Midden-Limburg – Vijf toffe themawandelingen voor kinderen

Inhoud van dit artikel

De favoriete wandelingen van kinderen zijn doorgaans wandelroutes waar veel te ontdekken, beleven en doen is. Onderstaande vijf (+ twee aanvullende tips) kinderwandelingen in Midden-Limburg bevatten al deze ingrediënten en zijn zodoende al bijna een garantie voor een geslaagd dagje wandelen. 

Speurtocht en bingo rond de MolenPlas (Stevensweert)

De Hompesche Molen in Stevensweert is een – door Natuurmonumenten beheerde – 300 jaar oude korenmolen. Vanuit de molen worden themawandelingen aangeboden die je op eigen houtje kunt doen. Qua thema zijn de wandelingen afgestemd op de tijd van het jaar, de wandelplek is meestal dezelfde: de schitterende Molenplas. Wij liepen een wandeling van zes km. in de herfst en werden daartoe uitgerust met een fotobeschrijving van de route, voor beide kinderen een bingokaart en een set kwisvragen voor onderweg.

Trots dat hij nu eens de route kan wijzen gaat onze zoon Teun enthousiast met de fotobeschrijving aan de slag. Met dochter Lotte spot ik ondertussen de eerste flora en fauna van de bingokaart; de eigenaardige stekelplant en badderende Galloway-runderen. Met o.a. een specifieke watervogel, grazende Konikpaarden en het opvallende bomenmonument spelen we de bingokaart vol. Dit kostte ons wel een kleine drie uur, aangezien we onderweg ook nog aan de slag gingen met de kwisvragen en er langs de route ook genoeg te beleven was. Zoals torentjes maken met de vele zwerfkeien langs het water, de vogeluitkijktoren beklimmen, met de laarzen door de modder of het ondiepe van de plas lopen en – hoogtepunt – de lange oversteek over het water via grote stapstenen.

 

Eenmaal terug bij de molen controleren we onze antwoorden op de kwisvragen en krijgen de kinderen een kleurplaat als presentje. Daarna bekijken we nog even de molen van binnen en maken gebruik van de horeca met terras terwijl de kinderen vies worden in de naastgelegen Oerrr-natuurspeeltuin. 

 

Kabouterpad in de Meinweg (Herkenbosch)

In Nationaal Park De Meinweg is er speciaal voor kinderen van 3-6 jaar een kabouterpad te bewandelen. Met onze kids allebei in die leeftijdscategorie melden we ons op een weekenddag bij het bezoekerscentrum in Herkenbosch. De kinderen krijgen (tegen betaling van €5,- p.p.) daar een kaboutermuts op en wat rode schmink op de wangen gesmeerd. In een knapzak krijgen ze speeltjes mee voor de opdrachten en een pakje drinken en een snack voor onderweg.

In rap tempo rennen onze kinderen vervolgens van kabouterpaal naar kabouterpaal. Bij zes grotere exemplaren dienen ze opdrachten uit te voeren. Die variëren van het knutselen van ‘fröbels’ voor in de boom tot aan het bouwen van bladerhutjes voor de kabouters tot aan het zingen van een liedje over een paddenstoel. Na ca. zevenhonderd meter en amper een half uur na de start zijn we weer terug bij het bezoekerscentrum waar de kinderen zich verheugd tonen over het kabouterpad, helemaal als ze een kabouter opgespeld krijgen als prijs. Daarna spurten de kids weer naar buiten, want daar wacht nog heel veel speeltuin op ze. Geen probleem voor ons als ouders; wij vermaken ons voorlopig wel op het naastgelegen terras.

We zijn ook blij dat we eerder op de dag al het twee km. lange familiepad hebben gelopen, elders in de Meinweg. Zo hebben we nog een beetje een indruk opgedaan van De Meinweg; van alleen het kabouterpad krijg je dat namelijk nauwelijks. Het familiepad (met op driekwart een uitkijktoren) start van nabij Restaurant Rijstal Venhof, waar ook weer het nodige te spelen is voor kinderen en ze tevens kunnen kijken bij de paarden en diverse andere dieren.

Overigens is er in Midden-Limburg nog een ander kabouterpad te bewandelen, namelijk in Nationaal Park De Grote Peel. Klik hier voor meer informatie.

Het Zintuigenpark (Weert)

Het zintuigenpark maakt onderdeel uit van natuur- en recreatiegebied de IJzeren man in Weert. Met de zintuigen als thema zijn er langs een 3,4 km. lange wandelroute (het zogenaamde ‘allemanspad’, gemarkeerd met oranje bordjes met rolstoel) zes natuurbeleefplekken gecreëerd. Elke beleefplek is opgebouwd rondom een van de zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken, proeven. Als bonus is er ook een beleefplek ‘feest’.

Met een vrolijke totempaal wordt bij elke beleefplek aangegeven welk zintuig centraal staat. De spelelementen (ca. vijf per beleefplek) zijn vervolgens afgestemd op het onderwerp. Zo kunnen kinderen bij ‘horen’ bijv. muziek maken en staat er een luisterstation. Bij ‘zien’ staan o.a. lachspiegels. Ruiken heeft z’n ‘geurheuvel’. Bij ‘voelen’ is een klein blotevoetenpaadje en een waterspeeltoestel. Bij ‘proeven’ kan vier op een rij worden gespeeld. Het daadwerkelijk testen van de smaakpapillen (met bijv. bosvruchten) is er seizoensgebonden.

Op de beleefplek ‘feest’ en op enkele van de andere plekken staan ook nog speeltoestellen, zoals een glijbaan, een schommel en een wip. Tevens heeft de route overlap met een beweegroute met sporttoestellen, wat voor de meeste kinderen ook geliefde speelobjecten zijn. De route leidt verder door mooie natuur met veel water. Als leuke extra kom je op deze wandeling ook pal langs de dieren (herten, geiten, kippen e.d.) van kinderboerderij de IJzeren Man (gratis toegang). 

De wandeling mooi afsluiten kan bij De Sluis, een restaurant met speeltuin en met kindermenu’s en pannenkoeken op de menukaart. Ook kan de wandeling worden uitgebreid met een van de vele activiteiten in recreatiegebied de IJzeren Man. Het aanbod varieert van zwemmen (dagstrand of zwembad), een klimpark en waterskibaan tot aan KidsPlaza (grote binnen- en buitenspeeltuin). Voor meer info, klik hier.

Smartphonespeurtocht in het Leudal (Haelen)

Voordat we de auto uitstappen om te gaan wandelen in natuurgebied het Leudal laten we onze kinderen – via de smartphone – kennismaken met Lotje van Zomeren. Als zij zich aan onze kinderen voorstelt luisteren ze ademloos toe. Lotje vertelt dat ze wandelen zo saai vindt en daarom een speurtocht heeft bedacht. Ze daagt de kinderen uit op zoek te gaan naar ‘geheime sleutels’. Speuren dan maar..!

De speurtocht hebben we vooraf al gedownload via de app van izi.Travel. Via GPS  worden we naar de eerste sleutel geleid. Zodra een sleutel gevonden is verdienen we punten en wordt de volgende sleutel zichtbaar. Onderweg krijgen de kinderen verhaaltjes en raadsels te horen en worden kwisvragen gesteld om extra punten mee te verdienen. Als bonus is er ook nog een foto-opdracht. Voor dat laatste kunnen ze meer informatie geven bij het bezoekerscentrum. Daar kun je trouwens ook een kleine attentie afhalen als de speurtocht is afgerond. Bij ons is dat na een kleine twee uur (en drie km. verder) het geval.

De speurtocht volgt grotendeels de Leubeek die een indrukwekkend waterrijk landschap heeft gevormd. Zomers zorgt de beek voor afkoeling voor spelende kinderen. Als wij er wandelen is het een landschap van sneeuw en ijs, wat de verschillende molens en sluizen een sprookjesachtige aanblik geeft.

De speurtocht is gericht op kinderen vanaf zes jaar. Dat merken we wel een beetje, want voor onze kinderen (van toen drie en vijf) is het lastig de aandacht erbij te houden. Niettemin is het ‘speuren’ een leuke afwisseling tijdens de wandeling. Dit willen we wel vaker gaan doen. En dat kan, want er zijn speurtochten van ‘De geheime sleutels’ op verschillende plekken in Nederland. Zo is er o.a. nog een in Midden-Limburg, in natuurpark ’t Vosseven in Stramproy. Net als alle andere speurtochten van Lotje van Zomeren is ook deze te downloaden via de app van izi.Travel.  

Met Joris op drakenwandeling (Beesel)

Beesel staat bekend als ‘het drakendorp’. En dat zul je weten ook. Al voor we het dorp binnenrijden staat een enorme draak op een rotonde ons op te wachten. Meer draken zien we bij de huizen van dorpsbewoners die met vlaggen en gevelornamenten het drakenimago van hun dorp benadrukken. Er is geen twijfel over; hier moeten we zijn voor onze drakenwandeling!

En dus staan we even later op de Markt. Het straatnaambordje is er, net als in alle straten in het dorp, voorzien van een draak. Ook enkele hekjes, een elektriciteitskast en een kunstwerk zijn in een drakenjasje gestoken. De Markt is de startplaats van onze drakenwandeling, die we voor €0,50 kochten bij het VVV-kantoor in het naastgelegen Reuver. De wandeling is negen km. lang, maar is opgedeeld in twee lussen van elk zo een vijf km. Het thema van de wandeling is het draaksteken van 1883. Aan de hand van korte verhaaltjes van Joris en Cathelijne komen we daar meer over te weten. Onderweg zijn er voor de kinderen speelse opdrachten te doen en kunnen cijfers worden verzameld om een code te kraken.

Wij kiezen voor de lus die langs het kasteel van Beesel leidt. De opdrachten onderweg variëren van draken spotten tot aan 19e eeuwse – veelal bekende – spelletjes. Ze worden met wisselend enthousiasme ontvangen door onze kinderen. Omdat de spelletjes niet plaatsgebonden zijn, kunnen we ook die uit de andere wandellus spelen zodat we de kinderen goed bezig kunnen houden.

Voor het code kraken gaat dat niet op; daarvoor moeten we echt op negen specifieke plaatsen een getal zoeken o.b.v. aanwijzingen. Hoewel de kinderen fanatiek vijf cijfers weten te verzamelen kunnen we – zonder de andere wandellus te lopen – helaas niet de hele negencijferige code invoeren op internet (waar dan een verrassing wacht). Dat is wel een teleurstelling voor de kinderen, die zich verder goed vermaakt hebben op deze wandeling in een wel heel bijzonder dorp.

 

Benieuwd naar meer leuke wandelingen voor kinderen in Limburg? Je vindt ze hier: Wandelen in Zuid-Limburg met kinderen

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *