Victoria (Canada) met kinderen: 10 tips voor stad en omgeving

Inhoud van dit artikel

Hoewel de meeste toeristen vooral voor de natuur naar Vancouver Island gaan, is een bezoek aan hoofdstad Victoria ook zeker een aanrader. In dit blog deel ik de tips die wij verzamelden tijdens een week lang verblijf in Victoria met onze kinderen. Bezoek je de stad op een dagtrip, dan raad ik je aan om in elk geval de bovenste drie tips af te vinken. Heb je meer tijd, dan zijn de overige tips ook zeker het opvolgen waard.  

Downtown

Victoria heeft voor Noord-Amerikaanse begrippen een vrij groot historisch centrum en mede daardoor ook (nog steeds) een meer Britse uitstraling. Het meest imposante gebouw in het centrum, is het Parliament Building. De tuinen en fonteinen voor het gebouw zijn een heuse fotospot en onze kinderen konden er even fijn hun energie kwijt.

Een steenworp verderop ligt het Empress hotel. Een deel van dit statige hotel (met winkels en openbare toiletten) is via een zij-ingang voor iedereen opengesteld (leuk om even binnen te kijken). Voor wie meer sfeer wil proeven in het hotel is de befaamde high-tea het overwegen waard.

Het Parliament Building
Het Empress Hotel

Beide gebouwen liggen als het ware rond de binnenhaven, waar je leuk kunt wandelen over de ‘inner harbour pathway’. Verder vonden wij in downtown vooral het oude deel tussen Government street (met veel souvenirwinkels) en Wharf street het rondkijken waard. 

Straatbeeld in Victoria
Blik op binnenhaven en stad

Royal BC Museum

Interactief bezig in het museum

Tussen het Parliament Building en het Empress Hotel in ligt het Royal BC Museum; een van de voornaamste musea in British Columbia. In dit mooie museum wordt op toegankelijke wijze de cultuur en natuur van British Columbia belicht. De vaste tentoonstelling telt veel diorama’s en interactieve opstellingen, waardoor het ook voor onze kinderen een zeer onderhoudend museum bleek. Ook leuk is het Thunderbird Park, direct naast het museum, waar een grote collectie totempalen te zien is.

Op ontdekking in het Royal BC museum

Behalve het Royal BC Museum zijn er in downtown Victoria nog een aantal musea die zeer geschikt zijn om met kinderen te bezoeken. Dit zijn o.a. het Maritiem museum, Miniature World en de Bug Zoo.

Totempalen in het Thunderbird Park

Fisherman’s Wharf

Net buiten het centrum van Victoria ligt Fisherman’s Wharf. Dit havengebied is door de vele kleurrijke woonarken, kiosks en eetkraampjes getransformeerd tot een populair toeristengebied. Fish & chips is hier de ‘signature dish’ (wij trotseerden de rij bij Barb’s, die naar verluid de beste heeft), met optioneel een lekker ijsje als toetje. Direct aan de werf ligt het kleine Fisherman’s Wharf Park, met speeltuin en picknicktafels.

Doorkijkje naar een deel van Fisherman’s Wharf

Zelf liepen wij vanuit downtown heen en terug naar Fisherman’s Wharf (een leuke wandeling langs het water, van – enkele reis – ca. anderhalve km.). Een andere optie is om erheen te gaan met een watertaxi.

Speeltuin in Fisherman’s Wharf Park
Watertaxi's bij Fisherman's Wharf

Beacon Hill Park

Beacon Hill Park is een groot park, gelegen tussen downtown en de open zee (waarlangs de Dallas Road Walkway ligt; een mooie wandelroute). Beacon Hill Park is een middelgroot park met een beetje twee gezichten. Enerzijds zijn er de mooi aangelegde vijvers en de prachtige bomen en bloemperkjes. Anderzijds heeft het park ook delen met meer wilde natuur, waaronder flinke rotspartijen. Opvallendste bezienswaardigheid in het park is ’s werelds hoogste totempaal (39 meter). Verder is er in het een park een kleine kinderboerderij (gratis entree) en zijn er twee vrij grote speeltuinen.

Speeltuin tussen de bloemperken
Dallas Road Walkway; wandelpad langs zee

Willows Beach

Van de vele stranden in Victoria kozen wij Willows Beach voor een dagje aan zee. Door het (doorgaans) kalme water en de langzaam aflopende zeebodem is dit een van de fijnere stranden in Victoria om met kinderen heen te gaan. Bovendien zijn er goede voorzieningen, zoals openbare toiletten, een ‘tea room’ (cq. strandkiosk) en een speeltuin. Leuke extra, is het uitzicht op de gigantische gletsjer van Mount Baker, 120 km. verderop.

Willows Beach
Op de achtergrond Mount Baker

Splash Parks

Ons bezoek aan Willows Beach combineerden we met een bezoek aan het Carnarvon Rotary Waterpark (gratis entree). In dit ‘splash park’ konden onze kinderen leuk spelen met waterkanonnen, fonteintjes en speeltoestellen. 

Splash parks (cq. water parks) zijn populair in British Columbia (we bezochten er minstens zeven tijdens onze reis) en ideaal om even af te koelen op een warme zomerdag. Behalve Carnarvon Rotary Waterpark, zijn er nog ca. vijf gratis waterparkjes in Victoria, om met kinderen heen te gaan.

Carnarvon Rotary Waterpark

Thetis Lake Regional Park

Meer verkoeling vonden we op een strand aan de rand van Victoria, in Thetis Lake Regional Park. Dit park is een van de grootste in z’n soort en bestaat uit twee meren, omringd door uitgestrekte bossen. De stranden in het park zijn voorzien van faciliteiten zoals, toiletten en omkleedruimtes. Van de 40 km. aan wandelpaden is vooral het wandelrondje om de meren (van ca. vijf km.) populair.

Strand aan Thetis Lake

Whale tour

Gespot tijdens de tour: deze walvis

Vanuit de binnenhaven in Victoria vertrekken dagelijks tal van boten voor een ‘Whale Tour’. Bij deze tochten kun je orca’s (‘killer whales’) en walvissen spotten. 

Wij maakten een tour van ruim drie uur op een gewone boot (er varen ook snelle Zodiacs  – geschikt vanaf zes jaar – die dichterbij de orca’s kunnen komen). We spotten o.a. een walvis (die heel dichtbij onze boot kwam!) en meerdere groepen orca’s. Ook voeren we langs een paar kleine eilandjes met een grote kolonie zeeleeuwen. 

Al-met-al een erg gave ervaring, ook voor de kinderen, en zeker een aanrader! Overigens kun je ‘whale tours’ ook elders in British Columbia en ook in Washington State (USA) doen.

TIP: kleed je warm aan op de boot, zelfs op een hete zomerdag. De wind op zee kan de boottocht onaangenaam koud maken.

Een van de orca's die we spotten
Kolonie zeeleeuwen

Colwood

Een leuke bestemming, net buiten Victoria, is Colwood. Wij bezochten er het kasteel (Hatley Castle) met tuinen. Even verderop keken we rond bij Colwood Waterfront, dat tussen zee en lagune in ligt. Hier ligt ook Lagoon Beach. Op dit rustige strand (met grof zand) was het voor onze kinderen leuk spelen met het vele aangespoelde drijfhout.

Familiekiekje bij Hatley Castle
Lagoon Beach

Pacific Marine Circle Route

Victoria ligt aan de Pacific Marine Circle Route (PMCR); een 263 km. lange toeristische autoroute. Deze route is een ideale manier om het zuiden van Vancouver Island te verkennen. Vanuit Victoria reden wij de PMCR in twee dagen (met een overnachting onderweg). Onderweg stopten we o.a. bij ruige stranden, regenwouden, watervallen, spiegelmeren, mooie baaien en de Malahat Skywalk (op een half uur rijden van Victoria). Ik vertel er meer over in dit blogTip voor Vancouver Island: rijd de Pacific Marine Circle Route!

Sombrio Beach, langs de PMCR
Malahat Skywalk

Wij deden in British Columbia met onze kinderen niet alleen Victoria aan. We bezochten ook Vancouver en omgeving en het aangrenzende deel in de USA. Enkele van de blogs met tips:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *