Sprookjesachtig Rothenburg ob der Tauber

Inhoud van dit artikel

De Romantische Strasse is ook voor gezinnen het ontdekken meer dan waard. Zelf begonnen wij onze verkenning van het gebied maar gelijk met een bezoek aan het kroonjuweel: Rothenburg ob der Tauber.

Wandeling over de stadsmuur

Rothenburg ob der Tauber is omgeven door kilometers stadsmuur. Leuk is dat deze vrijwel geheel bewandeld kunnen worden voor fraaie doorkijkjes in de oude stad en mooie blikken op de omgeving. Onderweg over de stadsmuren passeer je tal van grote en kleine torens. Eén ervan, de Röderturm, kun je beklimmen om zo het stadje van bovenaf te bekijken.

De meest fotogenieke plek

De meest fotogenieke plek in de stad is de PlönleinHier heb je in één oogoplag duidelijk wat Rothenburg zo bijzonder maakt. Een eind verderop in een landtongachtige uithoek van de oude stad staat de prachtige Burgtor. Loop je eronder door dan kom je in de Burggarten. Dit is een aangename plek voor een wandeling of een uitrustmoment. Het park biedt mooie uitzichten op stad en omgeving, waaronder op de bijzondere Doppelbrücke.

Rathaus met uitzicht

Binnen de stadsmuren lijken de Middeleeuwse huizen, straatjes en stegen zo uit een sprookje van de gebroeders Grimm te komen. Tussen de kleurige en rijk versierde gebouwen springt het indrukwekkende Rathaus eruit. Een van de torens van dit gebouw is open voor publiek en een bezoek is dan ook zeker het uitzicht waard.

Kriminalmuseum en Kerstmuseum

Om een beter beeld te krijgen van hoe het strafsysteem in de Middeleeuwen eruit zag kun je terecht in het Mittelalterliches Kriminalmuseum. De martelwerktuigen en schandpalen maken dit een boeiende afwisseling van een bezoek aan Rothenburg. Een museum van een hele andere orde is het Kerstmuseum, dat het hele jaar door geopend is. In het museum zijn kerstversieringen en –snuisterijen uit de afgelopen anderhalve eeuw tentoongesteld. De aangrenzende winkel is – met veel glitter – ook een bezoekje waard.

Schneeball

Tussen al het bezienswaardige in zijn er tal van leuke winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes. Probeer bij een van de bakkers of chocolaterieën vooral een Schneeball. Deze ballen van zanddeeg zijn er in vele varianten en zijn een echte lokale specialiteit.

Leuk voor kinderen

Vooral leuk om te doen met kinderen in Rothenburg ob der Tauber zijn:
  • De Röderturm of het Rathaus beklimmen
  • Struinen door de stad in een sprookjesdecor
  • Kerstmannen, glitters en lampjes in het Kerstmuseum
  • Schneeballen eten
  • Het Mittelalterliches Kriminalmuseum bezoeken
  • De stad verkennen vanaf de stadsmuren
  • Spelen in de twee speeltuinen, net buiten de stadsmuren
  • Picknicken in de Burggarten

Als tussenstop

Je kunt Rothenburg ob der Tauber combineren met een verdere verkenning van de Romantische Strasse (Dinkelsbühl is ook een aanrader). Wij bezochten de stad echter onderweg naar ons vakantieadres in Italië. Qua afstand en ligging is de plaats dan ook ideaal gelegen voor een overnachting op doorreis. Aan een halve dag heb je genoeg om voldoende indruk van het stadje te krijgen. Een stad met een Kerstmuseum heeft natuurlijk ook een Kerstmarkt. Met de oude stad als sfeervol decor zal een bezoek in december daarom vast ook heel bijzonder zijn.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *