Squamish: leuke tussenstop tussen Vancouver en Whistler

Inhoud van dit artikel

Mede door de ligging aan een fjord en de nabijheid van een hoge waterval is Squamish een interessante tussenstop tussen Vancouver en Whistler. In dit blog vertel ik over onze ervaringen in Squamish. Ook noem ik onderaan het blog enkele overwegingen voor als je een keuze wilt maken voor óf een dagtocht met de gondel in Squamish óf met de gondel in Whistler.

Squamish

Squamish ligt langs de bezienswaardige Sea-to-sky-Highway, op ca. een uur rijden van zowel Vancouver als Whistler. Ons leek het stadje voor bezoekers vooral functioneel (we deden er boodschappen…) en niet persé een bezoek waard. Toeristen komen dan ook vooral voor de spectaculaire natuur naar Squamish.

Shannon Falls

Een van die natuurlijke trekpleisters is Shannon Falls. Met een hoogte van 335 meter is dit de op twee na hoogste waterval in British Columbia. Vanaf de parkeerplaats liepen we in enkele minuten tot dichtbij de waterval. De vegetatie in het gebied bestaat deels uit regenwoud en is opvallend groen en mossig. Bij de waterval hadden onze kinderen vooral veel plezier met het klauteren op de rotsen en de keien in de rivier. Ook maakten ze van de gelegenheid gebruik om even pootje te baden. Qua voorzieningen zijn er bij de parkeerplaats een klein parkje met picknicktafels en toiletten. Al-met-al heb je aan een uurtje genoeg om een leuke indruk te krijgen van de Shannon Falls.

Sea-to-Sky Gondola

Een paar honderd meter van de waterval staat de Sea-to-Sky Gondola. Deze kabelbaan brengt bezoekers in tien minuten naar de top van een steile berg. 

Al voor het ritje waren onze kinderen enthousiast over deze plek. Bij het dalstation is namelijk een ijskraam, een leuke speeltuin en – i.v.m de zomerse hitte – stond er ook een sproeier aan.

Alpine Alley

Eenmaal boven kozen we van de tien gemarkeerde wandelroutes in het gebied de kinderwandeling ‘Alpine Alley’. Zoals de naam al een beetje aangeeft wordt bij deze route de alpinist in kinderen op de proef gesteld. Zo moeten ze op diverse plekken langs de wandelroute klimmen en klauteren en ook diverse opdrachten uitvoeren. Al-met-al een leuke wandeling voor de kinderen, maar met 400 meter wel aan de korte kant.

Panorama Trailhead

Wij combineerden de wandeling dan ook met een andere wandelroute: de Panorama Trailhead (in totaal zijn er tien). Deze route (1,3 km.) gaat door het bos, met her en der grote rotsformaties. Onderweg zijn er meerdere prachtige uitzichtpunten, waarvan de Chief Overlook Viewing Platform het mooiste panorama biedt. Vanaf daar kijk je schitterend uit over de Howe Sound Fjord.

Speeltuin

Hoewel de wandelroute kort waren, komen we toch bijna oververhit weer terug bij het startpunt. Met 35+ graden is het dan ook bloedheet. De speeltuin die boven bij het bezoekerscentrum is, laten onze kinderen dan ook links liggen. In plaats daarvan hebben ze veel lol met een sproeier die – ter verkoeling – aanstaat. Ook het restaurant-terras blijkt een goede plek om af te koelen. Onder een parasol genieten we er van een drankje met prachtig uitzicht op de fjord.

Suspension Bridge

Na het drankje op het terras lopen we nog een paar keer over de 100 meter lange hangbrug (de ‘Sky Pilot Suspension Bridge’), die hier ruim driehonderd meter boven de grond bungelt. Zowel het zicht omlaag, alsook op de omgeving zijn indrukwekkend. Het is een mooie afsluiter van een tof dagje outdoor in Squamish. Als afsluiter eten we beneden bij de kabelbaan nog een ijsje en spelen de kinderen in de speeltuin. Daarna rijden we verder over de bezienswaardige Sea-to-Sky-Highway.

Squamish vs. Whistler

Whistler en Squamish; twee plekken langs de Sea-to-sky-Highway, op een uurtje rijden van elkaar. Allebei met een gondel, die je hoog op de berg brengt. Allebei met een ‘suspension bridge’ en allebei gelegen in een prachtige omgeving. Maar, beide ook met een stevig prijskaartje (voor de gondel). Dus wellicht heb je dezelfde vragen als waar wij mee zaten: wat is het verschil en als we moesten kiezen kunnen we dan beter de gondel in Squamish óf de gondel in Whistler nemen? Overigens, meer info over Whistler lees je in ons blog over die plaats.

De Cloudraker Skybridge in Whistler

Allereerst is de prijs voor de gondel in Squamish een stuk lager. Je betaalt er $142,- voor een gezinsticket. In Whistler ben je – afhankelijk van de gezinssamenstelling – al gauw meer dan $100,- meer kwijt. Voor de genoemde prijs kan je in Squamish wel maar één gondel gebruiken, terwijl je in Whistler met een dagkaart toegang hebt tot drie gondels en een stoeltjeslift. 

Whistler is dan ook vooral een ‘gondel-ervaring’, met o.a. de spectaculaire Peak-to-Peak gondola als attractie. Weliswaar heb je er fantastische uitzichtpunten nabij de bergstations, maar drukbezocht als het is en omdat het primair een skigebied is, hadden we in Whistler minder het gevoel van in de natuur te zijn. In Squamish liepen we over bospaadjes – langs grote rotsen en uitzichtpunten – zonder veel mensen tegen te komen en hadden we juist wel meer het gevoel echt in de natuur te zijn. 

Voor kids is er ook meer te doen rond de gondel in Squamish, hoewel onze kinderen de sneeuw en de bijzondere gondelritjes in Whistler ook erg leuk  vonden. Conclusie is dat de gondels in zowel Squamish als Whistler een aanrader zijn en dat beide ook weer heel anders zijn qua beleving. Wil je er maar één van de twee doen, dan is de voorkeur voor soort ervaring (en eventueel de prijs) mijns inziens de voornaamste factor om de keuze op te baseren.

Op zoek naar meer inspiratie voor British Columbia? Lees onze andere Canada blogs

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *