Wintersport in Andorra: skiën tot aan de deur in Pas de la Casa

Inhoud van dit artikel

Grandvalira ligt in de Pyreneeën, in het mini-staatje Andorra. Het is met 210 km. piste het grootste skigebied van Andorra en zelfs van heel Zuid-Europa. Door de ligging tot op bijna 2800 meter hoogte is er sneeuwzekerheid vanaf ongeveer half december tot in april. In dit artikel zetten we de plus- en minpunten van dit skigebied op een rij en beschrijven we of Andorra geschikt is voor een wintersport met kinderen.

Skiën tot aan de deur

Van de tiental wintersportplaatsen in Andorra (verdeeld over drie gebieden) kiezen wij Pas de la Casa als onze basis. Het is de grootste wintersportplaats in Andorra en ligt aan het grootste skigebied van Zuid-Europa: Grandvalira

Pas de la Casa ligt tegen de Franse grens, op 2000 meter hoogte. Het compact gebouwde dorp vol tax-free winkels, restaurants en appartementen is als het ware rond de piste gebouwd. Hierdoor is ‘skiën tot aan de deur’ er eerder regel dan uitzondering.  Zo ook bij onze accommodatie; Aparthotel Olimpiades. Vanaf de deur van het hotel is het letterlijk drie meter tot aan de piste, waarover je omlaag kan skiën naar een viertal liften, een paar honderd meter verderop. Wat een luxe! En ook makkelijk als je, zoals wij, met kinderen op wintersport bent in Andorra. Nu hoeven we geen lange afstanden met de kinderen hun skiuitrusting te zeulen. En mochten de kinderen moe zijn of om een andere reden geen zin meer hebben om te skiën, dan kunnen we makkelijk tussendoor met ze naar het appartement.

Wintersport in Andorra: Hoteltip

De appartementen in Aparthotel Olimpiades zijn voldoende groot (met één aparte slaapkamer), modern en van de meeste gemakken voorzien. Vanuit de woonkamer hebben we een leuk uitzicht op de piste en de bergen. Skiverhuur is direct naast de deur beschikbaar en de ski-lockers in het hotel zijn lekker ruim. Hoewel ze ook halfpension aanbieden, maken wij alleen gebruik van logies + ontbijt. Het ontbijt is meer dan prima, met o.a. verse croissants en keuze uit diverse eiergerechten. Het personeel is opvallend vriendelijk (en spreekt goed Engels), maar eigenlijk is dit onze algemene ervaring met de mensen in Andorra. Een nadeel is er ook. Door de ligging naast een populair café is er namelijk veel lawaai in het appartement; van ca. 17u tot ongeveer 20u van de après-ski en later op de avond van huiswaarts kerende cafégangers.

Pas de la Casa

Die geluidsoverlast is enigszins inherent aan Pas de la Casa als standplaats. Het is namelijk een grote, drukke wintersportplaats met een behoorlijk aanbod aan horeca. Veel cafés houden happy hour (ergens tussen 16u en 19u) en zowel buiten als binnen is er aanbod van après-ski. Over het geheel genomen is de sfeer gezellig, maar soms ook luidruchtig tot in de late uurtjes. De restaurants bieden over het algemeen goede kwaliteit eten in een gezellige ambiance. Wel is het zo dat de kaart vrijwel overal vergelijkbaar is, met pizza, tapas, grillgerechten, crêpes en raclette als populairste gerechten. Ook is er een groot tax-free winkelaanbod in Pas de la Casa en kun je er relatief voordelig bijv. een zonnebril, horloge, parfum of wintersportkleding scoren.  

Skigebied Grandvalira

Skiën doe je in Grandvalira vooral op blauwe en groene pistes, niet zelden voorzien van een oefenweide. Voor onze kinderen (zes en vier jaar) is het voor het eerst dat ze in de sneeuw skiën en op deze plekken kunnen ze dan ook mooi oefenen. De skilessen die ze in Nederland (op een borstelbaan) hebben gehad betalen zich uit. Ze kunnen al vrij snel verder het gebied met ons verkennen, over vooral blauwe pistes en – op dag drie en vier – zelfs kleine stukjes rode piste. Wat dat betreft is Grandvalira een ideaal skigebied voor beginnende skiërs, zoals onze kinderen. Van de 139 pistes in Grandvalira zijn er 79 groen en blauw. 

Hierdoor kun je lange dal-afdalingen en tochten maken door het gebied, waarbij je de moeilijkere rode pistes nagenoeg volledig kunt vermijden. Daarnaast hebben alle toegangspoorten tot Grandvalira zo hun oefenweides en themaparcours voor kinderen. Ook zijn er meerdere skischolen (met kinderopvang)  gevestigd. Omdat er geen ski-les in het Nederlands beschikbaar is, kan ski-les voor Nederlandstalige kinderen hier echter een taalbarrière opleveren.

Is wintersport in Andorra een aanrader?

Uiteindelijk is na vier dagen skiën onze conclusie dat Grandvalira een prachtig wintersportgebied is met een relatief hoge sneeuwzekerheid. Qua faciliteiten en grootte doet het niet of nauwelijks onder voor de bekende skigebieden in de Franse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpen. Voor alleen een wintersport is Andorra als bestemming echter wel erg ver weg. Het ligt namelijk op 1300 km. van Utrecht, ca. de helft verder dan bijv. het Oostenrijkse Tirol. Bovendien liggen de prijzen voor skipas, skihuur en horeca zo een 20% hoger dan in de meeste Oostenrijkse skigebieden. Wel is Grandvalira in Andorra een ideale bestemming om te combineren met een zonvakantie en/of stedentrip in Spanje. Barcelona ligt op dik twee uur rijden van Andorra en naar de warmere – en meer zonzekere – Costa Blanca is het vijf uur rijden. Samengevat zijn dit volgens ons de plus- en minpunten van een wintersport in Pas de la Casa, Andorra (met kinderen):

Pluspunten van wintersport in Pas de la Casa, Andorra

  • Groot, mooi, sneeuwzeker skigebied
  • Skiën tot aan de deur
  • Bijna 60% is blauwe en groene piste
  • Veel oefenweides, kinderparcours en thema-skiën
  • Goed te combineren met een zonvakantie en/of stedentrip in Spanje
  • Mogelijkheid tot tax-free shoppen

Minpunten van wintersport in Pas de la Casa, Andorra

  • Skipas, skihuur en horeca zijn ca. 20% duurder dan in bijv. Tirol
  • Geen skiles in het Nederlands
  • Afstand vanuit Nederland (ca. 1300 km.)
  • Pas de la Casa is nogal volgebouwd en soms wat lawaaiig

Heb je winterbanden nodig in Andorra?
Het is in Andorra bij wet vastgelegd dat auto’s tussen 1 november en 15 mei voorzien moeten zijn van winterbanden of – zo niet – dat je sneeuwkettingen bij je moet hebben. Boetes voor overtreding kunnen oplopen tot €180,-. Een rondvraag en onze eigen ervaring leert echter dat je best zonder kan in Andorra. Hierbij is het – bij gladheid - wel aan te raden de weg door Frankrijk, bijv, op de route Pas de la Casa – Barcelona, te mijden, aangezien daar veel steile, bochtige stukken zijn. De (langere) weg door Andorra is dan een stuk prettiger rijden. Het gebied in Andorra dat boven de sneeuwgrens ligt is meestal maar klein. De éne doorgaande weg (waarvan drie km. door een tunnel gaat) kan bovendien snel sneeuwvrij worden gemaakt. Wij hadden met forse sneeuwval te maken op de terugreis. Onze huurauto had zomerbanden (huurauto’s met winterbanden lijken in Spanje vrijwel niet te krijgen), maar we hebben geen problemen met rijden (bergaf, via Andorra) ondervonden. Bergop met gladheid, zou waarschijnlijk wel lastiger geweest zijn, vooral in Pas de la Casa zelf. Als hulpmiddel kun je dan eventueel gebruik maken van sneeuwsokken voor om de autobanden. Deze worden bij tal van supermarkten en andere winkels in Pas de la Casa verkocht.

Extra tip: Andorra La Vella met kinderen

Als je dan toch in Andorra bent, is het wel zo leuk om iets meer van het land te zien dan alleen de skipistes. Onderweg naar Pas de la Casa maakten we dan ook een tussenstop in hoofdstad Andorra La Vella. Hoewel het een dichtbebouwde stad is, heeft Andorra La Vella toch zijn charme (mede door de prachtige ligging) en ook best wat leuke plekken voor kinderen.

Zo is met kinderen het Parc Central een aanrader. Het park heeft een zeer ruime speeltuin met zowel uitdagende klimtoestellen voor grotere kinderen alsook speeltoestellen voor peuters. De rivier La Valira verbindt het park met het Plaça de la Rotonda met o.a. een opvallend bronzen sculptuur van kunstenaar Salvador Dali. Verderop langs de rivier, in park del Passatge, ligt nog een tweede grote speeltuin. Tussen bovenstaande plekken in, ligt het winkelhart van de stad. In Andorra kun je tax-free shoppen en het winkelaanbod is er dan ook enorm; van elektronica- en modewinkels tot aan parfumerieën en slijterijen.

Wintersport in Andorra is goed te combineren met een stedentrip, zonvakantie of road-trip in Spanje. Zo kun je op doorreis van en naar Andorra bijv. prima naar Barcelona met kinderen. Een andere leuke tip is om te overnachten in een Parador, niet ver van Andorra: Bijzonder overnachten in Catalonië: slapen in een Parador

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *