8 x de leukste activiteiten in Valkenburg voor kinderen

Inhoud van dit artikel

Valkenburg is al meer dan een eeuw het centrum van toerisme in Zuid-Limburg. Er is dan ook van alles te zien en beleven voor alle leeftijden. Onderstaand hebben we de leukste activiteiten in Valkenburg voor kinderen voor je op een rij gezet.

Sprookjesbos

Mooi tegen de ‘berg’ aan gelegen ligt het al tientallen jaren oude (en dat is soms te zien..) Sprookjesbos. 

Het kleinschalige pretpark bestaat uit een flink aantal speeltuinen, ca. vijf grotere attracties (o.a. een zweefmolen en een schommelschip) en heel veel sprookjeshuisjes waar met geluid en diorama’s de bekende sprookjes worden uitgebeeld. 

Het zijn vooral kinderen van twee tot zes jaar die veel plezier zullen beleven in het Sprookjesbos. Vanaf 90-95 cm. kunnen ze vrijwel overal zelfstandig in. 

Het Sprookjesbos ligt naast de Wilhelminatoren en is vanuit Valkenburg-centrum het best te bereiken met de stoeltjeslift. Het is ook de aanbieder van KidsEscape; een escape room voor kinderen van zes tot twaalf jaar.

Agogo – Wilhelminatoren

De 115 jaar oude Wilhelminatoren vormt het middelpunt van een aantal toeristische activiteiten op de Heunsberg (onder de naam Agogo). Zo is er de stoeltjeslift die je vanuit het centrum van Valkenburg tot naast de toren brengt (als alternatief kun je ook te voet of (met een omweg) per auto de berg op). Daar wachten je dan een restaurant met terras, minigolf en een rodelbaan (tot negen jaar onder begeleiding). Voor de beste panorama’s kan de Wilhelminatoren ook beklommen worden. 

Honderd meter verderop liggen nog attractiepark het Sprookjesbos (zie vorige paragraaf) en KidsEscape; een escape room voor kinderen. 

Kastelenwandeling

Drie kastelen combineren in een rondwandeling van een uur en als afsluiter neerploffen op een terras met speeltuin. Klinkt goed toch? Het startpunt daarvoor is de (gratis) parkeerplaats nabij restaurant ‘t Koetshoes. Volg vanaf daar de Geul tot aan de brug. Steek die over en voor je doemt het prachtige kasteel Schaloen (met brasserie en terras) al op. Steek vanaf het kasteel door naar de grote weg; links 300 meter verder ligt Kasteel Genhoes. Terug langs de grote weg ligt de ingang naar het Geulpark, waar het pad uiteindelijk langs Kasteel Oost leidt. 100 meter verderop kun je de wandeling afsluiten op het terras van ’t Koetshoes. Direct naast het terras ligt een grote speeltuin (€1,- entree).

Overigens is er (via gemarkeerde routes) nog meer te spelen en ontdekken in dit wandelgebied; je leest het hier.

Ruïne Valkenburg

Uittorenend boven Valkenburg-centrum staat wat ooit (het deels 12-eeuwse) kasteel Valkenburg was: de enige hoogteburcht in Nederland. Sinds de verwoesting in ‘rampjaar 1672’ rest van het gebouw niet meer dan een ruïne. Dat maakt een (betaald) bezoek gelukkig niet minder interessant. Via een wandelroute kun je de restanten verkennen. Vooral voor kinderen zal het aanvoelen als een ontdekkingstocht als ze over smalle trappetjes, langs afgebrokkelde muren en afgesloten donkere keldergangen lopen. Via o.a. wachttorens, de vroegere kapel en de ridderzaal kun je zo uiteindelijk naar de top van het vroegere kasteel. Hoewel veel veranderd is het uitzicht vanaf daar waarschijnlijk nog net zo prachtig als honderden jaren geleden.       

Mergelrijk

Mergelrijk is gevestigd in de Daelhemmergroeve; een mergelgrottenstelsel. De tentoonstelling is gewijd aan verschillende thema’s. Zo is er aandacht voor de geschiedenis van de mijnbouw en mergelwinning in Zuid-limburg. In het verlengde daarvan zijn er tal van mergelsculpturen te bewonderen. Kinderen kunnen ook zelf een blokje mergel bewerken. Verder is er het Dinorijk met tal van Dinosaurussen. En in de kerstperiode zijn er tig diorama’s in kerst- en winterthema. Kinderen kunnen het Mergelrijk in Valkenburg ontdekken aan de hand van een speurboekje. Alles bij elkaar is Mergelrijk een divers uitje (van ca. anderhalf uur) voor het hele gezin.

Grotten

Behalve de Daelhemmergroeve zijn er in in Valkenburg nog diverse ondergrondse groeves en grottenstelsels, allen ontstaan door mergelwinning. De Fluweelengrot en de Gemeentegrot zijn middels een rondleiding te bezoeken. Te voet en – in het geval van de Gemeentegrot – ook per treintje. Onderweg kom je meer te weten over de mergelwinning en kun je muurtekeningen en mergelkunstwerken bewonderen. Klinkt je dat te saai? Dan is grotbiken (in de Sibbergroeve) of lasergamen in de grotten (te boeken via Agogo; zie elders in dit artikel) misschien meer iets voor jou. Overigens is de foto ter illustratie; betreft geen van de genoemde grotten.

Beleefwandeling

Natuur, architectuur, historie, kunst, gastronomie en kindervermaak. Deze ‘beleefwandeling’ door enkele dorpen en gehuchten van de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft het allemaal. Vanaf randje Valkenburg struin je tussen Galloway-runderen en Konikpaarden naar een heus chateau. Via een beeldentuin en een bijzonder kerkje gaat het naar het enige gebouw in Nederland van de beroemde architect Hundertwasser. Bij een van de mooist gelegen kastelen van Limburg is een aantrekkelijk terras met een toffe speeltuin. Langs de meanderende Geul, steil oprijzende rotswanden en leuke bospaadjes gaat het vervolgens verder terug naar Valkenburg. Meer info over deze wandeling lees je hier

Kinderspeelboerderij ’t Bukske

‘T Bukske in Valkenburg is geen gewone kinderboerderij; het is een kinder-speel-boerderij! Het entreegeld ligt er wat hoger dan bij een gewone kinderboerderij, maar in ruil daarvoor kunnen kinderen veel plezier beleven in de kleine binnenspeeltuin, op de skelterbaan en in de speelweide. Qua dieren heeft ’t Bukske wat minder te bieden dan een gemiddelde kinderboerderij. Pluspunt is dat je de dieren kunt leren kennen tijdens een korte rondleiding. Kinderen kunnen dan o.a. de cavia’s, konijnen, geiten en schapen aaien, de vissen voeren en even in een tractor zitten. Ook is er een eetgelegenheid waar ze friet, ijs, pannenkoeken, broodjes e.d. verkopen.

Meer tips voor Valkenburg en omgeving met kinderen vind je hier.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *