Bijzonder overnachten in Catalonië: slapen in een Parador

Inhoud van dit artikel

Dik tien jaar geleden, in het Spaanse Bayona, kwam ik eens langs een prachtig hotel, zowel qua uitstraling als qua ligging. Het bleek een Parador; een hotelketen waar ik toen voor het eerst over hoorde. De uitnodigende naam – “Pa-ra-dor” – bleef me altijd bij en sindsdien is het mijn wens om er een keer te verblijven. Kort geleden was het dan eindelijk zover toen we bijzonder gingen overnachten in een Parador in Lleida in Catalonië. 

Wat zijn Paradores?

De Paradores (meervoud van Parador) maken onderdeel uit van een hotelketen, voluit: Paradores de Turismo de España. Het unieke van deze keten is dat het eigendom is van de Spaanse staat. Door dit staatseigendom zijn veel Paradores gevestigd in bijzondere historische gebouwen (denk aan oude kastelen, kloosters, forten e.d.), vaak op mooie natuurlijke locaties. 

De eerste Parador werd geopend in 1928. Inmiddels zijn er 94 Paradores, allen 4- of 5-sterrenhotels. In Portugal bestaat er een vergelijkbaar concept: Pousadas de Portugal (44 hotels).

Kaart met alle Paradores

Hoe kindvriendelijk zijn Paradores?

Ik had al vaker gezocht voor een overnachting in een Parador. Maar, als ik daarbij niet al werd afgeschrikt door de prijs, dan was het wel omdat er geen familiekamers waren. Gezinnen met kinderen zijn dan ook niet de voornaamste doelgroep van de Paradores. Hoewel overnachten in een oud kasteel of fort, de fantasie van menig kind zal prikkelen. Toch bieden enkele Parador-hotels wel dat beetje extra dat jonge gasten enthousiast zal maken. Zo zijn er veel Paradores met een zwembad en enkele met een speeltuin en/of kidsclub (o.a. Puebla de Sanabria, Mojácar, Cangas de Onis, Gredos en Guadalupe).

Bijzonder overnachten in Catalonië

Wij vonden uiteindelijk een Parador die aan twee van onze eisen voldeed. De Parador in het Catalaanse Lleida (ook wel: Lérida) had 1. familiekamers en 2. was leuk geprijsd. M.b.t. het laatste; we waren er in januari (laagseizoen) en betaalden €165,- voor twee 2p-kamers (onderling verbonden). Afhankelijk van locatie en seizoen kan een overnachting in een Parador met vier personen zomaar het twee- of driedubbele per nacht kosten.

We moesten er een beetje voor omrijden, maar met het vooruitzicht van een bijzondere overnachting in Catalonië voegden we Lleida toe aan onze twaalfdaagse reis in Spanje. 

De Parador in Lleida

Parador in Lleida

De Parador in Lleida is gevestigd in een 17e-eeuws klooster. Twee zware, oude deuren vormen de bijzondere entree van het hotel.

 Eenmaal binnen betreden we een sfeer van gastvrijheid en kwaliteit, met een sterke vleug historie. Veel oude details zijn bewaard gebleven, waarvan de oude kloostermuren het meest opvallend zijn. De nieuwbouw van het hotel – met 53 kamers – is mooi rond deze oude kloostermuren gebouwd. Een glazen dak zorgt voor voldoende lichtinval.  

Parador in kerstsferen
Oude, zware deuren vormen de entree
Zicht op de hotellobby

Wij hadden twee onderling verbonden kamers, een voor de kinderen en een voor ons als ouders. Vooral laatstgenoemde kamer was ontzettend ruim met hoge ramen, een grote badkamer (met bad en inloopdouche), fijne zitjes en een heerlijk bed. Het geheel straalt luxe en comfort uit.

In de voormalige kloosterkerk is het restaurant gevestigd. De kerk, met een hoge koepel, heeft een moderne make-over gehad met mooi wit gestucte wanden, grote hanglampen, kunst, boompjes en andere bijzondere interieurstukken. ’s Avonds, wanneer de kinderen op bed liggen, genieten we (met de babyfoon erbij) van een diner voor twee. Ons vijfgangen-diner van lokale producten smaakt naar meer, net als de wijnen die erbij worden geserveerd. De prijs is ook niet overdreven hoog, zoals je misschien wel in dit soort hotels zou verwachten.

Het restaurant in de Parador
Haute cuisine van lokale producten
De koepel van de voormalige kerk, nu restaurant

De volgende ochtend nemen we opnieuw plaats in het restaurant, nu voor het ontbijt. Behalve ruime keuze van het buffet kan er ook van een uitgebreide menukaart met warme gerechten worden besteld. De kinderen krijgen bij het ontbijt een leuk extraatje in de vorm van een boekje met verhaaltjes, opdrachten en kleurplaten.

Kasteel en kathedraal van Lleida 

De ligging van de Parador in Lleida past niet helemaal bij de uitstraling van het hotel. De direct omliggende straten maken een wat ‘dubieuze’ indruk door o.a. vervallen gebouwen, straatafval en her en der de stank van urine. Toch is het maar enkele minuten lopen naar de belangrijkste winkelstraat (Carrer Major) en de grootste bezienswaardigheid van Lleida. Laatgenoemde betreffen het kasteel en de – binnen de oude vestingmuren gelegen – oude kathedraal (Seu Vella). Als leuke extra is er vanaf de vesting –  gelegen op een heuvel – een mooi uitzicht over de verre omgeving. Ook liggen er een restaurant en een speeltuin.

De oude kathedraal van Lleida
Plaça de Sant Joan
Kasteel en kathedraal in Lleida

Is een overnachting in een Parador een aanrader?

Ja, in Lleida in elk geval wel. Wij vonden het geweldig. Van de service en gastvrijheid tot de heerlijk ruime kamers. Van het goede diner en ontbijt tot de smaakvolle aankleding. En natuurlijk dat wat de Parador vooral onderscheid: de prachtige locatie met rijke historie die zich uit in de bijzondere sfeer in het hotel. De prijs-kwaliteitverhouding was in de Parador in Lleida bovendien uitstekend. De naam Parador klonk mij van begin af aan al een soort van magisch in de oren. Na ons verblijf in Lleida ervaar ik dat alleen nog maar meer zo. Goed om te weten dat er nog 93 andere Paradores zijn…  

Ben je benieuwd naar meer tips voor Catalonië, lees dan ook onze tips voor Barcelona met kinderen.  

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *