Maastricht met kinderen – Vijf leuke uitstapjes net over de grens

Inhoud van dit artikel

Maastricht grenst voor ongeveer de helft aan Vlaanderen en ook een klein stukje aan Wallonië. Net over de grens in België kun je leuke uitstapjes voor kinderen maken in Kanne, Lanaken, Oud-Rekem, Eben-Emael en Vroenhoven. 

Kabouterpad en speeltuin in Lanaken

Domein Pietersheim (op drie km. van Maastricht) is een van de toegangspoorten tot het Belgisch Nationaal Park Hoge Kempen. Pietersheim is ook de naam van het fraaie kasteel (met hotel) en de oude waterburcht die in dit gebied gelegen zijn. Op ongeveer een kilometer van het kasteel liggen een kinderboerderij en een enorme speeltuin (gratis toegankelijk) met een restaurant met groot terras. In het gebied is het mooi wandelen en zijn diverse paaltjesroutes te volgen. Via het 2,7 km. lange ‘kabouterpad’ –  met onderweg allerlei opdrachten voor kinderen – kun je van de speeltuin, via de kinderboerderij, naar het kasteel en weer terug lopen. De omgeving vol bos en heide is tevens ideaal fietsgebied (een fietstocht is makkelijk te combineren met een bezoek aan Oud-Rekem; zie verderop).

Touwenparcours en grotbezoek in Kanne

Net voorbij Chateau Neercanne ligt het grensplaatsje Kanne. Het dorp is fraai gelegen aan het Albertkanaal en tussen steile heuvels. Naast de sierlijke kanaalbrug ligt een speeltuin en is een picknickplek. Aan de overkant van het water zijn de (mergel)grotten van Kanne te bezoeken middels een rondleiding. Langs het kanaal – bij het plateau van Caestert –  ligt ook een ‘touwenparcours’; een uitdagende klim als onderdeel van een wandelroute. Vijfhonderd meter verderop, net buiten Kanne, ligt het enorme sluizencomplex van Ternaaien. Het passeren van schepen door de grote sluizen is een mooi schouwspel.  

Bunkers en pannenkoeken in Eben-Emael

Voorbij Kanne, net in het Waals gewest, ligt een van de grootste fortificaties van EuropaFort Eben-Emael heette ‘onneembaar’ te zijn, maar in mei 1940 kostte het de Duitse troepen slechts 36 uur om het te veroveren. Verkennen van (een deel van) de kilometerslange gangen van het fort kan zowel op eigen houtje als o.l.v. een gids en is inclusief bezoek aan het museum. Een fortbezoek is leuk te combineren met het ernaast gelegen pannenkoekenrestaurant Moulin Loverix. Op 150 meter van het restaurant ligt ook een kleine speeltuin.

Belevingscentrum en ijsjes in Vroenhoven

Op nog geen vijfhonderd meter van Maastricht ligt de brug van Vroenhoven. Direct onder de brug – met mooi uitzicht op het Albertkanaal – is een kindvriendelijke brasserie met een ‘zwevend’ terras. Bij het restaurant is ook een belevingscentrum met een expositie over de Tweede wereldoorlog en een museum over de binnenvaart. Vooral laatstgenoemde is met de nodige interactieve doe-dingen een bezoekje waard met kinderen. De expositie over de oorlog gaat vooral over de gevechtshandelingen bij de brug en in de omgeving in mei 1940. Naast de brug ligt verder nog een ijssalon. En de omgeving leent zich prima voor een wandeling.

 

Fietsen en spelen onderweg naar Oud-Rekem

Acht aantrekkelijke kilometers fietsen langs de Maas scheiden Maastricht van Oud-Rekem. De prachtige authentieke dorpskern leverden Oud-Rekem ooit de titel van ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’ op. En je snapt wel waarom wanneer je door de pittoreske kasseienstraten slentert langs gezellige terrasjes en het indrukwekkende 16e-eeuwse kasteel d’Aspremont-Lynden. Ga je op de fiets en volg je vanuit Maastricht de knooppunten 10 – 559 – 53 – 58 dan kom je onderweg nog langs een grote speeltuin in rivierpark Maasvallei.

TIP: meer leuke tips (+ links naar zes Maastricht blogs) lees je in dit artikel: Maastricht met kinderen

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *