Polen met kinderen: vakantie bij een ‘agroturystyka’ in Silezië

Inhoud van dit artikel

Afgelopen zomer waren we met onze kinderen in Polen, voor een paar dagen vakantie in de regio Silezië. We verbleven er bij een kindvriendelijke agroturystyka (Pools voor ‘agriturismo’). Vanaf daar maakten we enkele uitstapjes in de regio. Onderstaand een beknopt verslag…

Waar ligt Silezië?

Silezië is een historische regio, die sinds 1945 voor het overgrote deel bij Polen is gevoegd. Daarmee kwam voor de regio een einde aan ca. 700 jaar Duitstalig bestuur. Pools Silezië ligt in het zuidwesten van Polen en is opgedeeld in Opper-Silezië en Neder-Silezië (met als hoofdstad Wroclaw). Tijdens onze vakantie verbleven we in Neder-Silezië, in het dorpje Dobków. Wil je naar Polen met kinderen, dan is de regio Neder-Silezië zo ongeveer het minst ver rijden vanuit Nederland. Het grenst aan zowel Duitsland als Tsjechië en ligt op ca. 815 km. van Utrecht. 

Agroturystyka

In Polen verbleven we met onze kinderen bij Villa Greta. We hadden er een ruim appartement, met één aparte slaapkamer (ze hebben er ook grotere accommodatie, waaronder een vakantiehuis). Villa Greta is een soort aparthotel, met de uitstraling van een ‘agroturystyka’. Het is landelijk gelegen, tussen glooiende heuvels met landbouw. Op een van die heuvels staan relaxstoelen, vanwaar je leuk uitkijkt over de omgeving. Op het terrein worden groenten verbouwd en er zijn mooi onderhouden tuinen. Voor kinderen is er heel wat vermaak: o.a. een kabelbaan, speeltoestellen, een zandbak, een trampoline en veel speelruimte op de velden. 

Villa Greta heeft o.a. een grote trampoline
Villa Greta: veel ruimte en landelijk gelegen

Villa Greta heeft een restaurant waar gasten kunnen genieten van ontbijt en van een (vriendelijk geprijsde) daghap of van gerechten van de menukaart. Samen met een aantal andere ondernemers uit Dobków biedt Villa Greta diverse activiteiten: van workshops houtbewerking en make-up maken tot alpaca-wandelingen en paard rijden.

Land van vulkanen

Het deel van Silezië waar Villa Greta ligt is te omschrijven als rustig en landelijk en heeft ongerepte natuur, vooral bestaande uit bos, graanvelden en glooiende heuvels. Toeristisch zet het gebied zich op de kaart als ‘Land of the extinct Volcanoes’. Hiermee wordt verwezen naar de – miljoenen jaren geleden – uitgedoofde vulkanen in het gebied. 

Het beste uitzicht op deze vulkanen hadden we zelf vanaf een uitkijktoren op de Zawadna-berg (In Google Maps te vinden als ‘Wieza Widokowa 445’). De wandeling ernaartoe (vanaf de parkeerplaats in het plaatsje Gozdno) ging licht bergop, door de bossen, en nam ongeveer een half uur in beslag. Het was voor ons de enige enigszins serieuze natuurwandeling die we in het gebied maakten, maar de mogelijkheden voor hikes zijn haast eindeloos in Silezië.

Uitzicht vanuit de uitkijktoren
Uitkijktoren op de Zawadna-berg, vlakbij Gozdno

Zlotoryja

Straatbeeld in het centrum van Zlotoryja

Bovenstaande korte wandeling combineerden we met een bezoek aan Zlotoryja (Duits: Goldberg). 

Het voornaamste doel was er een bezoek aan klimpark ‘Linowy Meander’. In dit park legden we een uitdagend parcours op hoogte af, waarna we via een lange zipline weer afdaalden tot grondniveau. Het was leuk om te doen en – voor maar €23,50 voor ons vieren – ook erg vriendelijk geprijsd (zoals wel meer in Polen). 

Naast het klimpark ligt een zwemvijver met strandje, speeltoestellen en een food-truck met Zuid-Amerikaanse hotdogs. Na, zo een hotdog met friet gegeten te hebben, reden we voor het toetje door naar het centrum van Zlotoryja. Daar aten we een ijsje en maakten een korte rondwandeling door het best bezienswaardige centrumpje van de plaats.

Linowy Meander klimpark
Zwemvijver en strand naast het klimpark

Jelenia Gora

Nog veel bezienswaardiger dan Zlotoryja is het stadje Jelenia Gora, een letterlijke vertaling van de vroegere naam ‘Hirschberg’ (reeënberg). De stad doet haar naam eer aan; want in het centrum zijn heel wat standbeelden en afbeeldingen van reeën en herten te vinden (een leuk zoekspelletje voor onze kinderen ;-). Vooral het marktplein en de straten eromheen zijn erg bezienswaardig. Een (interessant) contrast daarmee vormen de winkels, die in veel gevallen qua inrichting nogal ‘Oost-Europees’ aandoen. Uitzondering is het moderne winkelcentrum Galeria Nowy Rynek, aan de rand van de stad. Behalve veel winkels, is er ook het nodige (betaalde) kindervermaak in het winkelcentrum.

Straat in de oude stad van Jelenia Gora
Een van de vele reeën/herten in het straatbeeld

Bolków

Een ander stadje dat we bezochten tijdens onze vakantie in Silezië was Bolków (Duits: Bolkenhain). Het centrum is er klein, maar fijn; met o.a. een mooi marktplein met gewelven rondom. De grote trekpleister van Bolków is echter het 13e-eeuwse kasteel. Het gebouw oogt enigszins bouwvallig, maar is door z’n omvang zeker indrukwekkend en de moeite waard om een uurtje rond te kijken. Hoogtepunt zijn de uitzichten die je van bovenaf hebt, op zowel het stadje als op de glooiende omgeving. Toen wij er waren was de entree gratis, maar normaal gesproken lijk je zo een €4,- voor een toegangskaartje te moeten betalen.

Uitzicht op het stadje Bolków
Kasteel van Bolków

Jawor

Een tip die ik je niet wil onthouden, hoewel we er zelf helaas niet meer aan toe kwamen is het stadje Jawor (Duits: Jauer). Sowieso lijk het centrum er best bezienswaardig, maar het stadje wordt vooral bezocht voor de Vredeskerk. Deze bijzondere 17e-eeuwse kerk staat dan ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. Met name het interieur is erg bijzonder (entree €2,70).

Meer tips voor Polen met kinderen kun je binnenkort lezen in ons blog over Görlitz/Zgorzelec; de stad waar we verbleven voordat we naar Silezië gingen. Na ons verblijf in Polen reisden we door naar Tsjechië, naar Praag. Tips voor die stad lees je hier: Praag: top-10 volgens onze kids.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *