Bad Ragaz, Heidiland – Kunst, hooggebergte en kindervermaak

Inhoud van dit artikel

Bad Ragaz is een kuuroord in de Zwitserse regio Heidiland. Met de ‘Therme’, een casino, een grote golfbaan en enkele luxe hotels straalt het plaatsje een zekere grandeur uit. Toch is Bad Ragaz ook een heel leuk plaatsje om met kinderen te verblijven. In vijf tips (+ hoteltip) vertel ik je waarom. 

Pizolbahnen

Aan de rand van Bad Ragaz ligt het dalstation van dePizolbahnen. Deze gondellift neemt je mee de berg Pizol op. Met de stoeltjeslift kun je vervolgens tot ca. 2200 meter hoogte komen. In het berggebied zijn tal van wandelingen uitgezet, waaronder enkele speciaal voor kinderen. Het ‘Heidipfad’ is een echte aanrader voor gezinnen, net als de themawandeling ‘mounteens’ aan de andere kant van de berg. Voor de verste uitzichten is de panoramawandeling een prachtige korte wandeling die tevens geschikt is voor kinderen. 

In het gebergte kun je ook met skelters de berg af en er liggen tal van speeltuinen, een blotevoetenpad en een waterspeeltuin. Voor een hapje en drankje kun je terecht bij een van de openbare ‘grillplätze’ en bij diverse restaurants met panoramaterras. Meer info lees je in ons Pizol-blog

Giessenpark

Net naast de Rijn ligt het Giessenpark. Het park is aangelegd rond een groot water (de Giessensee) en een fijne plek voor een wandeling (met uitzicht op de bergen). Dankzij de vele kunstwerken in het park is er onderweg veel te ontdekken (en soms zelfs te beklimmen) voor zowel volwassenen als kinderen. Aan de rand van het park ligt een camping (met accommodatieverhuur). Bij de camping ligt een restaurant met terras en grote speeltuin. Aangrenzend ligt een buitenzwembad met een grote ligweide, diverse baden en het nodige kindervermaak. Voor meer info over alle faciliteiten in het Giessenpark, klik hier

Taminaschlucht

Bad Ragaz is een kuuroord. Bron van het thermale water (met een constante temperatuur van 36,5 graden) is de Taminaschlucht; een diepe, smalle kloof. De kloof is alleen per bus of te voet te bereiken via een spectaculaire route over een smalle weg, pal langs de rivier Tamina. Een interessante optie is om heen (bergop) de bus te nemen en terug (bergaf) naar Bad Ragaz te wandelen (wandeltijd: ca. een uur). In de Taminaschlucht zelf kun je (seizoensgebonden) een korte rondwandeling maken om zo van dichtbij te bekijken hoe het water zich met grote kracht door de donkere (en natte) kloof stuwt. Ook is het vroegere badhuis als museum te bezoeken en is de kloof decor van ‘Light Ragaz’ (zie volgende alinea).

Light Ragaz

Light Ragaz is een jaarlijks (van mei – okt) lichtkunst-evenement, dat plaats heeft in de Taminaschlucht. Tijdens Light Ragaz wordt de donkere kloof voorzien van o.a. diverse projecties en lichtkunstwerken. Sommige opstellingen zijn interactief; waarbij je zelf licht en geluid kunt ‘laten bewegen’; vooral leuk voor kinderen. De lichtprojecties i.c.m. het donker en het lawaai (van het water) in de kloof zorgen voor een bijzonder effect. Light Ragaz is lang niet zo mooi en indrukwekkend als bijv. het Nederlandse lichtfestival Glow, maar als je toch de kloof wilt bezoeken is het lichtspektakel – zeker met kinderen –  een leuke toevoeging. 

Bad RagARTz

Elke drie jaar van mei tot eind oktober verandert Bad Ragaz in Bad RagARTz, de grootste (gratis) openlucht sculpturen tentoonstelling in Europa. Tijdens Bad RagARTz staan er door het hele dorp meer dan 400 kunstwerken. De mooie tuinen van het luxehotel Grand Resort Bad Ragaz vormen het middelpunt van de tentoonstelling. Maar, ook in het centrum, het Giessenpark en in buurtschap Valens staan tal van kunstwerken. Een groot deel dateert van eerdere edities van Bad RagARTz en staat er het hele jaar door. De vaak grote, geestige kunstwerken (waarvan sommige beklommen mogen worden) spreken jong en oud aan en maken een wandeling door Bad Ragaz extra leuk.

Accommodatietip: Schlosshotel

Wij verbleven in Bad Ragaz in het Schlosshotel;. Het is een hotel met enigszins de grandeur die past bij Bad Ragaz, maar wel voor een schappelijke prijs. We hadden een fijne, ruime, moderne familiekamer (met aparte slaapkamer en een terras) op de begane grond van een van de bijgebouwen bij het slot. Rond de bijgebouwen ligt een groot grasveld; ideaal speelterrein voor kinderen. Het prima ontbijt en de faciliteiten (sauna en wellness, buitenzwembad) maakten het geheel tot een prima prijs-kwaliteitverhouding. Als hotelgast kregen we overigens ook een pas waarmee we korting kregen op diverse attracties in de regio (o.a. op de Pizolbahnen).

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *