Vijlen-Epen: Familiewandeling in ’t Limburgs heuvelland (5,3km)

Inhoud van dit artikel

De Wingbergerhoeve in buurtschap Camerig (bij Vijlen en Epen) is ‘wereldberoemd in Zuid-Limburg’. Niet alleen voor de heerlijke ijscoupes die ze er verkopen, maar ook als startpunt voor wandelroutes in de omgeving. De mogelijkheden daartoe zijn eindeloos en welke route je ook wandelt, het ‘heuvellandgevoel’ is standaard inbegrepen. Om je een beetje op weg te helpen heb ik onderstaande kindvriendelijke wandelroute door Vijlen en Epen uitgestippeld. Het is niet de mooiste route in het gebied, maar wel een route met een goede balans van natuurpracht, kids fun, afstand en hoogtemeters.

De wandeling

De wandelroute begint bij de Wingbergerhoeve. Vanaf daar gaat het door grasland naar de historische Volmolen (een watermolen aan de Geul). Een kort ommetje is ingepland voor durfals: die kunnen over een evenwichtsbalk de Terzieterbeek oversteken. Daarna volgt een wandel-rondje van 1,5 km. – deels bergop – langs vakwerkhuizen en met leuke uitzichten. Onderweg liggen twee beleefplekken: stapstenen bij de Fröschebron en, iets verderop, een klim- en klauterparcours met meerdere spelelementen.

Vervolgens gaat de route kort over een asfaltweg en daarna over een wandelpad tot aan een brug over de Geul. Bergop over een holle weg wacht bovenaan een mooi uitzicht, en een ideale horeca- en speelplek: Camping Rozenhof. Via de camping gaat de route nog even bovenlangs, om daarna in twee etappes af te dalen tot aan de Geul. Dit riviertje wordt de laatste paar honderd meter gevolgd, tot aan het start- en eindpunt bij de Wingbergerhoeve.

De Volmolen in Epen
Uitzicht langs de route

Leuk voor kinderen

De Geul en de diverse zijstroompjes kunnen langs deze wandelroute prima dienen als speelterrein. Zeker omdat in of nabij het water ook nog eens drie beleefplekken zijn gecreëerd (zie bovenstaande beschrijving). Verder is de speeltuin bij camping Rozenhof een ideale pauzeplek. En het vooruitzicht van een ijsje bij het eindpunt, is natuurlijk een goede motivator om de wandeling vlotjes te volbrengen.

Stapstenen bij de Fröschebron
Klim- en klauterparcours langs de route

Horeca

Het start- en eindpunt van deze kindvriendelijke wandeling is bij de Wingbergerhoeve in Vijlen. Dit is een ijs-, wafel- en fruitkraam, met terras. Ernaast ligt een grote openbare parkeerplaats (gratis parkeren). Verder kun je op ca. een derde en op ca. tweederde van de route terecht op de panoramische terrassen van Hotel Inkelshoes resp. Camping Rozenhof. Laatstgenoemde heeft een leuke speeltuin.

De Wingbergerhoeve
Speeltuin bij Camping de Rozenhof

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Het start- en eindpunt van deze kindvriendelijke wandeling is bij de Wingbergerhoeve in Vijlen (adres: Camerig 22).

Routebeschrijving
De route laat zich lastig omschrijven en kan daarom uitsluitend gevolgd worden via ons profiel op Komoot (zie kader). De totale lengte van de wandeling is 5,25 km. Echter, op meerdere plekken kan de route eenvoudig worden ingekort.

Kinderwagen
De route is niet geschikt voor kinderwagens.

Aandachtspunten
Zeker in periodes van regenval kunnen delen van de wandeling erg modderig zijn. Een ander aandachtspunt is het (beperkte) autoverkeer langs een klein deel van de route.

Behalve bovenstaande kindvriendelijke wandeling vanuit Vijlen, hebben we ook nog deze twee wandelroutes in Epen online staan:

 

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *