Valkenburg: Tip-10 van leukste activiteiten met kinderen

Inhoud van dit artikel

Valkenburg is al meer dan een eeuw het centrum van toerisme in Zuid-Limburg. Er is dan ook van alles te zien en beleven voor alle leeftijden. Onderstaand hebben we de leukste activiteiten in Valkenburg voor kinderen voor je op een rij gezet.

Kastelenwandeling

De omgeving van kasteel Oost en kasteel Schaloen is een prachtig wandelgebied waar ook voor kinderen veel te doen en te zien is. Het gebied kan het beste verkend worden middels een gemarkeerde wandeling van drie km. (rood) of van 4,6 km (geel). 

De kabbelende Geul, meerdere kastelen en uitzicht op glooiende heuvels zijn de vaste ingrediënten van deze wandelingen. Daarnaast leidt een wandeling – afhankelijk van welke route je loopt – door hellingbos en langs een waterspeeltuin, een dierenparkje, een beweegroute en een grote speeltuin. Bij laatstgenoemde ligt ook het terras van taverne ’t Koetshoes. 

Meer informatie over deze wandelroutes lees je hier: Dé wandeling van Zuid-Limburg is ook superleuk voor kids (Valkenburg, 3 km.) 

Kasteel Schaloen

Sprookjesbos

UPDATE: Sprookjesbos is momenteel gesloten, maar zal per 1 juli 2024 weer geopend zijn!
 

Mooi tegen de ‘berg’ aan gelegen ligt het al tientallen jaren oude (en dat is soms te zien..) Sprookjesbos. Het kleinschalige pretpark bestaat uit een flink aantal speeltuinen, ca. vijf grotere attracties (o.a. een zweefmolen en een schommelschip) en heel veel sprookjeshuisjes waar met geluid en diorama’s de bekende sprookjes worden uitgebeeld. 

Het zijn vooral kinderen van twee tot zes jaar die veel plezier zullen beleven in het Sprookjesbos. Vanaf 90-95 cm. kunnen ze vrijwel overal zelfstandig in. 

Het Sprookjesbos ligt naast de Wilhelminatoren en is vanuit Valkenburg-centrum het best te bereiken met de stoeltjeslift. Het is ook de aanbieder van KidsEscape; een escape room voor kinderen van zes tot twaalf jaar.

Agogo – Wilhelminatoren

De 115 jaar oude Wilhelminatoren vormt het middelpunt van een aantal toeristische activiteiten op en rond de Heunsberg (onder de naam Agogo). Zo kun je aan de voet van de berg – in de Wilhelminagrot – lasergamen en op Bounce Adventure‘; een nettenparcours op hoogte, met megaballen. 

Bij de Wilhelminagrot ligt ook de tweezitter-stoeltjeslift die bezoekers vanuit het centrum van Valkenburg tot naast de 115 jaar oude Wilhelminatoren, boven op de Heunsberg, brengt Als alternatief kun je overigens ook te voet of (met een omweg) per auto de berg op. Bij de Wilhelminatoren liggen een restaurant met terras, minigolf en een rodelbaan (tot acht jaar onder begeleiding). Voor de beste panorama’s (en om te abseilen) kan de toren ook beklommen worden.

Op de Heunsberg liggen ook attractiepark Sprookjesbos (zie vorige paragraaf) en KidsEscape; een escape room voor kinderen. 

Stoeltjeslift, rodelbaan en Wilhelminatoren
Bounce Adventure in de Wilhelminagrot

Ruïne Valkenburg

Uittorenend boven Valkenburg-centrum staat het restant van wat ooit (het deels 12-eeuwse) kasteel Valkenburg was: de enige hoogteburcht in Nederland. Sinds de verwoesting in ‘rampjaar 1672’ rest van het gebouw niet meer dan een ruïne. Dat maakt een (betaald) bezoek gelukkig niet minder interessant. 

De ruïne is op eigen houtje te verkennen, via een gemarkeerde wandelroute. Om het leuker en leerzamer te maken is er ook een speurtocht beschikbaar. Hoe dan ook, zal het rondwandelen in de ruïne voor kinderen aanvoelen als een ontdekkingstocht. De route gaat over smalle trappetjes, langs afgebrokkelde muren en afgesloten donkere keldergangen. En verder langs o.a. wachttorens, de vroegere kapel en de ridderzaal tot – uiteindelijk – de top van het vroegere kasteel. Vanaf daar wacht een prachtig uitzicht op Valkenburg. 

TIP: de kasteelruïne in Valkenburg is gratis te bezoeken met de Museumkaart.

Mergelrijk

Mergelrijk is gevestigd in de Daelhemmergroeve; een mergelgrottenstelsel. De tentoonstelling is gewijd aan verschillende thema’s. Zo is er aandacht voor de geschiedenis van de mijnbouw en mergelwinning in Zuid-limburg. In het verlengde daarvan zijn er tal van mergelsculpturen te bewonderen. Kinderen kunnen ook zelf een blokje mergel bewerken. Verder is er het Dinorijk met tal van Dinosaurussen. En in de kerstperiode zijn er tig diorama’s in kerst- en winterthema. Kinderen kunnen het Mergelrijk in Valkenburg ontdekken aan de hand van een speurboekje. Alles bij elkaar is Mergelrijk een divers uitje (van ca. anderhalf uur) voor het hele gezin.

Grotten

Behalve de Daelhemmergroeve en de Wilhelminagrot (zie bovenstaand) zijn er in Valkenburg nog diverse ondergrondse groeves en grottenstelsels, allen ontstaan door mergelwinning. De Fluweelengrot en de Gemeentegrot zijn middels een rondleiding te bezoeken. Te voet en – in het geval van de Gemeentegrot – ook per treintje. Onderweg kom je meer te weten over de mergelwinning en kun je muurtekeningen en mergelkunstwerken bewonderen. Ook is er de ‘Ranger Challenge’, een kinderspeurtocht in de Gemeentegrot. 

Klinkt je dat te saai? Dan is grotbiken (in de Sibbergroeve) of lasergamen in de grotten (te boeken via Agogo; zie elders in dit artikel) misschien meer iets voor jou. Overigens is de foto ter illustratie; het betreft geen van de genoemde grotten.

TIP: de Fluweelengrot is gratis te bezoeken met de Museumkaart.

Speelboerderij ’t Bukske

‘T Bukske in Valkenburg is geen gewone kinderboerderij; het is een kinder-speel-boerderij! Het entreegeld ligt er wat hoger dan bij een gewone kinderboerderij, maar in ruil daarvoor kunnen kinderen veel plezier beleven in de kleine binnenspeeltuin, op de skelterbaan en in de speelweide. Qua dieren heeft ’t Bukske wat minder te bieden dan een gemiddelde kinderboerderij. Pluspunt is dat je de dieren kunt leren kennen tijdens een korte rondleiding. Kinderen kunnen dan o.a. de cavia’s, konijnen, geiten en schapen aaien, de vissen voeren en even in een tractor zitten. Ook is er een eetgelegenheid waar ze friet, ijs, pannenkoeken, broodjes e.d. verkopen.

Beleefwandeling

Natuur, architectuur, historie, kunst, gastronomie en kindervermaak. Deze ‘beleefwandeling’ door enkele dorpen en gehuchten van de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft het allemaal. Vanaf randje Valkenburg struin je tussen Galloway-runderen en Konikpaarden naar een heus chateau. Via een beeldentuin en een bijzonder kerkje gaat het naar het enige gebouw in Nederland van de beroemde architect Hundertwasser. Bij een van de mooist gelegen kastelen van Limburg is een aantrekkelijk terras met een toffe speeltuin. Langs de meanderende Geul, steil oprijzende rotswanden en leuke bospaadjes gaat het vervolgens verder terug naar Valkenburg. Meer info over deze wandeling lees je hier: Wandeling bij Valkenburg (5 km.): combi van natuur, architectuur en kids fun

Kasteel en speeltuin langs de route
Wandelen langs o.a. deze mergelwand

Kerststad

Kerstmarkt in de Fluweelengrot

In de decembermaand is er nog een extra reden om met kinderen Valkenburg te bezoeken. Het centrum is dan namelijk omgetoverd tot een heus kerststadje vol met lampjes, kerstversiering en thema-activiteiten. 

Meest bekend zijn de kerstmarkten in de grotten (entree volw./kind: €10,-/€5,-). Deze worden gehouden in de Gemeentegrot en in de Fluweelengrot. Wil je een van deze kerstmarkten in Valkenburg bezoeken met kinderen, dan zou ik persoonlijk de Fluweelengrot aanraden. Die kerstmarkt is namelijk authentieker qua verkoopwaar en de grot is – met veel muurtekeningen – van zichzelf al bezienswaardig. Ook is de lengte van de kerstmarkt (600m. vs. 2000m in de Gemeentegrot) wat meer geschikt voor kinderen.

Andere tips voor kerststad Valkenburg met kinderen zijn de volgende:

  • Kerstparade: iedere woensdag- en zaterdagavond trekt een verlichte parade met dans, muziek en praalwagens door het centrum.
  • Christmas Shadow Lights: een letterspeurtocht door het centrum, die nog betoverender wordt met een magic toverstaf (verkrijgbaar bij de toerismewinkel à €7,50).
  • Kerstgrot Wilhelminagroeve: beleef ondergronds het kerstverhaal en bezoek in dezelfde grot het winters chalet en ga er ijsstokschieten of op ‘bounce adventure’. 
  • Wilhelminaberg: met de verlichte stoeltjeslift naar de top, met kerstmarktje. Ernaast ligt het sprookjesbos, in kerstdecor.
  • Mergelrijk: een ontdekkingstocht en grotbeleving in kerstsfeer (zie ook bovenstaand)
  • Santa’s Village: outdoor kerstmarkt met een carrousel en livemuziek.
  • Kribkeswandeling: wandel vanaf ‘de Drie Beeldjes’ langs de Geul, naar de kerststalletjes in Schin op Geul. Meer info.

Restaurant met speeltuin

Voor een restaurant met speeltuin of speelhoek in Valkenburg hebben we twee tips. 

Bij taverne ’t Koetshoes, net buiten het centrum, ligt een grote openluchtspeeltuin (entree €1,-). Voor een binnenspeelruimte is Pannenkoekenparadijs Valkenburg het juiste adres. Dit restaurant, in hartje Valkenburg, heeft o.a. een apenkooi. Ook krijgen kinderen er kleurplaten en is er een cadeauwinkeltje. 

Net buiten Valkenburg liggen ook enkele restaurants met speeltuin of speelruimte. Je vindt ze in dit overzicht: Zuid-Limburg: 60 x café-restaurant met terras en speeltuin

Speeltuin bij 't Koetshoes

Meer tips voor Valkenburg en omgeving met kinderen vind je hier: Zuid-Limburg – tips met kinderen – Alles Kids Op Reis

Heeft dit blog je geïnspireerd voor je bezoek aan Valkenburg? Volg ons dan op Facebook of Instagram voor meer leuke tips!

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *