Praag: top-10 volgens onze kids (+ tips kindvriendelijk hotel)

Inhoud van dit artikel

De Karelsbrug, het Oude Stadsplein en de Praagse Burcht behoren voor de meeste bezoekers aan Praag tot de hoogtepunten van de stad. Voor de meeste volwassen bezoekers dan… Want, vraag je kinderen naar hun favoriete plekken in Praag, dan krijg je hele andere antwoorden. Ik nam de proef op de som en vroeg mijn kinderen (toen 7 en 6) om n.a.v. ons bezoek aan Praag hun top-10 op te stellen. Tipje van de sluier: zowel een kindvriendelijk hotel als een kindvriendelijk restaurant in Praag scoren heel hoog in hun lijstje. Scroll/swipe verder voor de hele top-10…

#10 Nieuwe Stad

Václavské Náměstí: winkels en straatartiesten

De Nieuwe Stad is ouder dan de naam doet vermoeden, want de bouw ervan begon al in de 14e eeuw. De meeste van de grootste bezienswaardigheden, zoals bijv. het Nationaal Museum en het Nationaal Theater, zijn dan ook al eeuwenoud. Een uitzondering is het ‘Dancing House’; een modern ontwerp van de architect Frank Gehry.

Behalve sightseeing leent de – deels autovrije – Nieuwe Stad zich heel goed voor winkelen, o.a. in het moderne winkelcentrum Palladium. En ook langs de Václavské Náměstí (een 750 meter lang plein) liggen veel grote (mode)winkels. Onze kinderen hadden er echter vooral oog voor de vele straatartiesten en speelden er even leuk bij wat waterstralen. Ook de tramritjes door dit deel van de stad vonden de kids leuk om te doen.

Later pas ontdekte ik dat in de Nieuwe Stad ook een hele toffe speelgoedwinkel ligt: Hamleys. Hadden we die toen we in Praag waren ook bezocht, dan had de Nieuwe Stad vermoedelijk een veel hogere notering gekregen van onze kinderen…

Palladium, winkelcentrum met ruim 100 winkels
Blik op de Nieuwe Stad. Rechts het 'Dancing House'

#9 Oude Stad

Het oudste deel van Praag staat bekend als de Oude Stad. Hier brachten we heel wat tijd door in knusse, historische straatjes en op het prachtige Oudestadsplein. Grootste trekpleister op dit plein is het astronomische uurwerk op het stadhuis, met op elk heel uur het veelgeroemde klokkenspel met poppen (verwacht er niet teveel van…).

Oudestadsplein, met rechts het stadhuis

Andere grote bezienswaardigheden in de Oude Stad zijn bijv. de Týnkerk, de Joodse wijk en de Kruittoren. Laatstgenoemde vonden onze kinderen het leukst van de bezienswaardigheden in de Oude Stad. Via smalle trappetjes – met her en der oud wapentuig – beklommen we deze toren, tot we vanaf ca. 65 meter een mooi uitzicht over de stad hadden.

Verder hadden de kids vooral aandacht voor de vele souvenir- en snoepwinkels in de Oude Stad. En natuurlijk proefden we van de lokale ‘delicatesse’: schoorsteencake met ijs. Al met al is er heel veel te zien en te doen in de Oude Stad. Alleen jammer dat we er geen speeltuin konden ontdekken. Misschien daarom slechts een negende plek?

Uitzicht vanuit de Kruittoren
Delicatesse: schoorsteencake (met ijs)

#8 Karelsbrug & Malá Strana

De Karelsbrug, gezien vanuit Malá Strana

Op nummer 8 staan de beroemde Karelsbrug + de aangrenzende wijk Malá Strana. De Karelsbrug viel vooral in de smaak bij onze kinderen door de vele kunstenaars die er hun vak bedrijven (met o.a. grappige karikatuurtekeningen). In de speeltuin, pal naast de brug, was het bovendien leuk spelen. 

Een eind verderop was er meer speelplezier (hoewel meer geschikt voor kleine kinderen) in de speeltuin in Kampa Park. In het park staan ook enkele  reusachtige beelden van kruipende baby’s. Die moesten natuurlijk even beklommen worden door onze kinderen. Verder is Malá Strana een levendige en mooie wijk, waar je zowel de drukte op kunt zoeken, maar ook (relatief) rustig kunt wandelen langs de Moldau.

Speeltuin naast de Karelsbrug
Kampa Park: babysculpturen en een speeltuin

#7 Letna Park

Om even de toeristische drukte van de binnenstad te ontvluchten is het Letna Park een goede keuze. Om er te komen moeten wel heel wat trappen beklommen worden. Een goede plek dus om kinderen even uit te laten razen (en dat beviel die van ons prima, getuige deze zevende plek voor het Letna Park). Eenmaal boven wacht een prachtig uitzicht over Praag. Ook is er een speeltuin en zijn er verspreid door het park meerdere cafeetjes met terras.

Uitzicht vanuit Letna Park
Lange trappen naar Letna Park

#6 Praagse Burcht

Zonder specifieke kidsproof plekken was het voor onze kinderen toch leuk rondkijken in de Praagse Burcht. Rond het oude Koninklijk Paleis en de Sint Vituskathedraal hadden onze kids dan ook lekker de ruimte. Ze konden er zodoende prima wat rondrennen, om vervolgens af te koelen bij de verschillende fonteinen. Ook de doolhof-achtige hagen in de paleistuinen waren een hit, omdat ze ideaal bleken voor verstoppertje spelen.

Verder trok de wisseling van de paleiswacht de aandacht van ons kroost, net als de toeristenwinkeltjes en – misschien toch ook wel – de mooie uitzichten over de stad.

Het paleis in de Praagse Burcht
De sint Vituskathedraal in de Praagse Burcht

#5 Petrin Heuvel

De Praagse Burcht (zie bovenstaand) bereikten wij vanaf de Petrin heuvel, via een mooie wandeling met spectaculaire uitzichten. Om eerst op die Petrin Heuvel te komen, namen we ’s morgens de – vooral praktische – kabelbaan naar de top. Eenmaal boven was er heel wat vertier dichtbij elkaar: een speeltuin, een kopie Eifeltoren (open voor publiek) en een spiegeldoolhof (met ook lachspiegels). Voor laatstgenoemde betaalden we €10,- entree voor ons vieren en met 10 tot 15 minuten stonden we weer buiten. Beetje ‘overpriced’ misschien, maar Petrin Heuvel heeft er wel mede deze vijfde plek aan te danken…

Uitzicht vanaf de Petrin Heuvel
Speeltuin op de Petrin Heuvel

#4 Strelecky Ostrov

Een eilandgevoel, midden in hartje Praag? Die ervaring hadden wij wel een beetje op Strelecky Ostrov; een van de – per brug toegankelijke – Praagse eilandjes in de rivier de Moldau. Omringd door water (maar verbonden met een brug), en met een grote populatie bevers(!), eenden en zwanen rond het eiland, krijg je hier makkelijk een gevoel van onthaasten. Vervelen hoeft er niet, want er is een groot balans- en klimparcours en er zijn twee horecapunten (en publieke toiletten). Ook worden er geregeld festiviteiten op het eiland georganiseerd. Toen wij er waren was er bijv. een wijnfestival met foodtrucks en livemuziek.

Uitzicht op Strelecky Ostrov
Rond het eiland leven veel bevers

#3 Slovansky Ostrov

Ook nr. 3 in deze top 10 is gereserveerd voor een eilandje in de Moldau, namelijk voor Slovansky Ostrov. Dit eilandje (gelegen naast Strelecky Ostrov: zie # 4) biedt horeca, een speeltuin (vooral op jonge kinderen t/m ca. 6 gericht), een minitreintje en verschillende aanbieders van waterfietsen. M.b.t. dat laatste: wij maakten een leuke waterfietstocht rond enkele eilanden en vlak langs de Karelsbrug, de Oude stad en het ‘Dancing House’. Onderweg een beetje dobberen, pootje baden en om de beurt de waterfiets vooruit trappen. Onze kinderen vonden het schitterend en geven deze plek en activiteit dan ook een plekje in de top-3. 

Uitzicht op Slovansky Ostrov
Waterfietsen in de Moldau

#2 Kindvriendelijk hotel in Praag

Leuk en aardig, al die prachtige, toffe plekken in Praag. Maar, als het aan onze kinderen had gelegen hadden we ook meer tijd in ons hotel doorgebracht. Hotel MeetMe23 bleek dan ook een heel kindvriendelijk hotel, centraal gelegen in Praag.

Allereerst waren de kinderen al enthousiast over onze speelse ingerichte hotelkamer. Daar konden ze namelijk op een vide slapen en rommelen met wat kastjes met cijfersloten. Verder was er genoeg te ontdekken in het bijzonder gedecoreerde hotel: van actieve 3d-printers en toffe kunstwerken tot aan een soort vliegsimulator en een digitale tovertafel met tal van spelletjes. Vooral die laatste was populair bij onze kinderen. 

Ook leuk: er zijn gratis tablets (met o.a. Disney+) te leen bij de receptie en bij het ontbijt kun je zelf je pannenkoekjes maken. 

De ligging van het hotel is verder ook prima; op korte loopafstand van zowel de Oude als de Nieuwe Stad. Kortom, Hotel MeetMe23 is een aanrader als je een kindvriendelijk hotel in Praag zoekt.

Spelen op de digitale tovertafel

TIP: er is overigens ook een hotel met een groot zwemparadijs aan de rand van Praag: Aquapalace Hotel Prague.

#1 Kindvriendelijk restaurant in Praag

Vlakbij ons kindvriendelijke hotel in Praag, lag ook een heel kindvriendelijk restaurant. En zodoende, is ook de nr. 1 in deze Praag top-10 van onze kids, een horecatip. In dit geval gaat het om het Výtopna Railway Restaurant. Het restaurant is centraal gelegen in de Nieuwe Stad, aan de Václavské Náměstí. Het bijzondere aan het Výtopna Railway Restaurant is de infrastructuur. Die bestaat namelijk uit lange modelspoorbanen. Eroverheen rijden tal van treintjes, met in hun wagonnetjes het drinken en eten (vooral – best goede – hamburgers) voor de gasten. Hoewel er geen speelruimte o.i.d. is, kunnen kinderen wel prima rondlopen in het restaurant om de spoorbanen en de treintjes goed te bekijken. Onze kinderen vonden het zo een leuke ervaring dat ze niet lang twijfelden over de nr. 1 in dit blog: “het treintjesrestaurant”.

De treintjes rijden tot aan de tafels
Het spoornetwerk van dichtbij bekijken

Leuk hoor, zo een top-10 van Praag door kinderen. Maar, wat vonden wij als ouders eigenlijk van de stad? Qua historie, architectuur en ligging is Praag een van de mooiste steden van Europa. En wij hebben dan ook erg genoten van de stad. Het is er (in de zomervakantie) wel erg druk, maar er zijn ook best wat plekjes waar je de drukte kunt ontvluchten. Iets meer speeltuinen had wel gemogen, maar ’s zomers – met volop buitenleven – vonden wij het desondanks goed toeven in de stad. Een aanrader dus! 

Meer tips voor stedentrips lees je overigens hier: Stedentrips – Alles Kids Op ReisEn ben je – behalve voor Praag – ook benieuwd naar tips voor een kindvriendelijk hotel elders? Check dan deze pagina: Overnachten – Alles Kids Op Reis.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *