Epen: kidsproof wandelroute bij ’t zuidelijkste puntje van NL (4,6 km)

Inhoud van dit artikel

Een van de mooiste wandelgebieden in Zuid-Limburg ligt in Epen, rond het zuidelijkste puntje van Nederland. Nadat we hier al meermaals op de bonnefooi hadden gewandeld hebben we nu een mooie kidsproof wandelroute (4,6 km.) in dit deel van Epen uitgestippeld. Het is een echte Heuvellandroute geworden, met veel panorama’s en langs een kabbelend beekje, hellingbos, vakwerkhuizen, grenspalen, een fraai kasteel en horeca met speeltuin.

De wandeling

We beginnen de wandelroute bij Hoeve de Eik, op steenworp afstand van de meest zuidelijke punt van Nederland. Via het wandelsteegje op het terrein van Hoeve de Eik lopen we naar ’t Veld: een wandelpad met aan beide kanten een prachtig uitzicht. Via een (ietwat verstopt) draaihekje lopen we vervolgens linksaf een grasheuvel af, vanwaar we prachtig uitzicht hebben op Chateau Beusdael, in België.

Rennend de heuvel af...

Onderaan de heuvel wandelen we ca 250 meter langs de Terzieterbeek. Daarna passeren we enkele vakwerkhuizen en een drietal kleine campings, voordat we bergop naar het Bovenste Bosch wandelen. Via de bosrand lopen we verder, langs een kleine groeve, tot aan een draaihekje. Die gaan we door, waarna een nieuwe afdaling over grasvelden volgt. 

Uitzicht vanaf het Bovenste Bosch

Na een grenspaal gepasseerd te zijn, lopen we – op Belgisch grondgebied – weer bergop. Eenmaal boven, hebben we een mooi panorama over het Geuldal. 

Een van de grenspalen op de route
Uitzichtpunt 'panorama Geuldal'

Iets verderop genieten we vanuit een wijngaard juist van een bijzonder uitzicht op Chateau Beusdael. Langs een (rustige) doorgaande weg lopen we richting het kasteel (gesloten voor publiek). Vanaf daar lopen we de laatste 500 meter naar het startpunt. Onderweg passeren we de grenspaal die het meest zuidelijke puntje van Nederland markeert.

Uitzicht vanaf het wandelpad tegenover het kasteel (net buiten de route)

Leuk voor kinderen

Het is een afwisselende wandelroute met enkele extra leuke plekken voor kinderen. 

Zo biedt de Terzieterbeek de mogelijkheid om wat te spelen en pootje te baden. Verder zijn er twee leuke afdalingen over grasland (lekker rennen!). Ook kunnen kinderen mooi op ontdekking in het Bovenste Bosch (incl. kleine groeve) en in de wijngaard, vlakbij het kasteel. 

Tot slot is er nog een kleine speeltuin (en een ijssalon) bij Hoeve de Eik.

Fotomomentje langs de wandelroute

Horeca

Start- en eindpunt van de wandelroute is bij Hoeve de Eik in Epen. Bij Hoeve de Eik is een prachtig panoramaterras waar ze o.a. vlaai, lunch en diner serveren. Verder is er een ijssalon bij Hoeve de Eik, met een (tweede) terras, waarnaast ook een speeltuin is (met o.a. zandbak, schommels en enkele kleine speeltoestellen). Verder ligt er geen horeca langs de route, wel staan er her en der (picknick)bankjes.

Uitzicht vanaf het terras van Hoeve de Eik
Speeltuin bij Hoeve de Eik

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Startpunt van de wandeling is bij Hoeve de Eik ('t Veld 2, Epen). Daar kan ook worden geparkeerd, echter de ruimte is beperkt en primair bedoeld voor bezoekers die ook gebruik maken van het café-restaurant. Uit ervaring weet ik dat er op drukke dagen, bij Hoeve de Eik, ook langs de doorgaande weg (Rue de Beusdael) wordt geparkeerd.

Routebeschrijving
De wandeling is 4,6 km. lang, met tachtig hoogtemeters.
De route laat zich lastig omschrijven en kan het beste gevolgd worden via ons profiel op Komoot (zie kader).

Kinderwagen
De route is niet geschikt voor kinderwagens.

Behalve deze wandelroute in Epen hebben we nog ca. 25 (kindvriendelijke) wandelroutes online staan. Dichtbij bovenstaande route wandel je bijv. deze wandelroute, ook in Epen: kindvriendelijke wandelroute door bos en langs panorama’s (5,2 km)

Een compleet overzicht van de wandelingen vind je hier: Wandelen in Zuid-Limburg met kinderen

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *