Sint Pietersberg – De 10 leukste activiteiten met kinderen

Inhoud van dit artikel

De Sint Pietersberg is de enige ‘stadsberg’ van Nederland en min of meer een must om te bezoeken als je in Maastricht bent. Voor gezinnen met kinderen kan de Sint Pietersberg zelfs zomaar het (letterlijke en figuurlijke) hoogtepunt zijn van een bezoek aan Maastricht. In dit blog ontdek je in woord en beeld wat er zoal te doen is op de Sint Pietersberg met kinderen.

Het Oog van Sint Pieter

Gelegen aan de centrumkant is het Oog van Sint Pieter voor velen de (steile) toegangspoort tot de Sint Pietersberg. Parkeren kan hier tegen voordelig tarief. 

Direct aan ‘het Oog’ liggen Fort Sint Pieter (zie elders in dit blog), Chalet Bergrust en Brasserie Monte Nova. De twee laatstgenoemden hebben elk een fijn terras met mooi uitzicht op Maastricht. Bij Monte Nova kan tevens minigolf worden gespeeld (18 holes). 

Het Oog van Sint Pieter is ook het vertrekpunt voor een rondleiding door de Grotten Noord en startpunt van diverse wandelroutes op de Sint Pietersberg.

Het Oog van Sint Pieter, gezien vanaf het fort

Groene wandelroute

Van de wandelroutes die bij het Oog van Sint Pieter starten is de groene route – mede door de lengte (5,4 km.) – het meest kindvriendelijk. De groene route geeft een goede introductie tot de Sint Pietersberg en wisselt stukjes bos af met gras- en akkerland en met het oude dorp Sint Pieter. Verschillende uitzichtpunten langs de route nodigen uit tot een korte stop, net als Buitengoed Slavante (restaurant met speeltuin).

Minpunt van de groene route is dat die niet direct langs het uitzichtplatform bij de ENCI-groeve leidt, maar er net voor afbuigt (i.t.t. onze eigen wandelroute: zie onderstaand). Wie de groene route gaat lopen raad ik dan ook aan, op dat punt van de wandeling, de route iets aan te passen om zo ook tenminste het prachtige uitzicht op de Enci-groeve mee te pakken.

Bankje met uitzicht, langs de groene route

Enci-groeve

Uitzicht op de ENCI-groeve

De Enci-groeve is door tientallen jaren van afgravingen verworden tot een – voor Nederland – uniek natuurgebied. Vanaf een spectaculair hangend uitkijkplatform heb je een prachtig uitzicht over de groeve. Vanaf daar kun je via 215 treden – en langs hoge mergelwanden met uitgehakte grotten – afdalen tot in de groeve. Langs smaragdgroene watertjes en oud werkmaterieel kan de groeve al wandelend worden doorgestoken. Op de route liggen twee horeca-zaken en een Oerrr-natuurspeeltuin (opening medio zomer 2024).

De Enci-groeve is een bijzondere plek om te ontdekken en een wandeling is er voor jong en oud een van dé aanraders om te doen in Maastricht. Om je daarbij om weg te helpen hebben we een kindvriendelijke wandelroute uitgestippeld die door de Enci-groeve gaat. Startplek van de wandeling is bij buitengoed Slavante. 

Meer info lees je hier: Bijzondere wandeling – Rondje Enci-groeve in Maastricht (4 km.) 

Buitengoed Slavante

Buitengoed Slavante is een fraai gelegen restaurant vanwaar je een bijzonder uitzicht hebt over de Maas. Bij het ruime terras ligt een speeltuin met o.a. schommels en een wip. 

Met ruimschoots parkeergelegenheid – deels beneden aan de berg – is Slavante een goede startplek voor een wandeling naar de Enci-groeve of elders op de Sint Pietersberg (het ligt o.a. aan de groene route). Op vijf minuten wandelen van Slavante ligt ook Hoeve Lichtenberg (zie volgende alinea). 

Buitengoed Slavante is tevens de vertrekplaats voor een bezoek aan de grotten Zonneberg (zie verderop in dit blog).

Buitengoed Slavante

Hoeve Lichtenberg

Aan de rand van de Sint Pietersberg, hoog boven de Maas, ligt Hoeve Lichtenberg. De toren van dit vroegere kasteel kan gratis beklommen worden voor een spectaculair uitzicht, tot ver in België. Uit ervaring weet ik dat de openingstijden van de toren nogal onregelmatig zijn en dat je op zondagen de beste kans hebt de hoeve opengesteld aan te treffen. 

Hoeve Lichtenberg is gemakkelijk te bereiken vanaf Buitengoed Slavante (zie bovenstaand) en ook te huur als bijzonder vakantie-adresje voor maximaal twaalf personen.  

Hoeve Lichtenberg, vanaf de overkant van de Maas

Grotten

Op de Sint Pietersberg kunnen zowel de Grotten Noord als de Grotten Zonneberg worden bezocht. In beide grotten gaat een rondleiding (duur: 60 tot 75 minuten) door een klein deel van de in totaal 60 km. aan ondergrondse gangen die vaak zijn versierd met fraaie wandtekeningen. Leukst voor kinderen (van 3 t/m 8 of van 8 t/m 12 jaar) is waarschijnlijk de ‘kids tour‘ in de Grotten Noord.

Iets oudere kinderen kunnen ook deelnemen aan de steptocht door Grotten Zonneberg. Een bezoek aan de Grotten Zonneberg kan eventueel worden gecombineerd met een boottocht vanuit het centrum van Maastricht.

Overigens kunnen – tegenover de Sint Pietersberg – ook de grotten van de Jezuïetenberg worden bezocht. Dankzij de vele kunstwerken – van de hand van de Jezuïeten – hebben deze grotten veel weg van een (prachtig) ondergronds kunstmuseum. Naast de Jezuïetenberg kan ook een voormalig ondergronds NAVO-hoofdkwartier worden bezocht middels een speciale rondleiding.

Grot, uitgehakt uit mergel

Fort Sint Pieter

Uitzicht vanaf fort Sint Pieter

Strategisch gebouwd op de Sint Pietersberg torent Fort Sint Pieter al ruim 300 jaar boven Maastricht uit. Een bezoek aan het fort (enkel middels een rondleiding) staat dan ook garant voor mooi uitzicht over de stad. En binnen in het fort – deels ondergronds – is er uiteraard ook genoeg te zien. Van ‘spannende’ gangen en trappetjes tot kanonnen en de diepste waterput van Nederland. 

Het fort kent een rijke geschiedenis, die door een gids in een uur beknopt wordt verteld. Bij de entree is ook een kleine (gratis toegankelijke) bezoekersexpo met enkele kindvriendelijke displays. Al-met-al is een bezoek aan Fort Sint Pieter leuk voor zowel volwassenen als voor kinderen (mijn zoon en dochter (destijds zeven en vijf) vonden de rondleiding ‘best leuk’ respectievelijk ‘superleuk’).

Tip: met een combiticket is een fortbezoek voordelig te combineren met een rondleiding door de Grotten Noord.

Kanonnen in Fort Sint Pieter

Speeltuin Mergelhoof

Gelegen tegen de flanken van de Sint Pietersberg is Natuurspeeltuin Mergelhoof qua ligging een van de mooiste speeltuinen van Nederland. De steile beboste hellingen zijn op zichzelf al leuk speelterrein voor (oudere) kinderen. Meer speelplezier biedt Mergelhoof in de vorm van o.a. schommels, klimtoestellen, trampolines, een zand-/waterspeeltuin en een kabelbaan. In langdurige warme periodes wordt ook het kinderzwembad opengesteld. Tevens zijn er veel picknicktafels en is er kleinschalige horeca. Entree: €1,75 p.p.

Een gedeelte van speeltuin Mergelhoof

Chateau Neercanne

Tegenover de Sint Pietersberg ligt het enige terrassenkasteel van Nederland; Chateau Neercanne. In het uit mergel opgetrokken kasteel is een restaurant gevestigd. Een wandelingetje langs de wijngrot, over de terrassen en door de kasteeltuin – met fraai uitzicht op de omgeving – zal voor velen een ‘Frankrijk-gevoel’ oproepen. 

Bovenlangs het kasteel loopt een pad vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Sint Pietersberg en op het Belgische dorp Kanne. Verder omhoog ligt het Cannerbos, een hellingbos waar het leuk wandelen (en ravotten) is voor kinderen. Op 400 meter van het kasteel – net over de grens, in Kanne – ligt ook een ijssalon; een mooie tussenstop voor een kort wandelrondje vanaf Chateau Neercanne. Meer tips voor Kanne lees je overigens in dit blog: Maastricht met kinderen – Vijf leuke uitstapjes net over de grens

Chateau Neercanne
Uitzicht op de Sint Pietersberg en op Kanne

Fietsen rond de Sint Pietersberg

Doordat de Sint Pietersberg maar beperkt toegankelijk is voor fietsers en enkele zeer steile klimmetjes heeft is het er niet erg fietsvriendelijk (tenzij je met een MTB komt, dan kun je deze route doen). Het tegenovergestelde geldt voor de door ons uitgestippelde kindvriendelijke fietstocht rondom de Sint Pietersberg. Deze grensoverschrijdende route is geheel vlak. En wonderschoon! Verwacht glooiende wijnhellingen (van de Apostelhoeve), steile rotswanden en een kabbelende Jeker. Stop onderweg zeker even bij Chateau Neercanne, bij de speeltuin langs het Albertkanaal (in Kanne) en bij de grote sluis van Lanaye. 

Meer info over deze fietsroute en over (kinder)fietsenverhuur in Maastricht lees je hier: Deze fietstocht rond Maastricht is supermooi én kindvriendelijk

Fietsen rond de Sint Pietersberg

Behalve voor de Sint Pietersberg hebben we ook veel tips voor activiteiten met kinderen elders in Maastricht. Een overzicht van onze tips en van al onze zeven Maastricht blogs vind je hier: Maastricht met kinderen – De leukste en meeste tips lees je hier! 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *