Epen, Zuid-Limburg: kindvriendelijke bos- en panorama-wandeling (5,2 km)

Inhoud van dit artikel

Deze kindvriendelijke wandeling in de omgeving van Epen gaat door het bos en door een van de mooiere delen van het Limburgse Heuvelland, met onderweg o.a. diverse vakwerkhuizen en twee horeca-speeltuinen.

De wandeling

“De waterput van vrouw Holle!” klinkt het van de achterbank, wanneer we de parkeerplaats oprijden en de kinderen een oude waterput hebben gespot. Na wat steentjes gooien in de put, beginnen we onze wandeling. Eerst lopen we een eindje over een voetpad langs een doorgaande weg, waarna we afslaan naar het Onderste Bos. Na een tijdje bereiken we de rand van het bos, vanwaar we schitterend uitzicht hebben over Epen en de omliggende heuvels. De kinderen hebben vooral oog voor de steil aflopende bosrand, waar ze lekker kunnen ravotten en hutten kunnen bouwen.

Eerst bergaf en later weer bergop lopen we in een prachtig landschap verder tot bij de Gerardushoeve; volgens velen hét allermooiste (panorama)terras van Zuid-Limburg. Over het voetpad naast de doorgaande weg maken we nog wat hoogtemeters tot bij Schaapskooi Mergelland. Daar nemen we (tijdens de Lammetjesdagen) een kijkje in de wolwinkel en bij de schapen. Na de laatste paar honderd meter van de route zijn we weer terug bij Auberge de Smockelaer; het startpunt. Daar genieten we van een hapje en een drankje en spelen de kinderen in de speeltuin.  

Leuke wandeling voor kinderen

De wandeling is leuk en voldoende afwisselend voor kinderen, vooral dankzij:

  • Twee (horeca-)speeltuinen op de route;
  • Het (helling)bos: een toffe plek om te spelen en hutten te bouwen;
  • Schaapskooi Mergelland, waar het leuk is een kijkje te nemen, vooral tijdens de Lammetjesdagen in maart;
  • De verschillende dieren op de route: o.a. herten, kippen, paarden, koeien en schapen.

Horeca

De wandeling begint en eindigt bij Auberge de Smockelaer, met speeltuin. Op tweederde van de route liggen nog twee horeca-zaken: de Gerardushoeve (met prachtig uitzicht vanaf het terras) en koffiebar cq. brocantewinkel Une Belle Histoire (met speeltuin). Verder liggen binnen een kilometer van het startpunt nog twee horecazaken met speeltuin: de Zegelskoël in Heijenrath en ijsboerderij Gelato Farm, net over de grens in het Belgische Teuven.

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Parkeren kan op een van de twee parkeerplaatsen bij Auberge De Smockelaer, aan de Givelderweg in Heijenrath. Wil je de route inkorten (met ca. een km.) dan kun je ook starten vanaf de parkeerplaats Kinkeweg in Mechelen.

Routebeschrijving
De wandeling is 5,2 km. lang met honderd (geleidelijke) hoogtemeters. De route is niet heel rechttoe-rechtaan en daarom het makkelijkst te volgen via Komoot, via het profiel van AllesKidsOpReis (zie kader elders op deze pagina). Volg je liever de geschreven aanwijzingen, dan is dit de route:

1. Loop vanaf Auberge de Smockelaer over de Givelderweg in de richting van Heijenrath.
2. Sla na ca. 100 meter rechtsaf naar de Julianastraat en volg deze weg tot bij de parkeerplaats Kinkeweg.
3. Ga rechts over de parkeerplaats naar het bos en ga daar links en direct daarna rechts.
4. Loop voorbij een zijpad aan de linkerhand om vervolgens bij een splitsing het pad links te volgen.
5. Negeer opnieuw een pad links en volg het pad tot aan de bosrand met panorama-uitzicht.
6. Loop nu bergaf langs de bosrand (of loop door het bos bergaf: leuk voor de kinderen!) en sla bij de richtingspaal (met tekst: ‘België 1,8 km’) linksaf.
7. Sla vervolgens weer de eerste linksaf en volg de Steenbergerweg tot aan de Julianastraat.
8. Ga daar linksaf en volg de Julianastraat (onderweg kom je langs Schaapskooi Mergelland) terug naar het beginpunt van de route.

Kinderwagen
De wandeling is geschikt voor kinderwagens, hoewel het deels bergop wandelen is en het op sommige stukken wat hobbelig is. Ook kan het modderig op de route zijn.

Aandachtspunt
In periodes van nat weer, kunnen delen van de route modderig zijn; laarzen of wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *