost start, maar ook langs de P Geulpark komt. De rode route is geheel vlak en komt ook langs de natuurspeeltuin en het dierenparkje (de gele route niet).

Kinderwagen
De gele paaltjesroute is niet geschikt voor kinderwagens. De rode paaltjesroute is wel geschikt voor kinderwagens. 

Voor meer kindvriendelijke wandelingen in Zuid-Limburg, klik hier. 

Meer tips voor Valkenburg staan in dit blog: Valkenburg: 8 x tips met kinderen.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *